Inbegrepen GRATIS producten
Duurzaam cannabis kweken
Het kweken van wiet kost veel energie en water, ongeacht het formaat van jouw project. Daarnaast produceer je afval, wat je verantwoord moet verwerken. Gelukkig kun je je kweekruimte duurzamer maken met wat simpele stappen. Daarmee beperk je jouw impact op het milieu en de omgeving.
Je bent slechts enkele stappen verwijderd van het kweken van milieubewuste wiet.
Inhoud:
Voor de productie van eersteklas toppen, vereisen wietplanten daglicht (of het kunstmatige equivalent), constante hydratatie en regelmatige voeding. Om aan deze behoeften te voldoen, heb je veel elektriciteit en water nodig. Bij dit proces ontstaat afval, wat een negatieve impact heeft op het milieu.
Gelukkig kun je je kweekruimte duurzamer maken met wat simpele stappen. Daarmee verklein je ook je ecologische voetafdruk.
Wat Is Duurzaam Wiet Kweken?
In de VS gebruikt de cannabisteelt[1] 1% van de elektriciteit van het land. Naar schatting staat de door legale kwekers gebruikte energie om 1 kilo toppen te produceren, gelijk aan zeven keer met de auto het hele land doorkruisen. Qua financiën bedraagt de energierekening voor legale wietkweek in de VS ongeveer $6 miljard. Met dat in gedachten is er duidelijk behoefte aan meer efficiënte energie.
Je denkt misschien dat duurzaam kweken alleen zinvol is voor grootschalige, commerciële kwekers. Maar toch is het ook zinvol voor kleinschalige projecten. De kosten van krachtige kweeklampen, afvoerinstallaties en ventilatoren lopen al snel op. Bovendien gebruiken ook hobbykwekers voedingstoffen. Deze producten creëren ook afvalstoffen die schadelijk zijn voor het milieu.
Daarom is duurzaam kweken belangrijk én interessant. De legalisering van wiet in bijvoorbeeld Canada, laat zien dat het kweken van wiet zijn tol eist van het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer mensen en bedrijven die ernaar streven om het kweken van wiet ‘groener’ te maken.
Bij het duurzaam kweken van wiet gaat het om het beperken van de impact van je kweek op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een alternatieve energiebron voor je lampen, maar ook het gebruik van natuurlijke meststoffen. Al deze aanpassingen zijn haalbaar. Het doet er niet toe of je binnen of buiten kweekt, op commerciële of kleine schaal.
De 4 Pijlers van Duurzaam Cannabis Kweken
Meer specifiek zijn er 4 belangrijke aspecten van cannabiskweek waar kwekers duurzamer kunnen werken.
1. Energieverbruik van Lampen
Een cannabisplant is dol op zonlicht. Hoe meer licht, hoe meer toppen ze produceert. Binnenkwekers moeten daarom investeren in krachtige lichtbronnen zodat hun planten maximaal kunnen groeien. Over het algemeen gebruiken kwekers tenminste 500–800 watt verlichting per vierkante meter bladerdak. Veel kwekers gebruiken installaties met een hoger wattage om de opbrengst te maximaliseren.
Uiteraard gebruik je veel elektriciteit met zulke sterke lampen. Als je bijvoorbeeld een kleine 250W lamp 18 uur per dag laat branden tijdens een groei van 4 weken, daarna 12 uur per dag voor een bloeitijd van 8 weken, gebruik je grofweg 315 kilowattuur aan elektriciteit. Dat klinkt misschien niet spannend, maar bedenk dat:
- De meeste binnenkwekers kiezen voor groeilampen van minimaal 300W.
- De meeste binnenkwekers kweken meerdere oogsten per jaar.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat de meeste groeilampen (zelfs leds) warmte afgeven bij langdurig gebruik. Om dat te compenseren, gebruiken kwekers meestal ventilatoren, afvoerinstallaties en airco-systemen om het klimaat te beheersen. In de eerder genoemde berekening is geen rekening gehouden met deze kosten. Reken maar dat dit aantikt.
