De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Drie simpele stappen om de zaailingfase van wiet onder de knie te krijgen.


Met name voor beginnende telers kan het moeilijk zijn om zaailingen van wiet in leven te houden. Als je echter gedegen kennis hebt van zaailingen en hun behoeften wordt het al een stuk simpeler om het belangrijke zaailingstadium goed door te komen. Lees verder en volg onze drie stappen voor het kweken van gezonde zaailingen.

Stap 1: Kies De Juiste Genen, Potten en Medium Voor Je Zaailingen

Wanneer je zaden koopt, zorg er dan voor dat je een soort kiest die goed bij je past. Dat wil zeggen eentje die het beste aansluit op je ervaring en vaardigheid als kweker, je budget, kweekapparatuur, je voorkeuren qua smaak en effect en of je binnen of buiten kweekt. Dit allemaal bepaalt namelijk welke soort in jouw geval het beste resultaat oplevert.

Wat het medium betreft, adviseren we altijd om je planten in luchtige en lichtzure grond te kweken. Een pH van 6,3-6,5 is daarbij het beste. Daarnaast raden we aan om 20-50% perliet aan het medium toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de grond luchtiger is en voedingsstoffen beter vasthoudt. Hoe meer nutriënten je je planten wilt geven, hoe meer perliet je moet toevoegen. Zo kan het water namelijk beter weglopen en voorkom je dat er een voedingsblokkade ontstaat.

Geef je zaailingen bovendien alleen net rondom de basis water. Doe dit daarbij pas als de aarde volledig is uitgedroogd. Meer info hierover vind je in het gedeelte hieronder over te veel en te weinig bewateren. Houd er ook rekening mee dat zaailingen (met name autoflowers) gevoelig zijn voor voedingsstoffen. Plant ze daarom nooit in "hete" (voedselrijke) aarde. Geef ze bovendien pas voeding als ze 3-4 setjes echte bladeren hebben ontwikkeld.

Ben je op zoek naar een pot? Ontdek hieronder de beste potten voor autoflowering en feminized zaailingen.

De Juiste Potten Voor Autoflowering Wietzaadjes

Als je autoflowers kweekt, dan adviseren we om ze direct in hun uiteindelijke pot te planten. Autoflowering soorten hebben namelijk maar een korte levenscyclus. Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat ze geen onnodige stress ervaren, zoals vaak voorkomt bij verplanten. De exacte potmaat hangt uiteindelijk af van de soort die je kweekt en de grootte van de kweekruimte. De meeste autokwekers gebruiken echter potten van vijf tot vijftien liter.

De Juiste Potten Voor Feminized Wietzaadjes

Als je gefeminiseerde zaden kweekt, is het minder erg als je deze planten verplant. Ze hebben namelijk genoeg tijd om hiervan te herstellen. Als je bovendien gebruikmaakt van Easy Start-kiempotten kun je vanaf het begin de gezondheid van je planten optimaal ondersteunen. Het beste moment om je zaailingen te verpotten, is net voordat ze hun kiempotten beginnen te ontgroeien. Over het algemeen raden we aan om je planten te verplanten als ze echte sets bladeren hebben ontwikkeld die de omtrek van de pot volledig bedekken.

Vanaf dit moment verplanten de meeste binnenkwekers hun planten direct naar potten van twaalf liter. Afhankelijk van de soort die je kweekt en de kweekopstelling, kun je ook gaan voor grotere of kleinere potten. Houd er wel rekening mee dat je feminized fotoperiode planten een paar keer kunt (en moet) verpotten naar een grotere pot. Zo zorg je er namelijk voor dat ze zich maximaal kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat je je zaailingen niet direct naar een gigantische pot hoeft te verpotten.

Video id: 720194751

Iets Over Kweekpotten

Pot Parts

Van goedkope kweekpotten tot geavanceerde smartpotten; telers hebben veel keus als het gaat om het kiezen van de juiste pot voor hun planten. Hoewel het zeker mogelijk is om fantastische wiet te kweken in goedkope plastic potten, is er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van potten voor je wietplanten.

• Afvoergaten

Zorg ervoor dat je potten het water goed kunnen afvoeren. Op deze manier bescherm je je planten tegen pathogenen en wortelrot. Hebben je potten nog geen gaten (of andere manieren om water af te voeren)? Dan moet je deze er zelf in maken.

