Cannabis bestaat al veel langer dan wij. Daarom kunnen we er als telers alleen maar naar streven om de omstandigheden na te bootsen waaraan de plant gedurende millennia aan gewend is geraakt. In de natuur zijn er talloze factoren die planten gezond laten groeien. Willen we echter medicatie kweken voor mensen die het nodig hebben om het leven draaglijker te maken, dan kunnen we de natuur niet zomaar haar gang laten gaan.

We proberen dan ook elk aspect van een kweekruimte zodanig te controleren dat dit soms kan leiden tot onnodige maatregelen. Dit soort maatregelen kunnen erg vermoeiend en tijdrovend zijn. Ook kunnen ze je liefde voor het kweken van cannabis bederven. Daarom brengen we vandaag de natuur een beetje terug in je kweekruimte. Op die manier hoef je niet meer alles zelf te doen.

WAT IS MULCH?

Aarde bestaat uit verschillende lagen. Er zijn lagen met veel mineralen en lagen met vooral organisch materiaal. Mulch is de allereerste laag. Wanneer je door het bos loopt, zie je dit overal op de grond. Het bedekt de bodem en beschermt het.

Er zijn verschillende soorten mulch en ze werken op verschillende manieren. Het is uiteindelijk aan jou om ze goed te bestuderen en te beoordelen wat in jouw situatie het beste werkt. Wij geven je in ieder geval een introductie om je onderzoek een goede start te geven.

Mulch is perfect voor het ondersteunen van het microbiële leven in je aarde. Groene mulch is ideaal voor het voeden van je planten met de noodzakelijke "gezonde" bacteriën. Dit soort mulch is zeer aantrekkelijk voor deze bacteriën en bestaat vooral uit dode bladeren en insecten. Dit reguleert op natuurlijke wijze de pH-waarde van je aarde. Ook kan het de opname van bepaalde voedingsstoffen in de wortelzone verbeteren. Bacteriën zijn gek op een neutrale pH.

Bruine mulch bestaat uit dode plantmaterialen, zoals houtsnippers, takjes en twijgen. Dit type vermengt zich niet zo goed met aarde, wat verrassend genoeg kan uitmonden in een voordeel. Bruine mulch is een zeer aantrekkelijke omgeving voor schimmels. En schimmels houden van een zuurdere omgeving. Daarom is een correcte balans van mulch cruciaal voor een ideale pH-waarde.

Typen Muls Voor Cannabisteelt

HOE WERKT MULCH?

Om te begrijpen hoe mulch werkt, moeten we eerst een cruciaal concept bevatten: de levenscyclus van de plant. Gedurende de tijd dat ze in leven is, neemt ze voedingsstoffen uit de bodem op om te groeien. Ook kan ze zich zo ontwikkelen en zichzelf onderhouden. De voedingsstoffen worden vervolgens teruggevoerd naar de aarde als de plant sterft en uiteenvalt. Als je cannabis kweekt met de bedoeling om te oogsten, verwijder je in wezen deze nutriënten permanent uit de bodem.

Door mulch te gebruiken, herleid je de voedingsstoffen die je plant nodig heeft echter terug naar de aarde. En niet alleen dat; je creëert ook een essentiële bodemlaag die helpt bij het behoud van een gezonde bodem. Dit extra plantmateriaal houdt de grond vers en vochtig. Met een mulch laag verdampt waterdamp namelijk niet zo gemakkelijk. Ook zorgt het ervoor dat de wortels van je plant dichterbij het oppervlak komen. Dit gebied vermeden ze voorheen omdat het te droog, te heet en te veel aan de zon blootgesteld was. Nu kan het echter volledig worden verkend door de wortels van je plant.

MULCH GEBRUIKEN BIJ CANNABIS PLANTEN

Nu je begrijpt wat mulch voor planten kan betekenen, is het tijd te leren hoe je het kunt gebruiken voor onze geliefde Mary Jane. Bedenk dat mulch de pH kan beïnvloeden. Onjuist gebruik kan dan ook meer schade aanrichten dan goed doen.

Tijdens de vegetatieve fase is groene mulch de beste optie. Door de pH op 6,7 te brengen, stimuleer je daarbij de groei van bacteriën. Dit is belangrijk voor de voedingsstoffen voor de vegetatieve fase die je plant op dit moment nodig heeft. Overdrijf echter niet. Een stevige mulch laag van ongeveer 5cm is voldoende. Wanneer je de bloeifase ingaat, kun je de pH-waarde verlagen. Met een ideale pH van zo’n 6,4 maak je het zuurder. Hierbij verbetert bruine mulch de inname van macro- en micronutriënten. Dit is precies wat je nodig hebt om sappige toppen te realiseren.

Een laatste ding waar je je bewust van moet zijn, is waar je mulch uit bestaat. Of je het nu zelf maakt of het koopt bij een goede growshop, besef dat je de inhoud ervan uiteindelijk gaat roken in het eindproduct. Blijf dan ook uit de buurt van behandeld of geverfd hout, evenals alles wat non-organisch is in het geval dat je het zelf gaat maken.

Mulch en No Mulch In Cannabis Cultivation

PLASTIC MULCH

Over non-organisch gesproken; er is één uitzondering: plastic mulch. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het gebruik van plastic in de landbouw is niets nieuws. Het heeft zelfs zijn eigen naam: plasticultuur. Je bent misschien wel bekend met het gebruik van plastic om kassen te bedekken. Dit is een stuk goedkoper dan glas en kan effectiever zijn. Het gebruik van een laag plastic kan ook de warmte beter isoleren.

Als het echter gaat om mulch, is de plastic versie gewoonweg het bedekken van de grond rondom planten met plastic. Net als bij een kas, kan een laag plastic ervoor zorgen dat meer vocht wordt vastgehouden. Het doet dit door de aarde af te schermen van direct zonlicht en door te voorkomen dat verdampt water de aarde verlaat.

Telers gebruiken verschillende kleuren plastic voor diverse effecten. Zwart plastic wordt het meest gebruikt. Het enige doel hiervan is om de maximale luchtvochtigheid te behouden. Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, voorziet plastic mulch, in tegenstelling tot organische mulch, je bodem niet van extra voedingsstoffen. Het is geen vervanging, maar eerder een zeer praktische oplossing wanneer je grootste probleem het behouden van water is. Als je voedingsstoffen en pH-waarde in orde zijn, hoef je misschien wel helemaal niet met extra organisch materiaal te werken. Je kunt dan namelijk het risico lopen dat dingen in de war raken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.