Inbegrepen GRATIS producten
Bloom boosters voor wietplanten: zinvol of hype?
Bloom boosters bieden een geconcentreerde dosis voedingsstoffen waarmee wietplanten compacte, plakkerige en sterke toppen produceren. Ze bevatten afgemeten hoeveelheden humuszuur, aminozuren, enzymen, vitamines en andere belangrijke ingrediënten. Deze gebruiksvriendelijke formules versterken de bloei.
Inhoud:
Voor een buitenstaander kan het kweken van wiet behoorlijk lastig lijken. Veel andere plantensoorten lijken prima te groeien met minimale aandacht, dus waarom heeft cannabis allerlei gebottelde brouwsels nodig om te verzekeren dat ze in leven blijft? Zijn al die producten in de schappen echt noodzakelijk? En moet je ze echt in de juiste hoeveelheid op het juiste moment toedienen om succes te behalen?
De wietplant ontvangt over het algemeen veel meer liefde en aandacht dan bijvoorbeeld wortels of kool. En dat is niet zonder reden. Het is namelijk een waardevol marktgewas met een unieke fytochemie. Daarom investeren kwekers veel tijd en geld om ervoor te zorgen dat ze het meeste uit hun planten halen.
Het is dus niet zo gek dat er een grote markt met gespecialiseerde producten is ontstaan. Deze middelen beloven stuk voor stuk een succesvolle oogst.
Bloom boosters zijn een van de vele formules die onder deze paraplu vallen. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die wietplanten helpen om grote, bolvormige toppen te vormen. Maar niet iedereen ondersteunt het nut ervan. Hier gaan we dieper in op deze producten en kijken we of ze echt de moeite waard zijn.
De controverse rond bloom boosters voor wietplanten
Hoe kunnen bloom boosters problemen veroorzaken? Ze bevatten toch onmisbare voedingsstoffen zodat je harsachtige toppen kweekt met veel cannabinoïden? De zorgen rondom bloom boosters zijn onderverdeeld in twee categorieën: zoutophoping en nutteloosheid. Laten we hier eens in duiken.
-
Veroorzaken bloom boosters zoutophopingen?
Bloom boosters bevatten voedingsstoffen in de vorm van zouten. Dan hebben we het niet over het keukenzout dat je over je gebakken aardappeltjes strooit. In de scheikunde zijn zouten het resultaat van een reactie van een zuur (een stof die de base neutraliseert) met een base (een stof die zuren neutraliseert). De meeste zouten zijn daarbij wateroplosbaar.
Voorbeelden van deze verbindingen zijn monokaliumfosfaat en magnesiumsulfaat. Correcte hoeveelheden van deze zouten leveren belangrijke voedingsstoffen die onmisbare fysiologische functies vervullen (monokaliumfosfaat dient bijvoorbeeld als een bron van fosfor en kalium). Te hoge doseringen kunnen echter tot zoutophoping in het groeimedium leiden.
De in water oplosbare aard van zouten betekent dat ze met de planten kunnen 'concurreren' om vocht. Overmatige niveaus kunnen daarentegen 'verbranding' van plantenweefsels veroorzaken. Ophoping van zouten kan ook de pH van het groeimedium beïnvloeden (cannabis geeft de voorkeur aan licht zure grond). Bovendien kan het de opname van belangrijke voedingsstoffen blokkeren. Deze toestand staat ook wel bekend als voedingsblokkade.
Gezien de mogelijke problemen die worden veroorzaakt door hoge concentraties van deze zouten, beweren sommige telers dat de meeste formules veel te veel fosfor en kalium bevatten.
-
Hebben wietplanten eigenlijk wel bloom boosters nodig?
Goede marketing laat je denken dat je een product nodig hebt, zelfs als dat niet het geval is. Een goed voorbeeld hiervan is de absurde hoeveelheid keukengerei die je kunt kopen. Je hebt geen 'pepper prepper' nodig om de zaadjes uit paprika's te snijden of een 'tacohouder' om taco's te vullen. Goede marketeers kunnen je misschien toch overtuigen dat je leven zonder deze hulpmiddelen niet compleet is. Net zoals veel van deze producten zijn bloom boosters niet volledig nutteloos. Toch zijn ze onder bepaalde omstandigheden simpelweg overbodig.
Als je door het bos of een mooi weiland wandelt, zie je dat de natuur om je heen prima groeit zonder door de mens geproduceerde kunstmest. Dat komt omdat complexe interacties tussen een groot aantal organismen helpen om voedingsstoffen efficiënt te laten circuleren. Alles wat leeft, sterft uiteindelijk. Andere levende wezens maken vervolgens goed gebruik van het achterblijvende organische materiaal.
