By Luke Sumpter

Van alle soorten wiet heeft Colombian Gold misschien wel het meest intrigerende verhaal. Deze soort wiet komt oorspronkelijk uit de Colombiaanse bergen en heeft een enorme impact op de cannabisindustrie gehad. Breeders gebruikten deze genetica bijvoorbeeld om Skunkte creëren, maar ook vandaag de dag zijn er nog veel telers die Colombian Gold in haar pure vorm kweken. Ontdek hieronder alles wat je over deze klassieker moet weten.


Waarom is Colombian Gold zo populair?

Je zult niet veel fans van wiet tegenkomen die nog nooit van Colombian Gold hebben gehoord! Er zijn nog veel blowers die deze old school wiet graag roken. Maar er zijn veel meer mensen die haar kennen als de genetische basis van talloze moderne kruisingen. Dit pure sativa landras komt oorspronkelijk uit het Santa Marta gebergte in Colombia, waar ze zich aanpaste aan de hoge luchtvochtigheid, regen en harde wind.

Colombian Gold is de lokale bevolking vele jaren van dienst geweest, zowel als een bruikbaar gewas als een waardevol economisch bezit. Uiteindelijk ontdekten Amerikaanse toeristen, zwervende hippies en vastberaden strain hunters deze genetica in de jaren 60. Natuurlijk was het onvermijdelijk dat mensen uit deze groepen wietzaadjes meenamen naar Amerika en Europa, waar ze uiteindelijk in handen kwamen van bekwame breeders. Zo gebruikte Sam the Skunkman Colombian Gold voor de creatie van de legendarische Skunk #1 soort.

Colombian Gold Cannabis Strain
Colombian Gold Strain

Omdat Colombian Gold lang voor de moderne marketingstrategieën op de markt kwam, dankt ze haar populariteit vooral aan mond-tot-mondreclame. Ze steeg snel in aanzien naarmate meer mensen kennis maakten met haar goudkleurige toppen en aangename cerebrale stone.

Ze heeft de industrie zeker op zijn kop gezet, maar verdient Colombian Gold nog steeds een plekje op de huidige markt? Jazeker! Veel breeders gebruiken deze genetica nog steeds bij de creatie van nieuwe kruisingen. Ook liefhebbers van landrassen houden de populatie goed in stand in hun kweektenten.

Effecten van Colombian Gold

Het stimulerende effect van Colombian Gold droeg zeker bij aan de immense populariteit. Al na enkele trekken voel je een verandering in cognitieve vermogens. Dit effect verdrijft op unieke wijze de mist in je hoofd en voert de radartjes in je hersenen op. Zelfs de meest eentonige taken voer je moeiteloos uit, en met plezier! Het is makkelijk te begrijpen waarom de blowers van vroeger zich zo aangetrokken voelden tot dit landras. Deze stone verandert het alledaagse in een diepgaande belevenis, dankzij de grote hoeveelheid dopamine die het in je hersenen losmaakt.

Maar welke fytochemicaliën onderschrijven deze effecten? THC speelt zeker een belangrijke rol, maar deze wiet bevat niet zoveel THC als je misschien zou verwachten. Met een gemiddeld THC percentage van 17% lijkt Colombian Gold vrij mild, zeker vergeleken met de belachelijk hoge hoeveelheid in meer moderne soorten. Maar dit stofje werkt niet alleen; het werkt synergistisch met de onderstaande terpenen om die beroemde effecten op te wekken.

