Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Je Mulch Gebruikt voor Gezondere Wietplanten
Vraag je je af hoe een natuurlijk bos zo gezond blijft zonder een wekelijks bezoek van de tuinman? Hier is het antwoord: mulch! Leer hoe je mulch gebruikt om de gezondheid van je wietplanten en je oogsten te verbeteren.
Je hebt waarschijnlijk weleens mulch zien liggen in bloemperken, moestuinen of onder bomen. Maar wist je dat wietplanten er ook baat bij kunnen hebben? Mulch isoleert namelijk de aarde en zorgt ervoor dat je planten minder water nodig hebben. Bovendien geeft het voeding aan je wietplanten en creëert het een gezonde omgeving voor goedaardige insecten, schimmels en bacteriën.
Wat Is Mulch en Welke Voordelen Heeft het voor Je Wiettuin?
Mulch is een laagje materiaal dat je bovenop de aarde aanbrengt. Dit klinkt misschien simpel, maar mulchen is een beproefde tuintechniek die je helpt om gezondere planten te kweken en betere oogsten te produceren.
Mulch is in veel opzichten een beschermende barrière, die de bovengrond van je planten beschermt tegen de omgeving. De belangrijkste voordelen van mulchen zijn:
1. Betere Isolatie
Mulch werkt isolerend, waardoor de aarde in de winter warmer en in de zomer koeler blijft. Dit creëert de perfecte omgeving voor de wortels van je planten. Bovendien zorgt mulch ervoor dat water minder snel verdampt in de aarde. Hierdoor hoef je je planten veel minder te bewateren.
2. Verbetert de Bodemkwaliteit
Mulch kan klei in de bodem afbreken, waardoor er een betere lucht- en waterhuishouding rondom de wortels van je planten ontstaat. Bovendien valt biologische mulch uiteen. Hierdoor geeft het voedingsstoffen af aan de aarde en ondersteunt het de groei van gezonde microben. Deze micro-organismen verbeteren de kwaliteit van de grond en beschermen je planten tegelijkertijd tegen ziekteverwekkers en ongedierte.
3. Makkelijker Wieden
Mulch zorgt ervoor dat onkruid niet de kans krijgt om te groeien in je tuin. En mocht er wel onkruid ontspruiten, dan is het veel gemakkelijker om het te verwijderen. Dit maakt mulchen ideaal voor buitenkwekers, omdat hun wietplanten sneller te maken krijgen met onkruid.
4. Minder Erosie en Inklinken van de Aarde
Na verloop van tijd gaat grond van nature inklinken en krijgt het te maken met erosie. Mulch vertraagt dit proces en houdt je aarde langer gezond.
5. Minder Risico op Ongedierte en Ziekteverwekkers
Mulch beschermt je tuin tegen ongedierte en vervelende bacteriën en schimmels, omdat het de grond op een optimale temperatuur houdt.
Wat voor Soort Mulch Is het Beste voor Wietplanten?
Mulch is er in verschillende soorten en met diverse texturen, waaronder:
- Versnipperde of afgebroken schors
- Houtsnippers
- Versnipperde bladeren en snoeiafval
- Gemaaid gras
- Stro
- Kranten
- Droge, versnipperde bladeren
Het is uiteindelijk aan jou welk type mulch je gaat gebruiken. Dit hangt namelijk af van de omstandigheden in je kweektuin.
Schors en Houtsnippers
Droge, houtachtige mulch, zoals houtsnippers en schors, heeft veel tijd nodig om af te breken. Bovendien geeft deze mulch minder voedingsstoffen af aan de grond. Je hoeft het echter minder vaak te vervangen. Daarnaast verbetert het de bodemstructuur en zorgt het voor een betere beluchting.
Gemaaid Gras en Tuinafval
Aan de andere kant breekt gemaaid gras en andere vers, groen snoeiafval ontzettend snel af. Wanneer dit afbreekt, geeft het stikstof af aan de aarde, wat insecten, schimmels, bacteriën en andere microben aantrekt. Houd er wel rekening mee dat vers snoeiafval een sterke geur afgeeft als het composteert. Hierdoor kan het minder aangenaam zijn om in je tuin te gebruiken.
Stro
Stro als mulch is erg effectief als het gaat om het isoleren van de grond, met name in de winter. Daarnaast beschermt het je planten tegen ongedierte en ziekteverwekkers in de aarde. Bovendien creëert het een uitnodigende omgeving voor spinnen en andere nuttige insecten die je wietplanten beschermen tegen mieren, mijten en nog veel meer.
Kranten
Kranten zijn een ander goed materiaal om mee te mulchen. Het is daarbij eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk te verkrijgen. Net als droge, houtachtige mulch, breken kranten langzaam af. Ook geven ze minder voedingsstoffen af aan de aarde. Desondanks houdt mulch van kranten goed vocht vast, houdt het onkruid tegen en reguleert het de bodemtemperatuur.
Droge Bladeren
Droge bladeren behoren misschien wel tot een van onze favoriete soorten mulch. Met name als het gaat om het kweken van wietplanten. Droge bladeren isoleren de aarde goed en verbeteren de structuur en beluchting van je bovengrond. Bovendien voorkomen ze dat het water in de grond verdampt. Maar het beste van alles is dat gedroogde bladeren gratis zijn! Ga in de herfst eropuit en je vindt meer dan genoeg mulch om aan de slag te kunnen gaan.
