Het kweken van cannabis is een wereld op zich. Er bestaan ontzettend veel soorten en veel verschillende manieren om de planten te kweken. Wanneer kwekers zich verdiepen in dit fascinerende domein, ontdekken ze meer onconventionele maar effectieve kweekmethoden. Veel kwekers stappen af van chemische pesticiden en synthetische meststoffen en kiezen voor meer natuurlijke wijzen om cannabis te kweken.

Steeds vaker erkent de kweekgemeenschap het belang van een goede bodemgezondheid en het opbouwen van microbieel leven. Dit resulteert namelijk in krachtige, natuurlijke en organische toppen. Micro-organismen in de bodem zijn essentieel voor gezonde planten. Deze minuscule beestjes gebruiken enzymen om voedingsstoffen beschikbaar te maken voor planten. De enzymen breken organisch materiaal af tot veel kleinere moleculen, die plantaardige celwanden kunnen absorberen. Planten halen het overgrote deel van de essentiële voedingsstoffen uit de bodem. Zonder microben en hun enzymatische afscheidingen krijgen planten al snel honger.

WAT ZIJN ENZYMEN?

Enzymen zijn eiwitten die overal in de natuur voorkomen. Ze worden gemaakt door levende organismen. Hun functie is het katalyseren van biochemische reacties, waarbij grotere moleculen worden afgebroken tot kleinere. Dankzij deze reacties is een snellere afbraak van moleculen mogelijk.

Deze eiwitten hebben complexe 3D vormen en speciale zones, bekend als actieve centra. Het substraat, of het molecuul dat door enzymen wordt afgebroken, past in dit actieve centrum waar de chemische reactie plaatsvindt. Alleen specifieke enzymen kunnen bepaalde substraten afbreken. Het substraat past namelijk in het actieve centrum als een sleutel in een slot. Factoren als temperatuur en pH beïnvloeden mogelijk de enzymwerking.

Bij enzymen in het menselijk lichaam kun je denken aan die in het speeksel. Deze helpen complexe koolhydraten omzetten in eenvoudige suikers, zoals glucose, die efficiënter door het lichaam gebruikt worden. De werking van enzymen in de grond is ongeveer gelijk. Daar breken ze organisch materiaal af tot kleinere moleculen met een betere biologische beschikbaarheid voor planten.

De micro-organismen in de bodem scheiden enzymen. Deze breken grotere moleculen sneller en meer efficiënt af. Het belang van de aanwezigheid van deze kleine beestjes in je tuin kan niet genoeg worden benadrukt.

Enzym- En Cannabisvoedingsstoffen

EEN NATUURLIJKE KWEEK TRUC

Enzymen zijn inzetbaar bij talloze kweekmethoden, van aarde tot hydro- en aeroponics. De aanwezigheid van enzymen in de bodem is cruciaal voor de omzetting van voedingsstoffen in een vorm die bruikbaar is voor je cannabisplanten. Denk aan stikstof, zwavel en koolstof. Hoe meer organisch materiaal er in de bodem zit, des te meer micro-organismen aanwezig zijn. En meer micro-organismen betekenen meer enzymen.

Kweek je buiten, in aarde met flinke hoeveelheden gezonde compost, is de kans groot dat het medium barst van de micro-organismen en enzymatische activiteit. Dit aantal ligt waarschijnlijk veel lager als je binnen kweekt op aarde of andere systemen. Maar geen zorgen, je kunt nog steeds je voordeel doen met de kracht van enzymen. Sommige kwekers kiezen ervoor om deze eiwitten direct aan hun groeimedium toe te voegen. Anderen stimuleren liever de ontwikkeling van micro-organismen, die op hun beurt de enzymen afscheiden.

Als je micro-organismen toevoegt aan de bodem, zoals mycorrhiza schimmels, verbeter je de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor je gewas. Je vindt deze micro-organismen in plantensupplementen. Dit resulteert in snellere groei en een verbeterde eindopbrengst.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.