By Max Sargent


Het bijhouden van een kweekdagboek of een algemeen cannabisdagboek, kan superhandig zijn. Wil je bijvoorbeeld het gedrag van verschillende soorten in de gaten houden? Of wil je weten wanneer je je wietzaadjes moet zaaien? Of wil je gewoon bijhouden hoe verschillende soorten smaken en aanvoelen? Voor al deze en andere vragen is een cannabisdagboek een geweldige optie!

Een cannabisdagboek is een ideale manier om observaties en ontdekkingen vast te leggen en te delen, voor zowel kwekers als wietgebruikers. Het geeft je een handig overzicht van het kweek- of rookproces en alles wat erbij komt kijken. Zo kun je uiteindelijk ontdekken welke methoden en strains goed voor jou werken.

Hoe gebruik je een cannabisdagboek?

Je kunt op wat voor manier dan ook een cannabisdagboek gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld het specifieke gedrag van een bepaalde soort, of zelfs van één plant vastleggen. Maar je kunt er ook je gedachten onder invloed van een specifieke strain in verwerken.

Voor kwekers heeft een cannabisdagboek over het algemeen twee functies. De eerste is het vastleggen van de voortgang van de kweek. Zo kun je onder meer aantekeningen maken met betrekking tot de volgende zaken:

Groei Grootte
Voedingsstoffen Water geven
Plagen Tekortkomingen
Algemene observatiesTen tweede kun je als kweker een cannabisdagboek als kweekkalender gebruiken. Je kunt daarin bijhouden wanneer je planten voeding, water, enz. nodig hebben en of de kweek verloopt zoals verwacht. Door het vastleggen van de voortgang en het plannen van de kweek, kunnen eventuele problemen gemakkelijker worden opgelost.

Maar ook voor wietgebruikers is het erg handig om een cannabisdagboek bij te houden. Als je weer nuchter bent, kun je zo nog eens teruglezen hoe je je voelde bij het gebruik van een bepaalde soort. Dit geeft je een goed beeld van hoe elke strain je daadwerkelijk beïnvloedt.

Kweekdagboek

Maar wat moet je precies in een kweekdagboek schrijven? En wat staat er vaak al in?

Je kweek bijhouden

Veel kwekers houden een kweekdagboek bij om de voortgang van hun planten te volgen. Door ze gedurende langere tijd te observeren, kun je de manier waarop ze groeien echt verfijnen.

Een kweekdagboek heeft vaak speciale secties voor elk aspect van de kweek. Daarnaast heb je vaak de ruimte om dingen in te delen zoals jij wilt. Hieronder een impressie:

  • Het kiemen

Waarom probeer je allereerst niet een paar verschillende manieren om je zaden te kiemen uit, om te kijken wat het beste resultaat oplevert? Zo weet je niet alleen wat de beste methode voor het ontkiemen is, maar door de hele levenscyclus en resultaten van de oogst vast te leggen, kun je ook achterhalen welke ontkiemingsmethode uiteindelijk de beste toppen oplevert.

  • pH, EC, voedingsstoffen en water geven

Noteer ook wanneer en welke voedingsstoffen je gebruikt, en in welke verhoudingen. Deze informatie, in combinatie met het zorgvuldig observeren van de groei, opbrengst en kwaliteit van je plant, geeft je een verbazingwekkend inzicht in de effecten van verschillende nutriënten. En als je een soort vindt waar je echt dol op bent, kun je na een paar oogsten ontdekken waar ze het het beste op doet en er zo het maximale uit halen!

Het observeren van de effecten van water geven kan ook heel nuttig zijn. Misschien gedijen sommige soorten in enigszins vochtige omstandigheden, terwijl andere het beter doen als ze van tijd tot tijd wat uitdrogen. Door een kweekdagboek bij te houden, kun je erachter komen wat je planten nodig hebben.

Wat gebeurt er met de pH- en EC-waarde na het water geven en voeden? Hoe zou je deze waarden de volgende keer kunnen aanpassen om zo optimale resultaten te behalen?

Kweekdagboek

  • Verlichting

De wereld van de **kweeklampen is niet zo duidelijk als sommigen denken. Door bij te houden hoe je planten reageren op verschillende spectrums, tijden, afstanden en soorten licht, kun je bepalen wat het beste werkt.

Misschien kweek je een aantal autoflowers en wil je het beste lichtschema bepalen. Het internet staat vol met speculaties, maar weinig duidelijke antwoorden. Dus, waarom ontdek je het niet zelf?

  • Week per week

Als je je kleine groene vrienden echt wilt begrijpen, zou je zelfs van dag tot dag een dagboek bij kunnen houden. Een cannabisdagboek is echt het perfecte hulpmiddel om de ontwikkeling van je planten in elke fase te volgen. Hoelang duurt de overgangsfase van het vegetatieve stadium naar de bloei eigenlijk? In welke week vindt de meeste groei plaats? Wanneer beginnen de planten echt te ruiken?

Op deze en andere vragen kun je met je cannabisdagboek antwoord geven!

  • Temperatuur en vochtigheid

Door de reactie van je planten op veranderingen in hun omgeving te volgen, kun je ze een zo goed mogelijke teeltomgeving bieden. Onder welke omstandigheden leken ze het gezondst? Of misschien kregen ze allemaal tegelijk met een schimmelinfectie te maken. Wat was de luchtvochtigheid op dat moment?