⇢ Voorbeeld: Stikstof
Laten we stikstof eens als voorbeeld nemen (een voedingsstof die tijdens de bloei in kleinere hoeveelheden nodig is). Alle stikstof in dode plantenwortels en bovengrondse weefsels wordt afgebroken. Dit wordt door bacteriën en schimmels opgegeten. Andere micro-organismen, micro-dieren en wormen spelen ook een belangrijke rol in dit proces. Ze eten organisch materiaal op of andere levensvormen die dat eten.
Stikstof hoopt zich in het lichaam van deze wezens op en wanneer ze sterven (of opgegeten en hun overblijfselen als uitwerpselen uitgescheiden worden) wordt deze organische stikstof door micro-organismen in de bodem gemineraliseerd. Bovendien zetten micro-organismen de gemineraliseerde stikstof (ammoniak) om in nitraten. Zowel ammoniak als nitraten zijn vormen van stikstof die door planten kunnen worden opgenomen.
Gezonde levende bodems zijn gevuld met diverse micro-organismen en andere belangrijke spelers in het bodemvoedselweb. Deze bodems zijn in staat om voedingsstoffen steeds opnieuw te laten rondgaan, zodat planten er optimaal van kunnen profiteren. Als kweker kun je dit proces stroomlijnen door de wortels na de oogst in de grond te laten zitten, te mulchen of bodembedekkers te zaaien. Als je wiet in zo'n bruisende levensgemeenschap kweekt, zijn bloom boosters eigenlijk overbodig. Het kan echter even duren voordat je bodem zo’n hoog niveau bereikt als je vanaf nul moet beginnen.
De rol van bloom boosters voor wietplanten
Ondanks de controverse blijft de markt voor bloom boosters groeien. Talloze kwekers zweren bij het gebruik van deze producten.
Bloom boosters kunnen bij verkeerd gebruik een kweek onderuit halen. Soms voegen ze nauwelijks waarde toe aan een bestaand levend bodemsysteem. Toch bevatten bloom boosters voedingsstoffen waar bloeiende wietplanten veel behoefte aan hebben. Ze zijn vooral handig voor beginnende kwekers, maar ook als je liever kant-en-klare cocktails gebruikt en geen tijd of zin hebt om een gezond bodemleven op te bouwen.
-
Wat zit er in bloom boosters?
Tijdens de levenscyclus van wietplanten verandert de eetlust. Vegetatieve planten hebben andere behoeften dan planten die al ver in de bloei zijn. Over het algemeen heeft cannabis behoefte aan drie voedingsstoffen in de hoogste verhoudingen. Dit zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze macronutriënten tref je op producten aan in een N-P-K-verhouding, bijvoorbeeld 10-5-7.
Gezonde wietplanten bevatten in hun bovengrondse weefsels ongeveer 4% stikstof. Ze gebruiken dit molecuul voor talloze processen. Stikstof draagt een belangrijke component bij aan het chlorofylmolecuul (het pigment dat bij fotosynthese betrokken is) en helpt ook bij het bouwen van aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die worden gebruikt om plantenstructuur en enzymen te creëren.
Stikstof helpt planten een levendige, groene kleur te krijgen. Daarnaast stimuleert het de bladgroei. Om die redenen hebben wietplanten tijdens de vegetatieve fase meer van deze macrovoedingsstof nodig. Tijdens de bloei hebben ze nog steeds stikstof nodig, maar lang niet zoveel. Bloeiende wietplanten produceren immers nog steeds bladstructuren zoals suikerblaadjes en schutbladeren (speciale bladeren die het onderste deel van de harige stengels omringen).
Naarmate de vraag naar stikstof tijdens de bloei daalt, stijgt de behoefte aan de andere twee macronutriënten. Bloom boosters hebben variërende niveaus van deze moleculen die de algemene groei en topvorming stimuleren. Veel producten bevatten ook een reeks micronutriënten die fysiologische processen ondersteunen en concurrentie tussen voedingsstoffen helpen voorkomen.
