Het kweken van je eigen cannabis kost tijd, moeite en geduld. Je moet bergen werk verzetten in een ontzettend nauwkeurig proces, van het ontkiemen van de zaden tot het oogsten van het eindproduct.

Als je geluk hebt, ontwikkelen je toppen zich naar behoren: perfect en conisch gevormd, klaar om te worden gedroogd en geconsumeerd. Maar soms kunnen vossenstaarten ontstaan, waarmee het kweekproces intensiever wordt en het uiterlijk van je kostbare toppen verandert.

cannabisknoppen foxtailing door warmte of lichte stress

WAT ZIJN VOSSSENSTAARTEN?

De cannabisplant wordt gekenmerkt door bloemkelken en dit is ook de plaats waar de zaden zich kunnen ontwikkelen. Bloemkelken groeien in groepen, vooral in vrouwelijke planten, gedurende de periode waarin ze volwassen worden en licht opnemen. Hierdoor ontstaat ook de mogelijkheid op de ontwikkeling van vossenstaarten, ofwel "foxtails". Vossenstaarten bestaan eigenlijk uit een groep bloemkelken, bovenop elkaar gestapeld, waardoor de formatie van de toppen vreemd aandoet.

Toppen die vossenstaarten vertonen, zijn niet echt nadelig, maar ook niet voordelig. Het meest opvallende nadeel is dat de structuur van het kruid verandert. In plaats van te groeien in een rondere vorm, neigen de toppen zich meer langgerekt te ontwikkelen, wat uiteindelijk de hoeveelheid bruikbaar product vermindert. Daarnaast wijst dit proces erop dat je planten niet goed rijpen.

Met "slechte" foxtailing wordt bedoeld dat de vossenstaarten ontstaan door licht en/of hittestress. Dat is vaak te zien aan toren-vormige bloemkelken, wat een raar uiterlijk geeft aan de top.

Vossenstaarten zijn echter niet altijd een afwijking. Er zijn bepaalde cannabis soorten die van nature foxtails ontwikkelen, zoals een aantal Purple varianten of de Cole Train soort. Dit fenomeen komt vaker voor bij sativa planten en dan vooral de toppen die zijn gekweekt in tropische regio's, zoals Colombia of Thailand.

cannabis foxtailing toppen

DE VERSCHILLENDE VORMEN VAN VOSSENSTAARTEN

De eerste vorm van vossenstaarten heeft alles te maken met genetica. Sommige toppen hebben er gewoon een genetische aanleg voor. De vossenstaarten bij deze soorten zijn meer uniform en dominant aanwezig in de plant.

Dit wordt beschouwd als "goede" foxtailing, omdat het simpelweg in de aard van de plant zit. Het fenomeen is hierbij onvermijdelijk, ongeacht de gebruikte kweektechnieken. Ook moet worden opgemerkt dat toppen die genetische vossenstaarten hebben, vaker een hoger THC-gehalte bezitten.

Een andere vorm van foxtailing wordt veroorzaakt door licht- of hittestress. Dit komt meestal voor bij binnenkwekers. Planten die te dicht onder een LED of zware HPS-lamp zijn geplaatst, lopen het meeste risico.

In tegenstelling tot genetische vossenstaarten, die als "goed" worden beschouwd, is hierbij het tegenovergestelde het geval. Onder deze omstandigheden, wijst het foxtailen van de planten erop dat de kweker de lampen hoger moet ophangen of de dagelijkse blootstelling aan licht moet verminderen. Vossenstaarten die zich ontwikkelen door een overmatige blootstelling aan licht, zien er niet echt beschadigd uit. Maar in werkelijkheid is de kans groot dat het eindproduct aan kracht verliest door de aanhoudende hittestress.

led, HID en niet-gekoelde lampen lichten cannabis teelt

HET VERMIJDEN VAN "SLECHTE" VOSSENSTAARTEN BIJ CANNABIS

Zoals hierboven vermeld, is de oorzaak van "slechte" vossenstaarten een langdurige blootstelling aan hitte en licht. Het is logisch dat dit moet worden vermeden, maar er zijn ook andere ondersteunende methoden.

Een ervan is de standaard temperatuur in de kweekruimte rond de 23 graden Celsius (74 graden Fahrenheit) te houden als de lampen aan zijn en de temperatuur met 5-7 graden te verlagen als de lampen uit zijn. Je kunt dit doen door airconditioning of ventilatie te installeren. Maar je kunt ook kiezen voor gekoelde lampen in plaats van HPS.

Voor wat betreft de afstand van de planten tot de lampen, houd je de planten op een veilige afstand van 60cm tot HID lampen en 75cm tot niet-gekoelde lampen. Als je LED verlichting gebruikt, kun je 40cm aanhouden.

Een ander probleem is dat sativa soorten van nature meer geschikt zijn om buiten te worden gekweekt. Als je geen andere keuze hebt dan binnen te kweken, beperk de blootstelling aan licht dan tot 11,5 uur per dag. Je kunt ook wat B-52 vitaminen toevoegen om de stressniveaus te verlagen. Houd zoveel mogelijk ruimte boven en rondom de plant vrij.

Met deze simpele stappen, is het mogelijk de opbrengst en de kracht van je eindproduct te beschermen tegen een overdosis stress.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.