By Luke Sumpter

Wat weet je eigenlijk over Tangie? Als je ooit in de coffeeshop bent geweest, heb je deze soort vast op het menu gezien. Maar heb je de opwekkende high en het complexe terpenen profiel zelf al ervaren? Lees snel dit artikel, want we bespreken alle interessante details van deze soort. Naast onder andere haar geschiedenis en effecten, behandelen we ook enkele kweektips.


De geschiedenis van Tangie

Tangie wiet staat inmiddels synoniem aan energie, euforie en motivatie. In het cannabis-mekka Amsterdam werd deze gewaardeerde soort onmiddellijk een enorme hit. Breeders creëerden haar als een eerbetoon aan Tangerine Dream, een legendarische, friszure soort die in de jaren 1990 beroemd werd. In een poging om deze klassieker na te bootsen, kruisten ze California Orange met Skunk #1.

Om Tangie echt te waarderen, moeten we in haar geschiedenis duiken. Laten we met California Orange beginnen.

Deze perfect evenwichtige hybride dateert uit de jaren 1980. Haar THC-gehalte van 13% werd toentertijd als relatief hoog beschouwd. Haar unieke aroma van lavendel, kruidnagel en citroen viel ook in de smaak bij de connaisseurs van destijds.

De breeders gebruikten deze soort als genetische basis voor Tangie, maar voegden daar Skunk #1 aan toe. Deze klassieker behoeft eigenlijk geen introductie.

Haar genetische oorsprong is nog altijd een mysterie, maar landrassen uit Afghanistan, Mexico en Colombia speelden allemaal een rol.

Skunk #1 wekt een intense stone op en heeft Tangie voorzien van compacte toppen en een uitmuntende harsproductie.

Na het kruisen van deze twee waanzinnige soorten ontwikkelden de breeders een stabiel en productief fenotype dat klaar was om de markt te veroveren.

Tangie Cannabis Strain
Tangie Cannabis Strain

Waarom werd Tangie zo populair?

Nadat Tangie op de markt verscheen, werd ze razendsnel populair. Kwekers en rokers waren onmiddellijk dol op haar fruitige terpenen profiel en stimulerende effecten. Stap een willekeurige coffeeshop in Amsterdam binnen en de kans is groot dat je Tangie op het menu ziet. Naast het verleiden van zowel de lokale stoners als toeristen, maakte ze ook furore in kweektenten over de hele wereld. Op de Amsterdam Cannabis Cup in 2014 sleepte Tangie de tweede plaats in de wacht in de categorie Beste Sativa.

Is Tangie makkelijk te kweken?

Tangie pronkt met een sterk sativa dominant genetisch profiel en wordt daarmee zowel binnen als buiten erg groot. Ze ontwikkelt een slungelachtige structuur met ruime internodes en grote, smalle bladeren. De plant heeft in de vegetatieve fase veel stikstof nodig om de groei aan te drijven. Ionische zouten werken goed, maar zeewier, wormenmest en compostthee zijn effectief als je biologisch kweekt.

Ondanks haar overwegend sativa genen is de bloei van Tangie relatief kort. Houd rekening met negen tot tien weken, waarbij de plant binnen ongeveer 550g/m² produceert. Ook buiten kun je grote opbrengsten verwachten en het ideale moment voor de oogst is eind september of begin oktober.

Tangie: knelpunten bij het kweken

Tangie heeft veel voeding nodig om goed te groeien en bevredigende oogsten te leveren. Ook haar hoogte kan al snel problematisch worden. Als je weinig ruimte hebt, is het verstandig om vroeg in de groeifase training toe te passen. Zowel mainlinen als LST zijn goede methodes om zijwaartse groei te bevorderen en een meer uniform bladerdak te creëren. Ook een ScrOG weet ze goed op te vullen. Met deze techniek houd je de plant laag bij de grond terwijl je de productiviteit stimuleert.

Tangie: smaak en aroma

Als je de wiet van Tangie na het curen eindelijk kunt roken, mag je je verheugen op een fruitig, skunky aroma. Verschillende terpenen zijn verantwoordelijk voor de zoete, aardse en zure tonen, terwijl vluchtige zwavelverbindingen een vleugje brandstof en Skunk toevoegen.

