De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Ook al heb je nog niet zoveel ervaring met cannabis kweken, toch zou je eens Low Stress Training moeten proberen. Low Stress Training (afgekort LST) is een eenvoudige en handige manier om de opbrengst te vergroten. Daarbij zorg je ervoor dat je planten niet te hoog worden en in vorm blijven.

Wat Is Low Stress Training En Waarom Doen We Het?

LST is een trainingsmethode waarbij dus je een grotere opbrengst krijgt. Daarbij zijn kwekers hiermee in staat de beschikbare ruimte en verlichting optimaal te benutten. Simpel gesteld, buig je bij deze techniek de takken van de cannabisplant voorzichtig om, waarna je ze vastbindt. Er zijn twee redenen om dat te doen. Ten eerste krijgt cannabis gewoonlijk een grote hoofdstengel die een verlengde cola ontwikkelt. Daarbij heeft de plant ook andere, kleinere zijtakken waaraan kleinere toppen groeien. Cannabis heeft dus van nature de neiging om de vorm van een kerstboom te ontwikkelen.

Dat noemen we ook wel apicale dominantie. LST heeft als doel dit te doorbreken. Daarbij zorg je voor een bladerdak van dezelfde hoogte.

Dat brengt ons bij de tweede reden voor LST: betere verdeling van licht. Door planten te buigen en vast te binden en zo de apicale dominantie te doorbreken, krijgt het bladerdak een gelijke hoogte. En daardoor krijgen alle delen van een plant meer licht. Dat levert meer levensvatbare toppen op, waardoor je aan het eind meer oogst! Dat niet alleen; voor LST hoef je ook je kweekruimte niet te veranderen voor een geweldig resultaat. Het enige wat je nodig hebt, is wat kennis en essentieel gereedschap.

Video id: 569373769

De Geschiedenis Van Low Stress Training

Als je iets weet van het kweken van cannabis, dan weet je dat deze plant gewoonlijk dikke vette toppen ontwikkelt aan de top. Daaronder groeien diverse kleinere toppen. Dat geldt niet alleen voor cannabis, maar ook voor veel andere bloemen, vruchten en groenten die mensen kweken.

In de loop der eeuwen hebben tuinders manieren ontwikkeld om meer uit hun planten te halen, waaronder eenvoudige trainingstechnieken. Deze technieken omvatten het toppen en snoeien van planten, maar ook ombuigen, ScrOG en allerlei andere methodes. Ze verschillen van elkaar, maar elk van deze technieken zorgt voor optimale benutting van licht, ruimte en middelen.

Low Stress Training is een moderne variant op een oude techniek die men gebruikte om fruitbomen in een platte structuur te laten groeien. Ook de oude Egyptenaren gebruikten waarschijnlijk vergelijkbare methodes om bomen horizontaal te laten groeien, meer dan 3000 jaar geleden. De methode die we kennen als _leibomen_ werd daarna in de 17e eeuw populair in Europa. Daarbij waren leibomen met fruit (zorgvuldig gesnoeide en vormgegeven fruitbomen) een algemeen gebruik. Die praktijk gebruikte men bijvoorbeeld in talrijke boomgaarden met appels en peren. Niet per se voor betere oogsten, maar meer als manier om het landschap te verfraaien.

Wat Is Low Stress Training?

LST: Een Techniek Die Je Cannabisplanten Niet Erg Vinden

Een sleutelelement van deze trainingstechniek ligt al in de naam. Deze “low stress”-methode is anders dan “high stress”-technieken, zoals toppen. Bij de tweede techniek knip je de belangrijkste groeiplek van de plant af om het groeihormoon opnieuw te verdelen. LST is echter milder. Daardoor is er minder risico op overbelasting van je plant. Bovendien heeft ze minder tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen dan bij "high stress"-veranderingen. Met LST hoef je niet aanvullend te snoeien of trimmen. Men gebruikt deze methode echter vaak in combinatie met andere, meer intensieve methodes. Al met al reageren planten gunstig op LST.

Ze belonen je inspanningen en finesse daarbij met een gezonde, forse opbrengst en grote toppen.

Wat Heb Je Nodig Voor LST?

Om LST op de juiste manier toe te passen, heb je de volgende materialen nodig:

  • Met rubber bekleedde draad/zacht binddraad voor planten
  • Dunne houten stokjes/bamboestokjes
  • Kleine handboor
  • Ducttape

Voor deze methode heb je maar weinig spullen nodig. We adviseren je echter wel om geen gewoon touw te gebruiken voor het vastbinden van je planten. Gewoon touw of draad is vaak te dun of sterk. Het snijdt in de stengels en dat doet je planten meer kwaad dan goed. Daarom is het beter om speciaal bindmateriaal te gebruiken

How To Apply The Low Stress Training

Maak De Plantenpot Klaar Voor LST

We hebben het steeds over het vastbinden van stengels, maar waar bind je ze aan vast? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een aantal gaten maken in de rand van je kweekpot. Vervolgens is het mogelijk de lussen door de gaten te halen en om de takken heen te binden om de scheuten goed op hun plaats te houden.