• Beluchting

Een van de functies van een plantensubstraat is te dienen als plek waar lucht tussen wortels en de omgeving uitgewisseld kan worden. Smartpotten als de RQS Kweekpot Textiel helpen het wortelstelsel van je planten bij het ademen. Ze zorgen er namelijk voor dat er meer zuurstof bij de wortels kan komen. Dit vertaalt zich in een snellere en krachtigere groei, gezondere planten en een betere opbrengst.

• Potmaat

Als je kleine zaailingen in grote potten zet, dan bestaat er de kans op overbewatering. Dit komt doordat de wortels van de planten nog niet groot genoeg zijn om al het water uit het substraat te halen. Water dat in het substraat blijft staan, kan ertoe leiden dat de wortels verdrinken. Bovendien trekt dit ziekteverwekkers en ongedierte aan.

Stap 2: Gebruik De Juiste Kiemingstechnieken

Wietzaadjes hebben vier dingen nodig om te kiemen: vocht, warmte, duisternis en tijd. Wil je er zeker van zijn dat je gezonde zaailingen kweekt? Ontkiem je zaden dan met behulp van een van de volgende technieken.

🧻 Methode met keukenpapier

Paper Towel

Leg je wietzaadjes voorzichtig tussen een paar vochtige stukjes papier. Doe dit vervolgens in een plastic bakje met een deksel. Bewaar het op een warme, donkere plek bij een temperatuur van 20-25°C. Zorg dat het deksel een beetje openstaat, zodat er frisse lucht bij kan komen.

💧 Glas watermethode

Water Glass

Laat je zaden in een glas water vallen en zet het glas 24-48 uur in een kastje bij een temperatuur van 20-25°C. Zodra je de eerste tekenen ziet van een penwortel die uit je zaadjes groeit, kun je ze in de aarde planten. Zijn je zaden na 48 uur nog niet ontkiemd? Ga dan over op de methode met keukenpapier. Haal de zaden in ieder geval na 48 uur uit het water, anders gaan ze rotten.

Je zaden zijn klaar om te worden geplant zodra ze opengebarsten zijn en er een kleine, witte penwortel uit groeit. Plant je ontkiemde zaadjes op een diepte van ongeveer 3-5 millimeter. Richt de penwortel daarbij naar beneden. Op deze manier hoeven je zaailingen zich niet eerst te heroriënteren.

🦁 Starter Kits van Royal Queen Seeds

Starter Kits

Je kunt ook gebruikmaken van de RQS Autoflowering of Feminized Starter Kit. Zo'n set helpt je om je zaden vanaf het begin in de beste omstandigheden te laten kiemen. De kits worden geleverd met startpotten die gevuld zijn met perliet en nuttige bacteriën, een propagator en lampjes om je zaadjes tot leven te wekken.

Stap 3: De Zaailingfase Onder De Knie Krijgen

Nu je zaailingen in de aarde zitten, begint het echte werk pas. Cannabiszaailingen zijn zeer kwetsbaar. Het enige wat ze namelijk hebben, is een fragiele wortel en een kleine set cotyledonen (de eerste set kleine rechthoekige blaadjes). Hierdoor kan elke vorm van stress je zaailingen al in een paar uur aantasten. Neem je echter de tijd om je plantjes en hun specifieke behoeften te begrijpen? Dan weet je al snel hoe je hun omgeving kunt optimaliseren. Zo kun je ze helpen om uit te groeien tot sterke vegetatieve planten.

De Basis: Optimaliseren Van Het Licht, De Temperatuur en Vochtigheid

Zaailingen hebben specifieke behoeften als het gaat om de temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting. Als iets niet goed is afgesteld, dan kan dat fataal zijn voor deze kleine planten. Voor het behalen van de beste resultaten, kun je het beste een propagator gebruiken. Hiermee creëer je de perfecte omgeving voor je wietplanten.

🌡️ Temperatuur

Cannabiszaailingen houden van dagtemperaturen van 20-25°C en nachttemperaturen die ongeveer 4-5°C lager zijn. Hoge temperaturen bezorgen je zaailingen stress, wat hun groei belemmert. In een vroeg stadium kan dit fataal voor je planten zijn. Droge bladeren met opgekrulde randen zijn een duidelijk teken van hittestress. Na verloop van tijd vertonen je zaailingen ook andere symptomen, zoals bleke blaadjes en rode of paarse stengels. Hittestress kan tevens leiden tot zwakke en verwelkende bladeren die met een gevouwen punt naar beneden hangen.