Gerelateerd Artikel

De Cannabiskweek-tijdlijn

  • Plagen en ziekten

Detecteren wanneer je planten last hebben van ongedierte of ziekten en hoe snel iets zich verspreidt of terugtrekt, is ook heel waardevolle kennis. Vergelijk dit met andere informatie die je hebt verkregen. Misschien krijgen je planten vaak last van toprot of echte meeldauw? Of eindigen ze wellicht vaak met een nutrient burn?

Door alle negatieve situaties vast te leggen, kun je zien wat er op dat moment nog meer speelde. Wat was de temperatuur en luchtvochtigheid? Hoeveel voeding gaf je je planten? Hoe dichtbij hingen de lampen?

Door deze verbanden te ontdekken, kun je ervoor zorgen dat je niet twee keer dezelfde fout maakt.

  • Drogen en curen

Bovendien stopt het niet bij de oogst: hoelang kun je je wiet het beste ophangen om te laten drogen? Hoe vaak moet je de pot openen tijdens het curen?

Probeer het uit en kom erachter!

Kweekkalender

Zoals we al aangaven, is de andere belangrijke functie van een cannabisdagboek een kweekschema. De kennis die je hebt opgedaan, samen met de informatie van de breeder, kun je gebruiken om een schema op te stellen:

Wanneer kun je het beste zaaien? Wanneer is elke plant klaar met groeien?
Met welke snelheid moeten de toppen zich ontwikkelen? Wanneer zijn de planten klaar voor de oogst?Als je weet of je op de goede weg bent, kun je beter inschatten hoe je verder moet. Wanneer je planten bijvoorbeeld niet gaan bloeien, heb je misschien een lichtlek. Of als de oogst dichterbij komt, maar de toppen zich niet echt ontwikkelen, dan hebben ze misschien een tekort aan voedingsstoffen of gebruik je het verkeerde lichtspectrum.

Het is vast wel duidelijk dat de combinatie van het dagboek en de kalender je in een zeer goed geïnformeerde positie brengt. Het helpt zelfs bij het plannen van je volgende kweek. Als je bijvoorbeeld weet dat je nog maar een week hebt voordat het tijd is om te oogsten, kun je je volgende batch zaden alvast kiemen. Zo zijn deze klaar om in de kweekruimte te worden gezet zodra je huidige oogst voltooid is!

Gebruiksdagboek

Je hebt je toppen geoogst en gecured. Dan wil je nu natuurlijk weten welke handelingen de beste exemplaren hebben opgeleverd! Of misschien rook je graag en wil je de verschillen tussen diverse soorten leren kennen. Wat de reden ook mag zijn, een gebruiksdagboek is essentieel!

Wat noteer je in een gebruiksdagboek?

Dat is helemaal aan jou. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren op de kwaliteit van de toppen zelf, op de effecten of op hoe je je de volgende dag voelt. Het bijhouden van een gebruiksdagboek is een heel persoonlijke aangelegenheid. Hier zijn desondanks enkele ideeën:

  • Uiterlijk, geur en smaak

Hoe zien de toppen eruit? Zijn ze paars of juist felgroen? Komt dit op een of andere manier met de smaak of kwaliteit van de high overeen?

Als je echt een wietfan bent, kun je zelfs proberen te achterhalen welke terpenen aanwezig zijn. Train je reukzintuig zodanig dat je al met één keer ruiken weet of je eucalyptol, limoneen of linalool in je toppen hebt zitten!

Gebruiksdagboek

  • Effect

Voor de meeste mensen is het einddoel van elke kweek natuurlijk het ervaren van rustgevende of verlichte effecten. Verschillende soorten, groei- en curing-methoden zullen tot verschillende verhoudingen van cannabinoïden, en dus tot verschillende effecten leiden. Maar welk effect heeft jouw voorkeur?

Leg met een gebruiksdagboek factoren vast als:

Gebruiksmethode
Tijd van consumptie
Dosering
Effecten: verhoogd, cerebraal, fysiek, ontspannend, etc.Bepaal daarbij je favoriete soorten wiet. Krijg je een kick van sativa-soorten boordevol THC, of zijn deze juist een beetje overweldigend? Of geef je de voorkeur aan een soort met een CBD tot THC-verhouding van 1:1 en diepe, fysieke effecten?

Het bijhouden van een cannabisdagboek betekent hoe dan ook dat je na verloop van tijd de soorten kunt identificeren die het beste bij je passen. Als je jezelf als een holistische wietgebruiker beschouwt, kan dit nog belangrijker zijn en zelfs je kwaliteit van leven verbeteren!

Conclusie: een cannabisdagboek kan iedereen ten goede komen

Door een cannabisdagboek bij te houden, kun je als kweker betere resultaten behalen, zowel in termen van opbrengst als kwaliteit. Bovendien stelt het je als wietgebruiker in staat om je favoriete soorten te identificeren.

Maar dat is niet alles. Een cannabisdagboek bijhouden, zorgt ook voor meer kennis om te delen, en dat is superbelangrijk. Zo kunnen er betere kweekmethoden worden ontdekt, maar ook optimale uithardingstijden, oogsttips en nog veel meer!

Voor gebruikers biedt het gedetailleerde informatie over de relatie tussen soorten en hun effecten en smaken. Daarbij kunnen misschien wel levensveranderende ontdekkingen worden gedaan over de effecten van verschillende strains, en dat kan voor holistische wietgebruikers superinteressant zijn.

Kortom, dergelijke kennis kan leiden tot meer innovatie en meer begrip.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.