By Steven Voser

Een handleiding voor het trainen en toppen van autoflowering wiet.


Er is geen gebrek aan trainingstechnieken om de kwaliteit en de opbrengst van je wiet te verbeteren. Denk maar aan toppen, supercroppen, LST en ScrOG. Mogelijk heb je genoeg ervaring met deze technieken op reguliere fotoperiodieke soorten. Toch is de toepassing ervan op autoflowering cannabisvariëteiten een heel ander verhaal.

In dit artikel gaan we dieper in op trainingstechnieken zoals toppen, fimmen, LST en SOG/ScrOG. Ook bekijken we hoe autoflowering soorten kunnen reageren op de stress veroorzaakt door deze en andere methodes.

Waarom Zou Je Cannabisplanten Trainen en Toppen?

Het toppen en trainen van wietplanten draait allemaal om het verbeteren van de opbrengsten. Daarnaast heb je meer controle over de ontwikkeling van je planten. Wanneer je ze ongestoord laat groeien, zien wietplanten er op een gegeven moment uit als kerstbomen met een brede onderkant en een smallere hoofdtop. Ze zien er absoluut geweldig uit, zeker rond de feestdagen. Toch is het verre van optimaal om je planten zo te laten groeien, met name binnen onder een beperkte lichtbron.

Door middel van training, verander je de manier waarop planten groeien. Je creëert een gelijkmatig bladerdak dat het licht van je lamp beter benut. Als je jouw planten natuurlijk laat ontwikkelen, absorberen de hoofdtoppen het meeste licht in je kweekruimte. Hierdoor ontstaan er kleine, luchtige toppen op de lager gelegen delen van iedere plant.

Daarentegen zorgt toppen ervoor dat je planten meerdere cola's ontwikkelen (clusters met toppen die langs de hoofdstam en takken groeien). Hiermee kun je het aantal toppen op elke plant aanzienlijk verhogen.

Waarom Zou Je Cannabisplanten Trainen en Toppen?

Moet Je Autoflowering Wietplanten Toppen en Trainen?

Of je autoflowering cannabis moet trainen, is een zeer omstreden onderwerp onder wietkwekers. Sommigen zweren erbij, anderen beweren juist dat het vraagt om problemen. Als je wilt begrijpen waarom, dan moet je eerst wat basiskennis hebben over de genetische eigenschappen van autoflowering wietsoorten.

Anders dan fotoperiode soorten bevatten autoflowers genetica van Cannabis ruderalis. Dit is een uniek type cannabis die automatisch bloeit zodra ze volgroeid is (in tegenstelling tot indica en sativa variëteiten, die bloeien als reactie op veranderingen in de lichtcyclus). Het autoflowering gen van Cannabis ruderalis biedt duidelijk een aantal voordelen. Toch zijn er ook nadelen te noemen.

Toppen en trainen veroorzaakt enige stress bij je planten. Soms is dit minimaal, maar niet altijd. Bij het kweken van fotoperiode soorten kun je deze stress compenseren door de groeicyclus van een plant te verlengen. Zo kan ze herstellen, voordat je overschakelt naar de bloei. Bij autoflowering soorten heb je niet de luxe om de vegetatieve fase van een plant te verlengen. Dat is precies waarom sommige kwekers technieken als trainen, toppen, ontbladering of snoeien vermijden. Sommige soorten autoflowers zijn simpelweg niet in staat te herstellen van de stress van deze technieken. Het gevolg is dat ze een lager eindgewicht produceren van mindere kwaliteit.

Voordelen van het Toppen en Trainen van Autoflowers

 • Potentie voor meerdere cola's en hogere opbrengsten;
 • Meer beheerste groei;
 • Breder en vlakker bladerdak (geweldig voor kwekers met kleine ruimtes).

Nadelen van het Toppen en Trainen van Autoflowers

 • Slecht uitgevoerde training of te laat toppen, veroorzaakt stress en gaat ten koste van het oogstgewicht en de kwaliteit;
 • Onervaren kwekers maken snel foutjes bij het trainen of toppen.

Wanneer Moet Je het Toppen/Trainen van Autoflowers Vermijden?

We raden het trainen of toppen alleen aan als je redelijk wat kweekervaring bezit. Kweek je voor het eerst wiet (of autoflowers)? Richt je dan op het correct bewateren en voeden van je planten en leer de strains kennen waar je mee werkt.

