Inbegrepen GRATIS producten

In De Zomer Je Binnenkweek Koel Houden
In de zomer binnen wiet kweken, kan voor heel wat uitdagingen zorgen. Cannabis gedijt het best bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Deze fantastische tips zorgen ervoor dat je wiet vrolijk de zomer doorkomt.
Contents:
De zomer komt er weer aan en de gelukkige buitenkweker krijgt de kriebels al. Voldoende zonneschijn, wind en zelfs wat regen zorgen voor de allerbeste cannabis. Voor de binnenkweker is het 's zomers echter een heel ander verhaal. Die komt voor diverse uitdagingen te staan.
Cannabis groeit binnen het best onder HID lampen (High Intensity Discharge). Die doen erg hun best de zon na te bootsen. Het gevolg van het genereren van veel lichtenergie is echter hitte. De meeste warmte wordt veroorzaakt door voorschakelapparaten. Lampen zelf geven echter ook genoeg hitte af om planten te verbranden. Tel daar zomerse temperaturen bij op en het wordt al snel ongeschikt voor een geslaagde kweek.
Bij het aanpakken van hitteproblemen moet ook op de luchtvochtigheid gelet worden. Hitte en vocht gaan vaak samen. Warme lucht kan meer vocht vasthouden. Hierdoor loopt de relatieve luchtvochtigheid in de kweekruimte op. Zelfs in goed geventileerde ruimtes gaat de luchtvochtigheid niet omlaag als de instromende lucht warm is en veel vocht bevat. Vocht kan de grootste bedreiging zijn voor de toppen van cannabis. Het zorgt namelijk voor ideale omstandigheden voor ongedierte en ziektes.
IDEALE WAARDES VOOR TEMPERATUUR EN LUCHTVOCHTIGHEID
Cannabis gedijt het best als het tijdens elke fase van de groei voorzien wordt van ideale temperaturen en vochtigheidsgehaltes. Het is echter een grote uitdaging om in de zomer binnen deze limieten te blijven.
-
Zaailingen
- Zaailingen en klonen reageren het best op hogere vochtigheidsgehaltes, gelegen tussen de 65-75%. Het wortelstelsel is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Klonen en jonge plantjes nemen vocht op via de blaadjes.
- De temperatuur in de ruimte met de lampen aan moet tussen de 20-25°C liggen. Als ze uit zijn, is dat 15-20°C.
-
Groeiperiode
- Verlaag tijdens de groeiperiode de relatieve luchtvochtigheid met 5% per week. Een vochtigheidsgehalte tussen de 40-70% is acceptabel. Het wortelstelsel heeft zich nu ontwikkeld. Daarbij beginnen de planten overtollig water uit te wasemen.
- De temperatuur in de kweekruimte met de lampen aan moet ergens tussen de 20-28°C liggen. Als ze uit zijn, geldt 18-22°C.
-
Bloeiperiode
- Tijdens de bloeiperiode is een lage relatieve luchtvochtigheid belangrijk. Verlaag deze naar 40-50%. Boven de 60% kan de groei vertraagd worden en bestaat er meer risico op ziekteverwekkers.
- De temperatuur in de kweekruimte met de lampen aan moet tussen de 20-26°C liggen. Als de lampen uit zijn, geldt 16-22°C. Je probeert immers de herfst na te bootsen, dus de temperatuur moet laag gehouden worden.
-
Einde Bloeiperiode
- Aan het einde van de bloei kan de algehele kwaliteit verbeterd worden door de temperatuur en de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden. Een vochtigheidsgehalte van onder de 40% is ideaal.
- De temperatuur in de kweekruimte moet met de lampen aan tussen de 18–24°C liggen. Verhoog het verschil tussen dag- en nachttemperaturen tot 10°C voor betere resultaten.
KWEKEN OF NIET?
