VOEDINGSVERBRANDING

Voedingsverbranding in cannabisplanten had net zo goed "beginnersfout" of "weerkaatsing van je overijverigheid" kunnen heten. Voedingsverbranding is namelijk een vorm van stress die veroorzaakt wordt door overbemesting van je planten of een te sterke voedingsmix. Beginnende kwekers hebben vaak het idee dat meer beter is. Dat is echter niet waar. Vaak wordt verbranding veroorzaakt door een simpele menselijke fout. Gelukkig kan de aandoening worden hersteld voordat er sprake is van enorme schade aan je planten. Dat gezegd hebbende, kan je gewas wel degelijk beschadigd raken in elke fase van de ontwikkeling.

In tegenstelling tot dieren (mensen inbegrepen), worden planten niet zwaarder als je ze te veel voeding geeft. Planten zijn tenslotte heel andere organismen. Ze hebben een gebalanceerde en voortdurende serie chemische reacties nodig om te overleven en te floreren. Als je ze probeert op te peppen met extra voeding, pakt dat vaak uit in een teleurstelling.

Voedingsverbranding kan worden veroorzaakt door:

  • Het sterker mengen van voedingsstoffen dan wordt aangeraden in elke fase van de groei. 
  • Overbewatering: planten hebben een droge periode nodig om correct te functioneren en zuurstof op te nemen. 
  • Het overmatig gebruik van bloei boosters of een te hoge concentratie hiervan. 
  • Het te vaak gebruiken van middelen die de groei stimuleren. Dit leidt tot dwerggroei en verbranding vanwege een overmatige opname van voedingsstoffen.

Voedingsverbranding Gele Bladeren Cannabis

IDENTIFICATIE

Stikstof is de meestvoorkomende verbinding in voedingsstoffen voor cannabis, vooral tijdens de vegetatieve fase. Een stikstof vergiftiging wordt snel opgevolgd door meer ernstige symptomen.

Vroege indicaties van de ophoping van voedingsstoffen, dus voordat verbranding plaatsvindt, zijn:

  • Zeer diepgroene bladeren.
  • Heldergroene, bijna fluorescerende bladpunten.
  • Bladpunten die doorbuigen op 90°. 
  • Stelen en takken die dieprood, magenta of paars kleuren.
  • Suikerbladeren en punten van kelken die eerst geel kleuren en vervolgens afsterven. In tegenstelling tot het normale afsterven van bladeren tijdens de bloei, blijven overvoede bladeren bij de toppen gezwollen terwijl ze vergelen. Hierna voelen ze krokant aan en sterven ze snel af.

Andere indicaties van voedingsverbranding zijn gele, verbrande bladpunten. Dit is vaak op meerdere locaties zichtbaar omdat overbemesting invloed heeft op de gehele plant. Kleine, verbrande punten komen vaak voor en zijn niets om je zorgen over te maken. Wanneer de vergeling echter vordert en heviger wordt, is het tijd actie te ondernemen. Zodra de bladeren opkrullen en bruin kleuren, zijn ze niet meer te redden.

Voedingsverbranding kan geleidelijk opkomen als de dosis slechts iets te sterk is. De symptomen kunnen echter ook snel verschijnen, soms al in enkele dagen. In het slechtste geval zorgt een chronische overdosis onmiddellijk voor vergeling en verwelking, waarbij de bladeren verkleuren en de planten verzwakken. In dit geval kun je beter opnieuw beginnen, mits je nog in de vegetatieve fase zit. Herstel is misschien onmogelijk en waarschijnlijk is het sneller om opnieuw te starten.

Ook de toppen kunnen worden aangetast door voedingsverbranding. Tijdens de bloeiperiode gebruiken cannabisplanten hun voedingsstoffen op een andere manier. De behoefte aan stikstof verdwijnt bijna helemaal terwijl de behoefte aan andere nutriënten, zoals calcium en magnesium, toeneemt. Een overdosis van welke voedingsstof dan ook laat dezelfde kenmerken van verbranding zien.