Wanneer Moet Je het Toppen/Trainen van Autoflowers Vermijden?

Het Beste Moment om Autoflowers te Toppen of te Trainen

Zodra je minstens 1-2 oogsten van autoflowers achter de rug hebt, kun je gerust wat experimenteren met toppen en trainen. Onthoud gewoon dat je deze technieken alleen moet proberen op jonge, gezonde autoflowers. Laat het achterwege bij planten die te veel of weinig water hebben gekregen, geteisterd worden door voedingsproblemen of plagen en diegenen die simpelweg niet zo sterk groeien als andere planten. Deze planten kunnen simpelweg niet goed herstellen van de stress van trainen/toppen.

Bij het trainen/topppen van autoflowers is het ook ontzettend belangrijk om vroeg te starten. Om stress in de bloei te vermijden, is het verstandig te beginnen met trainen of toppen als ze 3-4 nodes hebben ontwikkeld. De meeste autoflowers bloeien al binnen 3-4 weken na ontkieming. Als je rond deze tijd stress veroorzaakt, belemmer je mogelijk de groei of het vermogen om te bloeien. Dit resulteert in teleurstellende opbrengsten.

Wanneer je met trainingstechnieken op autoflowers experimenteert, kun je het beste beginnen met lower-stress technieken. Kies voor LST, ScrOG, SOG en andere technieken waarbij je de stammen buigt (in plaats van snijdt of breekt). Deze zijn een stuk milder voor planten dan toppen of fimmen (wat beide high-stress technieken zijn).

Verschillende Trainingstechnieken voor Autoflowering Cannabis

We hebben het toppen en trainen van autoflowers in grote lijnen behandeld. Nu is het tijd om wat dieper in de materie te duiken. Laten we eens enkele specifieke trainingsmethodes bekijken en welke ervan het meest (en minst) haalbaar zijn.

LST (Low-Stress Training)

Zoals de naam suggereert, is LST een trainingstechniek waarbij je stress op planten minimaliseert. Bij LST buig je de hoofdstam van je plant voorzichtig naar beneden en bindt deze vast met draad, touw of pijpenragers. Na verloop van tijd dwingt deze techniek je planten om naar buiten in plaats van omhoog te groeien. Dit verbetert de lichtblootstelling aan alle topdelen.

LST is zonder twijfel een van de beste trainingstechnieken voor autoflowers. Je kunt het uitvoeren op zeer jonge planten en het helpt het bladerdak te openen. Uiteindelijk produceert dit grotere, betere toppen.

Video id: 569373769

SOG (Sea of Green) en ScrOG (Screen of Green)

SOG en ScrOG zijn twee technieken die bedoeld zijn om een vlak, gelijkmatig bladerdak te stimuleren. SOG behelst het dicht op elkaar kweken van meerdere kleine planten (vaak dezelfde train) in kleine potten. Bij ScrOG gebruik je een meer geavanceerde vorm van LST om slechts een paar planten te dwingen zijwaarts door een rasterscherm te groeien.

SOG is uitermate geschikt voor autoflowers. Deze planten worden namelijk van nature minder hoog dan fotoperiode planten. Ontkiem allereerst je zaden (probeer voor de beste resultaten zaden van dezelfde strain te gebruiken) en geef elke plant 30-60cm ruimte om een dik, gelijkmatig bladerdak te creëren.

ScrOG is ook mogelijk met autoflowers mogelijk. Het vereist wel wat meer inspanning en verstand van LST. Zodra je grofweg 20cm boven de bovenkant van je potten een scherm hebt gemonteerd, plaats je de planten zo'n 30cm uit elkaar. Terwijl ze groeien, moet je de takken en stammen door het scherm weven. Zo creëer je boven het scherm een vlak, gelijkmatig bladerdak om de kracht van je kweeklamp maximaal te benutten. Vergeet niet om de planten met touw of zacht binddraad vast te binden en onder het scherm bevestigd te houden.