Het is ook mogelijk dunne houten stokjes of bamboestokjes van ongeveer 30cm lang te gebruiken. Ook deze zijn handig om alles op zijn plek te houden. Tot slot, soms gaat er immers iets mis bij het ombuigen van de takken, heb je ducttape nodig. Daarmee kun je geknakte of gebroken stelen ondersteunen.

Hoe Werkt Lst Bij Cannabisplanten?

We gaan nu naar het interessante deel: hoe pas je LST toe op je cannabisplanten?

Hoe Pas Je LST

Doorbreek De Apicale Dominantie

Allereerst gaat het erom dat je de apicale dominantie doorbreekt. Buig eerst de hoofdstengel voorzichtig richting de rand van de kweekpot. Bevestig de stengel met de zachte binddraad in de geboorde gaatjes. Ta da! Je hebt zojuist het bladerdak vlakker gemaakt en ruimte gemaakt voor toekomstige, horizontale groei. Op deze manier is het licht beter in staat meer toppen te bereiken. En dat zorgt voor een hogere opbrengst.

Tips: Sommige kwekers kiezen ervoor om eerst de hoofdstengel te toppen en daarna de secundaire stengels naar de zijkanten te buigen. Daardoor krijgt de plant meer de vorm van een spin. Maar ook als je standaard LST toepast — zonder toppen — wil je misschien een aantal bladeren verwijderen. Dat zorgt er namelijk voor dat het licht beter kan doordringen.

Vorm Je Planten

Bij LST zou je in gedachten moeten houden dat de cannabis altijd een vlak bladerdek behoudt. Een tak mag dus niet langer zijn dan andere takken. Ten aanzien van de vormgeving is het belangrijk dat je de stelen naar buiten buigt en niet richting de hoofdstengel. Het is geen hogere wiskunde, maar het is handig om een vorm na te streven in plaats van zomaar wat te doen. Hoewel dit laatste soms best werkt, is het als beginner verstandiger alvast te bedenken wat je wilt om valkuilen te voorkomen.

Bovendien gaat het soms weleens mis, als je bijvoorbeeld per ongeluk een tak knakt tijdens het ombuigen. Maar dat is geen reden tot paniek! Planten zijn sterker dan veel mensen denken. Zolang een tak er niet helemaal af is, is het mogelijk dergelijke ongelukjes te repareren met wat ducttape. Het duurt ongeveer een week voordat de plant is genezen, maar het is niet het einde van de wereld.

Het is ook goed om te beseffen dat je LST niet slechts eenmaal doet en dat het daarna niet meer nodig is. Bij deze techniek moet je consistent de plant bijsturen. Dat is omdat ze blijft groeien, in welke vorm je haar ook hebt gebogen. Na verloop van tijd groeien er meer scheuten en worden de bladeren groter. Daarom moet je af en toe de omgebogen takken aanpassen om ervoor te zorgen dat het bladerdak netjes gelijkmatig blijft.

Waar En Wanneer Pas Je Lst Toe?

Sommige mensen denken dat LST alleen voor indoorkwekers is — maar dat is verre van waar! Vergeet niet dat het trainen van planten niet iets nieuws is; het was in eerste instantie een methode voor buiten. Als je in een kouder klimaat woont, zoals in Nederland of een ander deel van Noord-Europa, dan is LST buiten een goede manier om de opbrengst te verhogen tijdens het zomerseizoen. Zelfs als er niet veel zonlicht is. LST is daarnaast buiten handig om je cannabisplanten laag te houden. Een plant met afgebogen takken voor een platter bladerdak geeft dus niet alleen een betere opbrengst; ze trekt ook minder aandacht dan een hoge wietplant in de wildernis, die op ontdekking wacht!

Wat betreft _wanneer_ je zou moeten beginnen met LST is het antwoord: zo snel mogelijk. Als je plant eenmaal goed aan het groeien is, is ze er klaar voor. Doe het echter niet te vroeg en wacht tot ze een paar goede knopen heeft ontwikkeld. Er is slechts een moment waarop LST echt problematisch is en dat is als je plant al volop in bloei staat. Op dat moment zijn de stengels waarschijnlijk te stijf om te buigen. Je loopt dan het risico dat takken met kostbare toppen afbreken. Dat terzijde, kun je op bijna elk ander moment in de groeifase beginnen met LST. Hoe vroeger, hoe beter.

changeimage

Hoe Zit Het Met LST En Autoflowers?

Is het mogelijk LST te gebruiken bij autoflowers? Absoluut!

