Je plant kwijnt weg, je constateert dat de bladeren vergelen of lelijke plekken vertonen. Misschien wil ze wel helemaal niet groeien. Er zijn veel oorzaken waarom planten ziek kunnen worden. Dat kan variëren van bewateringsproblemen tot invasies van schadelijke dieren, slechte belichting, warmtestress en zo meer.

Ongeacht de oorzaak van de ziekte van je planten, moet je om te beginnen de diagnose vaststellen. Wanneer je de reden(en) waarom je plant ziek is, hebt getackeld, wil je haar natuurlijk zo snel mogelijk weer laten opleven. Hier volgt wat je kunt doen om je planten te laten herstellen van plagen, ziektes en meer.

Gerelateerd Artikel
Gele Cannabis Bladeren

PROBLEMEN IN JE KWEEKOMGEVING

Als blijkt dat je plant doodgaat of flink te lijden heeft, heb je waarschijnlijk met een groter probleem te maken. Doorgaans is de snelle achteruitgang van haar gezondheid een teken van een fundamenteel probleem of een invasie. Het kan hierbij gaan om milieuproblemen, microscopisch kleine plagen en andere boosdoeners.

Vochtigheid En Temperatuur

CONTROLEER DE TEMPERATUUR EN VOCHTIGHEID IN JE KWEEKRUIMTE

Wanneer je binnen kweekt, is de eerste stap die je moet ondernemen om je planten weer tot leven te wekken het controleren van de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte of kweektent. De ideale temperatuur voor klonen en zaailingen ligt tussen de 20-25ºC. Naarmate de planten ouder worden, kunnen ze wat meer warmte verdragen, tot 28ºC. Alles boven deze waarden is buitensporig en veroorzaakt stress. Bovendien wordt het dan moeilijker voor je planten om te herstellen.

Voor de vochtigheid in je ruimte geldt hetzelfde. Ook die moet binnen een bepaalde marge blijven, afhankelijk van de fase van de groei. Het optimale vochtigheidsniveau voor bloeiende planten is 40-50%. Een plant in de vegetatieve groei is echter bestand tegen een wat vochtiger milieu, van 40-70%. Als de luchtvochtigheid te hoog is, moet je de ventilatie in je kweekruimte verbeteren. Een vochtonttrekker werkt daarbij het best, maar kost wel een paar centen. Je planten leven maar moeilijk op wanneer de omgeving niet stabiel en piekfijn op orde is.

BUITEN WARMTESTRESS VOORKOMEN

Hoewel cannabisplanten van voldoende zonlicht en warme temperaturen houden, kunnen planten die 's zomers buiten gekweekt worden problemen krijgen door warmtestress en de zinderende zon. Met name wanneer ze herstellende zijn van een ziekte. Als je in potten kweekt en de planten eruitzien alsof ze hittestress hebben, zet ze dan op een schaduwrijke plek. Minder warmte en minder direct zonlicht zorgen ervoor dat ze weer aan kunnen sterken.

Hitte Stress Cannabis Buitenshuis

VERMINDER DE LICHTINTENSITEIT

Normaal gesproken gebruiken kwekers lampen met een hoog wattage, zodat de planten sneller groeien. Meer licht betekent dat de plant harder moet werken en hoogstwaarschijnlijk een hogere opbrengst produceert. Dergelijke planten zijn echter kwetsbaarder voor tekorten en andere problemen. Een manier om je zieke plant een rustpauze te gunnen, is door het verminderen van de lichtintensiteit. Hang je lampen een stukje hoger en verder weg. Of gebruik minder sterke verlichting.

Als je binnen kweekt met lampen die geregeld worden door een timer kun je ook het aantal lichturen dat je planten krijgt, verminderen. Wanneer je tijdens de groeiperiode bijvoorbeeld het aantal lichturen vermindert naar 17 of 16 per dag, krijgen ze meer tijd om te "rusten" en te herstellen.

SPOEL JE PLANTEN

Veel problemen met zieke cannabisplanten worden veroorzaakt door overvoeding. Wanneer een plant niet alle voedingsstoffen die je haar geeft kan opnemen, bouwen zouten en mineralen zich na verloop van tijd op in de aarde. Dat verandert de pH-waarde in het wortelstelsel, waarbij de bodem zuurder wordt. Zuurder dan de beperkte marge waarbinnen je cannabisplant gezond groeit. Dit leidt ertoe dat je plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Zelfs niet als die ruimschoots aanwezig zijn. Als dit gebeurt, maakt het doorgaan met het geven van voedingsstoffen alles alleen maar erger.

