By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Een succesvolle wietkweek is alleen mogelijk door je planten het best mogelijke te geven. Daarbij moet je met talloze dingen rekening houden, van de pH tot de luchtvochtigheid, voeding, nuttige bacteriën en nog veel meer. Was er maar iets wat in al deze opzichten kon helpen.

Gelukkig bestaat dat, namelijk: zeewier! Of 'kelp', om precies te zijn. Dit organisme zit boordevol voeding en kan een optimale omgeving voor je wietplanten bieden. Ontdek hieronder alles over zeewier en hoe je het gebruikt!

Wat is zeewier en waar komt het vandaan?

Zeewier is een verzamelnaam voor meer dan 10.000 soorten algen, of om specifieker te zijn: macroalgen die in de zee leven. Deze non-vasculaire organismen leven op een combinatie van zonlicht, voeding uit het water en koolstofdioxide. Omdat ze non-vasculair zijn, kunnen ze geen voedingsstoffen door hun lichaam transporteren en daarom blijven ze grotendeels onder water om te overleven.

De grootte van zeewier loopt uiteen van klein tot enorm. De kelp die op Antarctica voorkomt, kan bijvoorbeeld wel 33 meter lang worden! Elke soort heeft zijn eigen uiterlijk, smaak, samenstelling en voedingswaarde. In dit artikel richten we ons op kelp.

Wat is het verschil tussen kelp en zeewier?

Kelp is een soort zeewier met een ongelooflijk hoge voedingswaarde. Het groeit in zogeheten 'kelpbossen' in ondiepe, voedselrijke wateren. En het is deze omgeving die kelp zo gunstig voor wiet en andere planten maakt. Het zeewier absorbeert hier allerlei zeemineralen, die vrijkomen in de aarde bij gebruik als plantenvoeding.

Wat voedingswaarde betreft, is kelp echt ongelooflijk voedingsrijk. Zo bevat het meer dan zestig spoorelementen die essentieel zijn voor de groei van wiet. Dit zijn onder andere ijzer, mangaan, kobalt, zink en molybdeen - allemaal zeer nuttige stoffen voor planten.

Wat zijn de voordelen van zeewier voor wiet?

Maar het heeft nog veel meer te bieden. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van kelp voor de kweek van wiet op een rij.

Voordelen

Bevat meer dan zestig spoorelementen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van wietplanten Bevordert de groei van nuttige bodemmicroben
Helpt bij het behoud van de juiste pH Kelp mulch reguleert het vochtgehalte van de aarde
Kelp-bladspray levert snel nuttige voedingsstoffen Kelppoeder kan door de aarde gemengd worden voordat je begint met kweken om een zeer vruchtbaar medium te creëren

Nadelen

Het is op sommige plaatsen verboden om het te verzamelen
Het kan moeilijk te verkrijgen zijn als je niet in de buurt van de kust woont
Los daarvan is kelp een goede keuze!

Voordelen

Bevat meer dan zestig spoorelementen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van wietplanten

Bevordert de groei van nuttige bodemmicroben

Helpt bij het behoud van de juiste pH

Kelp mulch reguleert het vochtgehalte van de aarde

Kelp-bladspray levert snel nuttige voedingsstoffen

Kelppoeder kan door de aarde gemengd worden voordat je begint met kweken om een zeer vruchtbaar medium te creëren

Nadelen

Het is op sommige plaatsen verboden om het te verzamelen

Het kan moeilijk te verkrijgen zijn als je niet in de buurt van de kust woont

Los daarvan is kelp een goede keuze!

Hoe gebruik je kelp bij je wietkweek?

Het is best makkelijk om kelp te gebruiken bij je wietkweek en er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Verschillende vormen van kelp

Hoewel je ook gewoon wat kelp op je aarde kunt strooien en dit kunt laten afbreken, heb je meer opties.

Kelp-voeding

Kelp-voeding of kelpmeel kun je direct door de aarde mengen. Dit doe je ongeveer vier maanden voor het kiemen van de zaden. Deze methode geeft het medium een boost en creëert een rijke omgeving voor je planten.