Autoflowers groeien snel en hebben geen verandering in de lichtcyclus nodig om over te gaan tot de bloei. Dat wil zeggen dat ze niet veel tijd hebben om te herstellen van High Stress Training-methodes, zoals toppen en ontbladeren. Bij LST profiteren de planten echter ook van de optimale blootstelling aan licht. Ze hebben daarbij geen tijd nodig om te herstellen, omdat het geen echte schade veroorzaakt. Hoewel de autoflowers van vroeger waarschijnlijk niet goed zouden reageren op LST, is de nieuwe generatie er zeker in staat mee om te gaan.

LST kan zelfs een hele goede manier zijn om de opbrengst van je autoflowering dames te vergroten! Bedenk alleen dat autoflowers na ongeveer 4 weken overgaan tot de bloei. Je moet dus op tijd bedenken of je LST wilt gebruiken of niet. Begin zo vroeg mogelijk voor het beste resultaat.

Dit zijn de top 5 soorten voor de LST kweekmethode:

1. Chocolate Haze

Chocolate Haze is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Na het roken of vapen, verwennen vleugjes chocolade, zoetigheid en aardse smaken de tong. Het unieke terpenen profiel van de toppen is een cadeautje van de ouders OG Chocolate Thai en Cannalope Haze. Chocolate Haze is een sativa-dominante dame die bestaat uit 95% sativa genetica en slechts 5% indica genetica. Dit resulteert in een krachtige high die cerebraal, motiverend en zeer stimulerend is. Dankzij het THC percentage van 20% komt de high razendsnel op. Vaak geeft deze aanleiding tot enorm interessante en diepgaande gesprekken.

Chocolate Haze is succesvol binnen en buiten te kweken. Ze is ook een geweldige kandidaat voor de LST techniek. Planten in kweekruimtes of tenten belonen kwekers met opbrengsten tot 475–525g/m². Buitenplanten, in een tuinbed of pot, produceren maximaal 500g/plant en zijn eind oktober te oogsten. Chocolate Haze houdt van een gematigd klimaat en de bloeiperiode bedraagt 9-10 weken.

Chocolate Haze

Chocolate Haze

Chocolate Haze

Genetic background OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
Yield indoor 475 - 525 gr/m2
Height indoor 90 - 160 cm
Flowering time 9 - 10 weeks
THC strength THC: 20% (aprox.) / CBD: Low
Blend 95% Sativa, 05% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 450 - 500 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 200 cm
Harvest time Late October
Effect Chocolate, Sweet, Earthy

Buy Chocolate Haze

2. Shining Silver Haze

Shining Silver Haze is een uitmuntende optie als het gaat om het selecteren van een soort voor LST. Ze bloeit snel en biedt een krachtige high. Daarnaast produceert ze ook nog een fantastische opbrengst. De genen van Shining Silver Haze zijn deels afkomstig van de wereldberoemde en legendarische Haze. Deze plant is gecombineerd met een net zo legendarische kruising tussen Skunk en Northern Light. De krachtige mix heeft geleid tot een sativa-dominante dame, met een verhouding van 75% sativa en 25% indica. De toppen van de soort ontwikkelen een dikke laag hars. Het THC percentage bedraagt ongeveer 21%. Het gerookte eindproduct leidt tot een onmiddellijke en krachtige high die zich bijna geheel op de geest richt. Dit zorgt voor een gemotiveerde, creatieve toestand. Het bevredigende effect gaat gepaard met prettige, zoete, aardse, citrus-achtige geuren en smaken.

Binnen produceert Shining Silver Haze tot wel 600–650g/m². Haar gemiddelde hoogte maakt haar eenvoudig te temmen met LST. Buitenplanten produceren tot wel 650g/plant, wat ze ideaal maakt om het meest uit de beschikbare ruimte te halen. De bloeiperiode bedraagt 9-11 weken en buiten mag je eind oktober de schaar pakken.

Amnesia Haze

Shining Silver Haze

Shining Silver Haze Feminized

Genetic background Haze x (Skunk x Northern Light)
Yield indoor 600 - 650 g/m2
Height indoor 80 - 120 cm
Flowering time 9 - 11 weeks
THC strength THC: 21% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 75% Sativa, 25% Indica
Yield outdoor 600 - 650 g/per plant (dried)
Height outdoor 180 - 220 cm
Harvest time Late October
Effect Very high

Buy Shining Silver Haze

3. Amnesia Haze

Amnesia Haze is ontstaan nadat Haze genen de grenzen van ons land bereikten. Breeders creëerden daarbij verschillende kruisingen. Een ervan werd veredeld met een old-school Haze, waardoor Amnesia Haze het levenslicht zag. Deze welbekende soort is beroemd om haar kracht en indrukwekkende opbrengsten. Die twee factoren maken haar aantrekkelijk voor LST. Ze bestaat voor 70% uit sativa genetica en 30% indica. Deze balans verzekert een high die zowel lichaam als geest aanpakt. Elke hit is bijna onmiddellijk te voelen en vervult je met creativiteit, terwijl het lijf ontspant en de spieren wegsmelten. De toppen van deze soort zijn afgeladen met terpenen die citrus- en aardse geuren uitstralen.

