Je bent fantastische cannabis aan het kweken. De zaadjes zijn ontkiemd en de kleine cannabisplanten zijn vol enthousiasme gaan groeien. Je hebt daarbij aardig wat geld uitgegeven aan hoogwaardige voedingsstoffen. Bovendien heb je ervoor gezorgd dat je kostbare babyplantjes genoeg water en voeding hebben gekregen. Plots is er echter iets mis; je merkt dat je planten er ziek uitzien. De bladeren verkleuren en de planten lijken niet meer te groeien. Voordat je er erg in hebt, zijn ze verwelkt en vraag je je af hoe dat is gebeurd.

Fatale fouten zijn vaak teveel water en voeding. Daarnaast is echter ook een onbalans in de pH-waarde een van de meest voorkomende problemen in de cannabistuin. Om te begrijpen waarom de pH zo belangrijk is, eerst wat over het concept ervan.

WAT IS DE PH-WAARDE?

De pH-waarde is een maatstaf die aangeeft hoe zuur of alkaline iets is. De pH-schaal loopt van 1–14. Daarbij is een pH-waarde van 7 neutraal (de pH van puur water). Als deze lager is dan 7, dan noemen we een substantie zuur (denk aan azijn of citroensap). Wanneer de pH-waarde hoger is dan 7 noemen we iets alkaline. Dat geldt bijvoorbeeld voor zeep, bleekmiddel en ammonia.

In wetenschappelijke termen heeft de pH-waarde te maken met de concentratie van waterstofionen. Bijvoorbeeld in het water dat je aan je planten geeft. De pH-schaal is daarbij logaritmisch van aard, met als grondtal 10. Dat wil zeggen dat water met een pH van 6 al 10 keer zuurder is dan water met een pH-waarde van 7.

Video id: 484379208

WAAROM IS DE PH BELANGRIJK BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Zoals je weet, hebben alle planten voedingsstoffen nodig om gezond te groeien. Ze vereisen de macronutriënten stikstof, fosfor en kalium, maar ook micronutriënten en mineralen. Denk daarbij aan calcium, magnesium, ijzer en koper. Als planten geen toegang hebben tot deze voedingsstoffen, leidt dat tot tekorten en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Voor cannabisplanten geldt dat ze alleen in staat zijn voedingsstoffen op te nemen binnen een beperkt pH-bereik. De waarde zou tussen de 6 en 7 moeten liggen, als de plant in grond staat. Is de pH-waarde lager of hoger? Dan is de plant niet in staat voedingsstoffen op te nemen, ook al zijn ze er wel. Daardoor krijgen planten te maken met een tekort aan bepaalde nutriënten. We noemen dat een "nutrient lockout", ofwel voedingsstofuitsluiting.

Op plaatsen waar cannabis in het wild groeit, is de grond normaliter enigszins zuur. Daarom hebben cannabisplanten die je zelf kweekt ook een voorkeur voor een licht zure omgeving. De manier waarop je cannabis teelt, speelt echter ook een rol bij de optimale pH-waarde voor je planten. Wiet gekweekt in een hydrocultuur of zonder grond heeft bijvoorbeeld een lagere pH nodig dan cannabisplanten die in aarde groeien.

WAT IS DE BESTE PH VOOR HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Cannabis pH-kaart voor aarde
Cannabis pH-kaart voor hydrocultuur

GROND: PH VAN 6-7

Als je in grond kweekt, ligt de optimale pH-waarde voor de wortelzone tussen de 6 en 7. Er is binnen dit bereik echter geen getal dat het ‘best’ is. Het is soms juist goed om te zorgen voor natuurlijke fluctuatie binnen dit bereik om optimale voedselopname te ondersteunen. Probeer dan ook elke keer een iets andere waarde aan te houden. Zorg de ene keer bij het water geven bijvoorbeeld voor een pH van 6,2 en een andere keer voor een pH-waarde van 6,6. Zolang je binnen de marge blijft van 6–7 zit je goed. Grond is bovendien toegeeflijker wat betreft een onbalans in de pH-waarde. Er zijn echter wel grenzen.

Als je puur biologisch kweekt — en je dus geen vloeibare voedingsstoffen geeft — is de pH-waarde vaak niet zo’n probleem. Je gebruikt hierbij waarschijnlijk aangepaste en gecomposteerde grond met biologisch materiaal. De micro-organismen in die aarde zorgen er dan voor dat de wortels beter bij de voedingsstoffen komen. De meeste kwekers gebruiken echter standaard potgrond en vloeibare voedingsstoffen. In dat geval zou je wel degelijk rekening moeten houden met de pH-waarde.

