By Steven Voser


Fotosynthese & Ademhaling

Wanneer cannabisplanten in het licht staan—zowel zon- als kunstlicht—zijn ze aan het fotosynthetiseren, net als andere groene planten. Dit is hoe ze licht omzetten in energie en zuurstof vrijgeven. Ook ademen ze. Dat klopt, in tegenstelling tot verkeerde informatie die elders circuleert, ademen planten, net als alle andere aerobe organismen, de hele tijd. Wij stoppen ermee als we sterven en sterven als we ermee stoppen. Cannabisplanten produceren overdag een overschot aan zuurstof.

Tijdens de donkere uren zijn cannabisplanten niet aan het fotosynthetiseren, maar blijven ze ademen op een constant tempo. Ze beginnen dus niet zomaar te ademen als de lichten uitgaan. De Calvincyclus, die onafhankelijk is van licht, zet alle opgeslagen zonne-energie om in koolhydraten. De wortels ademen ook. Daarom is het belangrijk dat je kweekt in een luchtig substraat. Gebruik air potten, zodat je medium zuurstofrijk blijft.

Fotoperiode Cannabis

Fotoperiodieke cannabis is gevoelig voor veranderingen in het aantal uren daglicht dat ze ontvangt. Sterker nog, deze wiet kan niet omschakelen van de vegetatieve groei naar de bloei zonder lange nachten. 12 uur of meer aan duisternis is de biologische trigger voor fotoperiodieke cannabis om in bloei te schieten. Buiten beginnen sommige soorten, naarmate de nachten langer worden na de zonnewende, zelfs te bloeien als ze 14 uur zonlicht ontvangen.

Het Belang Van De Donkere Uren Bij Cannabisteelt

Autobloeiende Cannabis

Alleen autobloeiende zaden hebben een vaststaande levenscyclus na de ontkieming. Aangenomen wordt dat deze eigenschap een aanpassing is aan de bijna 24 uur constant zonlicht die uniek is voor Siberië. Autobloeiende variëteiten beginnen na ongeveer 30 dagen vegetatieve groei te bloeien.

Vegetatieve Groei: 18-6 Of 24-0?

Fotoperiodieke cannabisvariëteiten kunnen in wezen oneindig in de vegetatieve fase gehouden worden. Zolang ze maar 14+ uur licht per dag krijgen. De meningen over wat het optimale licht-donkerschema is voor cannabis in de groeifase, zijn verdeeld. De meeste binnenkwekers zijn het er echter over eens zijn dat tussen de 18–24 uur per dag perfect is. Vergelijkbaar beginnen buitenkwekers in de lente/zomer om het meeste uit de lange dagen te halen.

Het 24-0 schema kan het vegetatieve groeiproces mogelijk wat versnellen. Het nadeel is echter de hogere energierekening. 18-6 is gebruikelijker. Dit komt namelijk dichter in de buurt van de natuurlijke zomerdagen en is goedkoper. Het enige grote verschil dat wij hebben ontdekt? Een hoger slagingspercentages met een 18-6 licht-donkercyclus dan met 24-0.

Het Belang Van De Donkere Uren Bij Cannabisteelt

Alternatief: 6-2?

Momenteel is voor vegetatieve groei het nieuwe, alternatieve lichtschema van 6-2 populair. Drie van deze licht-donker cycli per 24 uur betekent dat de cannabisplant dezelfde totale 18 uur aan licht en 6 uur duisternis ontvangt als bij het conventionele schema van 18-6. Bovendien is dit een geschikte optie omdat het de 12 uur duisternis behoudt die fotoperiodieke cannabis nodig heeft om te bloeien. De gedachte is dat de korte intervallen van 2 uur duisternis de plant de kans geven om te rusten en CO₂ effectiever te verwerken. Ook voorkomt 6-2 lichtverzadiging en is het mogelijk een effectievere licht-donkercyclus voor fotosynthese.

Bloei: 12-12, De Standaardprocedure Van De Binnenkweker

12-12, de gelijke verdeling van 12 uur licht en 12 uur duisternis, komt van nature alleen voor rond de evenaar. Binnenkwekers zijn afhankelijk van timers om kunstmatig deze licht-donkercyclus na te bootsen. Gedurende de dag of de periode met de lichten aan zijn twee receptoren in balans. Het gaat hier om fytochroom rood en fytochroom verrood. In de duisternis veranderen de verrode fytochromen in de rode. Het is deze toename in rood die de bloei triggert. Veel kwekers laten, voordat ze beginnen met het 12-12 schema, de planten 36 uur in volledige duisternis staan. Zo kun je namelijk een hoog fytochroom rood gehalte verzekeren.

Wanneer je echter een fotoperiodieke soort vanuit zaad kweekt met een 12-12 schema, duurt het wel 3-4 weken voordat je toppen ziet. Dergelijke cannabis is een seizoensplant. Wiet kan overleven met slechts 8 uur per dag. En bloeiende fotoperiodieke planten kunnen zelfs opnieuw in vegetatieve toestand worden gebracht. Je kunt in feite teruggaan naar de vegetatieve groei met de hervatting van langere dagen.

Het Belang Van De Donkere Uren Bij Cannabisteelt

Lichten Uit, Niet Storen

Onderbrekingen van het zonlicht zijn er in de vorm van wolken. Cannabisplanten kunnen dit aan. Alleen een pikzwarte donkere fase, zonder lichtvervuiling, volstaat echter als het gaat om fotosynthese. Het doordringen van licht in de kweekruimte als de kweeklichten uit zijn, geeft je planten stress en verstoort hun bloei. Hierdoor kan een vrouwelijke plant een hermafrodiet worden. Buiten kan straatverlichting bij fotoperiode cannabis voor verwarring zorgen en de bloei voorkomen. Wil je toch de kweek inspecteren tijdens de donkere uren? Dan kun je alleen groene verlichting gebruiken.

Kweektenten en kweekruimtes moet je dus controleren op kiertjes en scheuren. Als je een kas hebt, kun je deze afdekken, om te zorgen dat de nacht zolang als nodig volledig donker is. Het is niet moeilijk om bedekking te vinden of een lichtdicht zeil te kopen. Verstoringen in de donkere uren tijdens de bloei, kunnen je echter een volledige oogst kosten.

Hebben Autobloeiende Cannabisplanten Een Donkere Fase Nodig?

Het korte antwoord is ja met een “als” en nee met een “maar”. Wil je de volledige kracht en maximale opbrengsten genereren? Dan raden we aan voor een 18-6 of 20-4 licht-donkercyclus te kiezen. Heb je je lichten echter 24 uur aan staan, dan worden je planten en al je apparatuur, zoals ventilatoren, tot het uiterste gedreven. Tot dusver blijkt 24-0 auto cannabis niet in staat beter te presteren dan planten geteeld met donkere fases van 4-6 uur. Duisternis heeft dus niet alleen maar een duistere kant.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.