VOEDINGSSTOFFEN IN CANNABIS

Met de termen "macrovoedingsstoffen" en "microvoedingsstoffen" worden de hoeveelheden verbindingen bedoeld die door planten worden gebruikt en dus niet het formaat van de moleculen zelf. Ze refereren aan de hoeveelheid specifieke voedingsstoffen die planten nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Stikstof wordt beschouwd als een macrovoedingsstof omdat de plant het in grote hoeveelheden vereist. Molybdeen wordt beschouwd als een microvoedingsstof omdat planten er maar weinig van nodig hebben.

De correcte balans tussen macro- en microvoedingsstoffen verzekert een levendige groei en maximale opbrengst. Een onbalans kan ervoor zorgen dat planten zich zwak en traag ontwikkelen en tekenen vertonen van een slechte gezondheid. Donkergroene of gele bladeren, necrose, donkere plekken en verwelking zijn typische symptomen van een onbalans of een tekort aan voedingsstoffen.

Cannabis Nutrients Easy Boost Organic Solution Cannabis

MACROVOEDINGSSTOFFEN

Macrovoedingsstoffen zijn het meest essentieel voor correcte groei en gezonde planten. Iedereen die groenten of cannabis kweekt, kent het belang van de heilige drie-eenheid N-P-K. De elementen stikstof, fosfor en kalium worden het meest gebruikt door fotosynthetiserende planten, waaronder de cannabisplant. Tijdens de vegetatieve fase is cannabis in feite onverzadigbaar als het om deze drie verbindingen gaat.

Het belang van deze macrovoedingsstoffen kan worden geobserveerd door simpelweg het etiket van een fles commerciële voeding te lezen. NPK maakt 10% op van het volume en vormt dus het grootste deel van de meeste voedingsoplossingen. De verhouding 1-2-1 kan bijvoorbeeld wijzen op 15% stikstof, 30% fosfor en 15% kalium. De net zo belangrijke microvoedingsstoffen beslaan soms maar 0,01% van het totale volume.

De macrovoedingsstoffen zijn onmisbaar tijdens elke fase van de ontwikkeling van cannabis. Er zijn echter verschillende verhoudingen NPK nodig in de verschillende fases. Tijdens de bloeiperiode vereist cannabis bijvoorbeeld minder stikstof, maar vraagt ze nog steeds veel P (fosfor) en K (kalium).

Hier is een kort overzicht van de drie macrovoedingsstoffen en de rol die ze spelen in de ontwikkeling van cannabis.

Stikstof (N): dit inerte gas is het belangrijkste component van chlorofyl en een essentiële bouwsteen voor aminozuren. Tijdens de fotosynthese gebruiken planten chlorofyl om zonlicht, water en kooldioxide om te zetten in suikers.

Fosfor (P): dit element is essentieel voor al het leven. Fosfaten zijn een hoofdbestanddeel van DNA en RNA bij dieren. Ze zijn onmisbaar voor de productie van ATP en fosfolipiden, die alle celmembranen vormen.

Kalium (K): dit alkali metaal heeft een aantal functies tijdens de groei van de plant. Het helpt fotosynthese mogelijk te maken en behoudt de integriteit van de celwanden. Kalium reguleert de opening en sluiting van bladstomata, die de opname van CO₂ reguleren.

Micronutriënten en Macronutriënten Cannabis Fertilizer

MICROVOEDINGSSTOFFEN

Hoewel microvoedingsstoffen in veel kleinere hoeveelheden worden gebruikt door groeiende planten, zijn ze nog steeds van groot belang voor de gezondheid van de plant. Voor levendige cannabisplanten zijn ruim twintig micronutriënten nodig. Het lijkt erop dat een plant minder van een bepaalde voedingsstof nodig heeft, naarmate het ook zeldzamer is in de natuur. Iedere fles commerciële cannabis voeding laat diverse elementen zien, zoals ijzer, borium, molybdeen, calcium, zwavel en zink.

Elke microvoedingsstof speelt een eigen, maar cruciale rol tijdens iedere fase van de groei. IJzer helpt bij de productie van chlorofyl en is verantwoordelijk voor een aantal enzymfuncties. Zink speelt een rol bij de productie van enzymen en het stretchen tussen de noden. Tijdens de bloeiperiode is de cannabisplant dol op calcium en magnesium, terwijl zwavel een vitale rol speelt bij de productie van aminozuren.

Hedendaagse voedingsstof mixen bevatten over het algemeen alle basisvoedingsstoffen om een gezonde en robuuste groei van cannabisplanten te ondersteunen. Het is zeldzaam dat er tekorten ontstaan. Gebeurt dit toch? Dan heeft het waarschijnlijk meer te maken met overbemesting, een onbalans in de pH of het overmatig gebruik van groeistimulerende hormonen. Hierdoor kunnen zouten ophopen in de wortelzone waardoor voedingsstoffen niet meer kunnen worden opgenomen. Planten kunnen meerdere symptomen laten zien wanneer ze kampen met een voedingsblokkade, wat het stellen van een diagnose lastig maakt.

GEWELDIGE WIET

Als je de correcte verhoudingen macro- en microvoedingsstoffen aan je planten geeft, garandeert dit levendige cannabis tijdens de vegetatieve fase en vette, zware toppen tijdens de bloeiperiode. Als je goed begrijpt wat de werking van voedingsstoffen is, ben je al een eind op weg om een kweker van topklasse te worden.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.