By Luke Sholl

Enzymen vormen een fundamenteel onderdeel van het kweken van wiet. Hieronder vind je alles wat je erover moet weten.


Enzymen zijn overal om ons heen. Ze zitten in mensen, in dieren, en - belangrijk voor wietkwekers - in planten en aarde. Over het algemeen doen enzymen hun werk zonder dat je daar erg in hebt. Desalniettemin kun je de enzymactiviteit versterken met organisch materiaal en een zelfgemaakte enzymoplossing. Voor wietkwekers is het belangrijk om te weten dat enzymen een positieve invloed hebben op de kracht, gezondheid en de voedingsstoffenopname van wietplanten.

Wat Zijn Enzymen?

Voordat we ingaan op het belang van enzymen voor wietplanten, is het zinvol om eerst wat kennis te hebben van de werking van deze microscopische eiwitten. In wezen zorgen enzymen voor chemische reacties. Ze doen dit door zich te binden aan een substraat en moleculaire verbindingen te vormen of af te breken. In deze context is het substraat de molecule waar het enzym op inwerkt om een bepaalde reactie te bevorderen.

Enzymen zijn eiwitten met ingewikkelde 3D-vormen met gebieden die men actieve centra noemt. Wanneer het substraat zich aan een actief centrum bindt, vormen ze samen een enzym-substraatcomplex. Deze binding zorgt voor een chemische reactie die de vorm van het enzym tijdelijk verandert en er uiteindelijk toe leidt dat moleculen samenkomen of uiteenvallen. Hierdoor komen moleculaire producten vrij en krijgt het enzym weer zijn oorspronkelijke vorm.

Specifieke enzymen kunnen zich aan bepaalde substraten binden, omdat een substraat min of meer door middel van het “lock-and-key”-principe in het actieve centrum van een enzym past. Recent onderzoek heeft echter ook de accuratere "induced fit”-theorie geïntroduceerd. Volgens deze theorie ondergaan enzymen en substraten structurele veranderingen die de reactie vergemakkelijken.

Laten we het menselijk lichaam eens als voorbeeld nemen. Wij mensen hebben een overvloed aan enzymen in ons speeksel en spijsverteringssysteem. Op deze plaatsen in ons lijf binden deze enzymen zich aan substraten (voedseldeeltjes), waarbij ze voedsel afbreken tot bruikbare deeltjes. Vervolgens worden die omgezet in energie.

Wietplanten en Enzymen

Enzymen zijn ook aanwezig in wietplanten en gaan op een vergelijkbare manier te werk als in het bovenstaande voorbeeld. Over het algemeen komen enzymen van nature in aarde voor. Je moet ze echter direct aan het substraat toevoegen als je je planten kweekt in grond die te weinig organisch materiaal[1] bevat, maar ook als je hydroponisch kweekt.

Bij wietkweek breken enzymen essentiële voedingsstoffen af in kleinere deeltjes die wietplanten beter kunnen opnemen. Daarnaast ondersteunen ze de vertering van dode wortelcellen, wat ook zorgt dat de planten beter nutriënten tot zich kunnen nemen.

Over het algemeen zorgen enzymen er dus voor dat wietplanten gemakkelijker elementen kunnen opnemen die ze vereisen om hun volledige potentieel te bereiken. Dit houdt voor jou in dat je een grotere kans hebt op een grote oogst met sappige toppen.

Veelvoorkomende plantaardige enzymen zijn onder andere:

 • Cellulase
 • Xylanase
 • Beta-glucosidase
 • Hemicellulase
 • Amidase

Wietplanten en Enzymen

Wat Zijn de Voordelen van Enzymen bij het Kweken van Wiet?

Als je enzymen toevoegt, heeft dat de volgende voordelen:

 • Gezonder wortelstelsel

Enzymen verteren overtollig organisch materiaal, waardoor ze schadelijke bacteriën en ongedierte rondom het wortelstelsel op afstand houden[2].

 • Je kunt het substraat hergebruiken

Met de juiste enzymoplossing kun je substraten (grond, kokos, enz.) reinigen. Op deze manier kun je het substraat nog een keer gebruiken voor een volgende kweek.

 • Betere opname van voedingsstoffen

Enzymen breken grotere voedingsmoleculen af in kleinere deeltjes die je planten beter kunnen opnemen. En met een gezonder wortelstelsel kunnen wietplanten de voedingsstoffen die ze vereisen efficiënter transporteren.

 • Snellere groei

Een gezonder wortelstelsel en een betere opname van voedingsstoffen betekent dat je wietplanten zich beter kunnen richten op de groei en ontwikkeling van de delen boven de grond.

