HOEVEEL PLANTEN KAN IK KWEKEN PER VIERKANTE METER?

Voordat je begint met het kweken van planten, heb je een plan en een tijdlijn nodig. Eerst moet je bepalen hoeveel ruimte je kunt gebruiken voor de kweek. Op de doos van kweektenten staan de exacte afmetingen vermeld. Maar als je je eigen kweektent bouwt, of een volledige ruimte ombouwt tot kweekruimte, moet je eerst wat maten gaan opmeten. Daarna moet je inschatten hoeveel licht je moet inzetten, terwijl je goede omgevingscondities behoudt voor je planten. Verderop in dit artikel bespreken wat belangrijk is als je je bezighoudt met de verlichting.

Hoeveel Cannabisplanten Kun Je Kweken Per Vierkante Meter

Misschien is de belangrijkste vraag die elke kweker aan zichzelf moet stellen deze; hoeveel tijd kan ik besteden aan de kweek van cannabis? Werk, familie en sociale verplichtingen kunnen ervoor zorgen dat het lastig wordt om een goede balans te vinden. Een grote sativa plantage neemt meer tijd in beslag dan een paar autoflowering planten in een kast.

De genetica die je kiest en je manier van kweken bepalen uiteindelijk hoeveel tijd er nodig is voordat je planten geoogst kunnen worden. Hoeveel je er precies wilt kweken, is een persoonlijke keuze. Maar het volgende helpt je het magische aantal voor indoorkweek te ontdekken.

Planten Door Vierkante Meter Cannabis

HOEVEEL LICHT HEEFT MIJN PLANTAGE NODIG?

Dat is nog niet zo simpel. Je kunt niet gewoon naar de winkel gaan en de meest krachtige groeilampen aanschaffen. Want elke kweekruimte is anders. Twee factoren moeten altijd goed worden overwogen en gecontroleerd: de temperatuur en relatieve vochtigheid (RH). Dit zijn de belangrijkste omgevingsfactoren die de indoorkweker moet reguleren. Daarnaast heb je de juiste benodigdheden nodig. Investeer in luchtinlaat ventilatoren en luchtuitlaat ventilatoren. En, indien mogelijk, ook in airconditioning of verwarming.

HID - HIGH INTENSITY DISCHARGE

HID lampen zijn een fantastische verlichtingsbron voor een kweekruimte en bij de meeste professionals nog altijd favoriet. Helaas worden halogeen en HPS lampen heet. Ze zijn dan ook een behoorlijke aanslag op je energierekening. Een lamp van 400-600W per m² is een goede vuistregel. Maar misschien moet je genoegen nemen met eentje van 250W. Je kunt ervoor kiezen om de zijreflectie te verbeteren met behulp van Mylar folie. Dit kun je doen als je de temperatuur en RH niet goed kunt regelen. Maak je gebruik van ouderwetse verlichtingsarmaturen? Dan is het noodzakelijk om krachtige ventilatoren in te zetten. En, indien mogelijk, ook airco, om ervoor te zorgen dat het niet te heet wordt.

LED - LIGHT EMITTING DIODE

Moderne led-groeilampen geven veel minder warmte af en zijn efficiënter dan HID lampen. Het grootste nadeel met de nieuwste soorten led-lampen is de aanzienlijke investering die je moet doen. Alleen dan heb je een fatsoenlijke, hoogwaardige set. Op de lange termijn betaalt zich dat echter uit door de besparing op je energierekening. Kies je led-set zorgvuldig uit, want niet alle led-lampen zijn op dezelfde manier gemaakt. Momenteel zijn de technologieën met 3W diodes en COB veelbelovend. Doordat ze minder hitte en meer bruikbaar licht per watt geven, bespaar je ook op de ventilatoren voor het reguleren van de luchtstroom.

CFL - COMPACT FLUORESCENT LIGHT

Met CFL zijn de mogelijkheden beperkt. Ze zijn natuurlijk goedkoop en efficiënt, maar slechts tot op zekere hoogte. De schrijver van dit artikel is van mening dat het koele, witte licht van CFL prima is voor de vegetatieve groei van planten en stekken. Maar daarmee houdt het ook op. Het is geen goed idee om alleen maar CFL te gebruiken tijdens de bloeifase. Maar als je het tijdens de bloeifase combineert met HPS, kan het juist zeer lucratief zijn.