Aan de andere kant kan een lage temperatuur de cellen van een zaailing bevriezen. Dit heeft invloed op het vermogen van de plant om voedingsstoffen, water en zuurstof te transporteren en te gebruiken. Uiteindelijk leidt dit tot groeibelemmeringen en sterfte als je de oorzaak niet aanpakt. Verwelkte bladeren, langzame groei en verminderde turgor zijn tekenen dat de temperatuur in je kweekruimte of propagator te laag is.

🌫️ Luchtvochtigheid

Wanneer hun wortels nog jong en in ontwikkeling zijn, nemen zaailingen water op via osmose in de bladeren. Om dit te optimaliseren, is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid op  65-70% te houden.

Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 20% belemmert de groei van je zaailingen. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat ze last krijgen van symptomen die vergelijkbaar zijn met bepaalde voedingstekorten, zoals gele of gevlekte bladeren. Een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 60% zorgt er echter voor dat je planten natte plekken krijgen. Deze kunnen ertoe leiden dat de bladeren gaan verwelken of rotten. Ook kan dit schimmels en/of andere ziekteverwekkers en ongedierte aantrekken. Als je zaailingen de vegetatieve fase hebben bereikt, moet je de relatieve luchtvochtigheid op 50% houden.

The Basics

💡 Verlichting

Zaailingen zijn gevoelig voor licht en kunnen daardoor verbranden onder sterke HID- of LED-lampen. Net als bij volwassen planten krijgen ze verbrande, gekreukelde bladeren wanneer ze last hebben van lichtstress. Zaailingen die echter niet genoeg licht krijgen, worden lang en slungelig en zullen vervolgens omvallen.

Voor het beste resultaat moet je de zaailingen de eerste 10-14 dagen onder een 18/6-lichtcyclus laten groeien. Gebruik hiervoor CFL-lampen met een blauw lichtspectrum. Als de zaailingen eenmaal gezonde en echte bladeren en minimaal 2-3 knopen hebben, kun je ze onder sterkere HID- of LED-lampen plaatsen.

The Basics

Buiten Zaailingen Kweken

Buitenkwekers hebben natuurlijk niet de vrijheid om met één druk op de knop de temperatuur of de luchtvochtigheid te veranderen. Als je een buitenkweker bent, heb je drie opties om de zaailingfase goed door te komen:

  1. De meeste telers kiezen ervoor om hun zaailingen de eerste twee weken onder CFL-lampen binnen te houden. Op deze manier kunnen ze hun planten tegen de elementen beschermen.
  2. Een andere mogelijkheid is je zaailingen overdag buiten te zetten. De temperatuur moet dan wel constant tussen de 20 en 25°C liggen. ’s Avonds verplaats je ze vervolgens naar binnen om ze te beschermen tegen de kou, regen, enz.
  3. Tot slot kun je je zaailingen ook permanent buiten zetten in een propagator, kas of polytunnel. Zo zorg je voor beschutting en kun je de luchtvochtigheid en temperatuur aanpassen.
The Basics

Je zaailingen water geven: hoe ga je te werk?

Hoe vaak je je zaailingen water moet geven, hangt af van verschillende factoren. De beste manier om hun gezondheid te bevorderen, is door ze in een goed belucht medium te laten groeien. Kweek ze daarbij in goed drainerende potten (potten van stof of Air Pots werken het beste) en, indien mogelijk, onder standaard CFL-lampen die ongeveer 25-45cm boven de potten hangen.

Het type kweeklampen dat je gebruikt, de grootte van je potten, de samenstelling van je grond en de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte/tuin hebben allemaal invloed op hoe vaak je water moet geven. Onthoud gewoon dat je gaandeweg en met wat proberen er vanzelf achter komt wanneer en hoeveel water je elke zaailing moet geven.

De beste manier om zaailingen water te geven

Cannabis zaailingen houden van warme en vochtige (maar niet natte) omstandigheden. Helemaal aan het begin van hun leven nemen zaailingen alleen water op via hun bladeren, omdat hun wortelsysteem nog onderontwikkeld is.

