Een handleiding om onderscheid te maken tussen mannelijke, vrouwelijke en hermafrodiete wietplanten.

Inhoud:

Van psychoactieve cannabinoïden tot aromatische terpenen: wiet heeft veel eigenschappen die haar binnen het plantenrijk uniek maken. Dit unieke karakter dankt ze echter niet alleen aan de fytochemicaliën die ze aanmaakt.

De overgrote meerderheid van alle plantensoorten is eenhuizig. Dit betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Hiertoe behoren onder andere ook eetbare planten, zoals maïs en pompoenen. Deze planten kunnen met hun eigen stuifmeel hun eigen bloemen bevruchten.

Wiet behoort echter tot de minderheid van soorten die van nature tweehuizig zijn. Dit houdt in dat er afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Opvallend is dat slechts 7% van alle bedektzadigen (bloeiende plantensoorten) deze zeldzame en interessante eigenschap heeft.

WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT WIET TWEEHUIZIG IS?

Wietkwekers kunnen deze eigenschap in hun voordeel benutten. Het stelt ze namelijk in staat mannelijke en vrouwelijke planten van elkaar te scheiden. Op deze manier kunnen telers voorkomen dat de bloemen worden bevrucht en zaden krijgen. Als een kweker bevruchting kan voorkomen, leidt dit tot toppen van betere kwaliteit. Dergelijke wiet noemt men ook wel sinsemilla.

Bovendien zorgt dit ervoor dat wietkwekers meer controle hebben over het kruisen van specifieke mannelijke en vrouwelijke planten. Zo is het mogelijk twee gezonde en krachtige exemplaren uit te kiezen en deze dicht bij elkaar zetten om nakomelingen te krijgen met bepaalde eigenschappen.

Laten we eens verder ingaan op mannelijke en vrouwelijke wietplanten. Van daaruit zullen we overgaan op waarom sommige planten zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen ontwikkelen.

MANNELIJKE VERSUS VROUWELIJKE WIET: WAT IS HET VERSCHIL?

Mannelijke en vrouwelijke planten zien er tijdens het zaailing- en vegetatieve stadium hetzelfde uit. Als ze echter overgaan op de bloei, beginnen ze hun geslacht te onthullen. In deze periode maken de vrouwtjes harsrijke toppen aan, vol met cannabinoïden. De mannetjes vormen echter zakjes stuifmeel.

Vrouwelijke wietplanten zijn voor de gewone kweker het belangrijkste doel als het gaat om het verkrijgen van een eigen voorraad wiet. Afhankelijk van de genen kunnen vrouwtjes onderling er echter heel anders uitzien. Sommige blijven bijvoorbeeld klein, ontwikkelen een compact bladerdak en hebben veel vertakkingen. Andere worden echter wel meer dan drie meter hoog, leveren grote oogsten op en lijken meer op bomen dan op tuinplanten.

Ondanks de verschillen hebben alle vrouwelijke planten één ding gemeen: ze krijgen bloemen. Deze bloemen, ook wel bekend als toppen, hebben kleine klierstructuren die men trichomen noemt. Deze maken cannabinoïden aan, zoals THC en CBD.

Mannelijke planten krijgen echter geen bloemen. Hierdoor zijn ze minder interessant voor telers die zich alleen willen richten op toppen. Wel produceren mannelijke planten stuifmeelzakjes. Deze kleine vaatjes bevatten genetisch materiaal dat nodig is om vrouwelijke bloemen te bevruchten en hybriden te maken. Dit maakt dat mannelijke planten enorm belangrijk zijn voor het veredelen van nieuwe wietsoorten.

Het is ook goed om te weten dat mannelijke stuifmeelzakjes en vrouwelijke bloemen zich tegelijkertijd ontwikkelen. Beide ontstaan uit de knopen, de punten waar de takken en de steel bij elkaar komen. Als je dus ziet dat op sommige planten toppen ontstaan, ga dan ook opzoek naar stuifmeelzakjes.

