De eisen van de bescheiden cannabisplant zijn plotseling veel hoger als ze aan medicinale en recreatieve verwachtingen moet voldoen. Ze vereist het juiste klimaat, veel licht en water en extra voedingsstoffen. Als gevolg heeft het kweken van cannabis een aanzienlijke impact op het milieu. Dit geldt voor zowel de commerciële industrie als de thuiskweker. Denk maar aan de stroomconsumptie, het watergebruik en het vervuilende afvalwater.

In Noord-Amerika is de kweek van cannabis goed voor 1% van het totale elektriciteitsverbruik op het continent. Dit alleen om lampen met een hoge intensiteit en koelsystemen van stroom te voorzien. Dat heeft dramatische gevolgen. Voor elke kilo binnenshuis gekweekte cannabis, komt meer dan 4600 kilo CO₂ in de atmosfeer terecht. In sommige staten of regio's is de indoor productie van wiet verantwoordelijk voor ruim 3% van de totale elektriciteitsrekening. En dan hebben we het nog niet eens over de waterconsumptie en afvalmaterialen die zware metalen en andere verontreinigingen bevatten. Deze komen onvermijdelijk in het grondwater terecht nadat het van de planten is afgevoerd.

De wereldwijde cannabisgemeenschap zit dus met een probleem. Ze wil graag de industrie groener maken. En dan niet alleen de merchandise. Duurzame  kweekmethoden zijn nu nodig. Uiteraard hopen we dat legalisatie bijdraagt aan een meer duurzame mindset in de cannabis industrie. Maar de kleinere kweker is absoluut ook in staat wat te doen om de voortdurende milieuschade te verminderen.

DUURZAME KWEEKMETHODEN IN EEN KLEINE TUIN

Ook als je de impact op het milieu van een klein project even vergeet, weet je dat het onderhouden van een thuisproject soms in de papieren loopt. Terugkerende energiekosten zijn een aanzienlijke financiële last als je thuis kweekt. De kosten voor kweeklampen, ventilatoren, afzuigers, bevochtigers, airconditioners, verwarming en andere stroom-vretende apparaten lopen soms aardig op.

Als je buiten kweekt, is dat zeker duurzamer. Zonlicht, wind en regen zijn gratis en veel vriendelijker voor het milieu. Maar een cannabistuin in de buitenlucht vraagt wel meer pesticiden, meststoffen en water dan een binnentuin. Daarnaast leiden onjuiste kweekmethoden snel tot verarming en erosie van de bodem.

Kweektechnieken en hulpmiddelen hebben allemaal een impact op de omgeving en de terugkerende kosten. Het maakt hier niet uit of je slechts een paar plantjes kweekt voor eigen gebruik of een groot commercieel project draait. Gelukkig is het mogelijk de energiebehoeften te verminderen door slimme planning en aanschaf van bepaalde apparaten. Ook het vervuilende afvalmateriaal is terug te brengen tot bijna niets, waarbij zelfs de kwaliteit van het eindproduct verbetert. Hier zijn vier zaken om rekening mee te houden als je duurzaam cannabis kweekt: energieconsumptie voor de verlichting, energieconsumptie voor klimaatbeheersing, het waterverbruik en het afvalbeheer.

 Duurzame buitengroei

VERMINDER DE ENERGIECONSUMPTIE VAN KWEEKLAMPEN

Lampen worden heet en vereisen constante ventilatie om de temperatuur in de kweekruimte correct te houden. De eerste milieuvriendelijke tip is helemaal gratis: Keer, indien mogelijk, de dag/nachtperiode om en doe je lichten aan in de nacht. Met deze methode trek je voordeel uit de natuurlijk koele nachten. Je hoeft minder warmte af te voeren en je ventilatoren hoeven minder hard te werken. Ook bevochtigers zet je een standje lager. Daarnaast zijn de kosten voor elektriciteit in de nacht vaak lager dan overdag.

Een andere gratis tip behelst het nadenken over het ideale formaat van je project. Je wilt geen verlichte ruimte verspillen, terwijl je tegelijkertijd wilt verzekeren dat je de lichtoutput verdeelt over alle planten. Gebruik bepaalde kweektechnieken, zoals Screen Of Green (ScrOG), om het licht gelijkmatig te verdelen. En combineer kweeklampen met direct zonlicht als dat mogelijk is. Ook dit is een geweldige en gratis manier om je planten te behagen en te bezuinigen op elektra.

LED-lampen verbruiken veel minder energie dan andere kweeklampen om dezelfde resultaten te boeken. Dit resulteert in een meer duurzaam verlichtingssysteem voor een kleine indoor tuin. De hogere aanschafkosten worden gecompenseerd door een langere levensduur. LED-lampen geven ook niet veel warmte af, waardoor je bespaart op afzuiging.

Heb je magnetische ballasts in je kweekruimte voor je traditionele hogedrukgasontladingslampen (MH lampen voor de vegetatieve fase en HPS kweeklampen voor de bloei)? Dan betaalt een upgrade naar een elektronische, dimbare ballast zich zeker terug vanwege de verminderde hitte- en elektriciteitsconsumptie. Hiermee regel je ook het vermogen dat naar de lamp gaat, terwijl de stabiele stroomsterkte de levensduur van HID lampen verlengt.

