Het geluid dat door uitlaten, buis openingen, luchtpompen en andere elektrische apparaten wordt veroorzaakt in je kweekruimte, is soms veel meer dan een ongemakkelijk overlast. Zelfs in het geval waarin je zegt dat jij prima kan leven met de ruis, het gesuis en de vibraties in je huis, kunnen je buren niet zo begripvol zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat de herrie leidt tot de ontdekking (en het einde) van een hobby kweekproject.

Het goede nieuws is dat je je kweekruimte eenvoudig het zwijgen oplegt en dit kan je doen zonder veel geld uit te geven. Hier zijn wat tips over hoe je de geluiden uit je kweekruimte aanzienlijk kan verminderen, waarmee je het risico op ontdekking verkleint en ook wat rust terugkrijgt in je huis!

Ruis in de kamer gekweekt door de ventilator

HANG VENTILATOREN OP IN EEN BEHUIZING

Veel geluid ontstaat door de vibraties van je ventilatoren, die door de grond, het plafond en de muren reizen. Je moet je ventilatoren isoleren van elk oppervlak door ze op te hangen in een behuizing, zoals een simpele houten kist. Gebruik wat bungee touw en hang deze kisten aan het plafond. Hetzelfde geldt voor je luchtkanalen. Voor maximale geluidsreductie, isoleer je zoveel ventilatoren en kanalen als je maar kan. De kisten zullen veel geluid absorberen en door ze op te hangen voorkom je dat de trillingen door de muren reizen.

ZET POMPEN OP VIBRATIE ABSORBERENDE RUBBEREN MATTEN

De meeste kwekers, die lucht- en waterpompen gebruiken, zullen deze simpelweg op de vloer, een plank of tafel zetten. Hiermee zullen de vibraties worden versterkt, waardoor het geluid ver buiten je kweekruimte te horen is. De oplossing hiervoor is vrij simpel. Leg wat high-density of rubber schuim op de grond om je pompen op te plaatsen. Als je geen geld wil uitgeven aan geluiddicht materiaal, kan een yogamat het klusje wellicht klaren. Een pomp moet je nooit in een behuizing plaatsen. Niet alleen vergroot dit het risico op schade aan je pomp, maar het levert een gigantisch brandgevaar!

GEBRUIK GEÏSOLEERDE LUCHTKANALEN

Metallic luchtkanalen, zeker de harde, zullen lawaai en trillingen veroorzaken. Luchtkanalen die een glasvezel isolatie bevatten zijn een geweldig alternatief en kunnen het geluid van de luchtbeweging aanzienlijk verminderen. Dit zal enorm bijdragen aan de "stealth factor" van je kweekruimte. Ook moet je weten dat bochten en draaien in je luchtkanalen de vibraties kunnen verhogen. Wanneer je een planning maakt voor je kweekruimte, probeer dan de bochten tot een minimum te beperken.

MAAK DE RUIMTE GELUIDDICHT

Er zijn een aantal dingen die je kan doen in je kweekruimte, zonder een grote verbouwing uit te voeren. Het ophangen van een aantal zware, vinyl gordijnen is een optie. Als je meer geluid en vibraties wil blokkeren, moet je je verdiepen in zware geluiddempende materialen, zoals rubber. Als je je kweekruimte nog steeds aan het plannen bent, kan je ook overwegen een geluidsisolerende onderlaag op de vloer te leggen, mocht dat een optie zijn.

VOEG EEN UITLAAT TOE AAN JE AFVOERKANAAL

Een van de grootste bronnen van geluid in je kweekruimte kan zomaar het afvoerkanaal zijn. Om dit te bestrijden, kan je met een klein budget een zeer effectieve doe-het-zelf uitlaat maken. Kwekers hebben deze uitlaat gebouwd van simpele onderdelen en het kan de luchtstroom muisstil maken! Dit is eenvoudig te maken en kost niet veel tijd.

geluiddichte groei kamer cannabis teelt binnen

HET MAKEN VAN JE EIGEN UITLAAT

Je hebt nodig:

 • Een grote, 200L, plastic vuilnisbak met deksel
 • Wat metalen gaas (kippengaas, hex gaas, etc)
 • Siliconen kit
 • Duct tape
 • Isolatie (zoals glasvezel of een rol polyester)

De onderdelen voor de uitlaat zouden minder moeten kosten dan €60,-. Het idee is het einde van je uitlaat door de vuilnisbak te voeren en de buis te isoleren met siliconen en isolatie om het geluid te absorberen. Zo'n doe-het-zelf uitlaat zal enorm bijdragen aan het stiller maken van je project!

Instructies: 

 1. Meet de exacte diameter op van je afvoerbuis
 2. Met het kippengaas maak je een buis met dezelfde diameter als je afvoerbuis. Deze metalen buis moet iets langer zijn dan de hoogte van je vuilnisbak. (Als je moeite hebt met het rollen van dit gaas, kan je diverse kortere stukken maken en ze met duct tape aan elkaar maken.)
 3. Snijd twee openingen in de plastic vuilnisbak. Een bovenop, in het deksel, en een in de bodem, direct tegenover elkaar. De diameter moet zo groot zijn dat je gazen buis er net doorheen past. Als er scherpe randen zijn aan de gaten, kan je tape gebruiken om deze te verbergen.
 4. Voer de draadbuis door de vuilnisbak, van boven naar beneden, terwijl je aan beide kanten ongeveer 5-10 cm overhoudt.
 5. In de vuilnisbak gebruik je de siliconenkit en de duct tape om het gaas te bevestigen aan de bodem.
 6. Als je glasvezel isolatie gebruikt, draag dan beschermende handschoenen en een ademhalingsmasker. Gebruik voldoende van je gekozen isolatie en stop het in de vuilnisbak. Doe dit niet te strak, maar ook niet te los. Het doel is de gehele ruimte tussen de buis en de zijkanten van de vuilnisbak te isoleren.
 7. Doe het deksel op de vuilnisbak en gebruik siliconenkit en tape om het deksel te bevestigen.
 8. Vanaf de buitenkant van de vuilnisbak, gebruik je siliconen op de bovenste opening, waar het gaas het gat in gaat. Je vuilnisbak doe-het-zelf uitlaat moet helemaal luchtdicht zijn, dus doe niet zuinig met de kit en de tape.
 9. Gebruik duct tape om beide uitstekende einden van de draadbuis in te pakken en te isoleren. Alles moet luchtdicht zijn!
 10. Met een laatste stuk duct tape kan je eindelijk het einde van je afvoerkanaal van je kweekruimte verbinden aan de buis aan het einde van je doe-het-zelf uitlaat.

Als je alles goed gedaan hebt, zal je nieuwe uitlaat het geluid van je afvoerkanaal enorm moeten verminderen!

Als je je kweekruimte stiller wil maken, heb je niet veel tijd of geld nodig. Soms kunnen simpele, maar briljante oplossingen een groot verschil maken. Onderschat nooit hoeveel geluid je kweekruimte produceert. Houd het stil en houd het risico laag!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.