De kosten kunnen een doorslaggevende factor zijn bij de beslissing of je in de zomer gaat kweken of juist niet. Als je naar de verhouding tussen de oogst en de kosten kijkt, is telen in de zomer altijd kosteneffectief. Binnenkweek operaties kosten dan wel meer, maar de relatieve hoeveelheid geproduceerde cannabis bedraagt tien keer zoveel als de daadwerkelijke uitgaven.
Voordat je geld spendeert aan apparatuur moet je maatregelen nemen om je kweekruimte optimaal op temperatuur te houden. Als je zorgt voor een zo laag mogelijke omgevingstemperatuur, dan is de eerste slag tegen de zomerhitte al gewonnen.
- Alle elektronische apparatuur genereert warmte. Plaats zoveel mogelijk draaiende motoren, voorschakelapparaten, pompen en tijdschakelaars die elektriciteit verbruiken buiten de kweekruimte. Het is bovendien een stuk makkelijker dat alles zich op een plek bevindt. Zo kun je er namelijk makkelijk bij, mocht dat nodig zijn.
- Als je op het noordelijk halfrond woont, kies dan een kweekruimte in huis die op het noorden is gelegen. Op deze plek staat er nooit direct zonlicht op het dak of de muren.
- Zorg dat de instromende lucht van een koele plaats komt. Ietsje boven de vloer is ideaal, maar verse lucht is een absoluut minimumvereiste. Zorg dat de plek waar de lucht wegstroomt zich zo ver als maar kan verwijderd is van je kweek. Probeer direct naar buiten te ventileren, of tenminste naar een andere kamer of een dakruimte. Een lamp van 400W veroorzaakt erg snel hitte in de doorsnee kweekruimte.
- Ligt de kweekruimte aan de zonnige kant, met name aan de westelijke kant van een pand? Zorg er dan voor dat de kamer verduisterd is. Zo kun je een snelgroeiende klimop planten die de buitenmuur koel houdt. Je kunt ook markiezen of zonneschermen monteren.
- Kweek 's nachts. Verplaats de dag cyclus naar de nacht. Ga uit van een verschil in omgevingstemperatuur van 10-15°C.
- Plastic flessen met bevroren water zijn een stuk makkelijker te gebruiken om de kweekruimte koel te houden dan ijsklontjes. Een 2-literfles voor de luchtstroom van een ventilator koelt deze aanzienlijk af. Bovendien neemt de luchtvochtigheid niet toe. IJsklontjes verdampen echter vrij snel en zorgen voor meer vocht.
- Gebruik waar mogelijk isolatiemateriaal. Als je een kweekruimte bouwt, zorg dan dat de constructie goed geïsoleerd is. Foamplaten zijn snel te plaatsen en zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien maken ze de ruimte geluiddicht en makkelijker schoon te maken. Je kunt ook rollen flexibel isolatiemateriaal over je kweektent draperen of in kleinere ruimtes bevestigen. Isolatie reduceert bovendien de kenmerkende warmte van clandestiene kwekerijen in cannabisonvriendelijke landen.
MECHANISCHE OPLOSSINGEN
Om volledige controle te krijgen over het milieu in de kweekruimte moet je ook denken aan mechanische oplossingen. Die investeringen verdienen zich aan het eind van de zomer met vette toppen dubbel en dwars terug.
- Ten eerste heb je een hygrometer en een thermometer nodig, of een 2-in-1 instrument. Hiermee ben je in staat heel accuraat de gewenste kweekomstandigheden te handhaven. Er bestaan ook geavanceerde kits. Deze werken als een schakelaar waarmee je de complete kweekomstandigheden automatisch kunt beheren.
- Gebruik luchtafzuigers voor wietlampen om de warmte van de lampen te reguleren. Dat is een minimale investering die je serieus moet overwegen als je een kweek op touw zet.
- Dimbare voorschakelapparaten geven je controle over de afgegeven warmte van de lampen. Door het wattage gedurende de warmste periode van de kunstmatige dag te verlagen, zonder de groeicyclus te verstoren, kun je de hitte die de lampen genereren met de helft verminderen. Tegelijkertijd blijven je planten vrolijk groeien.
