INTRODUCTIE

De binnenkweek van wiet is veel veranderd in de afgelopen decennia, met ooit laag aangedreven basislampen die zich ontwikkelden tot geavanceerde ingenieuze geautomatiseerde systemen geschikt voor het produceren van ongelooflijke rendementen in een beperkte ruimte en hoeveelheid tijd. Het bereiken van een maximale opbrengst in de kortst mogelijke tijdsperiode is uitgegroeid tot de wens van elke binnenkweker, en tot nu toe werden een groot aantal methoden beproefd. Naast de meer algemeen gebruikte technieken voor het verhogen van plant potentieel, zijn er nog een paar controversiële technieken die nog niet volledig zijn goedgekeurd door toegewijde cannabis telers.

Een techniek waarvan de effectiviteit vaak gedebatteerd wordt is de CO₂ verrijking van een kweekruimte. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten CO₂ gebruiken als brandstof voor de fotosynthese, en met meer CO₂ moet er een merkbaar verschil zijn in de snelheid en de omvang van de groeiende planten. Helaas hebben veel cannabis kwekers uit ervaring geleerd dat cijfers weergegeven in theorie niet noodzakelijkerwijs waar zijn in de praktijk. Daarom is het waardevol om te begrijpen hoe CO₂ werkt in de wereld van cannabis binnenkweek en wat de effectieve methoden zijn die daadwerkelijk benut kunnen worden voor zijn potentieel.

co2 samenstelling zuurstof koolstof generator toevoegen van gecomprimeerde indoor groeiende boost opbrengst van marihuanaEFFECTEN VAN CO₂ OP CANNABIS PLANTEN

De effecten van CO₂, of Kooldioxide, op cannabis, zijn niet anders dan die op enigerlei andere plantensoorten op de planeet. Het is gewoon een deel van het fotosynthese proces waarbij de plant energie produceert van natuurlijk of kunstmatig licht. CO₂ maakt deel uit van de lucht die een plant inhaleert en na fotosynthese, vervolgens zuurstof uitademt, een gas dat het leven op aarde mogelijk maakt.

Vermoed wordt dat in prehistorische tijden, de concentratie CO₂ veel hoger was dan vandaag, en het veroorzaakte een significante grotere groei. De normale concentratie van CO₂ in de lucht vandaag is 300-400ppm, wat veel minder is dan dat een cannabis plant aankan indien er voldoende licht is voorzien.

Lichtintensiteit speelt de sleutelrol in CO₂ implementatie, en het dient alleen te worden overwogen in opstellingen met hoog aangedreven HPS en Metal Halide lampen. De verhoogde concentratie van CO₂ in de lucht geeft cannabis de mogelijkheid om veel meer energie te produceren uit licht dan het geval zou zijn in een natuurlijke omgeving waar CO₂ niet groter is dan 400ppm. Opstellingen met 600-1000W HPS of MHID lampen kunnen eenvoudig worden aangevuld met 1200-1500ppm CO₂, wat de planten groter en sneller laat groeien.

Hogere concentratie van CO₂ verhoogt de fotosynthese in planten waardoor ze hongerig zijn naar meer voedingsstoffen en water dan ze normaal zouden zijn.

VOOR- EN NADELEN VAN CO₂ IMPLEMENTATIE

Het is belangrijk te vermelden dat, voordat je je opstelling aanvult met magische CO₂, er aan elk ander vereiste om gezonde planten te kweken moet worden voldaan. CO₂ zal een onbelangrijk of zelfs schadelijk effect hebben bij blootstelling aan ongezonde of hongerige planten. Dus het beste resultaat dat je kunt krijgen van CO₂ is wanneer het wordt toegevoegd aan de eerder geoptimaliseerde setup met veel licht. Goed gevoede, gezonde planten met wat LST training zijn klaar voor grote rendementen, en zullen zeker profiteren van CO₂.

VOORDELEN:

  • TOENAME VAN OPBRENGSTEN EN SNELLERE GROEI

Een van de meest voor de hand liggende redenen voor het toevoegen van CO₂ aan een kweek is om dat extra sap uit de voedingsstoffen te krijgen en je planten snel en groot te laten groeien. Sommige kwekers rapporteerden een stijging van 20% van de opbrengsten en de snelheid van plantaardige rijping. Deze cijfers kunnen alleen worden bereikt als er aan alle andere behoeften van een plant wordt voldaan en met een maximale lichtintensiteit voor het kweekgebied. De meest opvallende stijging van de groei toont zich wanneer de planten in het vegetatieve stadium zijn, maar veel kwekers gebruiken CO₂ tot aan de oogst.