Colombian Gold Cannabis Strain
Colombian Gold Effects

Terpenen in de wiet van Colombian Gold

Veel wietgebruikers zijn gefixeerd op THC percentages. Gelukkig krijgen terpenen langzaam maar zeker meer aandacht en respect. Deze vluchtige aromatische verbindingen spelen een belangrijke rol in wietplanten en beschermen ze tegen zowel levende als niet-levende bedreigingen. Door het entourage effect werken terpenen ook samen met cannabinoïden en dat is precies de reden dat alle soorten wiet unieke effecten opwekken. De belangrijkste terpenen in Colombian Gold wiet zijn:

  • Limoneen: deze citrusachtige terpeen komt in hoge concentraties voor in jeneverbes, pepermunt en rozemarijn. Je vindt limoneen ook vaak in stimulerende soorten wiet. Deze terpeen helpt niet alleen om spanning te verdrijven, maar zet ook een knopje om in je geest, zodat je je gemotiveerd voelt.
  • Myrceen: mango's en hop zijn rijk aan deze fruitige terpeen. Bijzonder genoeg is het effect precies het tegenoverstelde van limoneen. Myrceen helpt je te aarden en wekt een rustgevend gevoel op, wat helpt om de algehele impact van Colombian Gold in balans te brengen.
  • Caryofylleen: deze molecule is zowel een terpeen als een cannabinoïde. Door zich aan de CB2 receptoren van het endocannabinoïdesysteem te binden, produceert caryofylleen een sterk rustgevend effect.

Aroma en smaak van Colombian Gold

Tijdens het roken trakteert Colombian Gold je niet alleen op een lekkere stone. Bij elke trek ervaar je ook een enorm scala aan smaken en aroma's. De bovenstaande terpenen werken samen met andere stofjes, zodat je van sterke vleugen limoen, skunk en pittige kruiden geniet. Deze bijzondere smaak maakt Colombian Gold anders dan moderne soorten wiet, die vaak fruitig en snoepachtig zijn. Breng wat variatie aan in je leven en rook deze hartige wiet.

Colombian Gold Cannabis Strain
Colombian Gold Strain Taste

Is Colombian Gold makkelijk te kweken?

Colombian Gold bezit taaie landrasgenen en daarmee kan ze bijna elke teeltomgeving behappen. Maar niet elke teeltomgeving kan haar aan! Deze torenhoge sativa wordt zowel binnen als buiten kolossaal. Als je besluit haar in een kweektent te zetten, moet je haar vroeg in de groei trainen. Je moet ook topping toepassen om te voorkomen dat ze door het dak schiet. Wat dat betreft, is het beter om deze strain buiten te kweken, waar ze haar maximale genetische potentie kan showen.

Start de wietzaadjes in de lente binnen op en zet de planten buiten zodra de kans op vorst verdwenen is. Als je Colombian in vruchtbare aarde met veel organisch materiaal kweekt, zal ze je rijkelijk belonen. Voed haar met vloeibaar zeewier en zorg ook dat er gedurende het teeltseizoen een laagje mulch op de aarde ligt, dan heb je in november werkelijk goud in handen.

Aan Colombian Gold verwante strains van Royal Queen seeds

Onze breeders hebben behoorlijk veel Colombian Gold gerookt en raakten geïnspireerd! Als eerbetoon aan dit legendarische landras besloten ze te experimenteren met een van haar beroemdste nakomelingen: Skunk #1. Ze kruisten deze fenomenale strain met Afghan, en Skunk XL was het resultaat. Deze strain combineert de beste eigenschappen van Colombian Gold met de kwaliteiten van klassieke indica landrassen. Ze ontwikkelt 17% THC en trakteert op een smaak van aarde en Skunk. Bij het roken van de wiet ervaar je een evenwichtige, lichte stone, terwijl je vrij helder blijft. Als je binnen kweekt, zul je met Skunk XL in je nopjes zijn: de plant bereikt een maximale hoogte van 100cm en produceert tot wel 650g/m².

Skunk XL
23_genetic background_1 Skunk 1 x Afghan
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 625-675 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Skunk XL

Colombian Gold: een tijdloos, klassiek landras

Colombian Gold heeft haar plaats in de geschiedenisboeken absoluut verdiend. Na een bescheiden begin in de bergen van Colombia heeft deze pure sativa een aantal van de populairste soorten wiet ter wereld voortgebracht. Ben je dol op een motiverende high en torenhoge wietplanten? Overweeg dan zeker om komend seizoen je tuin te verrijken met deze strain!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.