Besteed meer dan € 80 en ontvang 5 extra wietzaadjes. Gebruik nu de code 98THC.

By Max Sargent

WAT IS PYTHIUM, OFTEWEL WORTELROT?

Pythium wordt door veel cannabiskwekers vaak ook wel “wortelrot” genoemd. Deze sluipende pathogeen is een schimmel met de nare gewoonte een ravage aan te richten op de wortel in hydrocultuursystemen en andere vochtige omgevingen waar het erin slaagt zich te nestelen.

Zaai- en plantgoed is met name kwetsbaar voor de Pythiumplaag. Cannabisplanten kunnen bovendien gedurende ieder stadium van de levenscirkel aangevallen worden door Pythium wanneer het kweekklimaat gunstig is voor schimmels.

De angstaanjagende waarheid over wortelrot is dat het voor 100% te voorkomen is. Pythium kun je het best helemaal mijden. Mocht het echter gebeuren dat je te maken krijgt met wortelrot, dan kan het behandeld en vaak ook genezen worden.

Het is echter aangewezen om simpele preventieve maatregelen te treffen in plaats van jezelf in de rol van botanist, al dan niet alchemist, te moeten plaatsen, waarbij je om 3 uur ´s nachts bezig bent met het brouwen van zelfbedachte mengsels tegen schimmels om zo deze microbiële narigheden uit te roeien.

Pythium kan vaak onopgemerkt blijven door de cannabiskweker, aangezien het een wortelparasiet is, totdat het zich door de tuin verspreidt en het erop lijkt dat je eraan vast zit.

Is het eenmaal zover, dan heeft Pythium al een behoorlijke tijd de wortels van planten aangetast, nog voordat je de symptomen van de ongezonde planten aan de oppervlakte ziet en gealarmeerd raakt.

WAT IS PYTHIUM, OFTEWEL WORTELROT?

HOE PYTHIUM OPSPOREN

Het opsporen van Pythium in de wiettuin kan je behoorlijke kopzorgen geven. Kwekers die buitenshuis of binnenshuis uit de zak kweken zijn ook niet immuun voor de plaag van de wortelschimmel. Pythium is zelfs moelijker te detecteren in niet-hydrofiele omgevingen.

Kweek je in een hydrocultuur, dan moet je met name bedachtzaam zijn op Pythium. Je hebt echter het grote voordeel ten opzichte van andere kwekers dat je de wortel met eigen ogen kunt inspecteren, in de meeste actieve hydroculturen in ieder geval.

Bij passieve hydrosystemen zoals de “Hempy Buckets” en de meeste organische kweken in de grond of in kokos kan dit uiteraard niet.

Bruine verkleuring en hoopjes die in en rond de wortelen groeien, duiden het eerst op een klassiek voorbeeld van wortelrot. De Pythiumschimmel is daarbij negen van de tien keer verantwoordelijk voor de wortelhorror.
Hydrokwekers die deze rotzooi hebben meegemaakt, vergeten dit helaas nooit meer.

Pythium ziet er niet alleen weerzinwekkend uit, het heeft ook een nare geur, vergelijkbaar met meeldauw. De diagnose van wortelrot is moeilijk te stellen, omdat de symptomen die aan de oppervlakte van geïnfecteerde cannabis zichtbaar zijn, vergelijkbaar zijn met tientallen andere veelvoorkomende problemen, van overfertilisatie tot branding van het licht en alles daartussen.

De bladeren kunnen opkrullen, soms vallen ze af of verzakken ze, en er kunnen allerlei verkleuringen optreden van bijna wit tot ongelijkmatige bruine vlekken en iedere geeltint. Dit kan een wietkweker op het verkeerde spoor zetten, waardoor de verkeerde diagnose wordt gesteld.

HOE PYTHIUM OPSPOREN

HOE DE WORTEL PYTHIUM-VRIJ TE HOUDEN

Je waardevolle kleine bonen een perfecte start geven is de eerste stap op weg naar die uiteindelijke weelderige cannabisoogst. Bij het ontkiemen draait het daadwerkelijk om alles of niets. Wij bevelen dan ook onze Royal Queen Seeds Starter Kit aan. Deze set heeft alles wat je nodig hebt om je bonen te laten groeien. De set is inclusief een propagator, een bewortelingsmiddel en natuurlijk gefeminiseerde zaden van hoogstaande kwaliteit naar keuze.

