By Luke Sumpter

Weg bij die gft- en papierbak! We menen het! Iedere gram keukenafval, tuinafval en karton dat je weggooit, is namelijk potentiële voeding voor je cannabisplanten. Sterker nog, wanneer je het goed toepast, kan dit materiaal een beter groeimedium creëren dan de aarde die je in de winkel kunt vinden. Zet je schrap om weggeblazen te worden door het concept van gerecyclede biologische levende grond. Bespaar jezelf geld en zie je planten floreren!


Wat is gerecyclede biologische levende grond (ROLS)?

'ROLS' staat voor het Engelse 'recycled organic living soil' (oftewel 'gerecyclede biologische levende grond') en behelst een kweektechniek waarbij organisch materiaal en micro-organismen worden gebruikt om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en de kosten op lange termijn te verminderen[1]. Met deze aanpak bespaar je geld, verminder je de impact op het milieu en kweek je planten die uitstekende opbrengsten opleveren. De ROLS-methode bestaat uit drie belangrijke principes:

  • Gerecycled: ROLS houdt in dat afvalmateriaal, zoals maaisel en keukenafval, worden gerecycled om een groeimedium te creëren met alle mineralen die cannabisplanten nodig hebben om te groeien.
  • Biologisch: deze methode maakt geen gebruik van synthetische meststoffen, pesticiden of herbiciden. Zo bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook het risico op chemische residuen in je wiettoppen en tuin.
  • Levende grond: dit is misschien wel het belangrijkste element van ROLS. 'Levende grond' verwijst naar een netwerk van microben in de bodem, inclusief schimmels en bacteriën, die de gezondheid en productiviteit van planten versterken.
ROLS
ROLS

De voordelen van een gerecyclede bodem

Maar waarom zou je als cannabiskweker ROLS uitproberen? Nou, er is een lange lijst van voordelen verbonden aan deze aanpak. De volgende drie zijn misschien wel het belangrijkst voor kwekers:

  • Vermindert kosten: in plaats van zakken compost en tuingrond te kopen, houdt ROLS in dat je afvalmateriaal, dat meestal volledig gratis is, in vruchtbare compost omzet. Het zal slechts enkele groeicycli duren om de impact op je bankrekening te merken!
  • Betere bodemvruchtbaarheid: met deze techniek zet je alledaagse materialen, die anders in de gft- of papierbak zouden belanden, om in 'zwart goud'. Bodemmicroben en andere organismen breken deze materialen af tot voedingsstoffen. Met een constante toegang tot voedsel vermenigvuldigen die levensvormen zich snel, wat de nutriëntencyclus en koolstofopslag in de bodem drastisch verbetert.
  • Vermindert afval: het toepassen van ROLS stelt je in staat om optimaal gebruik te maken van afvalmaterialen. Van kartonnen dozen en appelschillen tot worteluiteinden en maaisel; in plaats van ze weg te gooien, kun je ze omzetten in voedsel voor microben en voedingsstoffen voor je planten!

De voordelen van een biologische aanpak

Als een biologische methode valt ROLS in een categorie samen met vergelijkbare teelttechnieken. Hoewel elk van deze methoden uniek is, hebben ze allemaal soortgelijke voordelen, zoals:

  • Beter voor het milieu: biologische teelttechnieken vormen niet alleen minder risico voor de tuinier, maar hebben ook een positieve invloed op de tuin en omgeving. Minder ploegen en het aanbrengen van mulch helpen bij het opbouwen van organisch materiaal en het vastleggen van koolstof in de bodem.
  • Behoud van bodemleven: deze technieken helpen ook om het leven in de bodem te beschermen, wat de basis vormt voor alles wat nodig is om gezonde planten te laten groeien en de vruchtbaarheid in de tuin te bevorderen. Het elimineren van herbiciden en synthetische voeding geeft schimmels, bacteriën en wormen meer kans om te floreren. Deze organismen maken alle stikstof, fosfor, kalium en andere mineralen vrij die wietplanten nodig hebben om mooie toppen te produceren.
  • Minder risico op vervuiling: het vervangen van agressieve chemicaliën door compost en combinatieteelt zorgt voor een veilig toevluchtsoord voor dieren. Bovendien voorkom je hiermee afvloeiing, waarbij afvalwater uiteindelijk in nabijgelegen beken, meren en rivieren terechtkomt.

