By Luke Sumpter

Geautomatiseerde tuinsystemen zijn kweekomgevingen die geheel of gedeeltelijk door technologie worden beheerd. Dit vermindert de benodigde arbeid van de kweker. Tijdens de levenscyclus van de cannabisplant zijn kwekers voortdurend bezig met het monitoren en aanpassen van vele factoren. Hiermee verzekeren ze de hoogste kwaliteit en beste opbrengst. Denk hierbij aan water- en voedingsschema's, de aanvoer van frisse lucht, verlichting en temperatuur.

Het is behoorlijk tijdrovend en arbeidsintensief om dit elke dag handmatig te doen. Als je een klein project hebt in je slaapkamer, is het werk nog wel te overzien. Maar het draaien van een groter of commercieel kweekproject is een hele klus. Alle kwekers kunnen echter profiteren van automatisering, een term die verwijst naar het automatisch voltooien van een taak middels technologie. De omvang van je project maakt hierbij niet uit.

OOK JIJ KUNT AUTOMATISEREN

Kleine thuiskwekers kunnen een klein onderdeel van hun project automatiseren, zoals de verlichting. Grotere kwekers kunnen echter zoveel mogelijk systemen automatiseren om tijd en energie te besparen. Met volledige automatisering kun je je planten vrij lang ongemoeid laten.

Elk aspect van handmatig werk is te vervangen door automatiseringstechnologie. Is dit nieuw voor je en wil je het graag proberen? Automatiseer dan eerst één systeem en kijk of je tevreden bent.

Automatiseringstechnologie

DE OMGEVING BEPAALT DE EISEN

De eisen voor automatisering kunnen zeer variëren, afhankelijk van de kweekomgeving. Bij buitenplanten is het vaak minder nodig. Ze ontvangen licht van de zon, water via regen en genieten van natuurlijke frisse lucht. Automatische bewatering middels irrigatie is echter een geweldige ondersteuning voor planten in drogere regio's.

Planten in een kas of binnenruimte groeien uiteindelijk in een onnatuurlijke omgeving. Hierdoor zijn ze meer afhankelijk van technologie om te overleven en te floreren. En meer technologie betekent meer mogelijkheden voor geautomatiseerde systemen. Factoren als de luchtvochtigheid en temperatuur zijn vooral belangrijk in een indoor setting.

TIMERS

Timers behoren tot de standaarduitrusting van geautomatiseerde wietplantages. Het gebruik ervan is ook ongelooflijk simpel. Timers faciliteren verschillende aspecten van indoor klimaatbeheersing. Hiermee kun je de algehele arbeidslast en herhaling van taken eenvoudig verminderen.

Timers worden vaak gebruikt voor verlichting. Tijdens de vegetatieve fase van de levenscyclus van fotoperiode soorten wordt vaak gekozen voor een lichtcyclus van 18-24 uur licht per dag. Tijdens de bloeiperiode kiezen kwekers meestal voor een cyclus van 12 uur licht en 12 uur duisternis. Dit betekent dat telers dagelijks hun tent moeten bezoeken om aan slechts een van de vele eisen van de planten te voldoen. Problemen ontstaan wanneer kwekers langer de deur uit moeten en hun cannabis onbeheerd achterlaten.

Het is mogelijk een analoge of digitale timer aan het verlichtingssysteem te koppelen. Zo is deze taak volledig geautomatiseerd op verschillende momenten tijdens de groeicyclus. Timers zijn niet alleen handig voor je lampen; gebruik ze bijvoorbeeld ook om ventilatoren, pompen en CO₂ systemen te automatiseren. Zowel analoge als digitale timers zijn geschikt.

Dit is mogelijk met systemen die tegelijkertijd de verlichting, het klimaat en de bewatering reguleren. Apparaten als leds, luchtbevochtigers, luchtkoelers, druppelaars en reservoirs zijn hierbij allemaal verbonden met een computersysteem dat timers en sensoren gebruikt om te bepalen wat wanneer in- of uitgeschakeld moet zijn.

