HERGEBRUIK VAN OUDE GROND VOOR CANNABISTEELT

Als je geen last hebt gehad van een ziekte of een of andere invasie van ongedierte, is het niet nodig om elke keer nieuwe grond te kopen als je een cannabisplant plant of wilt verpotten. Je kunt het oude spul gewoon opnieuw gebruiken. Het is niet moeilijk om oude grond nieuw leven in te blazen en te hergebruiken en het bespaart je veel geld.

Marihuana is een beruchte slokop als het gaat om allerhande voedingsstoffen; tijdens de vegetatieve fase heeft de plant veel behoefte aan stikstof en tijdens de bloei heeft ze veel calcium en magnesium nodig. Nadat er cannabis in is verbouwd, blijft de grond dan ook berooid achter. Maar het kweken van wiet levert aarde ook talrijke voordelen op. Zo zorgen de wortels ervoor dat de grond mooi los wordt, waardoor de bodemstructuur wordt verbeterd. Dat is een van de vele voordelen van het kweken van cannabis.

DENK EEN STAPJE VERDER

Als je ervoor zorgt dat de grond gezond blijft, voorkom je dat hij weer helemaal op kracht moet komen voordat je hem kunt hergebruiken. Gebruik regelmatig bemesting, compost en mulch van planten uit potten, om te zorgen dat de aarde in elke levensfase van je cannabisplant gezond is. Als je goed voor de grond zorgt, blijft die gezond, kruimelig, houdt hij goed water vast en laat hij goed water door. Als je het vervolgens hergebruikt, hoef je maar weinig aanpassingen te doen.

Combinatiekweek helpt ook om de grond gezond, vitaal en ziektevrij te houden. Als je daarvoor kiest, is het echter raadzaam om in een grotere pot dan nodig te planten. Zo blijft er ruimte over voor de combinatieplanten. Een eenvoudig mengsel van luzerne, klaver en goudsbloem levert zowel voor de grond als voor de plant veel gezondheidsvoordelen op.

Organische Bodem Cannabisverenigingen Gewassen

OUDE GROND KAN WORDEN HERGEBRUIKT

Grond waar niet goed voor is gezorgd en waarvan veel gevergd is, heeft verbeteringen nodig als je het opnieuw wilt gebruiken. Het kan zijn dat de aarde hydrofoob is geworden, helemaal geen voedingsstoffen en mineralen meer bevat, of dat de structuur is verwoest. Grond die lange tijd in de zon heeft gelegen, bevat zeker geen voedingsstoffen meer en moet worden verbeterd.

ZORG VOOR SCHONE GROND

Als je grond besmet is geraakt met een ziekteverwekker of er om wat voor reden dan ook ongezond uitziet, dan kun je deze aarde het beste in een vuilniszak doen en weggooien. Als je het vermengt met de grond in de tuin, of het verwerkt in compost, kun je de ziekteverwekker over je hele tuin verspreiden. Het kan gebeuren dat ziekten in de grond sluimeren, zelfs als je denkt dat je er vanaf bent. Dat geldt zeker voor veel soorten mijten, schimmels, muggen en rot. Als je zulke grond opnieuw gebruikt, infecteer je de planten die je er daarna in zet. Zorg ervoor dat je je handen wast voordat je gezonde aarde en planten aanraakt. Maak ook de potten goed schoon met een warm sopje, zodat je eventueel besmettelijke stofjes weg schrobt.

WIET, GEEN ONKRUID

Het pasteuriseren van oude grond is een manier om ongewenste indringers te elimineren. De zaden van gras en onkruid, de eieren van insecten en sporen van schimmels kun je doden door de gebruikte aarde in een zwarte vuilniszak te doen. Die laat je vervolgens een middag in de zon liggen. De hitte zorgt ervoor dat de grond wordt gepasteuriseerd en die is daarna klaar voor gebruik. Door deze methode wordt ook de gunstige flora en fauna gedood, dus je moet de aarde weer aanpassen als je voor pasteuriseren kiest. Leg de grond in de zon voordat je de verbeteringen doorvoert. Anders dood je meteen de goede stofjes die je hebt toegevoegd.