OPTIMALISEER DE LUCHTSTROOM

De vier jaargetijden beïnvloeden een binnenproject uiteraard ook. Houd hier rekening mee bij het selecteren en ontkiemen van een soort en het installeren van systemen voor klimaatbeheersing. Voor je een nieuwe, krachtige ventilator of airconditioner aanschaft, zou je moeten overwegen of er meer natuurlijke oplossingen zijn voor een betere klimaatregulatie. Met zorgvuldige planning en het testen van de luchtstroom in de kweekruimte is het mogelijk de temperatuur en luchtvochtigheid te optimaliseren, zonder noodzaak voor andere apparaten. Als je de lucht in de ruimte direct aanvoert van buiten of een andere kamer, maak je soms ook al een groot verschil.

De afzuiginstallatie zou altijd aanpasbaar moeten zijn. Zo verminder je de luchtstroom als de temperatuur niet te hoog is. Dit helpt een correct klimaat behouden en bespaart energie. Teveel ventilatie is zinloos en verlaagt ook de luchtvochtigheid. Dit zou je dan weer moeten compenseren met andere energieslurpende apparaten. Nogmaals, verhuis je planten naar buiten, indien mogelijk, en laat je bankrekening profiteren van natuurlijk licht en ventilatie.

Air Flow Cannabis Outdoor

BESPAAR WATER EN RECYCLE

De cannabisplant is dorstig, maar de thuiskweker kan hier niet zoveel aan doen, buiten het voorkomen van waterverspilling. Het grootste probleem ontstaat wanneer het kweekproject niet biologisch is (wat bij de meeste commerciële projecten het geval is). Hierbij bevat het afvalwater meststoffen en soms pesticiden. Daarnaast is de pH niet in balans.

Ontzilting en omgekeerde osmose systemen winnen het meeste gebruikte water terug. Deze technologieën zijn echter een flinke investering en vragen onderhoud. Het opvangen van regenwater is ook een geweldige eenvoudige manier om water te besparen en de planten te voeden met chloor- en calciumvrij water. Helaas heb je hiervoor wel de ruimte nodig. En meestal regent het niet genoeg als je water nodig hebt.

MAAK JE EIGEN BIOLOGISCHE AARDE EN PESTICIDEN

Als je je cannabis biologisch kweekt, maak je je project groener en duurzamer. Deze methode is beter voor de planten en voor gebruikers, maar wel duurder. En het is lastig om biologische cannabis te vinden. Desondanks bespaar je op de lange termijn geld als je biologisch kweekt. Soms is het goedkoper dan een intensief indoor of zelfs outdoor kweekproject.

Biologische kweek begint bij de bodem. Een goed voorbereid biologisch groeimedium heeft mettertijd maar weinig aanpassingen nodig. De voedingsstoffen zijn onmiddellijk beschikbaar voor de planten vanwege de werking van nuttige micro-organismen. Je moet echter wel compost maken en uiteindelijk ook een aanvullende mix met natuurlijke meststoffen. Geen zin in het maken van compost? Of heb je er geen ruimte voor? Dan is altijd nog mogelijk zakken met goede aarde en biologische voeding aan te schaffen bij je lokale growshop. Een ding is zeker: schadelijke chemicaliën en niet-biologische meststoffen komen er niet aan te pas.

Hetzelfde geldt voor pesticiden. Het draait hier uiteraard om het vervangen van industriële ongediertebestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan kies je voor biologische producten of organismen die parasieten eten of verjagen. Biologische bestrijding is gebaseerd op plantendiversiteit in de tuin, nuttige insecten en micro-organismen en bladsprays met natuurlijke stoffen om parasieten te vernietigen.

Organische bodem en pesticiden

LEER VAN HI-TECH KASSEN

Kassen zijn razendsnel populair geworden in de cannabis industrie. Ze benutten de voordelen van de zon en bieden een gecontroleerde omgeving. Daarnaast beschermen ze planten tegen de elementen. De geïntegreerde technologische omgeving bestaat uit sensoren, slimme klimaatregelingsapparatuur, lampen met een fijn afgestemde lichtemissie en verfijnde voedingsprogramma's. Zo bereiken moderne, hi-tech kassen een superieur niveau van energie-optimalisatie. Het doel is uiteraard het verbeteren van de verhouding gram/watt van het eindproduct. Een aantal kwekers gebruikt inmiddels ook kunstmatige intelligentiesoftware om gegevens te analyseren en de meest efficiënte manieren te bepalen om de grootste opbrengsten te produceren.

Zelfs als het gemiddelde thuisproject niet ontzettend vervuilt en het doel verschilt van commerciële activiteiten, is het slim om de technologische ontwikkelingen in de cannabis industrie in de gaten te houden. Dit vertaalt zich wellicht in een meer efficiënte en duurzame kweek. Energie besparen, biologisch kweken en afvalmateriaal verminderen, verdienen de aandacht van elke thuiskweker. Zo ga je verantwoord te werk, bespaar je geld en kweek je cannabis van topkwaliteit, zonder chemicaliën.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.