HYDROCULTUUR EN KWEEK ZONDER GROND: PH VAN 5,5–6,5

Hydrokweek en kweek zonder grond zijn een andere tak van sport wat betreft de pH-waarde. Als je zonder aarde wilt kweken, kies je bijvoorbeeld voor kokosvezel. Daarbij zou de optimale pH-waarde voor de wortelzone iets lager moeten zijn dan in grond; tussen de 5,5 en 6,5. Datzelfde geldt voor alle varianten van hydrocultuur.

Bij deze methodes is het even belangrijk om te zorgen voor fluctuaties van de pH-waarde binnen de acceptabele marge. Dan zijn je planten namelijk in staat beter voedingsstoffen op te nemen. In hydrocultuur bijvoorbeeld, nemen cannabisplanten calcium en magnesium het best op bij een pH-waarde van boven de 6. Andere voedingsstoffen, zoals mangaan, hebben echter een voorkeur voor een iets lagere pH.

Ook hier is dat vaak geen probleem, omdat de pH-waarde bij hydrocultuur elke keer als je voeding toedient licht verandert. Je zou de pH-waarde echter wel moeten corrigeren als die buiten het optimale bereik van 5,5–6,5 uitkomt.

Als je in kokosvezel, perliet of in hydrocultuur kweekt, dan komen de voedingsstoffen via het water rechtstreeks bij de wortelzone. Dat betekent dat je meer risico loopt op grote fluctuaties van de pH-waarde dan in grond. Het inerte medium dat je gebruikt bij hydrocultuur en bij kweek zonder grond, houdt het water vast. Daardoor krijgen de wortels van je planten wat ze nodig hebben. Als je dus voedingsstoffen geeft, pas dan op dat je cannabisplanten niet teveel krijgen.

HOE CONTROLEER JE DE PH-WAARDE?

Het beheersen van de pH-waarde betekent dat je het water of de voedingsoplossing controleert en eventueel aanpast. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt wel mee.

Voor het controleren van de pH-waarde, gebruik je bijvoorbeeld een digitale pH-meter. Ook is het mogelijk een pH-test te doen met druppels. De meningen verschillen over welke methode het ‘beste’ is. Sommigen hebben een voorkeur voor digitale pH-meters, omdat die nauwkeurig zijn en makkelijk af te lezen. Anderen kiezen voor de druppels, omdat dit eenvoudig is en je daarvoor niet hoeft te kalibreren. Probeer beide methodes en ontdek wat jij het liefst gebruikt.

Meet de pH-waarde nadat je voedingsstoffen hebt gegeven of aanpassingen hebt gedaan. Die veranderen soms namelijk de pH van je water. Nadat je de oplossing hebt gemengd, gebruik je de pH-meter of druppels om de pH-waarde te meten. Als je in hydrocultuur kweekt, test je een monster uit je waterreservoir. Doe dat een aantal minuten nadat je voedingsstoffen hebt toegevoegd.

De Teelt Op Hydrocultuur En Ph

HOE PAS JE DE PH-WAARDE AAN?

Misschien kom je erachter dat de pH-waarde hoger of lager is dan de optimale waarde voor jouw manier van kweken. Dan is het cruciaal dat je de pH corrigeert. Dat is mogelijk met “pH up”- en “pH down”-producten. Die koop je bij het tuincentrum. Als de pH-waarde te hoog is, voeg je natuurlijk wat pH down toe en vice versa.

Omdat het meeste kraanwater alkaline is, moet je de pH-waarde meestal verlagen en niet verhogen. Dat wil zeggen dat je vaak genoeg hebt aan een fles pH down. Gewoonlijk heb je kleine hoeveelheden van deze producten nodig voor het aanpassen van de pH-waarde. Je merkt namelijk al snel resultaat. Voeg de vereiste hoeveelheid toe en controleer je water met de meter of druppels. Als alles weer klopt, is het mogelijk je planten voeding te geven.

Bedenk ook dat veranderingen in seizoenen en andere factoren de pH-waarde van je kraanwater beïnvloeden. Dat betekent dat je er niet van uit mag gaan dat altijd dezelfde voedingsstofoplossing voldoet. Controleer de pH dus regelmatig om ervoor te zorgen dat alles in check blijft.

Ph Meter Cannabis Kweken

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.