Hoe en Wanneer Je Mulch bij Je Wiet Buitenshuis Aanbrengt
Mulchen is ontzettend eenvoudig. En hoewel het misschien lijkt alsof het een vervelend klusje is, kan je het oogst maken of breken. Hieronder bespreken we een aantal scenario's waarin mulch een buitenkweek echt naar een hoger niveau kan tillen.
Een Kickstart voor Je Buitenkweek in het Voorjaar
Je bent een ervaren biologische wietboer die de aarde niet bewerkt en hebt al gezorgd voor een gezonde biosfeer in de grond. Nu sta je op het punt om je winterse bodembedekking van erwten of klaver te oogsten. Zodra het weer beter wordt, bedek je de aarde met 100mm grove mulch en plant je je jonge zaailingen in de zon.
Om je zaailingen te planten, verwijder je wat mulch en zet je ze in gaten met de juiste afmetingen in de grond. Geef je planten flink wat water en bedek de aarde weer met mulch tot aan de basis van je wietplanten. Zorg dat de mulch in de directe omgeving van de stengel wat dunner is. Vermijd bovendien direct contact van de mulch met je planten. Hierdoor kunnen je wietplanten namelijk gaan rotten. Voor het beste resultaat gebruik je 40mm doorvoertules van PVC of stukken plastic fles ter bescherming van de steel. Vervolgens verhoog je de mulch tot aan de rand van de border.
Met name als je kweekt in een gebied met warme lentes en hete zomers zorgt mulch er later in het seizoen voor dat de aarde beter vocht vasthoudt. Hierdoor hoef je je planten veel minder water te geven.
Verbetering van de Bodemkwaliteit in Je Buitentuin
Je tuin heeft het afgelopen jaar een beetje geleden. Hierdoor is je aarde van mindere kwaliteit en kan het wel een oppepper gebruiken. Bedek je hele tuin met 25mm wormenmest of aangenaam ruikende compost. Je kunt je tuin ook doordrenken met een luchtige compostthee. Breng tot slot 100mm grove mulch aan, zoals houtsnippers of schors, en wacht een week voordat je begint met planten. Herhaal dit proces in de herfst en in het voorjaar. Al snel heb je zo een gezonde biologische tuin die je niet hoeft te bewerken.
Nieuwe Tuinbedden Aanleggen
Je hebt nog geen tuin voor buitenkweek aangelegd. Desondanks wil je graag beginnen met het kweken van wiet zonder bewerking van de aarde. Er zijn talloze manieren om op tijd gezonde tuinbedden voor het volgende kweekseizoen aan te leggen. Onze favorieten zijn de lasagnetuin, de verzonken tuinbed (ideaal voor warme klimaten) en hugelkultur[1]. Daarnaast kan het kweken in potten met biologische supergrond voor cannabis ook spectaculaire oogsten opleveren. Wat je ook kiest, vergeet niet om een stevige laag mulch aan te brengen.
Hoe en Wanneer Je Mulch bij Wiet Binnenshuis Aanbrengt
Ben je een binnenkweker die op het geld moet letten en de temperatuur in de kweekruimte niet zelf kan regelen? Dan raden we je ook aan om te gaan mulchen. Mulch isoleert namelijk de wortels van je planten, zodat ze warm blijven in de winter en koel in de zomer. Mulch bij binnenteelt is ook een manier om geld te besparen, omdat het ongedierte als schimmelmuggen voorkomt. Deze gedijen namelijk goed in een vochtige bovengrond.
Net als buiten kun je al in de zaailingfase mulch bij je binnenplanten aanbrengen. Zorg er alleen voor dat de stengels geen contact maken met de mulch die je gebruikt.
Je Binnentuin Nieuw Leven Inblazen
Hygiëne is de sleutel tot een gezonde binnenkweek. Daarom raden we aan om je kweekruimte na de oogst een “voorjaarsschoonmaakbeurt” te geven. Ziekteverwekkers en ongedierte beginnen namelijk klein. Het enige wat nodig is om een hele oogst in gevaar te brengen, is één verstopte spoor of eitje.
Maak alle kabels en potten schoon en haal de pompen en reservoirs uit elkaar. Demonteer veilig alle apparaten in je kweekruimte, maak alle onderdelen schoon en zet ze vervolgens weer in elkaar. Reinig de muren van je kamer of zijkanten van je tent, vervang sproeiers en stofzuig de ballasten. Als je denkt dat deze schoonmaakbeurt overdreven is, praat dan eens met een binnenkweker die te maken heeft gehad met een algeninfectie of wortelluizen.
Ga aan de Slag met Mulchen!
Of je nu een beginnende kweker of een doorgewinterde veteraan bent, iedereen kan van mulch profiteren in de wiettuin. Het is relatief eenvoudig en goedkoop om te gebruiken. En het beetje werk dat je moet verrichten, werpt in de toekomst zeker zijn vruchten af. Probeer het eens uit en aanschouw het resultaat!
External Resources:
- The Many Benefits of Hugelkultur | Permaculture magazine https://www.permaculture.co.uk
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.