Levende bodem vs. dode bodem

Het land van veel boeren bestaat uit losse, bruine en stoffige grond. Dit is het resultaat van conventionele landbouw, waarbij winst en productiviteit belangrijker zijn dan duurzaamheid.

Als je daarentegen naar de tuin van een teler gaat die de bodemgezondheid vooropstelt, dan zie je zwarte, koffieachtige en kruimelige grond, vol met schimmeldraden, wormen en aggregaten. Deze aanpak geeft het bodemleven de hoogste prioriteit en maakt geen gebruik van synthetische meststoffen. En de resultaten spreken voor zich!

Hoe maak je levende aarde?

Je hebt niet veel nodig om een vruchtbare, levende voedingsbodem te creëren die alles wat je in de winkel kunt kopen, voorbijstreeft. Er zijn verschillende manieren om microbieel leven aan grond toe te voegen. Elke methode behelst gemakkelijk verkrijgbare en gratis materialen om tot hetzelfde doel te komen: vruchtbaardere aarde, gezondere planten en grotere toppen!

Compost maken

Compost maken (of 'composteren') is eigenlijk heel eenvoudig: je stapelt organisch materiaal op om het afbraakproces te versnellen. Bij warm composteren helpen hoge temperaturen materialen binnen enkele weken af te breken. Wat heb je nodig? 50% groen materiaal met veel stikstof, zoals keukenresten, tuinafval en koffiedik, en 50% bruin materiaal met veel koolstof, zoals karton, papier en houtsnippers. Je doet alle ingrediënten op een hoop en husselt deze elke 3-4 dagen gedurende de eerste paar weken. Daarna doe je dit wekelijks totdat het in waardevolle humus is veranderd. Deze humus voeg je toe aan de bodem om het te voorzien van microben, de waterhoudende capaciteit te vergroten, de beluchting te verbeteren en belangrijke mineralen af te leveren. En zo maak je de aarde levend en gezond!

Compost Soil
Compost Soil

Compostthee

Compostthee behelst een methode waarbij aerobe micro-organismen zich snel vermenigvuldigen door compost bloot te stellen aan suiker en zuurstof[2]. Vul hiervoor een emmer van 19 liter met niet-gechloreerd water en voeg 400 gram compost en 50 gram ongezwavelde melasse toe. Plaats een luchtpomp in de emmer en laat deze 24-36 uur draaien. Aan het einde van dit proces zie je een dikke laag schuim verschijnen - een duidelijk teken van fermentatie! Verdun de thee door 1 deel compostthee aan 10 delen water toe te voegen. Breng het aan op de aarde of als een bladspray op de bladeren om respectievelijk de bodem en bladoppervlakken te inoculeren.

Compost Tea
Compost Tea

KNF en JADAM

Zowel de Korean natural farming (KNF) als Jayonul Damun Saramdul (JADAM, of 'mensen die van de natuur houden') methode zijn geweldige methodes die gebruikmaken van natuurlijke materialen, zoals lokale micro-organismen (denk aan: schimmels, bacteriën, gist, Actinobacteria, plantenresten en microben), om meststoffen en inoculanten te maken. Beide methoden omvatten een lange lijst van mogelijke preparaten, waaronder inoculanten gemaakt van bladmulch, voeding in de vorm van brandnetels en natuurlijke pesticiden op basis van kruiden. Als je net begint, probeer dan eens JADAM vloeibare meststof. Voeg hiervoor organisch materiaal en een handvol compost toe aan een emmer, en vul het met water. Verdun het enkele weken later door 1 deel aan 100 delen water toe te voegen.