Macronutriënten
Op het etiket van een fles bloom booster zie je bepaalde zouten die fosfor en kalium leveren. Deze grotere verbindingen bevatten macronutriënten in gebonden vormen. Ze vallen echter uiteen in kleinere, voor planten beschikbare deeltjes wanneer ze in water oplossen. Laten we beide eens uitlichten:
- Fosfor: dit element maakt planten op een heel fysieke manier tot wat ze zijn. Het vormt een belangrijk onderdeel van de structuur van nucleïnezuur. Deze bestaat uit chemische verbindingen die als informatie-dragende moleculen in cellen dienen. Het speelt ook een rol bij de enzymactiviteit, wat resulteert in de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de cellulaire eenheid van energie. Nucleïnezuren spelen een sleutelrol bij eiwitsynthese, celdeling en de ontwikkeling van nieuwe weefsels. In de bloei helpt fosfor wietplanten bij het vormen van nieuwe wortels, toppen en zaden. Planten met een tekort aan deze macronutriënt vertonen een groeiachterstand en abnormaal donkergroene bladeren.
- Kalium: dit element maakt veel essentiële microscopische processen in wietplanten mogelijk. Kalium draagt bij aan de circulatie van water, koolhydraten en voedingsstoffen in plantenweefsels. Kalium houdt toezicht op het openen en sluiten van kleine gaatjes in bladoppervlakken, ook wel huidmondjes genoemd. Deze spelen een belangrijke rol bij gasuitwisseling. Kalium zorgt voor sterke stelen en is dus met name in de bloeifase van enorm belang. Wietplanten worden behoorlijk groot omdat ze tijdens de bloei uitrekken.
Secundaire macronutriënten
Naast deze drie primaire macronutriënten heeft cannabis ook calcium, magnesium en zwavel nodig als secundaire macronutriënten. Ze zijn niet in dezelfde hoeveelheden nodig als NPK, maar planten gebruiken grotere hoeveelheden secundaire macronutriënten dan micronutriënten.
Gelukkig bevatten veel bloom boosters ook secundaire macronutriënten. Calcium en magnesium vind je vaak in de vorm van calciumbicarbonaat en magnesiumsulfaat. Deze voedingsstoffen helpen bloeiende wietplanten om belangrijke biologische processen uit te voeren. Daarnaast worden ze aan bloom boosters toegevoegd om antagonisme met voedingsstoffen te voorkomen. Dit betekent dat de hoge concentratie van de ene voedingsstof de opname van een andere afremt.
Kalium, calcium en magnesium hebben vergelijkbare chemische eigenschappen en planten nemen ze op een vergelijkbare manier op. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je in de knel kunt komen als je niet voorzichtig bent. Als je tijdens de bloei veel kalium toevoegt, zonder aanvullende magnesium en calcium, zijn micronutriënten vatbaar voor antagonisme van voedingsstoffen. Door ze in combinatie toe te voegen, blijven de niveaus in balans en voorkom je dit fenomeen.
De voordelen van bloom boosters voor wietplanten
Bloom boosters bieden in bepaalde contexten opmerkelijke voordelen. Hieronder vind je de beste argumenten om deze meststoffen te gebruiken.
Handig | Bloom boosters zijn een gemakkelijke optie om tijdens de bloeifase in de voedingsbehoeften te voorzien. Ze zijn vooral handig als je sporadisch wat wiet kweekt en een snelle oogst wilt. Dit is ideaal als je geen zin hebt om je in biologische levende bodemtechnieken te verdiepen. |
Nauwkeurig | Met bloom boosters kunnen kwekers nauwkeurige doseringen macronutriënten voor de bloei toedienen. Elk product, of het nu in tablet- of vloeibare vorm is, bevat een bepaalde hoeveelheid zouten en is gemakkelijk af te meten. |
Gebruiksvriendelijk | Deze anorganische voedingsstoffen zijn eenvoudig en gemakkelijk toe te passen. Meng ze met water in de gewenste concentratie en verwen je planten er direct mee. |
Biologische opties | Als je een voorliefde hebt voor biologische en regeneratieve technieken, kun je voor biologische bloom boosters kiezen. Compostthee, gemaakt van wormenmest, bevat een zware dosis nuttige microben en een flinke portie calcium, fosfor en kalium. KNF-producten, zoals bijvoorbeeld in water oplosbaar calciumfosfaat, geven deze micronutriënt ook snel af als je een bladspray gebruikt. |
