SOG & SCROG - Trainingstechnieken om de opbrengst te verbeteren

SOG Method and Cannabis CUltivation

Er bestaan diverse technieken om de kweekruimte efficiënt te benutten tijdens de groei, waarbij je tevens de opbrengst kunt verbeteren. Twee populaire methoden zijn de Sea of Green- (SOG) en de Screen of Green-techniek (ScrOG). Autocorrect haat de termen misschien, maar cannabisplanten zijn dol op SOG en ScrOG.


PLANTENGEZONDHEID HEEFT PRIORITEIT

Ongeacht je gekozen methode, is het belangrijk dat je planten vanaf het begin goed kunnen groeien. Dit betekent dat je de ideale omgeving moet creëren voor het kweken van cannabis. Zo moet je het juiste kweekmedium en de goede potmaat selecteren, maar ook rekening houden met de verlichting, pH van het water, voedingsstoffen, de temperatuur en luchtvochtigheid.

Zowel de moederplant waar je een stek van neemt als het resulterende stekje moeten bijvoorbeeld allebei gelukkig en gezond zijn. Zodra je al deze variabelen goed hebt afgesteld, kun je doen wat je wilt met je gezonde planten.

  • SOG

Sea of Green is een kweektechniek voor cannabis waarbij je per vierkante meter veel kleine planten dicht op elkaar kweekt. Het voordeel van deze methode is dat wietplanten minder tijd doorbrengen in de vegetatieve fase, maar in totaal wel veel toppen opleveren. Met een SOG-project oogst je je toppen dan ook veel sneller. Zo kun je soms zelfs een extra keer per jaar oogsten.

Bij SOG gebruiken kwekers meestal klonen. Dit verzekert namelijk dat alle planten dezelfde kenmerken vertonen (groeisnelheid, hoogte, etc.), waardoor je een gelijkmatig bladerdak krijgt. Je kunt ook met zaden kweken, maar het is dan wel belangrijk om zaadjes te gebruiken van dezelfde strain. Het is daarbij verstandig om lange, slungelachtige sativa's te vermijden. Je moet je planten namelijk onder je kweeklampen kunnen houden en zo een gelijkmatige groei kunnen verzekeren.

  • SCROG

Screen of Green is een trainingsmethode voor planten met hetzelfde doel als een SOG. Het gaat namelijk om het verhogen van de opbrengst per vierkante meter. Je kweekt echter wel minder planten. Bovendien gebruik je grotere potten om de grotere wortelstelsels te kunnen huisvesten. Een gelijkmatige distributie van licht boven een letterlijk "scherm van groen" stimuleert de ontwikkeling van een overvloed aan toppen van hetzelfde formaat, afkomstig van slechts enkele planten.

SCROG en LST

Vaak combineren kwekers de ScrOG-techniek met Low Stress Training (LST). Laatstgenoemde verhoogt vaak ook het eindgewicht. Een ScrOG is feitelijk een geavanceerdere vorm van LST, waarbij je een gaaswerk of net monteert, in plaats van dat je takken handmatig neerwaarts vastbindt.

LST is vooral voordelig als je binnen kweekt in een beperkte ruimte. De lichtpenetratie van kunstlicht is niet zo goed als zonlicht en de kracht van het licht neemt af naarmate de afstand toeneemt. Met LST vergroot je de opbrengst per vierkante meter door het licht zo efficiënt mogelijk te benutten. In combinatie met een ScrOG, kun je zo een grote buit binnenharken!

SOG SCROG

SCROG OF SOG?

SOG: planten met weinig zijtakken moedig je aan een hoofdtop te ontwikkelen. Je hoeft ze daarbij niet te trainen. Ook vragen de planten weinig aandacht buiten het standaard onderhoud. Je besteedt wekelijks minder tijd aan trainen, zoals je met grote planten wel zou doen, terwijl het eindresultaat overeenkomt.

SCROG: hiervoor heb je een hekwerk nodig met openingen die groot genoeg zijn om cannabisbladeren en -takken doorheen te leiden. Dit is zelf te maken van afrasteringsdraad of een plastic trellis. Het is ook mogelijk aan de slag te gaan met touw op een frame. Dit hekwerk heb je nodig om een gelijkmatig bladerdak te krijgen. Hiertoe weef je er continu nieuwe scheuten doorheen. Onontwikkelde zijtakken die anders nauwelijks toppen zouden ontwikkelen, worden nu gezonde, stevige takken. Ze ontvangen daarbij genoeg licht om goede, dichte toppen aan te maken.

EFFICIËNT RUIMTEGEBRUIK

SOG en SCROG zijn ideaal voor kwekers die kampen met ruimtegebrek. Je hebt namelijk niet veel hoogte nodig en je benut doeltreffend elke vierkante centimeter van het vloeroppervlak. Er is daarbij minder volume vereist in je kweekruimte dan in het geval van een ongetrainde plant. De opbrengst is echter net zo goed. Met SOG verkrijg je grote, individuele toppen. Je ziet daarbij geen popcorn- of slecht gevormde toppen door een gebrek aan licht.