- Zorg voor goede luchtcirculatie. Stilstaande lucht is de aartsvijand van wiet. Gebruik staande ventilatoren of bevestig ze aan de wanden. Dat zorgt voor de beste luchtbeweging rondom je planten. Zet ze altijd op zwenken.
- Kies voor grote ingaande en uitgaande ventilatoren. Grote ventilatoren die op een lagere stand draaien, zijn effectiever dan kleine ventilatoren die als een gek moeten werken.
- Zorg ervoor dat er geen belemmeringen of knikken in de buizen zitten en vermijd scherpe hoeken als je de richting verandert. Als de luchtstroom verstoord is, werken de ventilatoren minder efficiënt.
- Airconditioningsystemen zijn relatief goedkoop en verzekeren je de hele zomer van de juiste temperatuur. Als je airco verbindt met een temperatuurschakelaar, blijft de temperatuur altijd optimaal. Verbind, indien mogelijk, de airconditioning ook met de ingaande ventilator zodat er meer lucht verplaatst wordt. Sommige modellen kun je in de winter bovendien de lucht laten verwarmen.
- Om de optimale luchtvochtigheid te behouden, moet je vocht aan de lucht toevoegen of onttrekken. Apparaten die zowel de lucht bevochten als vocht afvoeren, zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid. Je kunt ze voor elke fase van de groei precies op de juiste waarden afstellen. Controleer de reservoirs regelmatig en vul die bij of leeg ze, indien nodig. Een lagere luchtvochtigheid betekent dat lagere temperaturen makkelijker haalbaar zijn.
- LED verlichting kan de temperatuur aanzienlijk verlagen. De systemen gebruiken stroom anders dan HID lampen en worden nagenoeg niet warm. Het kweken met LED is wel iets anders, dus doe eerst je huiswerk. Dat ze geen warmte afgeven, moet je vooral even in de gaten houden als het weer kouder wordt.
- Reservoirkoelers zijn elektronische apparaten die het water in het reservoir op de ideale temperatuur houden. Op die manier wordt het wortelstelsel beschermd tegen de hitte en wordt de groei niet vertraagd door hitte-stress. Het gekoelde water dat door het systeem stroomt, werkt ook als een soort van airconditioning. Het houdt de omgevingstemperatuur laag.
CO₂
Door de algehele stofwisseling van planten te verbeteren, zijn ze beter in staat de effecten van de hitte het hoofd te bieden. Een plant die groter, gezonder en robuuster is, kan beter tegen extreme omgevingsomstandigheden. Wanneer het CO₂-gehalte verhoogd wordt tot 1.200–1.500ppm vindt er bij 29°C ideale gasuitwisseling plaats.
Die extra paar graadjes warmte zijn een goede bijkomstigheid wanneer er kooldioxide gebruikt wordt. Echter, als je de stofwisseling van planten wilt verbeteren, moet je aan veel extra eisen voldoen. Zo neemt een plant meer water en voedingsstoffen op en heeft ze meer ventilatie nodig. Controleer het reservoir met voedingsstoffen dan ook vaker.
ZOMERLIEFDE
Kweken in de zomer kan een uitdaging zijn. Dat gaat helemaal op voor kwekers die dichter bij de evenaar wonen. Met wat gezond verstand en een automatische kweekoperatie met de benodigde elektronische apparatuur zorg je echter voor een zorgeloze zomerse kweek.
Het doet in het begin wel een beetje pijn in je portemonnee, maar dat verdien je met de levensduur van de apparatuur dubbel en dwars terug. De investering is relatief en gaat jarenlang meerdere oogsten mee. Zalig ruikende, moddervette, zelf gekweekte toppen hebben iets speciaals. Ongeacht de tijd van het jaar, ze zijn het altijd waard. We wensen je veel zomers kweekplezier!