EEN TEELT MET VEEL VOLUME: (SOG) SEA OF GREEN

Bij de sea of green methode  gaat het erom (zoals de naam al doet vermoeden) dat je een zo groot mogelijk oppervlak bedekt met planten. Over het algemeen worden fotoperiode klonen of autoflowering strains gebruikt om een consistente, gereguleerde plantage te verkrijgen. Deze techniek is snel en levert goede oogsten op. Stekken krijgen één à twee weken om van de vegetatieve fase door te groeien naar een standaard 12/12 bloei van acht tot tien weken. Anderzijds kun je bij autoflowering soorten een consistent schema aanhouden van 18/6, 20/4 of 24/0. Deze zijn acht tot tien weken na het zaaien klaar voor de oogst. Je hebt dan geen tijd voor snoeien of trainen, maar dat is ook niet nodig.

Gezien de planten geen tijd hebben om te vertakken, gaat het erom om veel kleine planten te kweken met stevige hoofdcola’s. Je kunt er ongeveer vier tot zestien per m² kweken onder 400W HPS lampen in bakken van 5-12l. Het is erg tijdrovend om met de hand water te geven als je zoveel planten kweekt. Veel kwekers maken hierbij dan ook gebruik van geautomatiseerde hydrocultuursystemen om ze te voeden. Een goed onderhouden plantage met een SOG kan vier tot zes keer per jaar een oogst opleveren van 500g/m².

Main-lining Techniek Cannabis

SNOEIEN EN TRAINEN VOOR MAXIMALE OPBRENGSTEN

Wil je zo weinig mogelijk cannabisplanten kweken, maar wel optimale opbrengsten behalen? Dan moet je gebruikmaken van technieken die de opbrengst vergroten. Je kunt daarbij kiezen uit twee opties: snoeien en trainen. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen. Wij adviseren je zelfs om beide methodes te combineren voor de beste resultaten.

TOPPEN EN FIMMEN

De meest gebruikte snoeimethodes om meer te genereren, zijn toppen en fimmen. Door de hoofdstengel te snoeien en de apicale dominantie te verbreken, kun je een grotere opbrengst krijgen. Als je dit doet met een schone snede heet het "toppen". Wanneer je echter knijpt en een stukje van de stengel laat zitten (25%), dan heet het "fimmen". De planten worden hierdoor bossiger. Ook ontwikkelen ze meerdere hoofdcola’s in plaats van slechts een. Je kunt beide methodes verschillende keren toepassen. Dat hangt echter ook af van hoeveel zijwaartse ruimte je wilt gebruiken.

Denk eraan dat elke keer als je marihuana snoeit, de plant tijd nodig heeft om te herstellen. De kosten van deze snoeimethode om een maximale oogst te behalen, zitten met name in de tijd die het kost. Reken op een langere vegetatieve groeicyclus. Een goed gesnoeide, bossige plant heeft zes tot acht weken nodig om een ruimte van 1m² te vullen.

Toppen En Fimmen Cannabis

LST – LOW STRESS TRAINING

LST of low stress training is een trainingstechniek die ook goed te doen is voor beginners. Net zoals de hierboven genoemde snoeimethodes vormt dit een goede combinatie met een ScrOG of screen of green techniek. Door de stengels tijdens de vegetatieve fase te buigen of vast te binden, kan de kweker ervoor zorgen dat de plant zich bossiger ontwikkelt. Daarmee kunnen twee tot vier planten een ruimte van 1m² effectief vullen. Voor het herstel zijn maar een paar dagen nodig en deze methode werkt zelfs bij autoflowering strains.

Gerelateerd Artikel
Low Stress Training

SCROG – SCREEN OF GREEN

Beschouw je jezelf als een ervaren kweker en beheers je de andere technieken die we hebben genoemd al? Dan is het mogelijk de oogst verder te vergroten door een “screen of green” te bewerkstelligen. Wat een ScrOG precies is? In feite is het een rastervormig scherm gemaakt van kippengaas of vergelijkbaar gaasmateriaal. Hier weef je de scheuten van groeiende cannabisplanten door om zo de groei te sturen. Met dit weefproces kun je het beste in de vegetatieve fase beginnen. Rond het vervolgens voor de derde week van de bloei af. Zo blijven uitsluitend de hoofdtoppen onder het licht en focust de plant zich op de topproductie. Hierbij dien je de planten ook vroeg te toppen, zodat de takken zo lang mogelijk groeien. Vervolgens haal je ze in meerdere richtingen door het raster. Zo is het mogelijk de volledige oppervlakte van de kweekruimte te benutten.

Dan de kwestie van ruimte. Mocht je een plant per vierkante meter kweken, gebruik dan potten van minstens 20l. Wil je minder tijd aan het oogsten kwijt zijn? Dan is het ook mogelijk 4 planten, elk in een pot van 10l, op dezelfde vierkante meter te plaatsen. Er geldt geen strikte regel voor deze aantallen, maar door je aan deze richtlijnen te houden, zit je in elk geval veilig.

Scrog Screen Of Green Cultivation Techniek Cannabis

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.