GEAUTOMATISEERDE KWEEKKASTEN

Een manier om over complete vrijheid te beschikken, is met een geautomatiseerde kweekkast. Deze systemen behelzen een geïsoleerde omgeving waarin aan alle behoeften van je plant wordt voldaan. Zoals met veel producten in de cannabissector, kunnen kwekers kiezen extra te betalen voor een kant-en-klaar, luxe systeem, maar ook geld besparen door wat extra moeite te doen en er zelf één te bouwen.

KANT-EN-KLARE SYSTEMEN

Kant-en-klare systemen zijn een van de indrukwekkendste recente innovaties in de cannabisindustrie. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat deze apparaten uiteindelijk in ieders keuken staan, zodra cannabis volledig gelegaliseerd en omarmd is. Ze zien er in ieder geval al uit als een zoveelste uitbreiding van keukentechnologie, zoals vaatwassers en koelkasten. Qua gebruiksgemak zijn ze ook bijna vergelijkbaar met het kweken van basilicum en bieslook op de vensterbank.

Dergelijke kweekkasten bevatten slimme systemen die de voeding, luchtverversing, verlichting en zelfs de pH-waarde van het medium bijhouden en reguleren. Vaak hebben ze ook koolstoffilters die de geuren beperkt houden. In sommige gevallen kun je deze revolutionaire apparaten besturen middels je smartphone. Zo kan de gebruiker op afstand parameters bijstellen. Hoogwaardige toestellen drogen zelfs je planten aan het eind van elke kweekcyclus. Kwekers kunnen daarbij kiezen tussen hydroponische en aarde-systemen. Daarnaast bestaan er setups waarbij je de gehele teelt kunt volgen met een interne camera.

1

HOE MAAK JE ZELF EEN AUTOMATISCHE KWEEKKAST?

Hoewel kant-en-klare systemen voortreffelijk ontworpen en volledig geautomatiseerd zijn, hebben ze ook een behoorlijk prijskaartje. Doe-het-zelvers hebben wellicht meer interesse in het ontwerpen van hun eigen systeem. Dit is tevens prima mogelijk. Het komt van pas als je wat ervaring hebt met bouwen, elektronica en software. Je kunt die kennis echter ook prima online opdoen, mocht je ergens tekortschieten. Doe-het-zelf-systemen zijn dan wel primitiever, maar de minder hoge kosten, leerzame ervaring en de trots op je creatie, maken het zeker de moeite waard.

Allereerst dien je iets te kiezen dat dient als kast. Woon je ergens waar het strikt verboden is en waar een opvallende kast in de keuken niet discreet genoeg is? Dan kun je altijd kiezen voor een computertoren. Daarnaast kun je een kast bouwen met hout, plastic of een ander ondoorschijnend materiaal. Sommige kwekers hebben zelfs succes met plastic emmers van 5l.

Je dient de verlichting, verwarmings- of verkoelingssystemen en ventilatie- en irrigatiesystemen te installeren in lijn met jouw voorkeuren en omgeving. Led-lampen zijn een geweldige keuze, aangezien ze minder warmte genereren en goedkoper zijn in gebruik. Wat betreft de ventilatie, is een computerventilator voldoende om de lucht in beweging te houden. Je kunt ook een afzuigsysteem installeren. Hiermee verdrijf je stilstaande lucht en verdachte geurtjes. Om je planten gehydrateerd te houden, zijn er diverse opties beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld een extern reservoir gebruiken om water op te slaan. Een vijverpomp kun je daarbij inzetten om het vocht aan je planten te leveren.

Nu je je apparatuur en kweekkast hebt opgezet, is het tijd de functies te automatiseren. Een simpele manier om dit te doen, is door een reeks timers te verbinden met elk apparaat. Zo kun je de verlichting en luchtuitwisseling op een strak schema houden. Ook kun je vochtigheidsregelaars aansluiten, die nevelaars activeren wanneer de vochtigheidsgraad een sensor triggert.

Wil je het nog geavanceerder? Overweeg dan om je systeem aan te sluiten op automatiseringssoftware. Hoewel dit de zaken ingewikkelder maakt, betaalt het je uiteindelijk zeker terug als je bereid bent te leren.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.