 • Grotere opbrengst

Enzymen zijn permanent. Dit houdt in dat ze hun taken uitvoeren zolang er een chemische stof of verbinding is waarmee ze in wisselwerking kunnen staan. In combinatie met andere supplementen, zoals melasse, kun je tot aan de oogst een gezonde enzymcultuur stimuleren. Het resultaat is een grotere opbrengst.

Wat Is het Verband tussen Enzymen, Melasse, Chelatie en Aminozuren?

Als je optimaal gebruik wilt maken van enzymen, dan kun je ze het beste combineren met andere supplementen en micronutriënten. Zo kun je op een effectieve wijze hun potentieel vergroten. Hieronder staan verschillende toevoegingen die synergetisch samenwerken met enzymen.

 • Melasse

Melasse is een supplement dat men vaak over het hoofd ziet. Je kunt het echter gebruiken om je aarde te verbeteren en te verrijken. Daarnaast kun je het inzetten als een natuurlijke insecticide. Melasse kun je tijdens zowel de vegetatieve als de bloeifase gebruiken. Hierdoor is dit een waardevol middel voor elke wietkweker.

Als dat nog niet genoeg is voor je, melasse is ook een uitstekende voedingsbron voor micro-organismen. En meer micro-organismen betekent meer enzymen.

Melasse
 • Gechelateerde mineralen

Gechelateerde mineralen zijn beter oplosbaar dan hun anorganische vorm. Hierdoor zijn ze nuttig als je hongerige wietplanten van voedsel moet voorzien. Je kunt zoveel gechelateerde micronutriënten aan je aarde toevoegen als je wilt, maar tenzij je planten kunnen opnemen wat ze nodig hebben, zullen ze uiteindelijk meer kwaad doen dan goed. Enzymen zijn de perfecte aanvulling op deze gechelateerde mineralen, omdat ze de algehele wortelefficiëntie verbeteren, waardoor de elementen die aanwezig zijn beter worden benut.

Gechelateerde mineralen
 • Aminozuren

Tot slot zijn aminozuren een andere bouwsteen van optimale plantenvoeding. Aminozuren worden als meststof vaak gebruikt door kwekers die zich richten op een betere topgroei en harsproductie. Ze zijn belangrijk, omdat ze een cruciaal onderdeel vormen van eiwitsynthese. Deze eiwitsynthese ondersteunt de ontwikkeling van sterke cellen, metabolische processen en het transport van voedingsstoffen. De synergetische samenwerking tussen aminozuren en enzymen die zorgen voor meer efficiëntie, maakt ze tot een krachtige combinatie.

Aminozuren

Hoe Je een Enzymoplossing voor Wietplanten Maakt

Nu we precies weten hoe wietplanten kunnen profiteren van enzymen, is het tijd om ze toe te dienen aan je planten. Als je echter al gezorgd hebt voor een natuurlijk aardemengsel dat rijk is aan organisch materiaal, dan hoef je er niet per se een enzymoplossing aan toe te voegen.

Wel kun je je enzymencultuur een boost geven door zelf een enzymoplossing te maken met behulp van ons onderstaande recept. Enzymen verdwijnen niet en worden ook niet afgebroken, maar je kunt ze wel in aantal laten toenemen door middel van de juiste supplementen.

Ingrediënten

 • Melasse
 • Verse groente (restjes of schillen zijn ook prima)
 • Vers water

Benodigdheden

 • 2x plastic bakje (met deksel)
 • Maatbeker

Instructies

 1. Meng alle ingrediënten in een van de plastic bakjes. Voeg ze toe volgens de verhouding 1:3:10 (melasse: verse groente: vers water).
 2. Sluit vervolgens het bakje. Zorg ervoor dat deze luchtdicht is. Je wilt namelijk niet dat de oplossing besmet raakt.
 3. Zet het plastic bakje voor drie maanden op een donkere, koele en droge plek. Open het één keer per week, zodat de gassen die tijdens de gisting vrijkomen kunnen ontsnappen.
 4. Je enzymoplossing is klaar als deze donkerbruin is en een azijnachtige geur heeft. Zeef de vloeistof in een ander bakje. Dit is je zelfgemaakte enzymoplossing. Je kunt het overgebleven organisch afval weggooien, maar ook gebruiken als een extra meststof.

Hoe Je een Enzymoplossing aan Wietplanten Toedient

Het aanbrengen van een enzymoplossing is eenvoudig. Er zijn echter wel belangrijke verschillen tussen aarde en hydrocultuur-opstellingen.

