By RQS Editorial Team

Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 

HOE HERKEN JE HET?

Vergeelde bladeren die snel vergaan en bruin kleuren, zijn het vervelende teken van een mangaantekort. Deze specifieke kwaal, die zich beperkt tot nieuwe, verse kweek, is relatief onbekend. Wanneer cannabisplanten een mangaantekort hebben, wordt dat bijna altijd verkeerd gediagnosticeerd. Er wordt van alles geconstateerd, behalve een mangaantekort.

Er gaan meestal een aantal weken van vallen en opstaan voorbij voordat een kweker weet hoe hij een mangaantekort moet behandelen. Tegen die tijd is de groei vaak nagenoeg volledig gestopt. De bovenkant van je planten zal eruit zien als een verkleurde, verwelkte mix van lichtgroene, gele en bruine bladeren.

Mangaan deficiency

WIE LOOPT HET GROOTSTE RISICO?

De voornaamste oorzaak van een mangaantekort is een te hoge pH-waarde in het medium en/of te veel ijzer. Bovendien zorgt een pH van meer dan 6,0 er in alle substraten voor dat mangaan de wortels niet kan bereiken. Dat is slecht nieuws. Mangaan is essentieel voor chlorofylproductie en fotosynthese.

Zelfs als de kweker een mangaantekort in een vroeg stadium ontdekt, heeft het geen zin om micronutriënten toe te voegen zonder de pH te verlagen naar 5,5-6,0. Het kan de situatie zelfs erger maken en leiden tot een opbouw van ijzer, die het mangaan zal buitensluiten.

BEHANDELOPTIES: SPOEL EN CHECK DE PH

Als je mangaandeficiëntie in een vroeg stadium herkent, is een spoeling met puur water met een pH-waarde van 6,0 een goed begin. Voeg vervolgens een zorgvuldig aangepaste lichte voedingsoplossing met een pH van 0,6 toe, en je helpt je planten weer op gang. Houd de hoeveelheid water en voedingsstoffen die ze toegediend krijgen goed in de gaten om een terugval te voorkomen.

Mangaan deficiency table graphic

SPOEL, CHECK DE PH EN SNOEI

Als je echter tijd kwijt geraakt bent door oplossingen voor het probleem te vinden en de micronutriëntendosis ondertussen hebt verhoogd, kunnen wij je helpen. Begin weer met het spoelen van de planten, zoals hierboven beschreven. Houd je aan het schema en voeg daarna een oplossing toe van lichte voedingsstoffen. De kans bestaat dat ijzer op dit moment het mangaan tegenhoudt. Bovendien zal de schade (vooral bruine, broze bladeren) niet herstellen. Als je marihuana nog in de groeifase zit, kun je de planten toppen – wat houdt je tegen?

Als mangaantekort tijdens de bloei toeslaat, moet je alsnog de aangetaste delen wegsnoeien. Het is een enorm risico om afgestorven resten te laten zitten. Lok geen ziektes en pathogenen uit. Beschouw het als een kans om te experimenteren met ontbladering. Denk eraan om in fases te snoeien, aangezien het zeer stressvol is om planten in één keer kaal te snoeien.

TIPS OM MANGAANTEKORT TE VOORKOMEN

De beste manier om een mangaantekort te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat de pH van het water dat je gebruikt voor het bewateren altijd overeenstemt met het optimale niveau van je specifieke groeimedium. Onthoud dat een pH-waarde van 6,0 de bovengrens is voor mangaan. Controleer dit extra om er zeker van te zijn. Investeer in een pH-pen.

Daarnaast zijn cannabis-specifieke voedingsstoffen en substraten van hoge kwaliteit het beste middel tegen veel voorkomende en obscure marihuanakwalen. Voedingsoplossingen die zelf het perfecte pH-niveau tot stand kunnen brengen voor het substraat zijn heel handig en maken pH-pennen en –meters overbodig.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.