2. Energieverbruik voor Klimaatbeheersing
De cannabisplant is dus dol op licht, maar ook op een hoge temperatuur en gemiddelde luchtvochtigheid. Als binnenkweker heb je dus nog meer apparatuur nodig. Hiermee monitor je het klimaat in de kweekruimte en doe je aanpassingen als dit nodig blijkt.
In de meeste gevallen heb je de volgende apparatuur nodig om het klimaat te beheersen:
- Een afvoerinstallatie om hete lucht uit je kweekruimte af te voeren en te verversen.
- Ventilatoren om de lucht in je kweekruimte te circuleren.
Opmerking: Mogelijk heb je ook een airconditioner en een ontvochtiger nodig. Dit is afhankelijk van de grootte van je ruimte, het aantal gekweekte planten en je locatie. In de meeste kleinschalige projecten zijn deze apparaten niet nodig.
Net zoals met kweeklampen, gebruiken deze apparaten veel stroom. Je afzuiginstallatie draait bijvoorbeeld 24 uur per dag. Gemiddeld verbruikt dit systeem ongeveer 30W elektriciteit (dat verschilt natuurlijk per model).
Je andere ventilatoren staan ook voortdurend aan. Deze verbruiken grofweg 20W per stuk (in grotere kweekruimtes heb je meerdere ventilatoren nodig). Als je slechts 1 ventilator en afvoerinstallatie 24 uur per dag, 12 weken (4 weken groei, 8 weken bloei) laat draaien, loopt dat op tot 108 kilowattuur elektriciteit.
Buiten je lampen zijn klimaatregelaars de grootste energievreters in je kweekoperatie. Als je hierop geld kunt besparen, ga je dat zeker merken.
3. Waterverbruik
Het tijdschrift BioScience publiceerde in 2015 een artikel[2]. Hierin lezen we dat een enkele cannabisplant, buiten of in kassen gekweekt in Californië tussen juni en oktober, ongeveer 22 liter water per dag verbruikt. Nu verbruiken planten die je binnen kweekt voor persoonlijk gebruik natuurlijk lang niet zoveel water. Toch geven deze cijfers aan hoeveel impact het kweken van wiet heeft op het milieu, vooral op commerciële schaal.
Hoeveel water jouw planten vereisen, hangt sterk af van de temperatuur in je kweekruimte. Het verschilt ook per strain en is afhankelijk van de gezondheid en grootte van elke plant. Hoe dan ook kun je besparen op water in je kweekruimte. Dat is belangrijk als je duurzamer wilt kweken.
4. Afvalverwerking
Het kweken van cannabis genereert zowel organisch als niet-organisch afval. Dit geldt overigens voor alle tuin- of landbouwprocessen. Ongeacht de omvang van je kweekoperatie is het jouw taak om dit afval op verantwoorde wijze te verwerken.
Commerciële kwekers in legale markten maken daarvoor meestal gebruik van derden. In de VS bijvoorbeeld, is GAIACA de eerste volledig bevoegde wietafvalverwerker van het land.
Gelukkig is het verwerken van wietafval erg simpel voor de thuiskweker. Organisch afval kun je direct op de composthoop gooien. Denk aan resterend plantenmateriaal dat overblijft na de oogst. Er zijn ook eenvoudige manieren om grond te hergebruiken.
Het verwerken van restwater met voedingsstoffen kan wat lastiger zijn. Als het niet teveel is, kun je het verdunnen en gebruiken voor andere planten. Is het een grote hoeveelheid, kun je kijken naar systemen voor ontzilting en omgekeerde osmose. Deze helpen om een deel van dat water te hergebruiken.
Hoe Kun je Zelf Duurzaam Wiet Kweken?
