De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Hadden je wietplanten al in bloei moeten staan? Maak je geen zorgen. Er zijn verschillende redenen waarom je planten hun tijd nemen en de meeste zijn onschuldig. Soms hoef je uitsluitend de luchtvochtigheid aan te passen. In andere gevallen dien je je kweektent meer te verduisteren. En soms moet je gewoon wat langer geduld hebben. Dat gezegd hebbende, bestaan er ook meer vage redenen waarom je planten niet bloeien. Als je planten te traag zijn naar je zin, lees dan snel verder om uit te vinden wat je kunt doen.

Gerelateerd Artikel

De Cannabiskweek-tijdlijn

Wanneer Begint de Bloeitijd van Fotoperiodieke Wietplanten?

De start van de bloeitijd verschilt per plant, afhankelijk van het gekweekte type. De meeste kwekers kiezen voor fotoperiodieke soorten. Deze soorten vertrouwen op de veranderingen van de seizoenen en het aantal uren zonlicht. Op basis daarvan weten deze planten wanneer het tijd is om te gaan bloeien. Om deze reden volstaat het om de lichtcyclus te veranderen naar 12 uur licht en 12 uur duisternis om de bloei op te wekken.

Maar hoe reageren fotoperiodieke wietplanten als ze een specifiek lichtpatroon opmerken? Tijdens de groeifase weten deze planten dat ze de ontvangen energie moeten gebruiken voor de ontwikkeling van een stevige steel, breed uitstaande bladeren, stevige takken en sterke stengels. Als het lichtpatroon verandert, begrijpen ze dat het tijd is deze energie te steken in de ontwikkeling van de toppen.

Als binnenkwekers geniet je van bijna volledige controle over de lichtcyclus. Je bent niet overgeleverd aan het ritme van de zon. Je kunt er dus voor kiezen om de vegetatieve fase te verlengen. Sommige kwekers houden hun planten maandenlang in deze groeifase. Mits goed uitgevoerd, resulteert dit namelijk in grote, volgroeide planten. Andere kwekers wekken de bloeitijd liever vroegtijdig op. De opbrengsten zijn kleiner, maar ze oogsten vaker.

Wanneer Begint de Bloeitijd van Fotoperiodieke Wietplanten?

Hoe Dwing Je de Bloei af bij Fotoperiodieke Wietplanten

Als je fotoperiodieke planten kweekt, kun je de bloei afdwingen wanneer je dat nodig vindt. Verzeker wel dat je vegetatieve planten zich voldoende hebben ontwikkeld om een goede oogst te produceren. Een groter bladerdak leidt namelijk tot de ontwikkeling van meer toppen en daarmee een hoger oogstgewicht.

Als je er klaar voor bent, hoef je maar één ding te doen: de lichtcyclus aanpassen. Stel de timer in op een lichtcyclus van 12/12. Hiermee imiteer je de nazomer en vroege herfst. Dankzij deze verschuiving fop je je planten en dwingt ze om over te gaan op de voortplantingsmodus.

  • Geen Blootstelling aan Extra Zonlicht of Lichtlekkage

Hoewel deze methode meestal werkt, kun je wel tegen een aantal problemen aanlopen. Zo kan het zijn dat je planten teveel licht ontvangen. Zorg er daarom voor dat er geen licht van buiten in je kweektent of -ruimte kan komen. Allerlei omstandigheden triggeren je planten, waardoor ze denken dat ze genoeg tijd hebben om te vegeteren. Denk aan straatverlichting of nachtlampjes.

Geen Blootstelling aan Extra Zonlicht of Lichtlekkage
  • Imiteer de Natuurlijke Omgeving

Als je planten nog steeds niet gaan bloeien, kun je extra kunstgrepen uitvoeren. Imiteer de kenmerken van de herfst. Verlaag de temperatuur van je kweektent met een paar graden. Verbeter de ventilatie om de luchtvochtigheid te verlagen. Vervolgens pas je het aantal lichturen aan om seizoensgebonden veranderingen na te bootsen. Je kunt ze zelfs blootstellen aan minder licht (ongeveer 11-10 uur) als ze niet snel genoeg reageren. Deze veranderingen in de omgeving signaleren je planten ook dat het nu echt tijd is om te bloeien.

