Geautomatiseerde tuinsystemen zijn kweekomgevingen die geheel of gedeeltelijk door technologie worden beheerd. Dit vermindert de benodigde arbeid van de kweker. Tijdens de levenscyclus van de cannabisplant zijn kwekers voortdurend bezig met het monitoren en aanpassen van vele factoren. Hiermee verzekeren ze de hoogste kwaliteit en beste opbrengst. Denk hierbij aan water- en voedingsschema's, de aanvoer van frisse lucht, verlichting en temperatuur.

Het is behoorlijk tijdrovend en arbeidsintensief om dit elke dag handmatig te doen. Als je een klein project hebt in je slaapkamer, is het werk nog wel te overzien. Maar het draaien van een groter of commercieel kweekproject is een hele klus. Alle kwekers kunnen echter profiteren van automatisering, een term die verwijst naar het automatisch voltooien van een taak middels technologie. De omvang van je project maakt hierbij niet uit.

OOK JIJ KUNT AUTOMATISEREN

Kleine thuiskwekers kunnen een klein onderdeel van hun project automatiseren, zoals de verlichting. Grotere kwekers kunnen echter zoveel mogelijk systemen automatiseren om tijd en energie te besparen. Met volledige automatisering kun je je planten vrij lang ongemoeid laten.

Elk aspect van handmatig werk is te vervangen door automatiseringstechnologie. Is dit nieuw voor je en wil je het graag proberen? Automatiseer dan eerst één systeem en kijk of je tevreden bent.

Automatiseringstechnologie

DE OMGEVING BEPAALT DE EISEN

De eisen voor automatisering kunnen zeer variëren, afhankelijk van de kweekomgeving. Bij buitenplanten is het vaak minder nodig. Ze ontvangen licht van de zon, water via regen en genieten van natuurlijke frisse lucht. Automatische bewatering middels irrigatie is echter een geweldige ondersteuning voor planten in drogere regio's.

Planten in een kas of binnenruimte groeien uiteindelijk in een onnatuurlijke omgeving. Hierdoor zijn ze meer afhankelijk van technologie om te overleven en te floreren. En meer technologie betekent meer mogelijkheden voor geautomatiseerde systemen. Factoren als de luchtvochtigheid en temperatuur zijn vooral belangrijk in een indoor setting.

TIMERS

Timers behoren tot de standaarduitrusting van geautomatiseerde wietplantages. Het gebruik ervan is ook ongelooflijk simpel. Timers faciliteren verschillende aspecten van indoor klimaatbeheersing. Hiermee kun je de algehele arbeidslast en herhaling van taken eenvoudig verminderen.

Timers worden vaak gebruikt voor verlichting. Tijdens de vegetatieve fase van de levenscyclus van fotoperiode soorten wordt vaak gekozen voor een lichtcyclus van 18-24 uur licht per dag. Tijdens de bloeiperiode kiezen kwekers meestal voor een cyclus van 12 uur licht en 12 uur duisternis. Dit betekent dat telers dagelijks hun tent moeten bezoeken om aan slechts een van de vele eisen van de planten te voldoen. Problemen ontstaan wanneer kwekers langer de deur uit moeten en hun cannabis onbeheerd achterlaten.

Het is mogelijk een analoge of digitale timer aan het verlichtingssysteem te koppelen. Zo is deze taak volledig geautomatiseerd op verschillende momenten tijdens de groeicyclus. Timers zijn niet alleen handig voor je lampen; gebruik ze bijvoorbeeld ook om ventilatoren, pompen en CO₂ systemen te automatiseren. Zowel analoge als digitale timers zijn geschikt.

Automatiseer Verlichting En Druppelirrigatiesysteem

VOLLEDIGE KLIMAATBEHEERSING

Binnen- en kasplanten vragen extra aandacht als het gaat om klimaatbeheersing. Voor het comfort van de planten moeten de luchtvochtigheid en temperatuur nauwlettend in de gaten worden gehouden. Hygrometers en andere apparaten zijn van vitaal belang om beide factoren gedurende de gehele groeicyclus te bewaken.

Elke binnentuin is anders. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn daarbij afhankelijk van het seizoen en het klimaat. Het vocht in de lucht is te verhogen met diverse apparaten, zoals ultrasone luchtbevochtigers. Ontvochtigers doen echter het tegenovergestelde.

Wat betreft de temperatuur, zijn eenvoudige verwarmings- en airconditioning-apparaten handig om de omstandigheden voor de planten te optimaliseren. Het is mogelijk dergelijke vochtsystemen en temperatuurregulerende apparaten aan te sluiten op sensoren om deze fluctuerende variabelen volledig te automatiseren. Dit is redelijk goedkoop uitvoerbaar en je hebt er niet veel kennis voor nodig.

Kwekers met grote plantages en genoeg financiële middelen kunnen ook digitale autopilot controllers aanschaffen. Hiermee worden de vochtigheids-, temperatuur- en CO₂-niveaus bewaakt en geregeld. Deze apparaten slaan ook gegevens op over de kweekomgeving. Dit helpt kwekers in de toekomst bij het nemen van beslissingen over de ruimte.

Geautomatiseerde controlesystemen kunnen zelfs de pH van de bodem en het TDS (totaal opgeloste vaste stoffen) in de gaten houden. Voor kwekers is dit belangrijke informatie, want ze zien direct welke veranderingen moeten worden doorgevoerd om hun project te optimaliseren.

GEAUTOMATISEERDE IRRIGATIE

Ook bewatering is volledig te automatiseren, maar dit komt niet bij alle projecten even vaak voor. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat het vrij ingewikkeld is. De waterbehoefte en het schema verschillen bij diverse genen en bepaalde soorten. In kleinere tuinen is het vaak gemakkelijker om met de hand te bewateren.

Druppelirrigatie is een vorm van automatisering waarbij vergelijkbare middelen worden ingezet. Bij deze methode worden kleine gaten in een waterpijp geboord. Deze bevinden zich boven de wortelnetwerken van elke plant in het systeem. Het water druppelt vervolgens langzaam over elk plantengebied, wat leidt tot een constante aanvoer van vocht. Zo'n systeem zet je vrij goedkoop in elkaar, al is het niet zo nauwkeurig als duurdere opties. In professionele projecten is het verstandig grote automatische systemen aan te schaffen. Deze leveren nauwkeurige hoeveelheden water op specifieke momenten.

Geautomatiseerde irrigatiesystemen komen ook van pas bij het leveren van voedingsstoffen. Deze methode staat bekend als "fertigatie". De technologie gebruikt men steeds vaker bij commerciële activiteiten. De voedingsstoffen worden automatisch berekend, gemengd en toegediend. Dit systeem biedt nauwkeurige dosering, minder afvloeiing, minder waterverspilling en minder arbeid in het algemeen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.