We weten inmiddels dat duurzaam kweken voordelig is. Het maakt niet uit of je een commerciële of beginnende thuiskweker bent. Hieronder vind je een aantal manieren om je wietkweek milieuvriendelijker te maken.
Zorg voor Optimale Luchtstroom
Deze stap is heel simpel. Toch is de impact op de energie-efficiëntie van je kweekruimte indrukwekkend. Door een betere luchtcirculatie profiteren je planten via:
- Het reguleren van schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
- Het voorkomen van stagnerende, CO₂-arme lucht. Dit zorgt voor voedingsblokkade en lokt plagen en schimmels naar je kweekruimte.
- De hitte beperken die je kweeklampen genereren.
Het optimaliseren van de luchtcirculatie in je kweekruimte is vrij simpel. Idealiter waait er zowel onder als boven het bladerdak van je planten steeds een zacht, prettig briesje.
In een kleine ruimte, zoals een kweektent, kun je kiezen voor een eenvoudige clip-on ventilator aan een van je muren of steunbalken. Dit is vaak genoeg om een lichte bries te veroorzaken. In grotere ruimtes moet je investeren in krachtige vloer- of muurventilatoren. Je hebt wellicht meerdere ventilatoren nodig om je de luchtstroom rondom je planten te sturen.
Naast de ventilatoren zijn er kwekers die daarnaast afvoersystemen installeren. Hiermee verwijder je warme, stagnerende lucht uit de ruimte en zuig je verse buitenlucht aan. Deze systemen bevatten een afvoerventilator, leidingen en een koolstoffilter om eventuele geurtjes te verdoezelen.
Voor kleinere kweekruimtes kun je passieve inlaatsystemen gebruiken. In plaats van afvoerventilatoren (die op stroom draaien), gebruiken passieve inlaatsystemen poorten die verse lucht op natuurlijke wijze door de kweekruimte laten bewegen.
In een kleine binnentent kun je waarschijnlijk toe met 1–2 poorten en een kleine ventilator. Zo kun je voldoende lucht circuleren zonder noodzaak voor een afvoersysteem. Grotere installaties hebben echter meer luchtstroom nodig. Een actief afvoersysteem is daarbij onmisbaar.
Bespaar Water en Gebruik het Opnieuw
Een andere, eenvoudige manier om de impact van je kweekruimte op het milieu te beperken, is bewustwording van je waterverbruik. Je kunt op meerdere manieren bewuster omgaan met water:
- Vang regenwater en condenswater van je airco’s op.
- Als je in aarde kweekt, beperk dan de hoeveelheid water die je laat weglopen. Gebruik omgekeerde osmose om wegvloeiend water te hergebruiken.
- Meng perliet en vermiculiet door je grond voor betere waterretentie.
- Gebruik je hydrocultuur? Steriliseer en recycle je water via een van de volgende methodes.
- Overweeg een overstap op hydrocultuur of aerocultuur. In tegenstelling tot wat wordt gedacht, verbruiken dergelijke systemen minder water dan systemen met grond.
Als je het waterverbruik in de kweekruimte wilt verbeteren, denk dan ook eens aan:
- De herkomst van je water. Kun je water opvangen uit de omgeving? Of kun je water hergebruiken van huishoudelijke apparaten (zoals de vaatwasser, wasmachine of douche)?
- Hoeveel water je aan je planten geeft en hun daadwerkelijke behoeften.
- Wat je doet met het water dat afvloeit van je planten.
Maak Biologische Grond en Pesticiden
Laat je niet foppen door de gedachte dat het kweken van biologische wiet moeilijker is dan regulier kweken. Je hebt slechts een biologisch medium nodig. Daarnaast maak je de overstap van chemische voedingsstoffen naar natuurlijke bemesting, zoals guano of compost. De minimale investering loont de moeite. Biologisch gekweekte wiet smaakt en ruikt fantastisch.
De basis van geweldige biologische wiet is natuurlijk geweldige grond. Het maken van je eigen biologische supergrond is heel makkelijk. Gebruik biologische startergrond en natuurlijke ingrediënten zoals perliet, wormenmest, visbeendermeel en guano.
