In de moderne samenleving is de cultivering van cannabis tot een soort kunstvorm verworden. Alhoewel het makkelijk is om wat cannabiszaadjes te planten en een paar planten op je balkon te laten groeien, kan cannabiscultivering door het gemak waarmee we tegenwoordig kennis kunnen verspreiden, vrij technisch worden. Eén zo’n kennisgebied dat alle cannabiskwekers als essentieel zouden moeten beschouwen, is kennis over gezonde wortels. Het is geen understatement om te zeggen dat gezonde wortels zorgen voor een gezonde cannabisplant, dus laten we eens een kijkje nemen naar een paar van de problemen die veel kwekers tegenkomen en wat hieraan te doen is.

HET BELANG VAN HET WORTELNETWERK VAN DE CANNABISPLANT

Eén onderdeel van de cannabisplant speelt van zaadje tot top een cruciale rol in de gezondheid van de plant, en het belang hiervan kan niet genoeg benadrukt worden – de wortels. Wortels zijn letterlijk het fundament waarop je cannabis groeit, en hebben een functie in de gezondheid van de gehele plant. De voornaamste functie van de wortels is om voedingsstoffen en water op te nemen, en het tempo waarop ze dat doen is direct gelinkt aan hoe groot en gezond een cannabisplant wordt. Daarom is het onderhouden van goede wortelgezondheid cruciaal voor een succesvolle groei.

Het mag dramatisch klinken, maar zonder gezonde wortels zal de rest van de plant lijden – wat de kans vergroot op verminderde groei, verwelking en vergeling van de stammen en bladeren, ziektes en dood. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe een gezond wortelsysteem wordt behouden en om effectief met veelvoorkomende problemen om te gaan.

Cannabis Roots En Voedingsstoffen

DE OORZAKEN VAN WORTELPROBLEMEN EN MOGELIJKE OPLOSSINGEN

Te veel water geven:

Een van de meest voorkomende problemen onder beginnende kwekers is het geven van te veel water. Hoezeer de wortels ook water nodig hebben, ze hebben ook zuurstof nodig om hun functies effectief uit te kunnen voeren. Zuurstof is betrokken bij veel processen in de plant, inclusief de opname van voedingsstoffen. Zonder zuurstof stikken de wortels en worden ze zwak, wat ze vatbaar maakt voor ziekteverwekkers. Ook wordt de kans op wortelrot significant vergroot als de wortels continu doorweekt zijn zonder enige droge periode.

In de meeste gevallen is het overschot aan water het resultaat van een slechte afvoer, waardoor wortels ondergedompeld zijn in water dat ze niet snel genoeg kunnen opdrinken. Dit is vooral een risico in jonge planten, waar de wortelbasis nog smal is. Zorg ervoor dat je kweekmedium altijd een goede afvoer heeft.

De eerste tekenen van een teveel aan water zijn bladeren die stevig worden en naar beneden krullen. Dit gebeurt wanneer de plant zoveel mogelijk water opneemt – de bladeren barsten letterlijk van het water. Dit is een indicatie dat je te vaak water geeft en het kweekmedium niet genoeg tijd geeft om te drogen. Het betekent ook dat je wortels waarschijnlijk zwemmen in het water. Als dit niet snel wordt opgelost, leidt dit tot wortelrot, wat verschillende problemen veroorzaakt, zoals belemmerde groei, verwelking, vervorming, verkleuring en sterfte. In principe raken de wortels niet langer in staat om effectief te functioneren, waardoor de rest van de plant sterft.

Te veel water geven is makkelijk te voorkomen. Het is vrij eenvoudig om te leren hoeveel water je plant drinkt en hoe de bodem voelt wanneer deze meer water nodig heeft. Een gebruikelijke test is om een vinger tot aan je eerste knokkel in de bodem te steken. Als het droog voelt, dan is het tijd om meer water toe te voegen. Je kunt ook bepalen wanneer je plant water nodig heeft door het gewicht van het bakje te checken. Pak nadat je water hebt gegeven voorzichtig een bakje op om een idee te krijgen van het gewicht. Herhaal dit wanneer je zeker weet dat er meer water nodig is, en maak mentaal een vergelijking tussen de gewichtsverschillen. Als het zwaar aanvoelt, dan is het waarschijnlijk te vroeg om water te geven.

Een Overschot Aan Voedingsstoffen:

Een andere veelvoorkomende fout bij het verzorgen van cannabisplanten is een excessieve hoeveelheid voedingsstoffen. Dit schaadt de wortels niet direct maar excessief voeding geven, vooral met chemische voeding, kan ervoor zorgen dat zouten zich in het kweekmedium opstapelen, die op hun beurt voedingsstoffen kunnen opslaan zodat de wortels deze niet kunnen opnemen. Dit beschadigt vervolgens de plant als geheel en veroorzaakt een voedingsstoffentekort – ook al wordt er genoeg toegediend via de bodem. Om ervoor te zorgen dat wortels hun werk effectief doen, is het nodig dat de hoeveelheid voeding gecontroleerd wordt en het kweekmedium gespoeld wordt als het allemaal wat te zout wordt.