SOG
SOG
SCROG
SCROG

Toppen

Met toppen bedoelen we het afknippen van de bovenste scheut van een plant. Dit zorgt ervoor dat er twee hoofdtakken ontstaan die uiteindelijk twee hoofdtoppen vormen. Voor beginners is het best spannend om de hoofdstam van een plant met een schaar te bewerken. Toch is toppen ontzettend effectief om het oogstgewicht te verhogen.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat toppen een high-stress techniek is. Wil je het proberen met een autoflower? Dan kun je dat maar beter heel vroeg uitvoeren. Doe het ook alleen als je zeker weet dat je plant supergezond is. Over het algemeen raden we aan om niet te toppen als je autoflowering wietplanten kweekt.

Toppen

FIM (Fuck, I Missed)

FIM is een lichte variatie op toppen. In plaats van dat je de top van de plant volledig verwijdert, neem je met fimmen slechts een deel weg. Het doel hiervan is hetzelfde als bij toppen. Je probeert de plant namelijk te stimuleren om meerdere toppen te ontwikkelen. Fimmen heeft als voordeel dat het wat minder stressvol is dan toppen, aangezien het de hoofstam van de plant niet beschadigt. Dat niet alleen, maar fimmen bevordert tevens de productie van 4 hoofdtoppen, terwijl toppen er 2 oplevert.

FIM (Fuck, I Missed)

Supercroppen

Supercroppen is een zeer populaire techniek. Hierbij buig je de stammen en takken van een plant om de binnenkant te beschadigen, terwijl de buitenkant intact blijft. De stress van de techniek bevordert vaak krachtige groei. In combinatie met LST zorgt het er tevens voor dat je meer toplocaties blootstelt aan het licht. Dit draagt bij aan de productie van grotere, zwaardere toppen.

Het supercroppen van autoflowering wietplanten is riskant, maar niet onmogelijk. Pak een deel van de stam vast en draai hem zachtjes tussen je vingers, tot je hem hoort knakken. Wees voorzichtig! Je wilt alleen de binnenkant van de stam beschadigen, terwijl de buitenkant intact blijft. Voor de beste resultaten is het aanbevolen om bij een autoflower alleen de hoofdstam en 2-3 hoofdtakken te supercroppen.

Supercroppen

Hoe Top Je Autoflowering Wietplanten?

 1. Selecteer de planten die je wilt toppen. Pas de techniek uitsluitend toe op gezonde, jonge planten (met slechts 3-4 nodes), waarvan je zeker bent dat ze de stress van deze ingreep aankunnen.
 2. Verwijder de top van de stam met behulp van een schone schaar of een scheermesje (net onder de laatste node).
 3. Houd het herstel van je plant in de gaten. Idealiter herstellen getopte planten binnen 3-7 dagen en vertonen geen groeiachterstand.

Hoe Train Je Autoflowering Wietplanten?

 1. Selecteer de planten die je wilt trainen. Nogmaals, train alleen jonge plantjes met 3-4 nodes die er buitengewoon gezond uitzien.
 2. Met de grootste zorgvuldigheid buig je de hoofdstam van de plant tot deze grofweg 90 graden ten opzichte van de vloer staat.
 3. Bind de stam vast met behulp van geschikt plantenbinddraad/koord. Het kan handig zijn om gaatjes te maken in de zijkant van de plantenbak om de draad te bevestigen.
 4. Naarmate je plant verder groeit, bind je delen van de hoofdstam of takken vast die boven de rest uitgroeien.

Het doel van LST is het manipuleren van de groei van je plant een lager, vlakker bladerdak te creëren. Zo kan het licht alle plantendelen bereiken.

Opmerking: Bij het kweken van fotoperiode soorten besluiten kwekers vaak om hun planten eerst te toppen. Vervolgens houden ze nieuwe scheuten omlaag met LST. Tenzij je een zeer ervaren kweker bent die deze techniek eerder op autoflowers heeft toegepast, raden we je niet aan om deze twee technieken te combineren. Daarvoor richten ze te veel stress aan.

Autoflowers Toppen en Trainen: Oefening Baart Kunst

Zoals bij elk aspect in het kweken van wiet, geldt ook hier: oefening baart kunst. Wanneer je autoflowers gaat trainen of toppen, moet je eraan denken om rustig te beginnen. Houd je aanvankelijk bij low-stress technieken. Je krijgt vanzelf meer ervaring en inzicht in je planten, hun gezondheid en hun reactie op de stress van deze technieken. Nu kun je langzaam gaan experimenteren met meer geavanceerde technieken. Onthoud vooral dat je autoflowers uitsluitend moet trainen of toppen als ze nog jong en supergezond zijn.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.