Voor wat betreft de biologische bemesting van je planten, adviseren we compostthee. Er zijn veel kant-en-klare opties. Zelf maken, kan ook met compost, melasse, vloeibare kelp en vishydrolysaten. Deze producten bevatten alle voedingsstoffen die je planten nodig hebben. Daarnaast ondersteunen ze de groei van micro-organismen in de grond. Deze helpen bij de ontwikkeling van je planten en beschermen tegen schimmels en plagen.
Ja, zelfs bij het bestrijden van plagen, kun je biologische producten gebruiken. Neemolie bijvoorbeeld, is een natuurlijke pesticide. Je bestrijdt er spintmijten, varenrouwmuggen, bladmineerders etc. mee. Je kunt ook je eigen insecticiden maken met gelijke delen plantaardige olie en natuurlijke zeep, verdund met water. Spray dit mengsel op de insecten of aangetaste bladeren. Let op dat je niet op de toppen spuit.
Als alternatief kun je ook een mengsel maken van 2 bollen knoflook, 120ml plantaardige olie en 1 theelepel natuurlijke zeep en water. Daarmee maak je je eigen afweermiddel tegen insecten.
Tot slot kun je lieveheersbeestjes, spinnen en micro-organismen (die je bijvoorbeeld vindt in biologische aarde) inzetten om plagen te bestrijden. Combineer nuttige insecten, neemolie en een natuurlijke insectenbestrijder. Zo kun je zelfs de meest hardnekkige plagen de baas.
Gebruik een Combinatie van Kunstmatig en Natuurlijk Licht
Wil je het nog groener aanpakken? Vervang je kunstlicht dan zoveel mogelijk door daglicht. Natuurlijk is het aantal uren daglicht afhankelijk van waar je woont en het seizoen.
Als je bijvoorbeeld in de winter kweekt, dan krijgen je planten per dag hooguit enkele uren daglicht. Toch kun je een groot verschil maken in je energieverbruik als je de kweeklampen een aantal uren per dag uitzet. Dat merk je in je energierekening.
Hieronder een aantal manieren om daglicht te gebruiken als binnenkweker:
- Zet je zaailingen of stekjes op een vensterbank. Jonge, kwetsbare plantjes houden van indirect en gedempt licht.
- Zet je planten op een mooie, zonnige plek buiten (als je klimaat dat toelaat natuurlijk).
- Als je kweekruimte grote ramen heeft, waardoor direct zonlicht binnenkomt, maak daar dan gebruik van. Zet je kweeklampen pas aan als de zon niet meer naar binnen schijnt.
Gebruik AI en Automatisering
Het lijkt misschien wat futuristisch, maar veel kwekers maken al volop gebruik van automatisering en AI in de kweekruimte. Meestal gebruiken kwekers automatisering om apparaten aan- en uit te zetten. Vaak draait het om:
- Het automatiseren van je groeilampen zodat ze een 18/6 of 12/12 cyclus volgen.
- Het automatiseren van je airco’s en ontvochtigers/ bevochtigers. Deze schakelen in als de temperatuur en vochtigheid in je kweekruimte niet meer optimaal is.
- Het automatiseren van je ventilatiesysteem (afvoer en ventilatoren).
- Het automatiseren van CO₂ supplementatie (als je daar gebruik van maakt).
- Het automatiseren van voedingstoffen met auto-doseringen.
Het automatiseren van je kweekoperatie is helemaal niet moeilijk. Je hebt er wel de juiste apparatuur voor nodig. Voor de meeste hobby-kwekers die een paar planten per keer kweken, is het een kwestie van een timer gebruiken voor het controleren van de lampen en ventilatoren.
