By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Wietkwekers kunnen hun kweek op twee manieren beginnen. Ze kunnen zaden ontkiemen of stekjes nemen van een moederplant. Beide methodes kunnen hetzelfde eindresultaat opleveren, namelijk toppen vol cannabinoïden. De weg ernaartoe is echter anders.

Sommige telers hebben een voorkeur voor de snelheid van stekken, anderen kiezen ervoor het hele traject te doorlopen met zaden. Of je nu een beginnende of een ervaren kweker bent, het is belangrijk dat je beide technieken kent. Op die manier kun je in de toekomst experimenteren en de opbrengst optimaliseren.

Zowel zaden als stekken hebben de nodige voor- en nadelen. Als je die eenmaal kent, kun je beslissen wat het beste bij jou past.

VOORDELEN VAN WIET KWEKEN MET ZADEN

Sommige telers zien een kweek met zaden als de “pure” manier van wiet kweken. Of dat nu wel of niet klopt, het geeft zeker de nodige voldoening als de oogst eenmaal aanbreekt.

In de wereld van nu beginnen de meeste thuiskwekers hun project met zaden. Dat komt grotendeels doordat deze makkelijker verkrijgbaar en in de meeste landen legaal zijn. Dit is echter niet het enige. Hieronder de beste redenen om je kweek met zaden te beginnen.

MAKKELIJK VERKRIJGBAAR

Dankzij het internet zijn veel dingen een stuk makkelijker geworden, met name het kopen van wietzaadjes.

Tegenwoordig bestel je zaden makkelijk online en kun je kiezen uit diverse gevestigde zadenbanken (zoals Royal Queen Seeds natuurlijk). Zij versturen de pakketjes discreet en snel op, zodat je je huis niet uit hoeft.

Ook in landen waar wiet nog steeds illegaal is, is het vaak volkomen legaal om niet ontkiemde wietzaadjes te bestellen, te bezitten en te verzamelen. Door met zaden te beginnen, gehoorzaam je de wet… totdat je ze in de aarde doet.

VANAF HET BEGIN BEGINNEN

Zaden geven je waarschijnlijk niet alleen een bevredigender eindresultaat, ze bieden telers ook de kans om met verse genen te beginnen. Deze kleine DNA-pakketjes bevatten een code die nog niet is blootgesteld aan slechte kweekomstandigheden of ziekten. We leggen verderop uit dat dit niet geldt voor alle stekken.

JE EIGEN SOORTEN VEREDELEN

Als je de kunst van het wiet kweken met zaden eenmaal beheerst, kun je je eigen soorten gaan veredelen. Kruis je favoriete vrouwelijke plant met een bekroonde mannelijke en je hebt aan het eind van het kweekseizoen honderden, zo niet duizenden, eigen zaadjes.

Je creëert echter niet alleen zaadjes, maar tegelijkertijd ook je eigen unieke wietsoort. Selecteer kenmerken waarvan jij geniet, zodat je de best mogelijke rookervaring krijgt.

FEMINIZED ZADEN = LEKKERE TOPPEN

Reguliere zaden kunnen vrouwelijk of mannelijk zijn. Hoogwaardige feminized zaadjes bieden echter 99% garantie op een vrouwtje.

Waarom dat belangrijk is? Je weet misschien dat vrouwelijke wietplanten plakkerige toppen boordevol cannabinoïden produceren. En dat is wat de meeste telers graag willen. Mannelijke planten maken echter pollenzakjes aan. Die zijn noodzakelijk voor het veredelen, maar nadelig voor de opbrengst van vrouwelijke planten.

Met feminized zaden bespaar je veel tijd en moeite die je normaal zou besteden aan het uitzoeken van mannelijke planten. Bovendien oogst je hiermee vaak superveel hoogwaardige toppen.

VOORDELEN VAN WIET KWEKEN MET ZADEN

NADELEN VAN WIET KWEKEN MET ZADEN

Na het lezen van bovenstaande punten, lijkt een start met zaden de perfecte optie. Alles in het leven kent echter een andere kant. Met dat in gedachten gaan we ons verdiepen in de niet zo voordelige aspecten van zaden.

ZE KIEMEN NIET ALTIJD

Hoewel gerespecteerde zadenbanken hoge ontkiemingscijfers bieden, zal niet elk zaadje kiemen. Sommige zaadjes zijn gewoon blindgangers, wat je ook doet. Daarom is het verstandig je kweek met meerdere zaden te beginnen, ook als je maar één plant wilt kweken.

GENOTYPE VERSUS FENOTYPE

Elk zaadje van dezelfde plant bevat een iets verschillend genotype; een unieke genetische code. Er is altijd sprake van genetische variatie tussen de ouders en het nageslacht en tussen de nakomelingen onderling.

Dat betekent dat zaden nooit precies een exacte replica voortbrengen van een specifieke ouder. Je zult ook verschillen zien tussen broers en zussen die je kweekt. Als je tien zaden van dezelfde plant teelt, zul je discrepanties zien in hoogte, kleur, smaak en opbrengst.

Wietplanten ontwikkelen ook specifieke kenmerken op basis van hun externe omgeving. Dit is van invloed op hun fenotype. Temperatuur, luchtvochtigheid, licht, voedingsstoffen en water beïnvloeden allemaal de fenotypische expressie. Daardoor is het verkrijgen van uniforme planten hierbij veel lastiger dan met stekken.