Handig |
Bloom boosters zijn een gemakkelijke optie om tijdens de bloeifase in de voedingsbehoeften te voorzien. Ze zijn vooral handig als je sporadisch wat wiet kweekt en een snelle oogst wilt. Dit is ideaal als je geen zin hebt om je in biologische levende bodemtechnieken te verdiepen. |
Nauwkeurig |
Met bloom boosters kunnen kwekers nauwkeurige doseringen macronutriënten voor de bloei toedienen. Elk product, of het nu in tablet- of vloeibare vorm is, bevat een bepaalde hoeveelheid zouten en is gemakkelijk af te meten. |
Gebruiksvriendelijk |
Deze anorganische voedingsstoffen zijn eenvoudig en gemakkelijk toe te passen. Meng ze met water in de gewenste concentratie en verwen je planten er direct mee. |
Biologische opties |
Als je een voorliefde hebt voor biologische en regeneratieve technieken, kun je voor biologische bloom boosters kiezen. Compostthee, gemaakt van wormenmest, bevat een zware dosis nuttige microben en een flinke portie calcium, fosfor en kalium. KNF-producten, zoals bijvoorbeeld in water oplosbaar calciumfosfaat, geven deze micronutriënt ook snel af als je een bladspray gebruikt. |
Nadelen van bloom boosters voor wietplanten
Bloom boosters kunnen echter ook problemen veroorzaken, vooral als je ze verkeerd toepast. Dit zijn enkele van de grootste uitdagingen:
Overbemesting | Het is gemakkelijk om teveel voeding toe te dienen met bloom boosters. Vooral beginnende kwekers zijn vaak te gul. |
Voedingsblokkade | Het overmatig gebruik van deze producten kan leiden tot nutriëntenantagonisme, voedingsblokkade en nadelige pH-verschuivingen. Gelukkig zijn er technieken om een voedingsblokkade tegen te gaan voordat het probleem uit de hand loopt. Denk aan het spoelen van je grond met pH-gebalanceerd water en het verhogen van micronutriënten zoals calcium en magnesium. |
Weefselverbranding | Overtollige voedingsstoffen kunnen wortels en bladeren verbranden. Dit leidt tot lelijke planten die tijd nodig hebben om te herstellen, wat later de opbrengst kan beïnvloeden. |
Microbiële impact | De meningen over de impact van anorganische meststoffen op het microbioom in de bodem lopen nogal uiteen. Sommigen beweren dat chemische input dodelijk is voor een gunstig bodemleven en de natuurlijke kringloop van voedingsstoffen verstoort, vooral wanneer het in te grote hoeveelheden wordt gebruikt. Voorstanders denken dat chemische meststoffen gunstige organismen juist voeden en geen kwaad kunnen, mits ze in de juiste hoeveelheden worden gebruikt. |
Overbemesting |
Het is gemakkelijk om teveel voeding toe te dienen met bloom boosters. Vooral beginnende kwekers zijn vaak te gul. |
Voedingsblokkade |
Het overmatig gebruik van deze producten kan leiden tot nutriëntenantagonisme, voedingsblokkade en nadelige pH-verschuivingen. Gelukkig zijn er technieken om een voedingsblokkade tegen te gaan voordat het probleem uit de hand loopt. Denk aan het spoelen van je grond met pH-gebalanceerd water en het verhogen van micronutriënten zoals calcium en magnesium. |
Weefselverbranding |
Overtollige voedingsstoffen kunnen wortels en bladeren verbranden. Dit leidt tot lelijke planten die tijd nodig hebben om te herstellen, wat later de opbrengst kan beïnvloeden. |
Microbiële impact |
De meningen over de impact van anorganische meststoffen op het microbioom in de bodem lopen nogal uiteen. Sommigen beweren dat chemische input dodelijk is voor een gunstig bodemleven en de natuurlijke kringloop van voedingsstoffen verstoort, vooral wanneer het in te grote hoeveelheden wordt gebruikt. Voorstanders denken dat chemische meststoffen gunstige organismen juist voeden en geen kwaad kunnen, mits ze in de juiste hoeveelheden worden gebruikt. |
-
Wanneer gebruik je bloom boosters?
Bloom boosters gebruik je zodra je wietplanten in bloei staan. Autoflowering soorten gaan op basis van hun interne biologische klok de bloeifase in. Fotoperiode soorten zijn afhankelijk van externe lichtsignalen. Als je buiten kweekt, gaan je planten bloeien als het aantal uren zonlicht vermindert. Binnen gebeurt dit als je naar een 12/12 lichtcyclus overschakelt.