Imiteer de Natuurlijke Omgeving
  • Schok Je Planten met Duisternis

Als dat niet werkt, wordt het wellicht tijd om wat meer drastische maatregelen te treffen. Soms helpt het om je planten 24 tot 48 uur lang in het donker zetten. Deze methode klinkt misschien schadelijk voor je planten, maar deze periode is daarvoor gelukkig te kort. Meestal is deze tijd voldoende om je planten te overtuigen de bloeitijd op te wekken.

 Schok Je Planten met Duisternis
  • Stoor Je Planten niet in het Donker

Als je de bovenstaande methode toepast, houd dan in het achterhoofd dat je je planten niet mag verzorgen als ze in het donker staan. Ga ook niet even gluren. In deze periode maken je planten diverse interne processen door. Ze gebruiken alle energie die ze de hele dag passief hebben verzameld. Elke verstoring leidt mogelijk tot grote problemen. Moet je echt aanpassingen verrichten, wacht dan totdat de lampen weer aan staan.

Stoor Je Planten niet in het Donker

Waarom Vragen Sommige Planten meer Tijd dan Anderen?

Voor wat betreft fotoperiodieke wietplanten hebben binnenkwekers bijna de volledige controle over de bloeitijd. Door simpelweg de lichtcyclus in te stellen op 12 uur licht en 12 uur duisternis, wek je de bloeitijd op wanneer je maar wilt.

Toch kiezen de meeste kwekers ervoor om te wachten totdat hun vegetatieve planten een fatsoenlijk formaat hebben bereikt. Dit moment varieert van soort tot soort. Sommige planten rijpen heel snel. Deze zijn vaak bewust ontwikkeld om hun snelheid. Andere soorten nemen lekker de tijd. Dit geldt met name voor grote sativa's. Wil je wachten tot deze grote planten een behoorlijke hoogte hebben bereikt? Dan wacht je ook onvermijdelijk langer op de toppen.

Indica's vinden hun oorsprong in het Hindoekoesj-gebergte. De snellere bloeitijd zit in hun genen. Dankzij deze eigenschap kunnen ze zich sneller voortplanten voordat de barre omstandigheden hun tol eisen.

Hoe Bepaal Je het Uiteindelijke Formaat van Planten?

Het formaat van een plant hangt af van twee factoren: de potmaat en de genen. Sommige soorten zijn genetisch gezien kleiner en blijven ook klein, ongeacht de omgeving. Dit is ideaal als je discreet wilt kweken.

Andere planten bereiken een hoogte van ruim 300cm als je ze kweekt in een tuinbed of grote pot. Je kunt deze planten temmen met trainingstechnieken of door te kiezen voor kleinere potten.

Je kunt natuurlijk het formaat van een bepaalde soort inschatten. Lees het profiel van de plant bij de zadenbank waar je je aankoop doet.

Hoelang Duurt het Voordat de Toppen Verschijnen?

Voordat je je zorgen maakt over het feit dat je planten niet gaan bloeien, moet je ze eerst voldoende tijd geven om de overgang te maken. Na het aanpassen van de lichtcyclus in je kweekruimte, moet je 2-3 weken geduldig wachten voordat je planten zichtbare tekenen van bloei gaan vertonen.

Hoelang Duurt het Voordat de Toppen Verschijnen?

Wat Gebeurt Er in de Eerste Week van de Bloei en Hoe Worden Toppen Gevormd?

Om de ontwikkeling van je planten in de gaten te houden, let je op de nodes van je planten. Dit is het punt waar de hoofdsteel en takken samenkomen. In het beginstadium zie je op deze plekken kleine witte haartjes verschijnen. Kort daarna ontwikkelen deze kleine structuren zich tot dikke, harsachtige toppen.

Als je planten eenmaal bloeien, zie je ook een verandering in hun groeisnelheid. Voordat ze toppen ontwikkelen, strekken ze zich uit naar het licht en groeien uit tot een indrukwekkend formaat. Vooral sativa's verdubbelen in hoogte tijdens deze periode. Ook indica's groeien aanzienlijk, maar in mindere mate. Als je ziet dat je planten op deze manier groeien, kun je er over het algemeen ervan uitgaan dat je goed op weg bent.