De terpenen komen goed naar voren als je de wiet in een joint of bong rookt, maar om er optimaal van te genieten, kun je het beste op een lage temperatuur vapen. Daarnaast is deze wiet heerlijk in allerlei hartige edibles, van sauzen tot dressings en soepen.

Tangie: een blik op haar terpenen

Je weet nu wat voor geur en smaak je van Tangie kunt verwachten. Laten we nu eens kijken welke terpenen voor deze zintuiglijke hoogstandjes verantwoordelijk zijn:

  • Myrceen: het terpeen mycreen vind je ook in hop en mango. Het draagt bij aan de smaak van aarde, muskus en kruidnagel. Het voegt een ontspannend element toe aan de verder tamelijk opzwepende high van Tangie.
  • Terpinoleen: hoewel dit frisse, houtachtige terpeen in andere soorten minder gebruikelijk is, bevat Tangie er relatief veel van. Samen met andere chemische stoffen draagt terpinoleen direct bij aan de bruisende high.
  • Pineen: deze molecule ligt aan de basis van de geur van dennenbossen. Het voegt een verfrissende geur toe aan de toppen van Tangie en helpt mogelijk ook om het verstoorde kortetermijngeheugen tegen te gaan[1] dat door THC wordt veroorzaakt.
Tastes Tangie Strain
Tastes Tangie Strain

Effecten van Tangie

Maar wat kun je precies verwachten als je een bowl, joint of blunt met Tangie rookt? Nadat de complexe smaken vervagen, voel je dat het THC-gehalte van 21% begint te werken. Allereerst geniet je van een extra scherp en helder denkvermogen. Binnen enkele minuten beginnen creatieve gedachten te borrelen, waarna je zin krijgt om aan de slag te gaan.

Dankzij het stimulerende en motiverende effect van Tangie klinkt muziek ongelooflijk. Zet je favoriete playlist op en doe waar je op dat moment zin in hebt. Sommige wietgebruikers nemen graag enkele trekken van Tangie voordat ze naar de sportschool gaan, terwijl anderen liever thuis creatief bezig zijn.

Na een tijdje neemt het stimulerende effect af. Geniet van een warme nagloed of neem nog een hijs om die focus en inspiratie langer vast te houden.

Effects Tangie Strain
Effects Tangie Strain

Aan Tangie verwante soorten van Royal Queen Seeds

Als je door ons assortiment wietzaadjes snuffelt, kom je wat familieleden van Tangie tegen. Hoewel het geen 'zusjes' zijn, delen deze 'nichtjes' van Tangie wel een voorouder. Hieronder hebben we aantal geweldige soorten om zelf te kweken op een rij gezet:

  • Skunk XL: deze geweldige soort stamt af van Skunk #1 en Afghan. Dit dynamische duo heeft hun nakomeling een waanzinnige productiviteit en grote, plakkerige toppen meegegeven. Dankzij het erfgoed van Skunk en de aanwezigheid van fruitige terpenen komt de ervaring aardig overeen met het roken van Tangie.

Skunk XL
23_genetic background_1 Skunk 1 x Afghan
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 17%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 625-675 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Skunk XL

  • Special Queen 1: deze nakomeling van Skunk en Power Bud produceert prachtige toppen met groene, paarse en oranje kleuren. Ze trakteert je op een gebalanceerde stone die je geest motiveert en je lichaam ontspant. De smaken van aarde, fruit en Skunk zijn een ware belevenis.

Special Queen 1
23_genetic background_1 Power Bud x Skunk
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 200 - 270 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Special Queen 1

Tangie: een verrukkelijke soort voor overdag

De wiet van Tangie wordt wereldwijd gebruikt voor wake and bake-sessies. Deze bescheiden soort maakte niet alleen naam in Amsterdam, maar veroverde razendsnel de harten van creatieve en productieve blowers. Haar grote oogsten en complexe terpenen profiel zijn de kers op de taart!

External Resources:
  1. Thieme E-Journals - Planta Medica / Full Text https://www.thieme-connect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.