Tijdens de vegetatieve groeifase, met name wanneer het tijd is om over te potten en ongeacht het kweekmedium, staan cannabisplanten bloot aan het risico op shocks en/of stress als de kweker niet ijverig genoeg is. Een optimaal gebalanceerde groei nastreven, van de juiste voeding tot aan de juiste omgeving – in zoverre mogelijk -, is de beste manier om schimmelaanvallen te voorkomen.

Pythium gedijt goed in een cannabisplant die te veel water krijgt. Als de wortels in een plas water staan, dan is dit des te beter voor deze micro-rover die wortels vernietigd. Geef je cannabisplant dan ook alleen voeding als het nodig is, waarbij je een effectieve nat-droogcirkel nastreeft. Dit is cruciaal.

Hydrocultuurkwekers moeten er zorg voor dragen dat het water in het reservoir voldoende zuurstof bevat. Dit niet alleen om een optimale voedingsopname te verzekeren, maar ook omdat Pythium verwelkt in een goed belucht medium. Aerocultuurkwekers zijn nu waarschijnlijk aan het grinniken, en dat is hun goed recht!

HOE DE WORTEL PYTHIUM-VRIJ TE HOUDEN

Hydrocultuurkwekers doen er goed aan om te investeren in een luchtpomp van goede kwaliteit om zo het water bruisend en op kamertemperatuur te houden. Pythium geeft namelijk de voorkeur aan een lauwwarm bad dat weinig zuurstof bevat. Idealiter zou een mistig luchtgat tussen de wortels en het reservoir voorzien moeten zijn om de wortelzone zo optimaal te laten gedijen en Pythiumvrij te houden.

Luchtpotten zijn ontwikkeld om het snoeien van de wortels te vergemakkelijken. Ze werken perfect in zowel ouderwetse met de hand besproeide grond als nieuwe automatische hydrocultuursystemen. Ze kosten iets meer dan de standaard plastic potten, maar ze zijn ook minder vatbaar voor de Pythiumindringer.

Een gezonde ontwikkeling van de wortelzone kan ook bevorderd worden door goede bacterieën en schimmels aan je voeding toe te voegen. Vandaag de dag heeft de 21-eeuwse cannabiskweker keuze genoeg uit vriendelijke schimmeltoevoegingen.

Sommigen kunnen aan de prijs zijn, maar zelfs een bescheiden investering in een laaggeprijsde Mycorrhiza en/of liquide enzymen zijn de moeite waard, zo zul je zien bij het oogsten.

HOE PYTHIUM TE BEHANDELEN

We hebben goed en slecht nieuws betreffende het effectief reinigen van je cannabistuin, om het zo van Pythium te ontdoen. Het goede nieuws is dat Pythium behandeld en uitgeroeid kan worden. Het slechte nieuws is dat het centen kost en het is altijd een hoge prijs om te betalen om een hardnekkige vijand te verslaan.

Er zijn speciale wortelbehandelingsproducten te koop, maar bijna alle effectieve producten kosten een aardige duit. Om heel eerlijk te zijn, zijn ze bovendien alleen effectief bij binnenshuis gekweekte planten waar de wortelrot vroeg in de vegetatieve groeifase vastgesteld wordt.

De kernoptie om schimmelverwijdering te garanderen is de hele kweek weg te gooien en de kweekomgeving grondig schoon te maken, om zo met een nieuw medium hygienisch een frisse start te maken. Indien Pythium je planten verwoest, dan is het waarschijnlijk het beste om de stekker eruit te trekken en alles grondig schoon te maken voor de volgende kweek.

Het bestrijden van een Pythiumplaag is een uitputtingsslag. Ook al triomfeer je uiteindelijk, de schade die Pythium heeft toegebracht is permanent. De groei zal dan ook vertraagd zijn, omdat er tijd nodig is voor de cannabisplanten om hun vitaliteit te hervatten. De marihuana-opbrengst wordt daarmee zeker negatief beïnvloedt.

Zoals altijd het geval is bij plagen en ziekten, is het beste om te voorkomen in plaats van te genezen. Pythium is hierop geen uitzondering.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.