  1. Besproei je zaailingen regelmatig (3-6 keer per dag, afhankelijk van de temperatuur in je kweekruimte). Bedek ze daarbij met een plastic koepel of zak, zodat ze gemakkelijker vocht kunnen opnemen via hun zaadlobben en eerste echte bladeren.
  2. Geef je zaailingen geen water direct bij de stengel. Giet in plaats daarvan water rond de plantjes, op ongeveer 3cm van de stengel. Dit bevordert de wortelgroei, omdat de wortels worden aangemoedigd om verder te groeien, op zoek naar vocht. Ook voorkomt het vochtophoping bij de stengel (wat een broedplaats kan vormen voor Pythium, Botrytis en Fusarium-schimmels die 'damping-off' veroorzaken).

Wanneer moet je je zaailingen water geven?

Weet dat er geen universeel waterschema bestaat; hoe en wanneer je je jonge planten moet bewateren, is afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Een goede vuistregel is om je zaailingen pas water te geven als de grond is uitgedroogd. Je kunt je vinger ongeveer 2cm in de grond steken om te testen of deze droog is of niet.

Als het tijd is om je zaailingen water te geven, kun je dat het beste vroeg in de ochtend doen of vlak voordat je je kweeklampen aanzet. Hierdoor kunnen ze tijdens de groei overdag vocht opnemen. Bovendien laat de warmte van de zon of je kweeklampen een deel van het water verdampen, wat weer helpt om ongewenste bacteriën en schimmels te voorkomen.

Hoe vaak moet je je zaailingen water geven?

Geef je zaailingen water wanneer de grond droog is. Dit kan elke 3-7 dagen zijn, afhankelijk van:

  • De samenstelling van de grond en hoeveel water deze vasthoudt.
  • De temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte.
  • Het soort verlichting dat je gebruikt. CFL- en LED-lampen produceren minder warmte dan MH/HID-lampen, die de neiging hebben de grond sneller uit te drogen.
  • De maat van je potten.
  • Hoeveel water je de zaailingen geeft wanneer je ze bewatert (zie hieronder).

Hoeveel water moet je je zaailingen geven?

Nogmaals, er is geen pasklare benadering voor het bewateren van cannabiszaailingen, en de exacte hoeveelheid water die je moet geven, hangt af van de grootte van de potten. In de meeste gevallen hoef je je zaailingen echter niet meer dan 250 à 500ml water per keer te geven.

Seedling Water

Hoe Je De Kiemplantziekte Voorkomt

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je zaailingen zien er super gezond uit en dan hangen ze opeens over de rand van de pot. Binnen 24 uur (of soms nog sneller) zijn ze verschrompeld en doodgegaan.

Dit fenomeen staat ook wel bekend als de "kiemplantziekte". Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels als Pythium, Botrytis en Fusarium. Dergelijke schimmels zitten inactief in de aarde, maar groeien en gedijen goed in te natte omstandigheden. Overbewatering en een hoge luchtvochtigheid zijn dan ook veelvoorkomende oorzaken van de kiemplantziekte.

Tegen de tijd dat je zaailingen de eerste tekenen van de kiemplantziekte vertonen (een slappe en verkleurde stengel), is er niets meer aan te doen. We adviseren je daarom om de aangetaste plantjes zo snel mogelijk uit je kweekruimte of propagator te verwijderen. Zo voorkom je verspreiding van de schimmels.

De kiemplantziekte kun je voorkomen door de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Geef daarnaast niet te veel water. Zorg er bovendien voor dat zowel de aarde als de potten het water goed afvoeren.

Om de kans op een besmetting met Pythium, Botrytis of Fusarium nog verder te verkleinen, moet je altijd nieuwe aarde gebruiken of de grond steriliseren. Dit doe je door het in de oven te verhitten tot een temperatuur van 85°C.

Hoe Je Voedingsstofproblemen Voorkomt

Gezonde wietplanten zien er levendig en groen uit. Elke vorm van verkleuring van de bladeren of stengels kan een teken zijn van voedingsstress.

Vergeet niet dat wietzaadjes boordevol voedingsstoffen zitten. Deze helpen je zaailingen het eerste stadium van hun leven door te komen. Als deze voedingsstoffen op zijn, is het jouw taak om je planten de nutriënten te geven die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en bloeien.