Gevorderde kwekers met iets meer ruimte, willen waarschijnlijk ook controle over de temperatuur en vochtigheid. Grootschalige kwekers investeren natuurlijk in multifunctionele controllers voor hun kweekruimte. Daarmee beheren ze tegelijkertijd de temperatuur, vochtigheid, verlichting en CO₂.
3 Duurzame Stroomvoorzieningen voor Je Wietkweek
We hebben al eerder genoemd dat het energieverbruik van je groeilampen en andere apparatuur de grootste invloed heeft op het milieu. Gelukkig zijn er ook duurzame stroomvoorzieningen. Daarmee verminder je de hoeveelheid koolstof die je in de kweekruimte uitstoot.
Zonnepanelen
Steeds meer mensen gebruiken zonnepanelen als stroomvoorziening voor hun huishouden. Het is niet gebruikelijk, maar zeker mogelijk om je kweekruimte te laten draaien op zonne-energie.
Voordelen:
- Alle extra geproduceerde energie gaat terug naar het netwerk, waardoor je energierekening daalt.
- Overal verkrijgbaar en makkelijk te installeren.
- Sommige overheden bieden subsidies aan huishoudens die zonne-energie gaan gebruiken, of belastingvoordeel.
- Als elektriciteit bij jou kostbaar is, kan een kweekruimte op zonne-energie je op lange termijn veel geld besparen.
Nadelen:
- Het grootste nadeel van het gebruik van zonne-energie is de initiële investering. De panelen zelf en de installatie daarvan, zijn behoorlijk prijzig. Die kosten zijn met name intimiderend als je jaarlijks slechts een paar planten kweekt in een kleine ruimte. Onthoud dat je dat geld eigenlijk vanzelf terugverdient met de besparing op energie.
- Als je ergens woont waar de zon niet vaak genoeg schijnt, is het mogelijk niet efficiënt.
Windenergie
Windenergie is een andere geweldige alternatieve energiebron. Misschien denk je direct aan enorme turbines in het veld. Toch bestaan er kleinere versies voor persoonlijk gebruik. Het is waarschijnlijk verrassend te horen dat windturbines veel minder kosten dan zonnepanelen. Toch kent ook windenergie de nodige voor- en nadelen.
Voordelen:
- Turbines zijn goedkoper dan zonnepanelen.
- Ze zijn geweldig voor het genereren van energie in gebieden met weinig zonlicht.
Nadelen:
- Ongeacht hun grootte nemen ze veel ruimte in beslag.
- Turbines kun je bijna niet verbergen als je je kweekoperatie geheim wilt houden.
Waterkracht
Tot slot, vermelden we waterkracht. Dit is een van de beste bronnen van hernieuwbare, schone energie. En hoewel het wat plaatsgebonden is (je moet toegang hebben tot stromend water), zijn waterkrachtgeneratoren behoorlijk kosteneffectief. In feite kun je zelfs je eigen generator bouwen[3]. Dit doe je tegen een fractie van de kosten van een kant-en-klare hydro-elektrische generator.
Voordelen:
- Maakt gebruik van natuurlijke, duurzame hulpbronnen.
- Bespaart op lange termijn geld.
Nadelen:
- Sommige waterkrachtsystemen zijn ontzettend duur, afhankelijk van de schaal van de operatie.
- Je moet toegang hebben tot een nabijgelegen waterbron.
Red het Milieu, een Zaailing per Keer
Al deze eenvoudige, duurzame aanpassingen zijn binnen handbereik, ongeacht het formaat van jouw kweekruimte. Zelfs als je niet al het bovenstaande doet, kun je met enkele aanpassingen al veel verschil maken. Je planten en je lokale milieu zullen je dankbaar zijn, evenals je portemonnee!
External Resources:
- Growing Marijuana Uses 1 Percent of America’s Total Electricity, Industry Says https://www.vice.com
- High Time for Conservation: Adding the Environment to the Debate on Marijuana Liberalization https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- DIY: Make Electricity Using Your Backyard Stream - The Green Optimistic https://www.greenoptimistic.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.