FEMALE PRE-FLOWER
MALE PRE-FLOWER

HERMAFRODIETEN: WANNEER WIETPLANTEN EENHUIZIG WORDEN

Wiet houdt zich echter, net als de liefhebbers ervan, niet altijd aan de regels. Soms is deze tweehuizige plantensoort tegendraads en ontwikkelt ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen. Deze planten staan bekend als hermafrodieten. Genetische of omgevingsfactoren of beide kunnen ervoor zorgen dat wietplanten deze ongewone eigenschap ontwikkelen. Omdat deze planten zowel toppen als stuifmeelzakjes hebben, zijn ze in staat zichzelf te bestuiven en zich zo voort te planten.

Natuurlijk willen telers dit fenomeen vermijden, omdat ze graag de best mogelijk toppen willen kweken. We gaan daarom hieronder verder in op de oorzaken van hermafroditisme en hoe je dit kunt voorkomen.

HOE JE DE VERSCHILLENDE GESLACHTEN VAN WIETPLANTEN VASTSTELT

In een zo vroeg mogelijk stadium het geslacht van een plant bepalen, is cruciaal voor wietkwekers. Oog krijgen voor het plantengeslacht stelt je namelijk in staat onbedoelde bestuiving te voorkomen.

  • Je doel: vind de mannetjes en haal ze zo snel mogelijk uit je kweekruimte of tuin. Het geslacht van een plant wordt tijdens de vroege bloei duidelijk. Tijd is daarbij essentieel. Hoe sneller je de mannetjes kunt ontdekken en verwijderen, hoe kleiner de kans op onbedoelde bevruchting.

HET IDENTIFICEREN VAN MANNELIJKE WIETPLANTEN

Telers stellen het geslacht van een plant vast door te kijken naar de pre-bloemen. Dit zijn kleine structuren die tijdens de late vegetatie bij de knopen ontstaan.

Maak tijdens de vroege bloei een rondje door je kweekruimte of tuin met een vergrootglas of juweliersloep. Inspecteer bij elke plant een paar knopen om te zien hoever ze gevorderd zijn. In dit stadium zie je nog geen duidelijke bloemen of stuifmeelzakjes; je gaat dan ook opzoek naar jonge pre-bloemen. Hoewel deze kleine structuren op elkaar lijken, hebben ze verschillende kenmerken waarmee telers ze kunnen onderscheiden.

Mannelijke pre-bloemen zien eruit als kleine groene eitjes of "balletjes". Deze jonge stuifmeelzakjes zijn glad en hebben geen fijne haartjes of duidelijke uitsteeksels. Later in de bloei beginnen de zakjes grotere en dichtere trosjes te vormen. Vanaf dan zijn ze makkelijk met het blote oog te herkennen. De stuifmeelzakjes beginnen meestal ongeveer 2-3 weken na de vorming hun inhoud al te verspreiden. Zorg er dus voor dat je deze planten snel uit de ruimte haalt als je je wietplanten niet wilt kruisen.

MALE CANNABIS

HET IDENTIFICEREN VAN VROUWELIJKE WIETPLANTEN

Vrouwelijke pre-bloemen ontwikkelen zich ook bij de knopen. Je kunt ze onderscheiden op basis van één duidelijk visueel kenmerk: haartjes. Vrouwelijke pre-bloemen hebben een druppelvormige kelk met kleine haren die uit de top steken. Deze kleine haartjes staan bekend als de stamper en zijn de geslachtsorganen van vrouwelijke bloemen.

Deze uitstekende structuren vangen het stuifmeel op voor de bevruchting. Ze steken uit de bloem om het pollen uit de lucht en van insecten te kunnen opvangen.

Binnen enkele weken ontwikkelen deze kleine pre-bloemen zich tot compacte toppen met cannabinoïde- en terpenenrijke hars. Als je de mannetjes hebt verwijderd en bestuiving hebt voorkomen, zullen de wiettoppen tot het einde van de groeicyclus hars blijven produceren.