Planten Kweken rond de Evenaar

Als je wietplanten binnen kweekt, heb je geen last van de variabelen van de natuur. Denk aan schommelingen in licht, regenbuien en ander slecht weer. Toch ben je wel onderworpen aan omgevingsfactoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Buitenkwekers moeten rekening houden met al deze factoren. Als je rond de evenaar woont, krijg je vooral te maken met een hoge luchtvochtigheid. Dit kan behoorlijk problematisch zijn als je wiet kweekt. Met name tijdens de bloeifase kunnen compacte toppen een broedplaats worden voor vochtminnende ziekteverwekkers.

Wietplanten die zijn geëvolueerd rondom de evenaar, bezitten ook kenmerken waardoor ze meer tijd vragen om te bloeien. Vooral sativa's komen uit deze regio. Soms moet je deze planten sterker stimuleren voordat ze beseffen dat de dagen korten.

De lichtcyclus ligt op de evenaar rond de 12/12 en er zijn nauwelijks seizoensgebonden veranderingen. Als je sativa's uit deze regio moeite hebben om te bloeien, wees dan ontzettend strikt met de blootstelling aan licht. Elimineer lichtlekken in je kweekruimte of -tent en stoor je planten niet als ze in het donker staan. Reduceer bovendien de hoeveelheid licht tot 10 licht en 14 uur duisternis. Zo dwing je het opstarten van de bloeitijd echt af.

Gerelateerd Artikel

De bloeifase

Waarom Je Wietplanten niet Bloeien: Zijn het Mannetjes?

Maak je geen zorgen. Je bent de eerste niet die deze vergissing begaat. Mannelijke planten produceren geen toppen. In plaats daarvan vormen ze kogelvormige stuifmeelzakjes bij de nodes. Als je een mannetje in je kweekruimte ziet, verwijder de plant dan zo snel mogelijk. Zo voorkom je bestuiving van je vrouwelijke planten.

Wanneer Bloeien Autoflowers?

In tegenstelling tot fotoperiodieke soorten, bloeien autoflowering planten op basis van hun interne klok. Oorspronkelijk komen ze uit noordelijke regio's, waar het seizoen korter is. Hun voorouders konden het zich niet veroorloven om te wachten op externe signalen om te overleven. De levenscyclus van autoflowers is relatief kort. Meestal bloeien ze na een groeifase van vijf weken.

Hoe Wek Je de Bloei op bij Autoflowers?

Autoflowering planten gaan in de meeste gevallen zelf over tot bloei. Dankzij hun genen wekken ze ongeveer vijf weken na ontkieming zelf de bloei op. Dit doen ze op basis van de veronderstelling dat ze te maken hebben met een kort en risicovol groeiseizoen.

Veel kwekers hechten veel waarde aan deze unieke eigenschap. Dit leidt tot een veel snellere doorlooptijd en een snellere oogst. Zowel discrete als commerciële kwekers profiteren hiervan.

In uitzonderlijke gevallen gaat er iets mis met dit interne mechanisme. Zo blijven autoflowers soms hangen in de vegetatieve fase, door een genetisch defect. Voor de kweker is dit stressvol en tijdrovend, maar je kunt deze planten redden.

Allereerst probeer je iets langer te wachten. Vaak hebben deze planten gewoonweg wat extra tijd nodig. Als je planten na drie weken nog steeds geen tekenen van bloei vertonen, dan moet je andere maatregelen treffen. Het terugbrengen van de lichtcyclus naar 12/12 is meestal stimulans genoeg om de bloei op te wekken bij deze koppige exemplaren.

Hoe Weet Ik dat Mijn Autoflowers Bloeien?

Ook hier geldt: als je exact wilt weten wanneer je autoflowers gaan bloeien, dan moet je de nodes in de gaten houden. Zie je op deze pieken kleine stampers verschijnen? Dan weet je dat je planten druk bezig zijn met de ontwikkeling van toppen, vol met heerlijke cannabinoïden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37794 reviews