Het is heel goed mogelijk om met je cannabis planten binnen te starten, en ze later naar buiten te verplaatsen. Dat kan handig zijn als je binnen start met je planten, in een veilige en gecontroleerde omgeving, en ze vervolgens, bijvoorbeeld tijdens de bloeiperiode, buiten wilt zetten zodat ze lekker van de kracht van de zon kunnen genieten, voor een maximale opbrengst. Planten naar buiten verplaatsen is ook een handige mogelijkheid als blijkt dat je binnen over te weinig ruimte beschikt, en je planten buiten zo groot mogelijk wilt laten doorgroeien.

Echter, je planten buiten zetten, zoals tijdens de groei- (vegetatieve) fase, en ze buiten laten bloeien, of in het geval dat je ze buiten wilt laten groeien, zijn er enkele valkuilen waar je rekening mee moet houden. Laten we het eens hebben over wat je moet weten als je je planten veilig buiten te zetten.

DE VALKUILEN BIJ HET BUITEN ZETTEN VAN CANNABIS PLANTEN

Tenzij je autoflowers kweekt, die zich niets aantrekken van het aantal uren daglicht of lichtschema's, de grote valkuil waar je mee te maken krijgt als je je cannabis planten naar buiten verplaatst heeft te maken met het aantal uren natuurlijk daglicht. Anders dan binnen waar je controle hebt over het aantal uren licht, heb je daar buiten geen invloed op. Omdat de gewone, niet autoflowering soorten, afhankelijk zijn van de lichtcyclus, die bepaalt of ze groeien of bloeien, moet je rekening houden met natuurlijk daglicht.

Er zijn mogelijke scenario's waarin je je planten naar buiten wilt verplaatsen, en van elk scenario moet je weten wat de mogelijke invloed is van het natuurlijke daglicht op de groei.

Binnen Groeien En Buiten Bloeien

SCENARIO: BINNEN GROEIEN EN BUITEN BLOEIEN

Laten we voor het gemak eens aannemen dat je binnen bent begonnen met de groei, in een omgeving waar de plant onder een 18/6 lichtschema staat met een timer, zoals in een kweektent of kas.

Voor de groei zouden je planten in theorie oneindig op een 18/6 lichtschema kunnen blijven staan. En zolang de lichtcyclus niet veranderd zullen je planten blijven groeien, daar weerhoudt niets ze van.

In dit geval zou een scenario kunnen zijn dat je de planten tijdens de groeiperiode naar buiten wilt verplaatsen om te laten bloeien als ze een bepaalde hoogte hebben bereikt, laten we zeggen 50cm. of zo.

Het gevaar hier is dat je je planten buiten wilt zetten zodat ze gaan bloeien, en dat ononderbroken blijven doen tot ze geoogst kunnen worden, wat doorgaans zo'n 7 tot 8 weken duurt. Om de planten in bloei te zetten moet het aantal uren daglicht kort genoeg zijn zodat de planten niet weer terug gaan naar groeifase, wat een negatieve invloed heeft op de groei en oogst van je plant.

Welnu, vanaf 21 Juni neemt het aantal uren licht per dag langzaam af, tot aan de winterzonnewende op 21 December. Het aantal uren daglicht neemt vervolgens vanaf December weer toe, tot aan de langste dag, zo rond 21 Juni.

Je hebt een paar mogelijkheden om je cannabis planten buiten te laten bloeien, nadat je ze binnen hebt laten groeien.

  • Je verplaatst je planten naar buiten aan het einde van de zomer, of vroeg in de herfst wanneer de dagen kort genoeg zijn om de bloei direct in te leiden.
  • Verplaats je planten vroeg in de lente naar buiten. Zelfs wanneer op dat moment de dagen weer langzaam langer worden, dat is kort genoeg, zodat je planten zullen gaan bloeien, zonder het risico dat ze terug gaan naar de groeifase (Een goede timing is hier van belang, wanneer je ze te laat in de lente buiten zet gaan ze weer in de groei voordat je oogst!)

Als je je planten naar buiten brengt om te bloeien, bijvoorbeeld in de lente, en je wilt voorkomen dat je planten eerst gaan bloeien, en daar mee stoppen, en weer gaan in de groeifase terugvallen. (Omdat de dagen langer worden naarmate de lente vordert) Wanneer je planten weer in de groeifase komen, heeft dat een negatieve gevolgen voor je oogst!

Daarom moet je je planten, om ze buiten te laten bloeien, vroeg genoeg in het jaar buiten zetten, zodat ze kunnen bloeien, en eind Mei klaar zijn om te oogsten. Dit is de cruciale datum want anders gaan ze weer groeien, en dat wil je vermijden.

  • Je wacht tot eind Juni om je planten naar buiten te brengen. Eind Juni, zullen je planten nog een paar weken doorgroeien, maar dan tot bloei overgaan wanneer de zomer op z'n eind loopt, en de herfst met de kortere dagen eraan komt.

Binnen Groeien En Vervolgens Buiten Nog Verder Laten Groeien

SCENARIO: BINNEN GROEIEN EN VERVOLGENS BUITEN NOG VERDER LATEN GROEIEN

Als je je planten buiten wilt laten doorgroeien, kom je dezelfde problemen tegen als in het bovenstaande stukje, met het verschil dat je nu je planten buiten wilt plaatsen zodat ze blijven groeien, zonder voortijdig tot bloei over te gaan.

In dat geval dien je er zeker van te zijn, dat het aantal uren daglicht lang genoeg is om het voor je planten mogelijk te maken te blijven groeien.

  • Veel kwekers die hun planten tijdens de groei buiten willen zetten wachten hiermee tot eind Juni. Eind Juni, kort na de lente equinox, is het beschikbare daglicht het langst van het jaar, wat het risico op voortijdige bloei uitsluit, als ze van een 18/6 lichtschema komen.

Weet wel dat je nog groeiende planten buiten moet zetten op een ander moment, laten we zeggen in de vroege lente of later, in de herfst, zodat ze tot bloei zullen overgaan in plaats van verder te groeien.

  • Nog een andere manier om het mogelijk te maken je planten naar buiten te verplaatsen, is dat je binnen het lichtschema aanpast om ze voor te bereiden op hun verhuizing. Dit betekent dat je binnen met de groei begint, maar daarbij de natuurlijke fotoperiode van buiten aanhoudt. Stel dat er nu 14 uur natuurlijk licht per dag is, dan pas je binnen het lichtschema daarop aan, ook 14 uur. Je past vervolgens dagelijks, trapsgewijs je indoor lichtschema aan met een paar minuten om de twee lichtcycli (binnen en buiten) synchroon te houden. Dit stelt je vervolgens in staat je planten buiten te zetten zonder de negatieve gevolgen van een plotseling verschil in lichtduur.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je binnen met je cannabis planten wilt starten, en ze op een later tijdstip buiten plaatst. Je zou bijvoorbeeld met de zaailingen binnen kunnen beginnen, zodat ze gezond en veilig zijn, alsmede beschermd tegen de kou in de herfst en de winter. In het voorjaar kunnen je planten er klaar voor zijn, en er naar verlangen om naar buiten te gaan, zodat ze in het zonnetje tot hun maximale vermogen kunnen groeien. Als je bekend bent met de natuurlijke lichtcycli, en welke invloed dit op de groei van je planten kan hebben, kun je ze zonder onaangename verrassingen buiten zetten!

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.