1. Zaailingen voeding geven

Cannabiszaailingen zijn ontzettend fragiel. Hierdoor kunnen ze makkelijk "verbranden" in voedselrijke aarde. Over het algemeen raden we het daarom af om tijdens de zaailingfase je planten extra voeding te geven. In plaats daarvan laat je je zaailingen lekker in hun Easy Start-potten groeien totdat ze klaar zijn om verplant te worden en te vegeteren.

Op veel blogs en fora staat dat je planten na twee weken klaar zijn voor de vegetatieve fase. Dit is onjuist. Het duurt vaak ongeveer 3-4 weken vanaf het moment van kiemen dat je zaailing alle energie uit het zaadje heeft verbruikt. Al zullen sommige planten zich sneller ontwikkelen dan andere. In plaats van echter op tijd af te gaan, kun je beter je zaailingen verplanten en laten vegeteren zodra ze minimaal drie knopen en 4-5 setjes echte bladeren hebben ontwikkeld.

2. De overgang naar het vegetatieve stadium

Als je je zaailingen naar nieuwe potten hebt verplaatst, geef ze dan 3-7 dagen om te wennen. Verplanten is immers een stressvol proces, waarbij je planten tijd nodig hebben om te herstellen. Als je ze te snel na het verplanten voeding geeft, zullen ze waarschijnlijk niet alle voedingsstoffen uit het medium opnemen. Dit kan later tot problemen leiden (bijvoorbeeld een voedingsblokkade).

Als je er zeker van bent dat je planten hersteld zijn van het verplanten, dan kun je beginnen met het geven van een milde voedingsoplossing. Een NPK-verhouding van 4:2:3 is bijvoorbeeld een goed uitgangspunt voor wietplanten die net beginnen te vegeteren.

3. Voedingsverbranding

Telers krijgen meestal te maken met voedingsverbranding wanneer ze hun zaailingen te vroeg voeding geven of na het overgaan op de vegetatieve fase. Ofwel omdat ze hun plantjes in te rijke aarde hebben geplant of omdat ze beginnen met te sterke voeding. De eerste tekenen van voedingsverbranding zijn donkergroene bladeren met verbrande uiteinden. Als er vervolgens niets aan gedaan wordt, kunnen de blaadjes naar boven gaan krullen.

In tegenstelling tot sommige andere problemen met zaailingen die we hebben genoemd, is het wel mogelijk om voedingsverbranding te verhelpen. Geef je planten minimaal een week geen voedingsstoffen, maar alleen pH-gebalanceerd water. Zodra je planten weer gezondere en groenere bladeren krijgen, kun je langzaam weer beginnen met het geven van meststoffen.

Wanneer je je planten voeding geeft, adviseren we je om ze in de eerste week de helft van de aanbevolen dosis te geven. Zo hebben ze de mogelijkheid om zich aan de nieuwe voedingsstoffen aan te passen.

4. Ga voor biologisch

Bij Royal Queen Seeds zijn we grote fan van het kweken van biologische wiet. Geen enkele hoeveelheid chemische voedingsstoffen staat in verhouding met de complexe samenstelling van microben in biologische aarde.

Bij biologische teelt gaat het vanaf het begin om het krijgen van levendige aarde. Dit in tegenstelling tot kweken in een stilstaand medium dat één keer per week volgepompt wordt met chemische voedingsstoffen. Hoewel het meer werk kost, kan er weinig tippen aan de smaak van biologische wiet. Houd er wel rekening mee dat biologisch geteelde planten meestal niet dezelfde opbrengst opleveren als hun niet-biologische zussen.

HOE JE VOEDINGSSTOFPROBLEMEN VOORKOMT

Hoe Je Plagen en Ongedierte Voorkomt

Door ongedierte en plagen kunnen je zaailingen binnen een dag het loodje leggen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je de omgeving rond je planten schoon houdt. Zorg daarnaast voor een optimale temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Geef bovendien niet te veel water en blijf scherp op veelvoorkomende wietplagen. Op deze manier kun je ze vroegtijdig opsporen en tegengaan. Veelvoorkomende plagen waar je op moet letten, zijn:

1. Schimmelmuggen

Deze kleine, zwarte insecten lijken op vliegen. Ze voeden zich met je planten en leggen hun larven in de natte bovengrond.

2. Spint

Spintmijten zijn zwart of rood van kleur en leven aan de onderkant van de bladeren. Soms maken ze beschermende webben rondom gezonde blaadjes. Ze houden van warme, droge omstandigheden.