Bladkannabis Voedingsverbranding

HET PROBLEEM OPLOSSEN

Zodra de ellende van je planten is geïdentificeerd als een voedingsverbranding, moet je al het beschadigde plantenmateriaal voorzichtig verwijderen. Breek alle aangetaste bladeren af. Herleid de clusters met kelken naar de desbetreffende tak en verwijder de gehele top, gewoon voor de zekerheid. Dode toppen en bladeren gaan rotten. Flush je groeimedium zo snel mogelijk met schoon pH-gebalanceerd water. Als je kweekt met een reservoir, meet je de waarden met een pH/EC meter en pas je het aan met vers water.

Als je dagelijks met de hand mixt, doe dan een stapje terug en onthoud dat minder altijd meer is als het op cannabis aankomt. Bevredigende resultaten kunnen ook worden behaald met gewoon standaard water tijdens de gehele levenscyclus van de plant.

Voordat je weer terugkeert naar je standaard voedingsschema, kun je het beste een speciale plantentonic gebruiken om de gezondheid van je planten te herstellen. De biosfeer bij de wortels heeft namelijk ook te lijden gehad, net als de groene delen van de plant. Tonics met zilvernitraat, humus- en fulvozuren, vitaminen en mineralen zijn ideaal hiervoor.

Wanneer je weer overstapt naar standaard voeding, gebruik je slechts ¾ van wat je eerst gebruikte, om verbranding te voorkomen. De planten sterken al snel weer aan en vervolgen hun groei. Pas ook de gehele groeiperiode aan om de verloren tijd goed te maken. De vegetatieve fotoperiode fase verlengen, schaadt de planten niet. Als je tijdens de bloei te maken krijgt met verbranding, of als je autoflowering soorten hebt staan, moet je genoegen nemen met een lagere opbrengst.

Voedingsbrand Verbranden Donkere Groene Bladeren

PREVENTIE

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus is het verstandig goede gewoonten te ontwikkelen om de kans op fouten te verkleinen. Om te beginnen, moet je altijd verzekeren dat je de correcte voedingsstoffen gebruikt voor het desbetreffende groeistadium. En zelfs dan is het verstandig om slechts ¾ te gebruiken van de aanbevolen dosering op de verpakking. Soms zijn de aanbevelingen van de fabrikant wat overdreven, waardoor er maar weinig ruimte overblijft voor foutjes.

Gebruik een EC/pH meter om de voedingssterkte elke keer te meten, of je nu dagelijks met de hand mixt of een hydro reservoir gebruikt. Zorg ervoor dat je hydroponic systemen, groeimediums en aarde flusht om te voorkomen dat zout kan ophopen in de wortelzone.

Bij het afmeten van je voedingsstoffen, kun je het beste instrumenten gebruiken met een vastgestelde capaciteit. Als de mix bijvoorbeeld 10ml per liter is, gebruik je een maatlepel van 10ml. Houd het risico op een menselijk fout zo klein mogelijk. Het geven van een overdosis is gemakkelijk als je een grote maatbeker verkeerd afleest. Als je van bovenaf in een maatbeker kijkt, geef je altijd te veel. Houd dit soort bekers dus recht voor je ogen.

Een van de vele voordelen van het kweken in een organische aardemix is het feit dat je een buffer van organismen in het wortelsysteem hebt. Planten die in aarde worden gekweekt, kunnen beter omgaan met overbemesting en andere stressfactoren. Goed voorbereide, organische aarde heeft tijdens de gehele levenscyclus eigenlijk geen voedingsstoffen nodig. Hierdoor verdwijnt het gevaar op voedingsverbranding helemaal.

Verbranding door voedingsstoffen kan geleidelijk ontstaan of onmiddellijk problemen geven, afhankelijk van de toegediende hoeveelheid. Je gewas is te redden als je het vroeg herkent en aanpakt. Raak niet in paniek als je tekenen van verbranding ziet bij je planten, alhoewel je misschien wel een klein beetje mag flippen. Ga vervolgens aan de slag met bovengenoemde stappen om je planten weer gezond en vitaal te maken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.