  • WEERSTAND TEGEN ECOLOGISCHE STRESS

Planten blootgesteld aan 1000-1500ppm CO₂ verzadiging zullen in staat zijn om hogere groei-temperaturen van max. 30-35°C te doorstaan. Dit werkt hand in hand met heldere lampen die nodig zijn voor CO₂ suppletie. Dergelijke lampen produceren veel meer warmte dan lage aangedreven CLF of LED-lampen, en CO₂ ontkent dat ongewenste effect dat vaak wordt aangetroffen in setups zonder CO₂.

  • VEILIGHEIDSBONUS

De meeste CO₂ injectie methoden vereisen een afgesloten kweekruimte zonder lucht, of in dit geval, CO₂ lekkage. Dit stopt ook eventuele ongewenste marijuana geur die ontsnapt, wat toevoegt aan de veiligheid van jouw kweekruimte. Ook CO₂ generatoren verbranden aardgas als een proces van afgifte van CO₂, hetgeen geur produceert en gemakkelijk de geur van bloeiende marijuana maskeert.

NADELEN:

  • HOGE KOSTEN VAN EFFECTIEVE CO₂ SETUPS

Elke effectieve methode van CO₂ suppletie die vandaag gebruikt wordt is niet goedkoop. Er is gewoon geen andere manier om dit te doen doen en als je CO₂ verbetering voor jouw tuin overweegt, bespaar dan geen geld. Investeren in een goedkope ineffectieve CO₂ setup is gewoon een verspilling van tijd en geld. Hoewel de initiële kosten van een goede kwalitatieve CO₂ setup hoog zijn, is het onderhoud in feite veel goedkoper en zal het zeker zijn vruchten afwerpen op de lange termijn.

  • ONBRUIKBAAR MET LAAG AANGEDREVEN LAMPEN

Zoals eerder vermeld, is CO₂ injectie alleen effectief als er helder licht aanwezig is. Veel kwekers die kweken met een beperkte hoeveelheid ruimte en licht zullen niet profiteren van de hogere CO₂ concentratie. Alles onder 600W/m² wordt beschouwd als te laag voor CO₂ injectie. In grotere kweekruimtes is meer licht nodig.

  • VOCHTIGHEID IN GESLOTEN CO₂ SETUPS

Verscheidene methoden van het toevoegen van CO₂ aan kweekruimtes vereisen gesloten setups die een hoge luchtvochtigheid als bijwerking hebben. De toename van warmte zorgt ervoor dat cannabis meer transpireert, hetgeen de luchtvochtigheid verhoogt en schimmels en andere vocht gerelateerde problemen veroorzaakt. Het is van cruciaal belang om de vochtigheidsgraad in CO₂ setups bij te houden en voor een goede luchtstroom in de kweekruimte te zorgen. Telers die CO₂ injectie maximaliseren, maken vaak gebruik van ontvochtigers om de vochtigheid onder controle te houden.

METHODEN VOOR HET IMPLEMENTEREN VAN CO₂ IN DE KWEEKRUIMTE

De manieren van het toevoegen van CO₂ aan jouw kweekruimte zijn talrijk, maar er zijn weinig methoden die in het bijzonder effectiever zijn dan anderen. Helaas zijn dit vaak de duurste en moeilijker om op te zetten. Aanvulling van CO₂ via CO₂ tanks of CO₂ generatoren wordt sterk aanbevolen en veel ervaren telers zweren bij deze methoden en hun potentiële voordelen.

co2 tankfles generator toevoegen van gecomprimeerde indoor groeiende boost opbrengst van marihuanaCO₂ TANKS

De CO₂ tanks zijn gevuld met samengeperste CO₂ en zijn de meest stabiele manier om te injecteren en CO₂ suppletie te beheersen. Hoewel het duur is, is het ook een van de eenvoudigste methode en misschien wel de beste om mee te beginnen.