Amnesia Haze produceert zowel binnen als buiten goede oogsten. Ze dijt flink uit, maar dankzij LST houd je haar gemakkelijk in toom, wat meer zijwaartse, struikachtige groei aanmoedigt. Binnen gekweekte planten produceren ongeveer 600–650g/m², terwijl buitenplanten soms enorme opbrengsten opleveren van wel 700g/plant. De bloeiperiode van Amnesia Haze bedraagt 10-11 weken. Buitenboeren mogen eind oktober aan de slag.

Royal Haze Automatic

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Genetic background Original Amnesia Haze
Yield indoor 600 - 650 gr/m2
Height indoor 80 - 140 cm
Flowering time 10 - 11 weeks
THC strength THC: 22% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 70% Sativa, 30% Indica, 0% Ruderalis
Yield outdoor 650 - 700 g/per plant (dried)
Height outdoor 175 - 210 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely high, long-lasting, body relaxing

Buy Amnesia Haze

4. Royal Haze Automatic

Ook Royal Haze Automatic is een geweldige kandidaat voor LST, zeker voor degenen die zo snel mogelijk resultaat willen behalen. Ze is het eindproduct van een kruising tussen Amnesia Haze, Skunk en een ruderalis. De genetische opmaak bestaat uit 50% sativa genetica, 20% indica en 30% ruderalis. De opgewekte high is gemiddeld, bevredigend en niet overweldigend. Het THC percentage bedraagt ongeveer 15%. De high richt zich vooral op de geest en biedt cerebrale, stimulerende en motiverende sensaties. Ze is geweldig voordat je creatief aan de slag gaat, zoals muziek maken of schrijven. Elke hit van een joint of vaporizer gaat vergezeld van de aroma's en smaken van citrus en kruiden.

Royal Haze Automatic explodeert van zaad tot oogst in slechts 10 weken. Ze is dus ideaal voor kwekers die snelheid hoog in het vaandel hebben staan. Binnenplanten produceren ongeveer 300–350g/m². De planten blijven klein, waardoor ze gemakkelijk te beheersen zijn met LST. Buitenplanten leveren tot 180g/plant op, wat nog te verbeteren is met LST.

Royal Dwarf

Royal Haze Automatic

Royal Haze Automatic Royal Queen Seeds

Genetic background Amnesia Haze x Skunk x Ruderalis
Yield indoor 300 - 350 g/m2
Height indoor 65 - 85 cm
Flowering time 6 - 8 weeks
THC strength THC: 15% (aprox.) / CBD: Low
Blend 50% Sativa, 20% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 130 - 180 g/per plant (dried)
Height outdoor 120 - 150 cm
Harvest time 10-12 weeks after planting
Effect Cerebral and uplifting

Buy Royal Haze Automatic

5. Royal Dwarf

Royal Dwarf is een ideale soort voor kwekers met ruimtegebrek en personen die hun project zo discreet mogelijk willen houden. Deze kleine plant is ontstaan uit een breeding project met de oudersoorten Skunk en ruderalis. Ze is op meerdere manieren een uitmuntende soort voor beginners. Om te beginnen, is ze eenvoudig te kweken en produceert ze razendsnel prachtige toppen. Ten tweede bevat het eindproduct 13% THC. Dit is fantastisch voor beginnende gebruikers die hun gebruik rustig op willen bouwen. Royal Dwarf is ietwat sativa dominant, wat resulteert in een motiverende, inspirerende high.

Royal Dwarf wordt binnen meestal 40-70cm hoog en tegen de 50-90cm buiten. Het is zelfs mogelijk haar lager bij de grond te houden middels LST, met een mogelijke verbetering van de opbrengst. Binnenplanten produceren meestal 150–200g/m². Buitenplanten trakteren je op 80g/plant. Royal Dwarf is een taaie soort die een koud klimaat met gemak behapt.

Royal Dwarf

Royal Dwarf Royal Queen Seeds

Genetic background Skunk x Ruderalis
Yield indoor 150 - 200 g/m2
Height indoor 40 - 70 cm
Flowering time 6 - 7 weeks
THC strength THC: 13% (aprox.) / CBD: Low
Blend 60% Sativa, 10% Indica, 30% Ruderalis
Yield outdoor 30 - 80 g/per plant (dried)
Height outdoor 50 - 90 cm
Harvest time 8- 9 weeks after germination
Effect Physically stoned

Buy Royal Dwarf

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37803 reviews