VERMINDER, HERGEBRUIK, HERSTEL

Voordat je grond kunt hergebruiken, moeten zowel de structuur als de vruchtbaarheid zijn verbeterd.

De snelste route naar gezondere grond is het toevoegen van 50:50 nieuwe potgrond aan de oude aarde. Potgrond die je in de winkel koopt, heeft als nadeel dat het snel uitdroogt. Ook is het vaak compact en heeft het een slechte structuur. Daarbij kan het nog eens behoorlijk aan de prijs zijn, zeker als je meerdere potten moet vullen. Zulke grond heeft echter als voordeel dat het direct, zonder al te veel moeite, kan worden toegevoegd aan kwalitatief slechte aarde.

Afhankelijk van je visie op organische grondstructuur, kan het zo zijn dat je het niet prettig vindt om bepaalde stoffen aan je grond toe te voegen. We denken dan aan bevochtigingsmiddelen en kristallen, industriële bemestingsstoffen die hun stofjes langzaam afgeven en hormonen. Misschien heb je liever een kant en klare versie van het mystieke drankje waardoor je grotere toppen krijgt. Hieronder bespreken we ingrediënten die zorgen dat je grond wordt verrijkt, goed draineert en die je planten een goed leven geven.

Vers Cannabis Substraat

Het toevoegen van compost is de meest natuurlijke oplossing voor het verbeteren van grond. Een 30:70 mengsel met mest zorgt ervoor dat verarmde aarde de noodzakelijke voedingsstoffen en structuur krijgt. Als je niet houdt van composteren, dan kun je ook compost kopen in de winkel.

  1. Als je liever je eigen organische grond maakt, dan moet je dit recept eens proberen: voeg beetje bij beetje vochtig gemaakte kokosvezels en behandeld veenmos toe aan de verarmde aarde.
  2. Voeg vermiculiet, perliet of behandeld zand toe, totdat de grond kruimelig aanvoelt. Perliet werkt bijzonder goed als je het grondoppervlak geschikt wilt maken voor goede bacteriën.
  3. Voeg compost, vleermuis guano, uitwerpselen van wormen, bloed en botten of paddenstoelencompost toe om de grond te voorzien van de essentiële voedingsstoffen.
  4. Voeg steengruis, dolomiet, bitterzout en melasse toe om de grond te voorzien van een breed scala aan vitaminen en mineralen.
  5. Het toevoegen van meerdere micro-organismen is voor elk grondmengsel nuttig. Ontluikende kolonies van nuttige wortelbacteriën zorgen ervoor dat planten beter bestand zijn tegen weersomstandigheden en ziekten. Maar ook tegen plagen en onjuiste pH-waarden. Ze zorgen er eveneens voor dat oude wortels worden afgebroken en worden omgezet in nuttige bestanddelen voor de groei van nieuwe planten.
  6. Eventueel kun je oude grond op de volgende manieren hergebruiken:
  • Voeg het toe aan compost
  • Doe het onderin de plantbedden
  • Vul er de gaten en kuilen in je tuin mee op 
  • Gebruik het op de bodem van plantgaten

Als je met organische materialen zorgt voor kwalitatief goede grond, hebben de planten minder last van stress, bouwen ze een betere weerstand op tegen ziekten en bespaar je jezelf heel wat geld. Aarde met een goede structuur houdt water goed vast, draineert goed en bevordert de ontwikkeling van het wortelgebied. Daarmee creëer je de optimale omstandigheden voor gezonde planten. Voeg ook elke maand wat pellets toe waarvan de meststoffen geleidelijk worden afgegeven. Je kunt er eveneens voor kiezen om water met een vloeibare meststof, zoals een emulsie met vis of zeewier, toe te voegen. Als je de grond op die manier regelmatig onderhoudt, heeft het minder aandacht nodig als je het een volgende keer wilt hergebruiken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.