TRAGERE START

Tot slot duurt het bij zaden langer voordat je kunt oogsten dan bij stekken. Het kan een paar dagen tot een week duren voordat je de eerste levenstekenen uit de aarde ziet komen. Daarna moet je nog een week of twee wachten voordat je plant een volgroeide zaailing is.

Dat lijkt misschien niet zo lang, maar er is een reden dat snelle autoflowering soorten zo populair zijn: omdat de tijd van zaad tot oogst vergelijkbaar is met het kweken van klonen.

VOORDELEN VAN WIET KWEKEN MET STEKKEN

Voor degene die dit niet weet; klonen of stekken zijn stekjes die je neemt van groeiende moederplanten. Eenmaal gestekt, laten telers de stek wortels ontwikkelen voordat deze in aarde of een hydrocultuur verder wordt opgekweekt.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een kloon een exacte genetische kopie van de moederplant. Dat kan een zegen, maar ook een vloek zijn, zoals we hieronder uitleggen. Allereerst gaan we ons echter verdiepen in de voordelen.

STEKKEN VAN VROUWTJES LEVEREN NIEUWE VROUWTJES OP

Omdat klonen exacte kopieën zijn, leveren stekken van een vrouwelijke plant ook weer een vrouwtje op. Op deze manier hoeven telers niet op zoek te gaan naar mannelijke planten wanneer ze regular zaden kweken, en wordt het (lage) risico vermeden dat feminized zaadjes toch een mannelijke plant voortbrengen.

MET STEKKEN BESPAAR JE TIJD

Bij klonen hoef je niet te wachten tot een zaadje kiemt en uitgroeit tot een volgroeide zaailing. In feite kun je dat stadium helemaal overslaan! Je laat je stek gewoon wortelen en je hebt een plant die klaar is om te groeien.

VOORDELEN VAN WIET KWEKEN MET STEKKEN

JE WEET PRECIES WAT JE KUNT VERWACHTEN

Stekken bieden je precies wat je zo tof vindt aan een moederplant. Omdat het exacte genetische kopieën zijn, hebben ze dezelfde eigenschappen als de moeder, zoals de omvang, smaak, morfologie en productiviteit. Zaden zijn echter iets anders dan de planten waaruit ze voortkomen, vanwege genetische en omgevingsfactoren.

NADELEN VAN WIET KWEKEN MET STEKKEN

Klonen zijn op enkele gebieden beter dan zaden, maar niet perfect. Hieronder de problemen waar je tegenaan kunt lopen als je met stekken gaat kweken.

SUCCES BIJ JE ZOEKTOCHT

Wil je zaden? Dan kun je online makkelijk op zoek naar een zadenbank. Wil je klonen? Succes. Omdat je een stek moet nemen van een actief groeiende plant, zijn stekken lastig te verkrijgen als thuiskweker. Bovendien zijn ze al illegaal voordat je ze in je bezit hebt, waardoor het versturen ervan behoorlijk riskant is.

Op bezoek gaan bij vrienden die ook wiet kweken, is misschien wel de beste manier om aan stekken te komen. Vraag het beleefd en wellicht ga je naar huis met één of twee stekjes.

JE MOET VOORZICHTIG ZIJN

Zaden zijn sterk en rechtstreeks in de aarde te stoppen. Klonen zijn echter kwetsbaar en je moet ze dan ook als zodanig behandelen. Als je niet voorzichtig bent met stekken of ze geen goede start biedt, gaan ze dood voordat ze wortels krijgen.

Kwetsbare stekjes hebben voor de beste start ook een specifieke omgeving nodig met aangepaste parameters. Denk aan een optimale luchtvochtigheid en een nauwkeurig afgestemde en consistente temperatuur. Je moet dan ook vaak een extra ruimte inrichten om aan hun behoeften te voldoen. Zeker als je daarnaast met zaden kweekt.

JE KRIJGT OOK DE SLECHTE EIGENSCHAPPEN

Moederplanten geven alles door aan stekken, ook inferieure eigenschappen. Deze moeder kan onderliggende genetische foutjes of problemen hebben waar je misschien geen weet van hebt. Dat merk je soms pas als je een paar klonen hebt grootgebracht. Als je daar echter achter komt, is dat een behoorlijke tegenvaller.

STEKKEN OF ZADEN — WAT IS BETER VOOR HET KWEKEN VAN WIET?

Eerlijk gezegd, is het antwoord hierop subjectief. Het draait allemaal om persoonlijke voorkeur en om de vaardigheden van de kweker. Beginners hebben het vaak makkelijker met zaden en behalen daar meestal betere resultaten mee. Stekken zijn wat lastiger en kun je beter overlaten aan meer ervaren telers. Deskundige kwekers kiezen echter ook wel voor zaden als ze zelf willen veredelen. Of als ze volledig willen meemaken hoe planten vanuit zaad opgroeien tot volwassen planten.

Zoals geldt voor alles in de wereld van het kweken, helpt experimenteren je om te ontdekken hoe je dingen wilt aanpakken. Probeer dus gerust beide en ontdek wat het beste bij jou en jouw kweekstijl past. Succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.