In bijna alle gevallen waarin je planten tekenen van een tekort aan voedingsstoffen of voedingsverbranding vertonen, moet je ze goed spoelen. Dit wil zeggen dat je de overmatige zouten wegspoelt met zuiver water met een gebalanceerde pH-waarde. Zo herstel je de pH in het kweekmedium.

Om je planten te spoelen, doorweek je het kweekmedium een aantal keren met water. Dat moet je zo overvloedig doen dat het vocht telkens vanonder de pot wegloopt. Als je bijvoorbeeld in 7l potten kweekt, spoel je planten dan met 14l water. Wanneer je aarde gebruikt, dan moet de pH-waarde van het water ongeveer 6,5 zijn. Nadat je gespoeld hebt, kun je weer voedingsstoffen geven. Begin dan wel met ½ of ¾ van de aanbevolen dosis. Je kunt het daarna langzaamaan weer opbouwen, zodat de planten geen extra stress ondervinden.

Spoel Cannabisplanten

VERPOT JE PLANTEN

Je planten verpotten naar een nieuwe, grotere behuizing met verse aarde kan ze ook nieuw leven inblazen. Kies een pot waarin het wortelstelsel flink kan uitdijen. Als je plant ernstige schade heeft opgelopen door overbewatering (wortelrot) of diverse schimmels, zou je wat bladeren weg kunnen knippen. Wanneer de wortels minder bladeren te voeden hebben, kunnen ze namelijk sneller herstellen.

HOUD ONGEDIERTE OP AFSTAND

Als je cannabis kweekt, komt het maar al te vaak voor dat je planten belaagd worden door spintmijt, rouwmuggen, fruitvliegjes en andere insecten. Wanneer je eenmaal van die beestjes af bent, moet je er absoluut voor zorgen dat ze niet terugkomen. Invasies van ongedierte kunnen een plant lelijk toetakelen. De planten hebben dus liefdevolle aandacht en tijd nodig om weer op te leven.

Je kunt op verschillende manieren ongedierte weghouden. Zo zijn er natuurlijke insecticiden, zoals neem olie, die zeer effectief kunnen zijn. Je kunt dit ook als bladvoeding gebruiken. Vernevel het daarbij elke 2 tot 3 weken op de bladeren. Tijdens de bloeiperiode moet je echter voorzichtig zijn. Je wilt immers niet dat de overheersende smaak van de neem olie op je toppen komt! Rouwmuggen kun je met kleefstrips vangen. Daar trappen de meesten wel in.

Neemazal - Neem Oil

Neemolie biedt een compleet natuurlijke manier om je wietplanten te beschermen tegen plagen.

Koop Neem Oil

SUPPLEMENTEN VOOR HET HERSTEL VAN JE ZIEKE PLANTEN

Je kunt verschillende supplementen aan je planten geven om stress te verminderen, de groei te ondersteunen en de weerstand te verhogen.

Compost Thee

Als je met aarde kweekt, is compost thee een uitstekend supplement om je zieke en gestreste planten bij het herstel te ondersteunen. Hierbij kunnen ze sneller en robuuster gaan groeien. Daardoor zijn ze minder vatbaar voor ziektes en tekorten. Veel kwekers maken hun eigen compost thee gewoon thuis. Ook is het vaak verkrijgbaar in de betere kweekshops.

Silica

Silica versterkt de celwanden van je planten. Dat is goed om de weerstand te verhogen. Bovendien zorgt het ervoor dat bepaalde mineralen en voedingsstoffen beter beschikbaar zijn, terwijl het ook het wortelstelsel beschermt.

Zeewier

Zeewier bevat vele mineralen en andere microvoedingsstoffen. Het helpt daarmee om stress bij planten te verminderen. Hoe dat precies werkt, weet niemand, maar kwekers gebruiken het al heel lang.

Met de bovenstaande tips hopen we dat jij je kostbare wietplanten weer nieuw leven kunt inblazen. Op naar een overvloedige en gezonde oogst.

Veel plezier met kweken!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.