Cannabis planten zijn niet sekseneutraal. Er bestaan vrouwelijke planten, die de daadwerkelijke toppen voortbrengen. Mannelijke planten produceren de pollen. De cannabis plant is echter een beetje vreemd in dit opzicht. Vrouwelijke planten kunnen hermafrodiet worden in bepaalde omstandigheden - wat inhoudt dat ze zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Dit gebeurt als de plant zeer gestrest is, en bang is dat ze het niet overleeft. Ze neemt beide geslachten aan als laatste uitweg naar zelfbestuiving en om zaden te kunnen blijven verspreiden.

CANNABIS KOMT ZOWEL VAN MARS ALS VAN VENUS

Reguliere cannabis zaden zijn meestal in 50% van de gevallen mannelijk en in 50% van de gevallen vrouwelijk. De vrouwelijke planten produceren cannabis toppen. Mannelijke planten maken zaadpitten aan. Ze kunnen ook minimale hoeveelheden THC produceren middels trichomen op de bladeren. Als je je cannabis echter niet als wetenschappelijk experiment kweekt, rommel dan niet met mannelijke planten. Dat is tijdverspilling.

Het is duidelijk, met name voor niet-ervaren kwekers, dat alle zaden op elkaar lijken. Daarom is het extra belangrijk om zaden te kopen van een dealer of een zaadbank als je cannabis wilt kweken. Als de plant zich bevindt in de vroege groeifase, is het ook onmogelijk om het geslacht te bepalen.

Er is nog een probleem. Cannabis planten kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn in de juiste omstandigheden.

hermafrodiet planten vergelijking mannelijke en vrouwelijke pre-bloem cannabis

CANNABIS EN DE GESLACHTEN

Cannabis is eigenlijk net als andere planten - waarvan de meeste deze mogelijkheid hebben. In essentie hebben vrouwelijke planten het vermogen om mannelijke eigenschappen te ontwikkelen. Dit wordt meestal veroorzaakt door stress uit de omgeving. Planten ontwikkelen mannelijke eigenschappen op een bepaald punt in de groeicyclus om ervoor te zorgen dat er zaden worden geproduceerd voordat de stressfactor de plant doodt.

Bij stress kun je denken aan lichtveranderingen in de bloeifase, grote temperatuurschommelingen, droogte en fysieke schade.

Er zijn andere omgevingsfactoren die een plant tot een geslachtsverandering kunnen dwingen. Zo kan het een reactie zijn op insecten of ziekte. Het kan ook voorkomen als bepaalde soorten pesticiden en fungiciden (overmatig) worden gebruikt.

Deze neiging wordt echter ook beschouwd als teken van slechtere planten. Een goede moederplant vertoont geen tekenen van hermafroditisme, zelfs niet als ze wordt blootgesteld aan dergelijke stress. Alle cannabis kan veranderen, maar hoogwaardige genetica zijn daar het beste tegen bestand.

Net als in de menselijke wereld, worden hermafrodiete planten gezien als een beetje vreemd. In de cannabiswereld worden ze gevreesd. Kwekers adviseren om dergelijke planten uit je kweek te halen. De reden? Ze kunnen zorgen voor onopzettelijke bestuiving van de toppen. Als een zakje pollen van een van deze planten in contact komt met de toppen van andere planten, stopt de ontwikkeling van de toppen. In plaats daarvan zullen ze meer toppen en zaden produceren.

WANNEER IS HET GESLACHT ZICHTBAAR BIJ CANNABIS PLANTEN?

Het eerste teken van geslacht verschijnt in de V-vorm van de plant, waar de stengel samenkomt met de stam. De plant ontwikkelt hier kleine, groene scheuten of spruiten. De plant kan spruiten laten zien in de vegetatieve of groeifase. Dit is ook vaker het geval als de plant een kloon is.

Er zijn echter andere manier om te ontdekken of je planten hermafrodiet zijn. De eerste is door de soort toppen te controleren die ze produceren. De tweede vindt plaats aan het einde van het groeiproces. Het is echter belangrijk om alles te controleren voordat je weer gaat kweken. Als je zaden in je geoogste toppen vindt, en je weet dat je geen mannetjes hebt, dan heb je te maken met een hermafrodiete plant.

Cannabis pre-bloem illustratie

WAAR JE OP MOET LETTEN

Het eerste is een gevestigde breeder. De beste manier om met een volledig vrouwelijk gewas te beginnen, is door de feminized zaden van een gerenommeerde bron te kopen.

Aangezien dit echter een probleem is dat niet verdwijnt tijdens het groeiproces, zijn hier wat tips voor het controleren van je kweek.

Vrouwelijke planten hebben iets langer nodig dan mannetjes om tekenen van geslacht te vertonen na de bloei. De planten ontwikkelen een paar schriele, witte haren op de plekken waar de toppen gaan groeien. Deze toppen beginnen zich te vormen tussen de stengel en de stam. Vrouwelijke stampers zijn altijd wit (nooit groen).

Mannelijke planten hebben letterlijk "ballen" met pollen met het formaat van een druif. De ballen zie je na ongeveer een week of twee verschijnen, nadat de plant in de bloeifase is gekomen. Ze produceren ook knoppen met een opvallende, gele kleur, die een beetje op bananen lijken.

Als het mannetje wordt toegestaan om verder te gaan met groeien, zullen de zakjes pollen openbarsten. De pollen die vrijkomen, kunnen je andere planten aantasten.

Hermafrodiete planten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke toppen. Het is dan ook belangrijk om ze te verwijderen.

Female Flowers And Male Pollen Sacs

IS DIT NIET HEEL MOEILIJK?

Hoewel het ingewikkeld klinkt, is het dat niet. Kwekers die beginnen met de juiste zaden en die een gezonde kweekomgeving in stand houden, ondervinden niet veel problemen. Het is dan ook van groot belang dat je je cannabis planten in de gaten houdt.

Het is vrij gemakkelijk om het verschil in toppen te zien als de planten volgroeien. Daarom is het over het algemeen ook een goed idee om meer dan één plant te kweken - zelfs de eerste keer. Observatie, oefening en geduld vormen de sleutel tot een goede en gezonde kweek. Feminized zaden produceren in 99% van de gevallen vrouwelijke planten, en als er eentje hermafrodiet wordt, zorg er dan simpelweg voor dat je deze verwijdert.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.