By Luke Sumpter

Het verschil tussen smart pots en air-potten voor cannabiskweek. 


Wietkwekers zoeken altijd naar nieuwe manieren om het oogstgewicht te verbeteren. Deze nieuwsgierigheid heeft geleid tot talloze innovaties. Denk maar aan LED-lampen die de opbrengst stimuleren of gestroomlijnde voedingsformules waarmee je vettere toppen krijgt. Innovators hebben zich echter ook gericht op speciale kweekpotten, zoals smart pots en air-potten. Dit zijn hulpmiddelen om de groei te stimuleren.

Natuurlijk kun je ook toe met standaard potten, maar air-potten en smart pots bieden zoveel voordelen dat het logischer is om deze te gebruiken. Deze vernuftige potten stimuleren de zuurstofvoorziening van het wortelsysteem, een optimale drainage en helpen zelfs wortelziekten en -afbraak te voorkomen.

Ontdek hieronder de verschillen tussen deze twee soorten potten en waarom je ze moet gebruiken, ongeacht hoe en waar je kweekt.

Wat zijn Smart Pots en Air-potten?

Kwekers gebruiken regelmatig standaard plastic potten om goede wiet te kweken. Maar het kweken van geweldige wiet draait om het gebruik van de beste materialen. En potten zijn hierop geen uitzondering.

Smart pots en air-potten verschillen op meerdere belangrijke manieren van standaard plantenpotten. Om te beginnen, bevatten ze veel kleine gaatjes voor optimale beluchting. Standaard potten zijn daarentegen meestal gemaakt van plastic, waarbij alleen de bodem is uitgerust met gaten voor drainage.

Deze twee types potten verbeteren ook de omstandigheden van het groeimedium. Zo wordt het lastiger om je planten te veel water te geven. Daarnaast blijft de aarde voldoende vochtig, zonder volledig uit te drogen. Lees hieronder wat smart pots en air-potten zo uniek maakt.

  • Smart Pots

Smart pots, ook wel bekend als textiele potten, lossen veel problemen op die je met standaard potten kunt ervaren. Deze potten zijn gemaakt van stevig, duurzaam textiel waar je veilig een groeimedium in kwijt kunt. Het materiaal is daarbij voorzien van duizenden kleine gaatjes. Dit verbetert de beluchting en laat overtollig water weglopen.

Smart pots zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ze zijn daarmee geschikt voor thuiskwekers, maar ook voor grote commerciële projecten.

Smart Pots

  • Air-Pots

"Air-Pot" is de merknaam van een serie sterke, plastic potten die zijn uitgerust met honderden gaten in de zijkanten en de bodem. Met deze potten wordt een groter gedeelte van het wortelsysteem blootgesteld aan de lucht. Dit verbetert de toegang van de wortels tot zuurstof, wat een belangrijke rol speelt bij de plantenfysiologie en fotosynthese.

Daar waar de wortels in aanraking komen met de lucht, stoppen ze met groeien. Dit fenomeen staat ook wel bekend als "air pruning" en voorkomt verstrikte wortels en houdt het stelsel netjes en georganiseerd. Het gevolg: een gezond wortelstelsel, terwijl ook de populatie gunstige aerobe microben in de bodem wordt gestimuleerd.

Air-Pots

Voordelen van Smart Pots bij het Kweken van Wiet

Smart pots bieden veel voordelen. Daarmee zijn ze een betere keuze dan standaard plastic, metalen en keramische potten. Duizenden kwekers hebben inmiddels de overstap naar deze innovatieve potten gemaakt. En de meesten willen nooit meer anders.

Hittestress is Eenvoudiger Tegen Te Gaan

Cannabisplanten floreren bij temperaturen van 20–30°C. Overmatige hitte veroorzaakt stress bij de planten. Dit leidt vervolgens tot bladschade en uitdroging en verstoort het transport van voedingsstoffen. Standaard potten vangen overdag hitte op en geven dit gedurende de nacht weer vrij, zeker als ze gemaakt zijn van zwart plastic. Reguliere potten kunnen dan ook gevaarlijk heet worden, zeker in warme klimaten!

Smart pots doen hun naam eer aan en slaan warmte niet op dezelfde manier op. Dankzij de talloze kleine gaatjes in het textiel is er sprake van een goede beluchting en krijgt het medium de hele dag genoeg lucht. De wortels en het microbiële leven blijven hierdoor gelukkig en gezond.

Herbruikbaar

Je kunt smart pots steeds weer opnieuw gebruiken. In tegenstelling tot plastic en keramische potten, zijn ze bijna onbreekbaar. Ze breken of versplinteren niet en je kunt ze na het kweekseizoen opvouwen en opbergen. Als de lente aanbreekt, stof je ze simpelweg af en zijn ze weer klaar voor gebruik. 

