JE KWEEKRUIMTE HEEFT LUCHTCIRCULATIE NODIG

De reden waarom je een kweekruimte moet ventileren, is eenvoudig; cannabisplanten hebben frisse lucht nodig. Daarom vereist elke plantage luchtverversing. Dat betekent dat er koele, frisse lucht naar binnen moet en muffe, hete lucht naar buiten. Er zijn te veel kwekers die geen goede ventilatie hebben en daarom verderop in het kweekproces tegen allerlei problemen aanlopen. Insecten, zwammen en schimmels houden van een warme, vochtige omgeving met weinig luchtstroom. Kortom, of je het nu leuk vindt of niet, ventilatie is essentieel bij de verbouw van cannabis.

Buiten zorgt de wind op een natuurlijke manier voor luchtcirculatie, waardoor cannabisplanten gezond en sterk kunnen worden. Een licht briesje maakt de stengels krachtig en helpt de bladeren van de plant transpireren. Daarbij zorgt het ervoor dat het veel lastiger is voor enge beestjes om zich te vestigen in de cannabis tuin. Verbouw je binnen? Dan moet je de luchtstroom onder controle houden en de luchtverversing kunstmatig reguleren. Hieronder gaan we dieper in op ventilatie voor de zichzelf respecterende thuiskweker.

HOE VENTILEER JE EEN KWEEKTENT?

De meeste thuiskwekers verbouwen hun wiet in kweektenten. Moderne tenten zijn ontworpen om een ventilatiesysteem te huisvesten. Het enige wat je moet doen, is de juiste set monteren. Idealiter denk je over ventilatie na zodra je een kweekplan maakt. De lichten die je kiest en de omvang van je kweekruimte bepalen het type ventilatie systeem dat je moet gebruiken.

De vier onderdelen waar je niet zonder kunt, zijn een luchtinlaat ventilator, afzuigventilator, leidingen en duct tape. Als je de afzuigventilator aan de stokken die het dak van de tent dragen, wilt installeren, gebruik dan kettingen of kabelbinders om het apparaat op zijn plek, dichtbij de ventilatieopening, te bevestigen. Deze opening zit in de bovenhoek van de tent, of in het dak, afhankelijk van het model.

Ventilator Cannabis

AFZUIGVENTILATOR

Zorg ervoor dat je leidingen qua formaat passen bij je kweektent. Anders heb je klemmen en verloopstukken nodig. Zorg ervoor dat de leiding in een rechte lijn ligt met de afzuigventilator en bevestig haar stevig met duct tape. Leid vervolgens meer leidingen door de opening in de tent, indien mogelijk zonder bochten. Je kunt een koolstoffilter aan je afzuigventilator bevestigen en die ook aan het dak ophangen. Als alternatief kun je ervoor kiezen om het filter op de vloer te plaatsen met de ventilator daarbovenop. Hierbij laat je de leidingen verticaal door het dak lopen.

De leiding naar buiten moet zijn verbonden met een opening of raam, om de hete lucht uit de kweektent af te voeren. Binnenin de tent is het ook belangrijk om een goede luchtstroom te behouden. Je hebt alleen maar draagbare ventilatoren of een oscillerende ventilator nodig om een licht, kunstmatig briesje te creëren. Zorg ervoor dat ze niet te krachtig zijn of te dicht bij de planten staan. Die kunnen daardoor namelijk last krijgen van problemen.

LUCHTINLAAT VENTILATOR

De lucht moet elke één à twee minuten worden ververst om een optimale temperatuur en luchtvochtigheid te behouden. Het is de bedoeling om negatieve druk of zuigkracht te creëren. Dus je wilt dat de muren van de kweektent naar binnen worden gezogen als je ventilatie systeem aan staat.

Je inlaat ventilator moet op of vlakbij de grond staan om lucht te kunnen aanzuigen door de opening in de hoek onderin de kweektent. Zorg ervoor dat de leidingen recht liggen en gebruik duct tape om ze in positie te houden. Ook hierbij moet de externe leiding zijn verbonden met een bron van frisse lucht, idealiter een ventilatieopening of raam. Verderop leggen we uit hoe je dat discreet kunt doen.

Cannabis Extractor Cultivation Room

HOE VENTILEER JE EEN MICROKWEEK?

Micro-kwekers die een handjevol of minder planten verbouwen in een (kleding)kast kunnen de ventilatie heel simpel houden. In feite hoeft het je niets te kosten. Als je microkweek in een aparte kamer staat, dan kun je het raam een aantal keren per dag openen om verse lucht naar binnen te laten. Mocht je gebruik maken van LED, CFL of energiebesparende HID 250W lichtsystemen, dan speelt overtollige warmte geen rol.

Maar deze techniek is afhankelijk van het weer en zeker niet perfect. Daarnaast moet je investeren in een alternatief geurbeheersingssysteem. Hoge luchtvochtigheid kan gewoonlijk worden tegengegaan met een lucht ontvochtiger en een kleine oscillerende ventilator. Als je slechts een paar snelle autoflowering soorten verbouwt, dan kom je hier waarschijnlijk wel mee weg.

HOE KUN JE DISCREET VENTILEREN?

Het is raadzaam om te investeren in een aantal rieten jaloezieën die je bevestigt voor het raam dat je wilt gebruiken voor ventilatie. Van buitenaf kun je dan niet zien wat er in de kweekruimte gebeurt, maar er kan wel lucht naar binnen. Vervolgens kun je de leidingen aanleggen. Veel kwekers kiezen ervoor om het raam af te dekken met gipsplaat of multiplex met daarin een opening voor de leidingen. Tip: zorg ervoor dat je een gat maakt voordat je het plaatmateriaal bevestigt!

Vochtigheid En Temperatuur Cannabis Teeltontvochtiger

GEURBEHEERSING

Het beproefde en bewezen trio als het gaat om het elimineren van cannabisgeuren is absoluut de combinatie luchtinlaat ventilator, afzuigventilator en koolstoffilter. Als je al investeert in ventilatoren en leidingen, dan is dit een logische keus. Een kweker die zeker wil weten dat de geur onder controle is, zou voor dit systeem moeten kiezen.

Maar er zijn ook veelbelovende, geur-eliminerende apparaten op de markt die 24 uur per dag neutraliserende stofjes verspreiden. De technologie daarvan is op dit moment echter nog niet bewezen. Er is ook veel gebakken lucht op de markt, dus laat je informeren en je niet belazeren.

VENTILATIE VAN EEN KAS

Kwekers die gebruik maken van een kas moeten ervoor zorgen dat ze meerdere openingen hebben die naar wens open en dicht kunnen. De meeste basis, met plastic bedekte kassen, hebben ventilatie flappen die heel eenvoudig met de hand kunnen worden geopend en gesloten. Mocht het nodig zijn, dan kun je daarnaast de deuren een beetje open zetten of een raam weghalen uit een glazen kas.

Als je een briesje laat binnenkomen, maakt dat een wereld van verschil. Een kas kan erg vochtig worden, zeker als er veel bladerrijke cannabisplanten aan het transpireren zijn. Of je nu buiten bent of binnen, als planten groter worden, stoten ze meer water uit, waardoor de relatieve luchtvochtigheid in de cannabis tuin toeneemt. Een goede luchtstroom is essentieel in elke kweekruimte. Tijdens de late bloei zetten de meeste kwekers van dikke toppen die een kas gebruiken alle openingen open. Sommigen maken zelfs een paar extra gaten om toprot te voorkomen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.