FEMALE CANNABIS

HET IDENTIFICEREN VAN HERMAFRODIETE WIETPLANTEN

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat vrouwelijke planten naast bloemen ook stuifmeelzakjes of meeldraden gaan ontwikkelen. Deze eigenschap leidt ertoe dat de wietplanten niet meer afhankelijk zijn van een mannetje voor de voortplanting. Zoals we dadelijk zullen bespreken, is dit eigenlijk een slim overlevingsmechanisme en een blijk van de genialiteit van de natuur. Hermafrodieten kun je echter beter niet in je kweekruimte of tuin hebben. We gaan nu twee types van hermafroditisme bespreken en hoe we meebrengende problemen kunnen vermijden.

SOORTEN HERMAFRODIETE WIETPLANTEN

Hermafrodiete wietplanten zijn er in twee verschillende vormen: echte hermafrodieten en "bananen".

De eerste soort heeft duidelijke mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. Als je goed kijkt, zie je dat er bij sommige knopen stuifmeelzakjes zitten en bij andere vrouwelijke bloemen. Wanneer de zakjes scheuren, verspreidt het stuifmeel zich naar de bloemen. Op deze manier kan de plant zichzelf bevruchten. Vervolgens ontwikkelen de zaden zich, waarmee de volgende generatie ontstaat.

"Banaan"-hermafrodieten ontlenen hun naam aan hun fysieke kenmerken. Ze maken geen afzonderlijke organen aan, maar krijgen vrouwelijke bloemen met een kale stuifmeel producerende meeldraad. Dit naakte aanhangsel laat het pollen rechtstreeks op de toppen vallen voor bevruchting. Deze meeldraden hebben dezelfde vorm en kleur als een bepaalde tropische vrucht, vandaar deze naam.

BANANA HERMAPHRODITES
TRUE HERMAPHRODITES

HOE JE HERMAFRODIETE PLANTEN IN JE KWEEKRUIMTE VOORKOMT

Hermafroditisme heeft twee hoofdoorzaken: stress en genen. Bij stress is hermafroditisme een overlevingsmechanisme voor de plant. Als deze kampt met schade, hitte, ziekte of een tekort aan voedingsstoffen, raakt ze in paniek. In wezen denkt de plant dan dat haar einde nadert. Als laatste wanhopige poging om zichzelf voort te planten, besluit ze te stoppen met het wachten op een mannetje en de klus zelf te klaren.

Als je dit probleem wilt voorkomen, creëer dan een stabiele omgeving in je kweekruimte. Gebruik allereerst een thermo-hygrometer om de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten te houden. Houd je daarnaast aan het lichtschema en zorg ervoor dat je planten alle benodigde voedingsstoffen krijgen.

Ook al heb je aan al deze voorwaarden voldaan, dan nog kunnen planten zichzelf gaan bestuiven. Slechte genen spelen hierbij een rol. Planten met een zwakke genetische geschiedenis en te veel genetische variatie zijn vooral vatbaar voor hermafroditisme. Daarom is het belangrijk je zaden aan te schaffen bij gerenommeerde bedrijven. Deze bieden stabiel zaad van hoge kwaliteit aan.

WAT VOOR WIETZAADJES ZIJN GESCHIKT VOOR BREEDING?

Als je wilt gaan veredelen, heb je reguliere wietzaadjes nodig. Bij Royal Queen Seeds vind je een eersteklas assortiment. Feminized zaden brengen alleen vrouwelijke planten voort, maar bij regulier zaad heb je 50% kans dat een plant mannelijk of vrouwelijk is.

Met deze zaden heb je een leger aan mannetjes en vrouwtjes voorhanden waarmee je kunt experimenteren. Kruis de allerbeste planten om je eigen unieke soorten te creëren die passen bij jouw smaak. Ook als je alleen kweekt voor toppen, kun je deze zaden prima gebruiken vanwege hun stabiele en betrouwbare genen. Zoals je misschien wel weet, ontwikkelen reguliere zaadjes zich tot uitstekende moederplanten. Deze kun je gebruiken om stekken van te nemen en verbazingwekkende oogsten binnen te halen. Je zult de mannelijke planten er wel uit moeten halen, maar de opbrengst maakt dit zeker de moeite waard.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.