 • Aarde

Om het meeste uit je zelfgemaakte enzymoplossing te halen, kun je de oplossing het beste direct aan de aarde toedienen. Je kunt de oplossing ook gebruiken als bladspray, maar dat is lang niet zo effectief. De enzymen waarin we geïnteresseerd zijn, zijn namelijk die in de aarde rondom het wortelstelsel.

Voor de beste resultaten moet je ervoor zorgen dat de aarde rondom je planten vochtig is. Geef dus niet te weinig water. Houd je daarbij altijd aan de bovenstaande verhouding of, als je een kant-en-klare oplossing gebruikt, aan de richtlijnen van de fabrikant.

Aarde
 • Hydrocultuur

Bij een hydrocultuursysteem heb je geen organische aarde waar je de enzymen aan toe kunt voegen. In feite is het gebrek aan natuurlijke microbiële activiteit juist de reden dat een enzymoplossing van belang is voor de gezondheid van je planten in een hydrocultuur.

Aangezien je de enzymoplossing direct aan het reservoir toevoegt, kunnen we echter geen advies geven over de beste verhoudingen. Dit hangt namelijk af van je hydro-opstelling, het zuurstofgehalte en je huidige voedingsschema.

Wat we wel kunnen zeggen, is dat je een geconcentreerdere oplossing moet toevoegen dan wanneer je in aarde kweekt. Hiervoor kun je het beste gefabriceerde enzymoplossingen gebruiken in plaats van een zelfgemaakte oplossing.

Begin zo vroeg mogelijk en voeg de enzymoplossing toe volgens de aanbevolen verhouding van de fabrikant wanneer je voeding geeft. Het is namelijk gemakkelijker om gezonde planten gezond te houden dan om een hydrosysteem te herstellen dat vol zit met slijm door te weinig microbiële activiteit.

Hydrocultuur

Factoren die van Invloed Zijn op Enzymen

De laatste stap is zorgen voor ideale omstandigheden voor een optimale enzymenactiviteit. Het heeft geen zin om uit te zoeken wat de voordelen van enzymen zijn als je niet de juiste omgeving creëert waarin ze goed kunnen gedijen.

 • pH

Gelukkig zijn enzymen veerkrachtige kleine eiwitten, maar ze zijn niet onverwoestbaar. De meeste plantaardige enzymen verdragen een pH-waarde van 6-8. Deze waarde komt toevallig deels overeen met de optimale pH voor wietplanten (6-7 in aarde; 5,5-6,5 bij hydrocultuur). Zorg dat de pH-waarde van je substraat in balans is voordat je de enzymoplossing toevoegt.

 • Temperatuur

Natuurlijke temperatuurschommelingen hebben geen negatieve invloed op de populatie enzymen rondom je plant. Enzymen kunnen echter wel afbreken als ze blootgesteld worden aan overmatige of langdurige hitte. Houd daarom je (zelfgemaakte) oplossing altijd uit de buurt van direct zonlicht.

 • Timing

Het beste moment om de enzymen toe te voegen aan je wietkweek is als je planten in bloei gaan. Het kost tijd voordat een microbiële populatie is opgebouwd, dus het heeft geen zin om enzymen toe te voegen als je op het punt staat om te oogsten. Zodra je wietplanten in bloei gaan, kun je enzymen gaan toedienen als onderdeel van je gebruikelijke voedingsroutine.

Enzymen voor Wietplanten: Heb Jij Ze Nodig?

Enzymen vormen een integraal onderdeel van het kweken van wiet, ongeacht of je je planten in aarde of hydroponisch kweekt. Als je gebruikmaakt van grond, ben je al halverwege wat een gezonde enzymenpopulatie betreft. Tenminste, als je een aardemengsel gebruikt dat veel organisch materiaal bevat. Als dat niet zo is, kun je een enzymrijke oplossing toedienen voor de verbetering van de efficiëntie van het wortelstelsel.

Voor kwekers die hun planten in een hydrocultuur kweken, is het van groot belang enzymen toe te voegen. Zonder de hulp van enzymen raken systemen namelijk snel verstopt. Hierdoor verhongeren je planten, omdat ze geen toegang meer hebben tot essentiële voedingsstoffen. Enzymen hebben al met al verschillende voordelen, waardoor ze een krachtig hulpmiddel zijn voor zowel beginnende als gevorderde wietkwekers.

External Resources:
 1. Application Rates of Organic Fertilizer on Soil Enzyme https://www.researchgate.net
 2. Microbial Enzymes as Control Agents of Diseases and Pests https://www.sciencedirect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.