Geschikt voor Hydroponics

Smart pots verbeteren niet alleen de beluchting; ze houden ook water vast. Zo kun je ze vullen met aarde in een eb- en vloed-systeem om je waterschema te automatiseren. Je kunt ook kiezen voor een aardevrij medium, zoals kokos, en ze gebruiken in een hydrocultuuropstelling. Dankzij het gaasweefsel kan de voedingsoplossing door het groeimedium stromen, terwijl het medium veilig blijft zitten en mogelijke verstoppingen worden voorkomen. 

Suitable for Hydroponics

Grote Formaten voor de Buitenkweek van Cannabis

Textiele potten zijn verkrijgbaar in diverse maten. Kleine versies zijn ideaal voor een discrete binnenteelt, maar er bestaan ook grote potten als je graag sativa-bomen in de buitenlucht kweekt.

De grootste versies van smart pots zijn vooral populair onder biologische kwekers die hiermee in feite kleine ecosystemen kunnen opzetten. Er is zelfs ruimte om gezelschapsplanten te kweken naast je wietplanten. Voeg een dekgewas of laagje mulch toe, zodat de bodem meer vocht vasthoudt en de gezondheid van het wortelstelsel optimaal blijft.

Verbeterde Drainage

Wortelrot kan je wietplanten echt verwoesten en maakt vaak een einde aan de inspanningen van beginnende kwekers. Het blijft zelfs problematisch voor gevorderden. Potten van plastic en keramiek vormen een broedplaats voor de schimmelsoorten die deze ziekte veroorzaken. Zelfs lichte overbewatering kan al leiden tot een ophoping van vocht en moedigt schadelijke anaerobe microben aan.

De poreuze stof van textiele potten laat water moeiteloos wegstromen. Je planten staan zo dus niet met hun voetjes in het water en overtollig vocht kan via de zijkanten weglopen. Toch blijft het medium vochtig genoeg, terwijl je het risico op wortelrot en een voedingsblokkade verkleint.

Voordelen van Air-potten bij het Kweken van Wiet

Air-potten zijn redelijk vergelijkbaar met smart pots, maar bieden toch unieke voordelen bij het kweken van wiet. Deze potten zijn gemaakt van andere materialen en uitgerust met veel grotere gaten. Zo worden grotere delen van het groeimedium direct blootgesteld aan de lucht. 

Verbeterde Zuurstofvoorziening

De wortels van wietplanten brengen hun leven ondergronds door, maar vereisen wel zuurstof om te overleven. Meestal is er toegang tot zuurstof via kleine luchtbellen in de aarde. Maar compacte, verzadigde grond voorkomt dat wortels dit onmisbare element kunnen opnemen.

Air-potten voorzien het groeimedium vanuit elke richting van een constante toevoer van zuurstof. De wortels worden ondergedompeld in een zuurstofrijke omgeving, waardoor ze de gehele groeicyclus gemakkelijk kunnen ademen.

Air Pruning

Deze blootstelling aan zuurstof zorgt er niet alleen voor dat de wortels beter kunnen ademen, het voorkomt ook dat ze uit hun pot groeien. Heb je weleens een wietplant verpot uit een plastic of keramische pot? Dan heb je vast vernomen dat na het wrikken van de aarde uit de pot, er sprake was van een dichte, rommelige wortelmassa. De meeste planten herstellen prima, maar sommige raken wortelgebonden in conventionele potten. De wortels raken daarbij niet alleen verstrikt, ook de plantontwikkeling komt tot stilstand.

Air-potten voorkomen dit probleem, omdat zuurstof hierbij de wortels "snoeit". Wanneer de plantenwortels worden blootgesteld aan lucht, worden de uiteinden in wezen "dichtgeschroeid". De wortels groeien dus niet langer uit tot een opgekrulde puinhoop, maar gaan een buitengewoon nette en geordende structuur vormen. Dit verbetert ook de opname van zuurstof en voedingsstoffen.

Benefits of Air-Pots for Growing Cannabis
Benefits of Air-Pots for Growing Cannabis

Stevig Ontwerp

Air-potten zijn gemaakt van sterk en stevig materiaal. Als je ze laat vallen, stuiteren ze. In tegenstelling tot goedkope plastic potten, zijn air-potten een eersteklas product. Je betaalt wel wat meer, maar ze zijn gebouwd voor duurzaamheid, dus je kunt er meerdere kweekseizoenen mee toe.

Meer Flexibiliteit

Dankzij de gaten in air-potten zijn ze flexibeler dan standaard potten. Daarom zijn ze zeer geschikt voor opslag, transport en grotere kweekprojecten waarbij men snel apparatuur moet verplaatsen en nauwelijks de tijd heeft om voorzichtig te zijn.

Moet Je een Smart Pot of Air-pot Gebruiken om Wiet te Kweken?

Absoluut! We raden aan beide modellen te proberen om te bepalen wat het beste bij jouw kweekstijl en setup past. Natuurlijk behalen kwekers vaak ook prima resultaten met standaard potten. Maar met air-potten of smart pots vermijd je mogelijk valkuilen en stimuleer je een gezond wortelsysteem. Je hoeft bovendien niet de originele merken te kopen; er bestaan tal van andere soorten onder andere namen die hetzelfde doel dienen. Veel succes en kweekplezier!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.