Root overmatige voedingsstoffen

Groeiruimte Van De Wortels:

Iets anders dat bij het kweken in potgrond vaak over het hoofd wordt gezien, is het formaat van de pot of bak waarin het zaad geplant is. Marihuana is een snelgroeiende plant met wortels die zich zelfs sneller ontwikkelen dan gebladerte en stammen boven de grond. Als de wortels niet genoeg ruimte wordt geboden om zich uit te strekken, dan zal de plant last krijgen van verstrengelde wortels. De wortelmassa is dan groter dan de capaciteit van het kweekmedium, wat waterretentie en voedingsstoffenopname onmogelijk maakt. Cannabisplanten met verstrengelde wortels zullen last krijgen van geremde groei, dehydratie, en vergeling van de bladeren.

Zorg ervoor dat je je snelgroeiende, jonge planten naar een bak van goed formaat verplaatst om verstrengeling van de wortels te voorkomen. Vaak wordt de fout gemaakt om de jonge plant te verplaatsen naar een te grote bak. Dit lost zonder twijfel het probleem van wortelverstrengeling op, maar geeft een hoog risico op een teveel aan water. De grote bak kan veel water opnemen maar een jonge plant met een onderontwikkeld wortelsysteem kan maar een fractie daarvan opnemen, wat maakt dat de wortels verdrinken – tenzij het water goed wordt afgevoerd.

Warme of Koude Wortelzone:

Voor blije wortels is het essentieel dat de temperatuur in de wortelzone constant blijft. Cannabis houdt niet van grote temperatuurschommelingen en zal hoogstwaarschijnlijk problemen krijgen wanneer het hieraan wordt blootgesteld. Bij kweken in hydrocultuursettingen vormt te veel hitte vaak een probleem omdat hitte de capaciteit van water om zuurstof vast te houden, vermindert. Wortels hebben zuurstof nodig om goed te groeien en ze kunnen snel verstikken wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen in hydrocultuursettings. Koude temperaturen kunnen planten ook doen schrikken, wat leidt tot verwelking en vertraagde groei.

Wanneer je de temperatuur in de wortelzone op een aangename 22°C houdt, zullen je planten zonder ongewenste bijeffecten van temperatuurschommelingen groeien. Als je hiermee worstelt, voeg dan een extra airconditioning toe aan je kweeksetup. Het mag wat prijzig zijn maar kan je gewassen redden.

Roots Of Cannabis PlantWortels Van Wietplant

De Pathogene Indringers:

Alle bovengenoemde stressoren zullen de natuurlijke verdediging van de plant verzwakken, wat deze vatbaar maakt voor aanvallen van pathogenen. Er zijn twee veelvoorkomende pathogene bacteriën van de wortelzone die de plant ellende kunnen toedienen als ze niet worden bestreden.

Rhizoctonia is een bodemschimmel die vooral kiemplantjes en jonge planten aanvalt. De schimmel veroorzaakt wortel- en wortelhalsrot, en snijdt zo de toevoer van de wortels naar de hoofdstam af. De wortel is zichtbaar in de bodem door de productie van dunne witte draden. De geïnfecteerde plant kan op de stammen en bladeren rode of bruine vlekken ontwikkelen. Rhizoctonia gedijt goed in een kweekmedium met een teveel aan water en in hoge temperaturen.

Pythium is de gevreesdere pathogeen en is zonder twijfel agressiever. Het gedijt goed in hydro- en aero-setups waar geen op aarde gebaseerd medium aanwezig is, maar het kan praktisch overal worden gevonden. Pythium valt verzakte planten aan en veroorzaakt wortelrot of verzwakte kiemplanten. De aangedane plant zal last krijgen van een geremde groei en vergeling van de bladeren, die uiteindelijk zullen sterven en loslaten. De wortels zullen slijmerig worden en een ongezond bruine kleur krijgen.

Het schoonhouden van je kweekruimte is de effectiefste manier om besmetting te voorkomen, maar zelfs de schoonste kweekruimtes kunnen sommige luchtaanvallers zoals Pythium niet afstoten. Het toevoegen van goede bacteriën aan he kweekmedium is een goede manier om plagen af te weren en kan een wereld van verschil maken bij het cannabiskweken. Deze bacteriën zullen niet alleen de binnendringers wegwerken maar ook een symbiotische verbinding met je delicate wortels aangaan, waardoor hun absorptievermogen wordt vergroot en ze sterker worden.

 

buy PEasy Roots - Mycorrhiza Mix online

100% organic, our unique blend of Glomeromycotan fungus is the natural way to grow healthier, better-quality plants.

Buy Easy Roots - Mycorrhiza Mix

Een van de populairdere gunstige bacteriën is Mycorrhiza. Het is een wortelschimmel die op de wortelzone van de plant leeft. Deze schimmels ondersteunen de plant door zich te voeden met voedingsstoffen en deze af te breken in makkelijker opneembare deeltjes. Door dit proces kunnen wortels voedingsstoffen sneller en beter opnemen, wat leidt tot een snellere groei en een actievere ontwikkeling van de plant. Mychorrhiza kan in de meeste hydrophonische winkels worden gekocht en het is veilig en ontzettend gunstig om dit aan je kweekmedium toe te voegen.

Een ander hulpje voor je wortels is een schimmel genaamd Trichoderma. Het is een heel veelvoorkomende schimmel die in de meeste natuurlijke bodemtypes aanwezig is. Het fungeert als een bodyguard voor je wortels doordat het de wortelzones agressief binnendringt en indringers die vechten om ruimte wegwerkt. Naast het doden van slechte schimmels, doordringt het ook een aantal lagen van de wortels, wat het zelfverdedigingsmechanisme van de plant triggert, waardoor de plant sterker wordt en weerbaarder tegen alle vormen van stress.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.