Mulchen

Mulchen is een snelle manier om een hoogwaardige levende bodem[3] voor wiet te creëren. Door dode mulch, zoals stro of maaisel, op de aarde aan te brengen, bescherm je deze tegen UV-straling en voorkom je dat de grond te veel uitdroogt. Bovendien voed je met deze materialen wormen en andere nuttige beestjes (zorg wel dat je biologisch materiaal gebruikt). Daarentegen gaat het bij levende mulch om het zaaien van verschillende soorten planten om de kale bodem te bedekken. Van winterpompoen tot rode klaver, van alles helpt om waterverlies te voorkomen, terwijl suikerachtige exsudaten in de bodem terechtkomen om nuttige micro-organismen te voeden.

Mulch Benefits for your Cannabsi Plant
Mulch Benefits for your Cannabsi Plant

Bokashi

Bij bokashi-composteren worden micro-organismen genaamd 'EM'[4] gebruikt. Hoewel gepatenteerd, kun je geïnoculeerde bokashi-zemelen maken die deze microben bevat. Bokashi behelst het verkrijgen van basiscompost van voedselresten middels anaerobe fermentatie, wat betekent dat je een luchtdichte emmer moet gebruiken[5]. Voeg eenvoudigweg wat laagjes voedsel toe en doe er om de paar centimeter een eetlepel zemelen bij. In tegenstelling tot normale compostering, kun je allerlei voedingsmiddelen toevoegen aan een bokashi-emmer, waaronder vlees, zuivel, rijst en vis.

Bokashi composting
Bokashi composting

Hoe biologische aarde voor een gezond voedselweb zorgt

Door je eigen levende aarde te creëren, bied je een ongerepte habitat aan miljarden verschillende micro-organismen. Samen helpen deze het voedselweb in de bodem in balans te houden. Hun cyclus van leven en dood maakt uiteindelijk voedingsstoffen beschikbaar voor planten. Ontdek hieronder de cruciale rol die sommige van deze organismen spelen.

Schimmels

Schimmels[6] spelen een vitale rol in het voedselweb van de bodem als zowel afbrekers als synergisten. Sommige soorten, bekend als 'saprofyten', scheiden zure enzymen uit om grotere, complexere moleculen af te breken tot kleinere stoffen die planten kunnen gebruiken. Andere schimmels, zoals mycorrhiza-schimmels, smelten fysiek samen met plantenwortels. Deze verspreiden zich in de bodem om fosfor te winnen en te ruilen tegen de suikers die planten tijdens de fotosynthese aanmaken.

Mycrorrhizal Fungi
Mycrorrhizal Fungi

Bacteriën

Bacteriën zijn ware helden in de bodem. Ze werken hard om organisch materiaal met veel stikstof af te breken. Planten trekken daarbij middels exsudaten bacteriën in de aarde aan. Grotere predatoren eten deze bacteriën vervolgens op, waardoor er stikstof rond de wortels vrijkomt. Bovendien nemen planten ook hele bacteriële cellen op via hun wortels middels een proces dat bekendstaat als 'rhizofagie'[7], waarbij celwanden worden afgebroken om stikstof te verkrijgen.

Aaltjes

Gezonde aarde bevat verschillende soorten aaltjes. Deze microscopische wormachtige diertjes jagen op bacteriën, schimmels en andere aaltjes om te overleven. Ze kunnen echter maar een klein deel van de voedingsstoffen uit hun prooi benutten. De rest komt vrij en wordt opgenomen door de wortels van planten. Aaltjes helpen ook bij het transporteren van bacteriën door de bodem, waarbij ze het ondergrondse landschap inoculeren terwijl ze zich voortbewegen.

Nematodes
Nematodes

Wormen

Wormen zijn een betrouwbare indicator van een gezonde, levende bodem. In tegenstelling tot veel andere leden van het bodemvoedselweb, zijn ze zichtbaar met het blote oog. Wormen zijn cruciaal voor de gezondheid van de bodem. Ze zorgen namelijk voor beluchting, breken organisch materiaal af en scheiden stikstofrijke slijm af. De aanwezigheid van wormen wordt geassocieerd met een betere plantengezondheid en -productiviteit.

