WAT ZIJN HYDROCULTUREN

Een hydrocultuur, in dit geval voor cannabis, is een manier om planten te cultiveren met behulp van een oplossing van water en voedingsstoffen. Dit kan met of zonder de hulp van een inert-medium zoals groei-rots, zand, grind of versteend hout. De planten worden per definitie geteeld zonder voedingsbodem.

VOORDELEN VAN HYDRO KWEKEN

Planten groeien zonder uitzondering zeer goed als ze precies krijgen wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben en in de exacte hoeveelheid die zij nodig hebben. Met een voedingsbodem is dit lastig te bereiken. Dat komt omdat de bodem een ecosysteem op zichzelf is met constant veranderende bacteriën, pH en voedingsstoffen. Bij een hydrocultuur worden deze variabelen uitgeschakeld. De pH, de niveaus van de voedingsstoffen en de temperatuur zijn makkelijk te controleren.

Hydrophonics marijuana Grow

HET KIEZEN VAN EEN MEDIUM

Allereerst moet besloten worden of er een inert-materiaal gebruikt gaat worden of niet. Als u besluit om een te gebruiken kiest u het type wat u wenst. Vervolgens is een zorgvuldige reiniging vereist om de planten te beschermen.

Telen zonder een inert-medium, wat bekend staat als 'nutrient film technique' of kortweg NFT, is een veel gebruikte vorm van hydrocultuur. Hierbij worden de wortels van een plant in een voortdurend bewegend laagje van met voedingsstof verrijkt water geplaatst. De teler maakt gebruik van stof voor groenvoorzieningen of een ander medium om de wortels te bedekken en het licht tegen te houden.

Als u besluit om een inert-materiaal te gebruiken, zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Basismaterialen zijn onder andere grind en zand. Deze zijn gemakkelijk aan te schaffen maar moeilijk schoon te maken en niet herbruikbaar. Andere keuzemogelijkheden zijn steenwol, oasis blokjes en kokos. De populairste media zijn echter geëxpandeerde klei (ook wel bekend als pop rock) en lavasteen.

Deze beide populaire typen zijn poreus en hebben een neutrale pH. Ze zijn gemakkelijk te reinigen en opnieuw te gebruiken. Beiden werken goed in systemen met een goede irrigatie. Daarnaast heeft elk type bepaalde voordelen die afhankelijk van het systeem wat wordt gebruikt.

Lavasteen is gemakkelijk te produceren en relatief goedkoop. De grote stukken rood, zeer poreus gesteente worden in grote zakken verkocht in winkels op het gebied van huis en tuin. De stenen doen het goed in elk systeem dat profiteert van de stabiliteit van een groot, zwaar medium. Ze voorkomen dat grote planten verschuiven en de wortels beschadigen. Omdat ze groot zijn kunnen ze ook worden gebruikt om items als luchtstenen, druppellijnen en staken te verankeren.

Jack Herer Automatic in Hydro Grow

Om lavasteen voor te bereiden moet u het gedurende drie tot vijf dagen laten weken. Daarna moeten ze, voorafgaand aan het gebruik, goed worden afgespoeld. Na gebruik moeten ze methodisch gereinigd worden. Sommige telers kopen echter liever nieuwe lavasteen.

Pop Rocks zijn kleine, ronde balletjes van samengeperste, gebrande leisteen. Het kan water goed vasthouden en doorgeven. De balletjes zijn van gelijke grootte en makkelijker schoon te maken. Dit materiaal werkt goed in de meeste set-ups.

Velen beschouwen dit als het ideale medium voor de hydrocultuur. De gelijke grootte van de balletjes biedt voldoende ruimte voor water en wortelgroei. Klei stoot water af, maar de oppervlaktespanning zorgt ervoor dat om elk balletje een dun laagje water wordt vastgehouden.

Spoel de pop rocks ter voorbereiding goed af. De hoge temperaturen van het bakproces steriliseren de klei. Het is echter wel mogelijk dat zich schimmel vormt in de zakken. Het enige nadeel van dit medium is dat het soms moeilijk te verkrijgen is.

