Cannabisplanten zijn dol op grote, krachtige lampen. En ze belonen je voor de extra lumen met grotere, kleverige toppen die rijk zijn aan THC. Helaas zijn je ogen niet zo gelukkig met zoveel licht.

Laten we eens onderzoeken wat de verschillende types kweeklampen met je ogen doen. We bespreken daarnaast hoe je je zicht kunt beschermen.

WAAROM MOET IK ME ZORGEN MAKEN OVER OOGLETSEL?

Als je veel tijd doorbrengt onder kweeklampen, zie je soms vlekken of krijg je hoofdpijn. Duizeligheid komt af en toe ook voor. De meeste mensen schenken hier niet veel aandacht aan, zolang de symptomen binnen een uur of twee verdwijnen.

Helaas hoopt de oogschade door sterke lampen zich op. Soms duurt het wel vijftien jaar voordat je wat merkt. Tegen de tijd dat je veranderingen detecteert, is het vaak al te laat. Maculadegeneratie en cataract worden meestal pas gediagnosticeerd na je vijftigste.

Soms kom je er sneller achter dat je permanente oogschade hebt opgelopen. In een kweeklamp kijken, verschilt niet zoveel met in de zon kijken. Onherstelbare schade aan het netvlies treedt soms al na 100 seconden van directe blootstelling aan zonlicht op.

De meeste mensen staren niet direct in een kweeklamp, net zoals ze niet in de zon kijken. Wel kijken veel mensen naar de zonsondergang en dat is te vergelijken met het bewonderen van je bladerdak. In beide gevallen is het ultraviolette licht verspreid. Je merkt dus niet hetzelfde ongemak als wanneer je direct naar de zon zou staren. Wel kijk je langdurig in die richting en dus loop je het risico op letsel.

WAAROM MOET IK ME ZORGEN MAKEN OVER OOGLETSEL?

METAALHALIDELAMPEN (MH-LAMPEN)

De natuurlijke schoonheid van een cannabisplant komt onder geen enkel licht zo mooi tot haar recht als onder een MH-kweeklamp, zelfs niet onder zonlicht. Je planten zien er helder uit met het blote oog en de kleuren zijn prachtig, zelfs in de vegetatieve fase. Maar kwekers gebruiken geen metaalhalidelampen voor het uiterlijk. De meesten gebruiken ze omdat ze uv-licht produceren, waardoor de toppen extra trichomen ontwikkelen.

Uv-straling is echter vreselijk voor je ogen. Je lijf heeft dagelijks een beetje uv-licht nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar een teveel leidt soms echter tot huidkanker. Het is daarbij de belangrijkste oorzaak van maculadegeneratie en cataract.

HPS-KWEEKLAMPEN (NATRIUM)

Jarenlang waren HPS-lampen de gouden standaard voor grootschalige binnenkwekers. Kweken onder deze lampen is zeer efficiënt. Deze lampen leveren gemiddeld meer gram per watt op dan elke andere vorm van verlichting. Je cannabisplanten zien er echter niet zo mooi uit onder deze lampen. Deze verlichting heeft namelijk een harde, geelachtige glans. Dit maakt het ook lastig om voedingstekorten of andere problemen te herkennen. Toch blijven deze lampen populair, omdat niets beter is voor het ontwikkelen van strakke, dichte toppen.

Het geelachtige licht is ideaal voor de bloeiperiode, omdat het de fotosynthese bevordert. Maar je ogen verwerken deze verlichting niet zo goed. Als je onder deze lampen werkt, zijn je ogen niet in staat goed scherp te stellen. Je ogen ontvangen daarbij veel te veel licht en dit leidt soms tot hoofdpijn en duizeligheid. Ook ontstaan af en toe op zowel de korte als lange termijn problemen met je gezichtsvermogen.

HPS-lampen geven lang niet zoveel uv-straling af als MH-lampen. Maar ze creëren wel genoeg om oogletsel te veroorzaken na langdurige blootstelling.

LED-KWEEKLAMPEN (LICHT EMITTERENDE DIODE)

LED-kweeklampen zijn verkrijgbaar in een blauw spectrum voor de vegetatieve fase en een rood spectrum voor de bloeiperiode. Er zijn ook nieuwere, volspectrumlampen die je voor de gehele kweek gebruikt. Ze geven een paarsroze gloed af die je planten een kunstmatig uiterlijk geeft. Ook stralen ze niet zoveel hitte uit als MH- en HPS-lampen. Deze combinatie wekt de valse indruk dat deze lampen veiliger zijn voor je ogen.

Dit type licht produceert echter ook veel uv-straling. LEDs produceren niet alleen UVA- en UVB-stralen, maar ook UVC-licht. In de natuur absorbeert de atmosfeer al het UVC-licht. Je wordt er dus nooit aan blootgesteld. Deze stralen zijn dan ook bijzonder schadelijk voor je huid en ogen.

4 MANIEREN OM JE OGEN TE BESCHERMEN TEGEN LICHTSCHADE

DRAAG EEN SPECIALE BRIL

Koop een speciale bril die je ogen beschermt tegen alle vormen van uv-licht. Deze zou ook bescherming moeten bieden tegen het lichtspectrum van intense lampen. Zo houd je helder zicht bij het verzorgen van je planten.

Een normale zonnebril voldoet niet. Hetzelfde geldt voor HPS-brillen die het gele spectrum corrigeren. Koop in plaats daarvan een bril die speciaal ontwikkeld is voor binnenkweken.

SCHAKEL DE LAMPEN UIT

Als je de hoogintense lampen uitschakelt bij het verzorgen van je planten, bescherm je je ogen zowel tegen kortstondige belasting als langdurige schade. Heb je extra licht nodig om te werken? Hang een normale lamp op en zet deze aan of uit als je de kamer betreedt of verlaat.

VERPLAATS DE PLANTEN

Als je een kweektent gebruikt, is het mogelijk de planten er een voor een uit te halen voor onderhoud. Hierna plaats je ze weer terug. Je beschermt hiermee je ogen en je bent in staat de planten zorgvuldig te inspecteren. Dit is waarschijnlijk niet haalbaar met een ScrOG-setup, maar het werkt prima met elke andere techniek. Heb je grote, zware potten staan? Gebruik dan plantentrolleys met wieltjes.

Er kleven ook andere voordelen aan het verplaatsen van je planten. Je minimaliseert namelijk morsen met water en verlaagt de kans op overtollige luchtvochtigheid in de tent.

DRAAG EEN SPECIALE BRIL

GA NAAR DE OPTICIEN

Tot slot maak je jaarlijks een afspraak bij de opticien. Als je er comfortabel mee bent, vertel hem of haar dan dat je je regelmatig in een kweekruimte bevindt. De opticien zoekt naar veranderingen in je zicht en screent op maculadegeneratie, cataract en andere vormen van oogbeschadiging. Zo ben je in staat tijdig op zoek te gaan naar behandelopties, mocht je problemen ervaren.

SAMENVATTING: JE OGEN BESCHERMEN IN DE KWEEKRUIMTE

Van al onze zintuigen waarderen we ons gezichtsvermogen misschien wel het meest. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en bescherm je ogen tegen blijvende schade, terwijl je binnen prachtige, grote cannabisplanten kweekt. De beste bescherming: combineer diverse veiligheidsmaatregelen met regelmatige oogonderzoeken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.