Teeltmethoden die gebruikmaken van gerecyclede biologische levende grond

In plaats van ROLS als op zichzelf staande techniek te gebruiken, combineren veel kwekers het met andere voordelige praktijken. Dit zijn er een paar:

Permacultuur
Deze holistische benadering streeft naar regeneratieve praktijken in alle aspecten van het menselijk leven. In de tuin richt permacultuur zich op gesloten kringloopsystemen, wateropvang, begeleidende planten, mulchen en de bodemgezondheid. ROLS past perfect bij permacultuur als een manier om afvalstromen in vruchtbare bronnen om te zetten.
Biodynamische landbouw
Biodynamische landbouw combineert biologische landbouwpraktijken met mystieke en spirituele elementen. Er wordt veel nadruk gelegd op zaaien en planten in overeenstemming met de maankalender om de plantgezondheid te bevorderen. Met de focus op gesloten kringloopsystemen past ROLS goed bij deze methode om wiet, voedsel en andere planten te telen.
Niet-ploegen
ROLS helpt bij het opbouwen van hoogwaardige vruchtbare aarde, en niet-ploegen helpt bij het onderhouden ervan. Door minder te graven en te spitten, laat je delicate bodemaggregaten en schimmeldraden intact. In plaats van de micro-organismen waar je hard aan hebt gewerkt te vernietigen, zullen ze juist gedijen als je je houweel laat staan. Het resultaat? Planten die minder kwetsbaar zijn voor ziekteverwekkers, beter aan voedingsstoffen kunnen komen, en vollere voorraadpotten!
Binnen kweken met levende aarde
De bovenstaande kweekmethoden lijken misschien alleen geschikt voor grote plantenperken, maar ze zijn niet exclusief voor buiten bedoeld. Met grote potten kun je deze methoden ook binnen onder kweeklampen uitvoeren. Enkele jaren geleden was de gemiddelde kweekruimte nog relatief steriel, met kale potgrond en weinig bodemactiviteit. Maar tegenwoordig maken ook binnenkwekers gebruik van ROLS, combinatieteelt en levende mulch om een florerend bodemvoedselweb te creëren.
Biologische levende grond: recyclen versus hergebruiken
Kun je levende aarde ook hergebruiken? Zeker weten! Als je in potten kweekt, stop dan met het weggooien van de aarde na het oogsten van je planten. In plaats daarvan, leeg de inhoud van je potten op een zeil. Voeg vervolgens wat verse ROLS en een paar droge amendementen toe, en doe het geheel terug in de pot. Zo blaas je de aarde nieuw leven in voor een fractie van de kosten! Je kunt ook de wortels laten zitten als een bron van organisch materiaal voor hongerige bodemmicroben.

Verhoog de bodemvruchtbaarheid met gerecyclede biologische levende grond

Dus, wat vind je van ROLS? Deze kweekbenadering zal je geld besparen, de bodemvruchtbaarheid vergroten, en je helpen bij het vermijden van ploegen, herbiciden en synthetische voedingsstoffen. En niet alleen dat, maar je zult ook overal nutriënten tegenkomen! Als je ROLS eenmaal hebt omarmd, wordt het een levensstijl. Na het aanpakken van je eigen afvalstromen, kun je ook karton, koffieprut, maaisel en houtsnippers gaan verzamelen bij lokale bedrijven of de buren. Iedereen blij; je planten al helemaal!

External Resources:
  1. The living soil : fundamentals of soil science and soil biology in SearchWorks catalog https://searchworks.stanford.edu
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1065657X.2002.10702095
  3. Effects of Mulching on Soil Biota and Biological Indicators of Soil Quality | SpringerLink https://link.springer.com
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261219417301485?via%3Dihub
  5. Frontiers | Characterization of Composted Organic Amendments for Agricultural Use https://www.frontiersin.org
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168644504000907
  7. Role of nematodes in soil health and their use as indicators - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.