TO TOP OR NOT TO TOP AUTOFLOWERING CANNABIS PLANTEN

Autoflowering cannabis planten zijn niet afhankelijk van photoperiod (de lichtcyclus die de plant dagelijks nodig heeft). Aan het einde van de vegetatie groeifase komt de plant vanzelf in bloei. Meestal rond drie weken nadat de zaadjes ontkiemd zijn. Na nog een paar weken stopt de ontwikkeling van nieuwe takken en bladeren en komt de bloei tot serieuze wasdom.

Tijdens die eerste drie weken heb je de kans om je planten voor te bereiden op een maximale oogst.

Het toppen van autoflowering marijuana planten blijft een omstreden onderwerp.

Voorstanders zeggen: “Een hogere opbrengt met meer cola’s."

Tegenstanders zeggen: "Door het korte groeischema is er minder hersteltijd, dus een kleinere plant met minder opbrengst."

JA EN NEE

Er is geen kant en klaar antwoord. Informatie is je bondgenoot. Het zal je helpen om te navigeren door het grijze gebied van het toppen van autoflowering cannabis. Het zal je helpen bij het maken van onderbouwde keuzes terwijl je je verder ontwikkelt als cannabis teler.

Er zijn genoeg groei variaties onder zo veel verschillende beschikbare soorten cannabis dat er ruimte is voor beide kanten van het verhaal om waar te zijn. Een soort cannabis quantum vergelijking.

Een mix van nuchter verstand en ervaring werkt het beste en opbrengsten die zelfs de meest overtuigde autoflowering cynicus laten glimlachen zijn te behalen door zowel de ene als de andere methode.

Topping Technique

OM IN OVERWEGING TE NEMEN

Een super stretchy indica-dominante plant zoals bijvoorbeeld Kush zal hooguit acht of tien tussen knopen hebben op het moment dat de plant in bloei komt. Zijvertakkingen zijn er bijna niet. Normaal zal deze wietsoort één grote dikke ‘ananas’ cola ontwikkelen. Je kunt haar bij de ontwikkeling daarvan maar beter met rust laten.

Indicas neigen ernaar veel grote knoppen te ontwikkelen rond de toppen. Dit verhoogt de kans op rot in de knoppen en op het per ongeluk afknappen van een dikke groep knoppen wanneer je bovenin wat ruimte probeert te creëren.

Een autoflowering Amnesia Haze aan de andere kant kan wel meer dan 1,5 meter hoog worden wanneer je haar ongemoeid laat. Veel sativa varianten zullen een of twee keer getopt moeten worden tijdens een krachtige, vroege vegetatie groeifase. Het aantal colas zal toenemen waardoor het licht een meer gelijkverdeeld speelveld krijgt in de top van de plant.

MEER ZAKEN OM REKENING MEE TE HOUDEN

Voordat je keuzes maakt over toppen of trainen moet je kijken naar de algemene gezondheid, de energie en de stevigheid van je planten. Het moeten snel groeiende, gezonde en weelderig groene planten zijn.

De eerste keer toppen doe je tijdens de eerste twee weken van groei, tussen de vierde en de vijfde node.

Het is niet verstandig om langzaam groeiende planten te toppen, of planten die beschadigd zijn maar weer hersteld lijken. Planten die al in een vroeg stadium moeite hebben met transpireren kunnen wellicht de stress niet aan en lopen een groeiachterstand op waarna ze meer bezig zullen zijn met herstellen dan met uitgroeien.

Gezonde planten herstellen redelijk vlot nadat ze kundig en met beleid getopt zijn. Het heeft de voorkeur wanneer de knoppen met een duimnagel worden afgeknepen. Bij deze methode heelt de plant sneller dan bij toppen met een schaar en, mits je handen schoon zijn, is de plant minder vatbaar voor een infectie.

Tenzij je de top eruit worstelt met een tang waarbij je de plant beschadigt, kun je binnen vier dagen compenserende groei verwachten in alle zijtakken.
Eigenlijk herstellen planten niet van de aangebrachte schade door topping. Ze hebben alleen tijd nodig om de hormonen bij te stellen die bepalen welke knop de centrale cola zal vormen.

Topping

OEFENING BAART KUNST

Het telen van cannabis is eindeloos interessant en de resultaten zijn zo mooi dat je het steeds opnieuw zal willen doen.

Als dit je eerste keer is, oefen dan per soort met één plant. Op die manier kun je direct opbrengst- en onderhoudsverschillen bij de verschillende soorten die je teelt.
Op basis van deze realtime vergelijking kun je je toekomstige ‘to top or not to top’ beslissingen nemen. Weer een speldje op je meester-teler riem erbij!

Veel plezier en happy growing!

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.