30% Korting op Zaden met Code RQS3

By Adam Parsons

Voor het behalen van een maximale opbrengst moet je ervoor zorgen dat je cannabisplanten de juiste hoeveelheid licht ontvangen. Met een luxmeter is dat een fluitje van een cent!

WAT IS EEN LUXMETER?

Een luxmeter is een relatief eenvoudig apparaatje waarmee de verlichtingssterkte kan worden gemeten in lux (lumen/m²) in je kweekruimte. Broodkwekers gebruiken vaak PAR lichtmeters (quantum lichtmeters). Het voordeel van een luxmeter is dat deze een stuk goedkoper is. Een kwalitatief goede PAR lichtmeter kost al snel €1000 of meer; een luxmeter een stuk minder. Eenvoudige luxmeters zijn al verkrijgbaar vanaf €20.

Luxmeter

DE VOORDELEN VAN EEN LUXMETER

Een Luxmeter Verhoogt De Oogst

Een luxmeter kan ervoor zorgen dat de oogst van je cannabisplanten verhoogd wordt - dat is duidelijk een groot voordeel voor kwekers. Je kunt er de ideale locaties in je kweekruimte mee bepalen. Bovendien kun je er de juiste afstand van het licht tot je planten mee vaststellen. Een luxmeter vertelt je ook of het licht dat je gebruikt wel genoeg is voor een maximale oogst.

Een Luxmeter Laat Je Weten Wanneer Je HID Kweeklampen Moet Vervangen

Veel soorten kweeklampen, zoals MH/HPS lampen, hebben een beperkte levensduur. Na verloop van tijd neemt de verlichtingssterkte af; daarom moeten ze regelmatig vervangen worden. Een luxmeter kan je precies vertellen wanneer je dit moet doen.

Een Luxmeter Kan Sommige Problemen Bij Planten Voorkomen

Zowel onvoldoende als teveel licht kan slecht zijn voor je cannabisplanten. Je luxmeter kan ertoe bijdragen dat je planten een gezonde levenscyclus doorlopen. De perfecte hoeveelheid licht vermindert stress bij je cannabis. Zo worden problemen als lichtverbranding en verbleken voorkomen.

WAT IS DE OPTIMALE HOEVEELHEID LICHT VOOR CANNABISPLANTEN?

De behoefte aan licht van je planten is grotendeels afhankelijk van de fase van de levenscyclus. Zaailingen absorberen weinig licht, maar als de groeiperiode aanbreekt, heeft cannabis behoorlijk veel nodig. Daardoor groeien de planten weelderig en zo goed mogelijk. Dat geldt ook voor de bloeiperiode. Planten in de bloei hebben wel een andere kleur licht nodig dan die in de groeiperiode. Toch vereisen ze veel licht zodat de toppen zich maximaal ontwikkelen.

De Optimale Hoeveelheid Licht Voor Cannabisplanten

WELKE VERLICHTINGSSTERKTE HEBBEN JE PLANTEN NODIG?

  • Klonen en zaailingen: 5000-7000 lux
  • Groeiperiode: 15.000-50.000 lux
  • Bloeiperiode: 45.000-65.000 lux
  • Maximale aanbevolen verlichtingssterkte: 75.000 lux

En wat als je de verlichtingssterkte opvoert? De drempelwaarde van een plant overstijgen, verlaagt in feite de opbrengst. Met andere woorden, als je ongeveer 85.000 lux bereikt, is het eenvoudigweg teveel licht. Sommige strains kunnen al lichtstress vertonen bij 75.000 lux. Daarbij lopen ze het risico dat als de waarde toeneemt tot meer dan 80.000 lux de bladeren verbleken. Speel liever op zeker en houd 75.000 lux of minder aan.

HOE MEET JE DE VERLICHTINGSSTERKTE?

Als je met een luxmeter wilt vaststellen wat de verlichtingssterkte is in je kweekruimte, meet dan altijd op de hoogte van het bladerdak. Zo weet je precies hoeveel licht de planten ontvangen. Hoewel de verspreiding van het licht gelijkmatig mag lijken, moet je toch op een paar verschillende locaties meten. Zo spoor je blinde en optimale plekken op die je niet altijd met het blote oog kunt waarnemen. Als je deze hebt vastgesteld, kun je voor de beste resultaten je planten herschikken.

LED-LAMPEN

Je kunt een luxmeter gebruiken voor alle soorten "witte" lampen. Denk aan HID, spaarlampen en witte led-lampen (COB leds). Je kunt de meter echter niet voor "paarse" led-lampen gebruiken. Die stralen namelijk paars licht uit omdat ze een combinatie zijn van blauwe en rode leds. Jammer genoeg zijn goedkopere led-lampen doorgaans van dit paarse type. Als je dus van dit soort lampen gebruik wilt maken, ben je afhankelijk van de productgegevens van de fabrikant. In het andere geval zou je een luxmeter kunnen kopen die wel geschikt is voor dit type led-lampen. Daar zijn de kosten echter een stuk hoger van.