De CO₂ flessen of tanks worden buiten de kweekruimte geplaatst en worden verbonden via fitting buizen die CO₂ in de kweekruimte of tent pompen. Gezien het feit dat CO₂ zwaarder is dan zuurstof, moet de buizen zo worden opgezet om CO₂ boven het planten niveau af te geven, en "regenen" als het ware neer op de bladeren. Dit is belangrijk omdat de plant CO₂ opneemt via de bladeren ofwel specifiek de huidmondjes (de kleine poriën op bladeren).

Een ander groot voordeel van het gebruik van CO₂ tanks is de mogelijkheid om de gewenste hoeveelheid CO₂ te beheersen. Dit wordt gedaan door het gebruik van een drukregelaar en controllers die zijn opgezet om de niveaus van CO₂ in de kweekruimte te bewaken. Zodra het gewenste niveau is ingesteld, wordt de hoeveelheid vrijgegeven CO₂ automatisch geregeld.

Deze methode vereist een gesloten setup voor een maximaal effect en om warmte en vocht problemen te vermijden, is een goede ventilatie nodig. De beste manier om lucht binnenin de kweekruimte te scheiden van buiten is met behulp van cooltubes en kap reflectoren. Met behulp hiervan blijft alle CO₂ in de kweekruimte en blijft onaangetast door de buitenlucht, terwijl ook de warmte, gecreëerd door de lamp, wordt verminderd.

Er zijn weinig nadelen van het gebruik van CO₂ tanks. De lucht die wordt aangevuld met CO₂ kan potentieel schadelijk zijn voor mensen en mag niet worden ingeademd. Zorg ervoor dat je jouw tanks uitschakelt voordat je je planten gaat verzorgen. Wees ook voorzichtig hoe je die grote tanks vervoert, omdat ze ongewenste aandacht kunnen trekken.

CO₂ GENERATOREN

De CO₂-generator is een apparaat dat CO₂ produceert, meestal door middel van verbranding van propaan of aardgas. Het is een effectieve manier van CO₂ verrijking en net als de CO₂ tanks, is het niet goedkoop. Eenmaal ingesteld zijn ze eenvoudig te bedienen en kunnen volledig worden geautomatiseerd door middel van een controller die bij de meeste modellen wordt geleverd.

CO₂ generatoren zijn meestal gesloten systemen waarin gas wordt verbrand, maar sommige modellen zijn voorzien van een open vlam. Je moet deze modellen vermijden aangezien ze een brandgevaar zijn. De veiligste en meest kosteneffectieve manier om een generator op te zetten is om deze aan te sluiten op de gemeentelijke gasleiding. Op deze manier is er geen noodzaak om dure navullingen te kopen wat de nieuwsgierigheid van je buurman kan opwekken.

In het proces van de verbranding, komt er CO₂ en waterdamp vrij in de lucht. Naarmate de CO₂ niveau’s toenemen, neemt ook de ongewenste vochtigheid toe. Naast geproduceerde warmte, is vochtigheid een van de nadelen van het gebruik van de generatoren en moet niet worden vergeten. Wees extra voorzichtig als je gebruik maakt van CO₂ generatoren in kleinere kweekruimte, omdat ze de vochtigheidsgraad veel sneller zullen verhogen dan in grote binnentuinen.

Een bonus eigenschap van het gebruik van CO₂ generatoren is dat het verbrande gas een intense geur produceert, die de kenmerkende geur van marijuana maskeert.

Andere alternatieve methoden van CO₂ verrijking welke telers vaak mee experimenteren, zijn het gebruik van droog ijs, compost zakken, fermentatie en CO₂ zakken. Ook al lijken deze methoden praktisch en goedkoop, ze zijn veel minder effectief en niet aanbevolen voor serieuze kwekers.

CONCLUSIE

CO₂ toevoegen aan jouw binnenkweek kan op het eerste gezicht ontmoedigend lijken, gezien het feit dat de meest gebruikte methoden duur zijn en grote apparaten omvatten die veel ruimte in beslag nemen. Maar voor die telers die hun weg reeds kennen rond hun verfijnde kweekruimte, kan CO₂ verrijking een uitstekende toegevoegde waarde zijn. Hoe dan ook, de implementatie van CO₂ is nog steeds een luxe voor veel binnenkwekers maar naarmate de cannabisteelt vordert, zouden deze methoden een gangbare praktijk kunnen worden.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.