Naast dat het boordevol voedingsstoffen zit, ontwikkelt de aarde na een aantal maanden een levendig ecosysteem van nuttige bacteriën die bijdragen aan de groei van je planten. Bovendien zorgt het vanaf het begin voor de juiste pH van de grond.

Bij het gebruik van kelpmeel voeg je ongeveer 0,5kg kelp-voeding per 9m³ aarde toe en laat je dit minstens vier maanden met rust.

Waarom zeewier superfood voor wietplanten is

Kelp-bladspray

Hiervoor heb je kelppoeder en water nodig. Dergelijke bladspray is waarschijnlijk de meest directe manier om al het goede van kelp aan je wietplanten te geven. Spuit de spray direct op de bladeren en de blaadjes nemen het op, waarna het door de plant getransporteerd wordt.

We moeten wel opmerken dat bladspray geen geschikte manier is om gewone voeding te geven. Het werkt uitstekend om een plant die het nodig heeft te voorzien van de benodigde voedingsstoffen, maar is niet bedoeld ter vervanging van een normaal voedingsschema, waarbij je voeding via het kweekmedium toedient.

Kelp-bladspray maak je door ½ theelepel kelppoeder met 5 liter water te mengen. Breng het vervolgens aan met behulp van een plantenspuit.

Waarom zeewier superfood voor wietplanten is

Mulchen

Mulchen is ook een uitstekende manier om zeewier te gebruiken bij je wietkweek. Hiervoor heb je verse en rauwe kelp nodig. Als je dat eenmaal hebt, leg je het gewoon rond je plant, zodat het kan afbreken. Naarmate het afbreekt, wordt de voeding in de aarde verspreid. Daar wordt het door de wortels van de planten opgenomen. Omdat het geleidelijk afbreekt, blijft het je wietplanten voeden tot het verdwenen is.

Daarnaast helpt mulchen ook de groei van invasieve planten tegen te gaan en bevordert het de ontwikkeling van nuttige bacteriën in de aarde. Verder houdt het vocht in de grond vast en ondersteunt het het behoud van de juiste pH.

Waarom zeewier superfood voor wietplanten is

Composteren

Een alternatief is verse kelp toevoegen aan compost, waarbij de voedingsstoffen zich kunnen verspreiden in een composthoop. Als je hiervoor kiest, is het belangrijk de kelp goed met de inhoud van de composthoop te mengen. Anders kan een goede luchtcirculatie belemmerd worden en kan het ten koste gaan van de afbraak.

Waarom zeewier superfood voor wietplanten is

Vloeibare voeding

Vloeibare voeding op basis van kelp is ook een makkelijke manier om je wietplanten te voeden. Je dient dit op dezelfde manier toe als andere vloeibare plantenvoeding. Eerst meng je de vereiste hoeveelheid met water en vervolgens geef je dit aan je planten.

Hoewel het per product verschilt, is ongeveer 1 theelepel per 2,5 liter water meestal genoeg wanneer je vloeibare kelp-voeding gebruikt. Zorg dat je niet overdrijft, want dit kan negatieve gevolgen hebben!

Waarom zeewier superfood voor wietplanten is

Hoe kun je aan kelp komen?

Online of in tuincentra kun je vrij makkelijk zeewier-voeding, -poeder en -meel vinden. Maar als je in de buurt van het strand woont, kun je het misschien ook zelf verzamelen.

Je kunt kelp verspreid over de kustlijn aantreffen wanneer het eb wordt. Het is gewoon een kwestie van oprapen en mee naar huis nemen. Controleer wel eerst of dit mag volgens de wetgeving, want op sommige plaatsen is het verboden. Houd er verder rekening mee dat ook andere organismen zich met kelp voeden. Haal dus niet alles van het strand. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je het lokale ecosysteem aantast.

Kelp bij wietkweek: is het de moeite waard?

Ja, absoluut. De enige reden om kelp links te laten liggen, is als het moeilijk te verkrijgen is. Maar gelukkig kun je er meestal eenvoudig aan komen, en bovendien is het makkelijk te vinden als je bij het stand woont.

Zeewier is waarschijnlijk de rijkste voeding die er voor wiet bestaat, om nog maar te zwijgen over de talloze andere voordelen die het biedt. Als je dus aan kelp kunt komen, probeer het dan zeker eens!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.