Over het algemeen moedig je met de SOG-techniek apicale dominantie aan. Zo versterk en vergroot je de hoofdcola. Met SCROG ontmoedig je deze apicale dominantie echter om veel gelijkvormige clusters met toppen te stimuleren.

USO EFFICIENTE DELLO SPAZIO

DE GEKOZEN SOORT

De gekozen soort speelt absoluut een rol als je de ruimte efficiënt wilt benutten.

SOG: vaak kies je voor soorten die van zichzelf al een dominante hoofdcola aanmaken en nauwelijks zijtakken ontwikkelen. Indica's en indica-dominante kruisigen hebben deze eigenschap al. Zodra planten een bepaalde hoogte bereiken, meestal 20-30cm, schakel je over naar de bloeiperiode (12-12). De cannabis richt zich daarbij bijna exclusief op de ontwikkeling van een hoofdcola. Zijtakken ontwikkelen dus één top. Sommige kwekers beginnen direct met een lichtcyclus van 12-12, zodat uitsluitend kleine planten ontstaan.

SCROG: planten die van nature veel verschillende locaties met toppen ontwikkelen, zijn vooral geschikt voor deze techniek. Sativa's of sativa-dominante soorten met veel nodes hebben deze eigenschap vaak. Deze strains zijn over het algemeen groot, met diverse vertakkingen. Bij een ongetrainde plant ontwikkelen de onderste toppen zich echter niet goed. Als je deze locaties verwent met veel blootstelling aan licht, moedig je de groei van grotere toppen aan. Het is echter niet noodzakelijk uitsluitend sativa's te kweken op deze manier, want indica's reageren ook goed op deze techniek!

HOUD REKENING MET DE POT

Het is belangrijk dat je de juiste potten kiest voor je SOG of ScrOG. Daarmee verzeker je de gezondheid van je planten en de best mogelijke opbrengsten. Over het algemeen wil je niet kweken in potten van minder dan 3-4 liter. Lees echter verder voor een uitgebreider beeld van welke potten geschikt zijn voor SOG en ScrOG.

SOG: Houd er rekening mee dat je bij SOG tussen de 9 en 12 planten per m² kweekt. Voor de beste resultaten moet je ervoor zorgen dat elke plant genoeg aarde heeft om een gezond wortelstelsel te ontwikkelen en te voorkomen dat ze omvalt tijdens de groei.

Wanneer je 9-12 planten per m² teelt, ben je beperkt tot het gebruik van potten met een diameter van 20-30cm. Meestal hebben deze een volume van 7-11 liter. Het gebruik van potten van dit formaat is prima. Houd er echter rekening mee dat stekken slechts zo’n 8 weken in de vegetatieve fase kunnen blijven, zonder last te krijgen van verstrengelde wortels en stress door ruimtegebrek. Wil je je planten langer laten groeien? Investeer dan in grotere potten.

Sommige kwekers telen wel 25 planten per m² in een SOG-opstelling. Daarbij beperken ze de tijd dat de cannabisplanten groeien, zodat ze sneller kunnen oogsten. Voor zo’n hoge concentratie zul je echter kleinere potten van ongeveer 5 liter moeten gebruiken.

ScrOG: Bij het kweken volgens de ScrOG-methode heb je iets meer opties wat betreft het aantal planten. Ben je van plan om één plant per m² te kweken, gebruik dan een pot van minstens 20l. Wil je de tijd tot de oogst verkorten? Dan kun je 4 planten per m² telen in potten van 10l.

Met ScrOG is er geen vaste regel wat betreft hoeveel planten je kunt kweken per m². Het hangt echt af van je doelstellingen, budget en de tijd die je aan elke oogst wilt besteden. Vergeet niet dat, welke kweektechniek je ook gebruikt, je planten altijd zoveel mogelijk ruimte moet geven.

TIENI IN CONSIDERAZIONE IL VASO

TOPPEN & TRIMMEN

SOG: krachtigere of vertakte soorten, zoals sativa's en sativa-dominante kruisingen, kampen soms met ruimtegebrek. Het is hierbij mogelijk de lagere takken te verwijderen om een dikkere, meer ontwikkelde hoofdcola te stimuleren. Dit verbetert ook de lichtpenetratie. Daarnaast bevorder je de luchtcirculatie, zowel rondom de plant als het bladerdak.

SCROG: planten top je vroeg om de ontwikkeling van takken aan te moedigen. Zo zijn ze in diverse richtingen te trainen om het scherm op te vullen. Groei moedig je daarbij uitsluitend boven het net aan. Vegetatie daaronder knip je weg, want dit ontvangt toch nauwelijks licht. Op deze manier ontstaat ruimte onder het hekwerk. Dit verzekert luchtcirculatie rondom de plant en het groeimedium.

In beide gevallen speelt transpiratie door de bladeren en verdamping uit het groeimedium een belangrijke rol bij de gezondheid van de planten.

UITEINDELIJK ZIJN BEIDE ZIJN PRIMA

Deze twee low-stress-trainingstechnieken zijn beide succesvol gebleken voor zowel de thuiskweker als commerciële kweker. Allebei hebben ze unieke voordelen en je haalt bij beide het maximale uit de beschikbare ruimte. Experimenteer simpelweg met de twee technieken om te besluiten welke het beste bij jouw kweekstijl past.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.