3. Bladmineerders

Deze kleine, tengere, gevleugelde insecten laten onregelmatige slakachtige sporen achter op gezonde bladeren.

4. Poederige meeldauw

Zoals de naam al doet vermoeden, is poederige meeldauw een soort schimmel die zorgt voor witte, meelachtige poeder op bladeren.

5. Pythium en Fusarium

Deze schimmels zijn moeilijk te herkennen. Witte vlekken op een natte bovengrond kunnen een vroeg teken zijn.

Wietzaadjes houden van warme, vochtige omstandigheden. Dit geldt echter ook voor plagen en ziekteverwekkers. Besmetting kun je voorkomen door alles extra schoon te houden en je zaailingen in een propagator te kweken.

Hoe Je Strekkende Zaailingen Voorkomt

Hoe je strekkende zaailingen voorkomt

Zaailingen strekken zich uit omdat ze dichter bij de lichtbron willen komen. Om te voorkomen dat ze onnatuurlijk lange, broze stengels ontwikkelen, is het verstandig ze onder spaarlampen met blauw spectrum te zetten. Deze moeten zich ongeveer 5cm boven de top van de planten bevinden. Voorkom bovendien dat je je zaailingen na het ontkiemen 24 uur in het donker zet. Dit is ook een veelvoorkomend advies op fora. Een gebrek aan licht dwingt je zaailingen namelijk om zich abnormaal uit te strekken.

Weet Wanneer en Hoe Je Je Zaailingen Moet Verplanten

Het verplanten van zaailingen is geen exacte wetenschap. Er is geen kalender of strikt schema dat je kunt volgen. In plaats daarvan gaat het erom dat je aandacht besteedt aan je plant en weet waarop je moet letten.

Zoals we al eerder zeiden, is een goede vuistregel voor het verplanten van je zaailingen het moment waarop de bladeren de omtrek van de pot volledig hebben bedekt. Controleer na ongeveer een week de wortels. Als je je zaailing volledig met de aarde uit de pot kunt halen, dan kun je haar verplanten.

Wees wel voorzichtig bij het beetpakken en verplanten van je zaailingen. Schade aan de wortels kan leiden tot een hoop stress. Zulke jonge en kwetsbare planten hebben vervolgens veel tijd nodig om te herstellen.

Video id: 275636482

De Zaailingfase Begrijpen

In het donkere, harde omhulsel van wietzaden zit alle noodzakelijke genetische info over hoe te ontkiemen en uit te groeien tot grote, weelderige planten. Wanneer de zaden worden blootgesteld aan vocht en warmte, kunnen ze water uit hun omgeving opnemen. Dit proces staat bekend als imbibitie en vormt de kern voor planten om tot leven te komen.

Zodra er water in een zaadje komt, activeert het speciale enzymen die de groei van de penwortel op gang brengen. Dit is de kleine witte wortel die uit de zaden knalt als ze goed ontkiemd zijn. Deze wortel dringt dieper in de aarde door, op zoek naar meer water. Ondertussen stuurt het zaadje een scheut omhoog, op zoek naar licht.

Wietzaadjes bevatten al twee cotyledonen (of embryonale bladeren). Deze ontrafelen en duwen het omhulsel van de scheut af. Zodra deze zaadlobben tevoorschijn zijn gekomen, ontwikkelen wietplanten hun eerste set bladeren. Deze groeien uit de hoofdstengel en hebben maar één bladvinger.

In de eerste fase van hun leven halen de zaailingen al hun energie uit de voorraden die in het zaad zitten. Terwijl hun wortels zich ontwikkelen, kunnen ze via hun bladeren water opnemen. Als je planten eenmaal hun eerste echte bladeren hebben ontwikkeld (blaadjes met minimaal 5-7 bladvingers), beschouwt men ze niet langer als zaailingen. Ze zijn dan officieel in het vegetatieve stadium belandt.

Een snelle groei en levendige groene bladeren zijn tekenen van gezonde zaailingen.

Het Kweken Kan Beginnen!

Nu je de theorie weet achter het kweken van gezonde zaailingen, is het tijd om je handen uit de mouwen te steken. Investeer voor de beste en betrouwbaarste resultaten allereerst in een van onze Starter Kits. Houd daarnaast onze blog in de gaten voor meer tips voor het thuis kweken van spectaculaire wiet.

Let's Get Growing

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37896 reviews