In de eerste week van de bloei vindt over het algemeen een laatste groeispurt plaats, waarin je planten flink stretchen. Om deze reden wachten sommige kwekers nog even met het toepassen van bloom boosters totdat ze daadwerkelijke tekenen van topvorming zien. Als je ziet dat er toppen op de knopen (de punten waar takken elkaar kruisen met de hoofdstam) ontstaan, moet je je voedingsschema overschakelen naar een bloeiformule.
-
Hoe gebruik je bloom boosters?
Wat is de beste manier om anorganische bloom boosters toe te passen? Volg sowieso de instructies op jouw gekozen product. Er bestaat namelijk geen universele aanpak. Verschillende producten bevatten variërende formules en sterktes. Afhankelijk van hun samenstelling kun je ze beter op verschillende momenten en verschillende manieren toepassen. Gelukkig heeft elk product een duidelijke gebruiksaanwijzing.
Uiteindelijk gebruik je bloom boosters om twee redenen: om de voedingswaarde van fatsoenlijke grond te verbeteren en tekorten te voorkomen, of om uitgeputte bodems te herstellen en tekorten te verhelpen.
Als je al begint met relatief gezonde aarde, kun je bloom boosters preventief gebruiken. Op die manier krijgen je bloeiende planten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezonde toppen te ontwikkelen, rijk aan fytochemicaliën. Bovendien kun je toekomstige problemen helpen voorkomen.
Als je echter begint met een slechte bodem, werken bloom boosters minder preventief en meer als basis. Onder deze omstandigheden is de wietplant afhankelijk van jouw inspanningen. Je zult moeten zorgen voor voldoende voeding vanwege het gebrek aan microben en de circulatie van voedingsstoffen in de bodem. Op deze manier kun je nog steeds geweldige oogsten behalen.
Tot slot kun je bloom boosters benutten bij een voedingstekort. Zelfs als je denkt dat je een levende bodem van hoge kwaliteit hebt, kunnen pH-problemen en antagonisme van voedingsstoffen ertoe leiden dat planten symptomen vertonen. Nadat de hoofdoorzaak is verholpen, kan een dosis bloom booster helpen om het evenwicht te herstellen, zodat je wietplanten snel weer opknappen.
RQS Bloom Boosters
Bij RQS hebben we onze jarenlange kweekervaring gebruikt om ons Bio Bloeiboosterpakket te ontwerpen. Elke set bevat drie formules in flesjes van 75ml en zijn volledig veganistisch. Hieronder lees je hoe en wanneer je ze moet toedienen.
- Thicker Flowers: zoals de naam al doet vermoeden, bevat Thicker Flowers ideale hoeveelheden fosfor en kalium om het formaat en de productie van toppen te stimuleren. Breng deze formule aan op het moment dat je planten beginnen te bloeien. Voeg 0,1ml per liter water toe. Verhoog dit met 0,1ml per week. Verlaag in week zeven van de bloei de dosis naar 0,5ml per liter. Verlaag deze dosering met 0,1ml per keer totdat je met spoelen begint. Als je Thicker Flowers met andere producten combineert, zoals RQS Bat Guano en Easy Bloom, let dan goed op tekenen van voedingsvergiftiging.
- Bigger Flowers: dit product biedt alles wat je nodig hebt voor heerlijk grote toppen. Een mix van enzymen, vitamines en groeistimulatoren zorgen voor grote en dichte cola's. Pas deze formule gedurende de hele groeicyclus toe voor een optimaal resultaat. Gebruik 0,5ml per liter water tijdens de vegetatieve fase. Verhoog naar 0,8ml tijdens het begin van de derde bloeiweek. Verhoog dit vervolgens naar 1ml per liter water totdat je gaat spoelen. Bigger Flowers gaat prima samen met alle andere RQS-producten.
- Sweeter Flowers: dit flesje bevat een reeks aminozuren en kalium om de productie van terpenen aan te moedigen. Dit product gebruik je uitsluitend in de laatste vier weken van de bloei om de geur van je toppen te versterken. Start in week vijf met 0,4ml per liter water. Verhoog deze hoeveelheid naar 0,7ml in week zes, 0,8ml in week zeven en 1ml in week acht.
Cannabis bloom boosters: een genuanceerde input
Zoals je ziet, komt er veel kijken bij het voeden van een wietplant. Je kunt absoluut wiet kweken zonder bloom boosters te gebruiken. Ervaren kwekers die door de jaren heen gezonde, levende bodems hebben aangelegd, vermijden ze liever. Boosters zijn voor beginners en sporadische kwekers echter een betrouwbare manier om te verzekeren dat planten alles krijgen wat ze nodig hebben voor een fatsoenlijke oogst.