HET KIEZEN VAN EEN SET-UP

Voordat u aan de slag kunt met een hydrocultuur is het belangrijk om een systeem op te zetten dat aan uw behoeften voldoet. Het is mogelijk – maar duur - om een kit te kopen die alles bevat wat u nodig hebt. Het is voordeliger om een kit samen te stellen die aan uw persoonlijke behoeften voldoet door zelf uw ideale uitrusting en materialen te kiezen.

Voor velen werken individuele potten in een groter watersysteem goed. De Mesh-potten zijn in dit opzicht de beste. Vervolgens worden een luchtpomp, luchtslangen en luchtstenen – die ook gebruikt worden in een aquarium – geïnstalleerd om het water te beluchten. De uit elkaar spattende luchtbelletjes houden uw inert-materiaal vochtig en geven voedingsstoffen aan uw planten. Dit is een voorbeeld van een aeroponic systeem.

Hydrophonics Cannabis Grow

Andere set-ups werken – onder anderen - met druppelinstallaties, eb en vloed, waterculturen en lonten. Elke set-up vereist specifieke materialen. In het algemeen gesproken hebben alle set-ups bepaalde zaken nodig. Dit zijn een groei-ruimte of lade, een reservoir, een dompelpomp, een bevloeiingssysteem, een eenvoudige timer en een set kweeklampen. Materialen die gebruikt worden voor de temperatuur en pH verschillen per set-up.

HET VOORBEREIDEN VAN DE MATERIALEN

Ongeacht de benodigde materialen voor de set-up zijn de beginstadia van het opzetten hetzelfde. Alle materialen moeten worden gesteriliseerd om bacteriën te doden. Dit gebeurt met een combinatie van alcohol, water en peroxide. Het benevelen met alcohol en vervolgens het afzemen met warm water en het toevoegen van 45 ml peroxide (1,5 ounce) moet afdoende zijn.

Nadat de materialen zijn gesteriliseerd kunnen ze worden voorbereid volgens de instructies van het specifieke systeem. Zorg ervoor dat u de instructies nauwgezet opvolgt. Nadat het systeem klaar is kunnen de planten worden geplaatst.

ONDERHOUD VAN HET SYSTEEM

Zodra het systeem is opgezet en de planten geplaatst begint het echte werk. Ongeacht het type systeem zijn er werkzaamheden die op een dagelijkse en wekelijkse basis moeten worden gedaan. Het testen van de pH, de sterilisatie, de inspectie van installaties en andere taken; het moet regelmatig worden uitgevoerd.

Hydrophonics Cannabis Grow

De planten dienen dagelijks op ziekten worden gecontroleerd, de pH moet worden getest en de testapparatuur dient voor, na en tussen de verschillende tests van de systemen door te worden gesteriliseerd. De voedingsoplossing moeten op wekelijkse basis worden aangepast. Als dit gebeurt, moeten alle pompen, filters, pakkingen, zeven, luchtstenen en andere apparaten worden gereinigd.

HET BELANG VAN PH

Een van de belangrijkste elementen van het hydrocultuursysteem is de mogelijkheid om de pH regelen. Voor sommigen betekent dit het zo goed mogelijk benaderen van een specifiek getal. Onderzoek toont echter aan dat het belangrijker is om binnen een bepaald bereik te blijven.

De beschikbaarheid van voedingsstoffen is op zijn best wanneer de pH licht zurig is. Hierdoor is het best te mikken op een pH tussen 5,5 en 5,8. Helaas kan het moeilijk zijn om dit niveau te handhaven. De beste methode voor het meten en aanpassen van een pH die in de war is, is om deze dagelijks in de gaten te houden en de oplossing wekelijks te aan te passen. De oplossing kan indien wenselijk vaker worden gewijzigd.

cannabisplant PH beïnvloedt voedingsopnameDe gedachte aan het starten van een hydrocultuur kan eng zijn, maar het is goed te doen. In feite is het veel gemakkelijker dan het lijkt. Hopelijk kan deze gids behulpzaam zijn bij het opzetten en onderhouden van uw hydrocultuursysteem.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.