Alle chemische elementen die planten nodig hebben om te leven en te bloeien zijn van nature aanwezig in het water, bodem en lucht. Het is gewoon om extra voedingsstoffen te willen toevoegen, met steeds betere mixen en formules om het meeste uit elke plant te halen. Mensen zijn vaak bereid om veel geld te besteden aan de meest geavanceerde voedingsstoffen, maar dit is geen garantie voor goede resultaten - soms kan het het erger maken. Wat voor soort voedingsstoffen hebben cannabis planten echt nodig, en hoeveel?

Cannabis planten hebben stikstof, fosfor en kalium nodig om te groeien en bloeien (N, P, K zijn de symbolen voor deze elementen). Deze elementen zitten niet alleen in de groei-mix, en worden meestal gecombineerd in complexere moleculen die planten kunnen absorberen. Organische meststoffen bevatten N, P, K onder meer complexe en natuurlijke moleculaire vormen dan de gelijkwaardige mineralen.

Kweken in aarde is de eenvoudigste manier om cannabis te telen, want het kan voedingsfouten vergeven, dankzij de bufferende activiteit tussen chemicaliën en het wortelsysteem. Sommige telers willen graag zo veel mogelijk voedingsstoffen in hun planten pompen. Anderen geven de voorkeur om bemesting tot een minimum te houden. Terwijl het waarborgen van optimale voeding zeker zal helpen om je cannabis zo sterk mogelijk te krijgen, kan te betrokken worden in het voedingsspel afleiding veroorzaken bij minder ervaren kwekers. Het resultaat is dat andere omgevingsparameters uit de hand lopen, waardoor de gezondheid van planten mogelijk in gevaar komt.

DRIE FASEN, DRIE DIËTEN

Net als bij dieren, vereist elke levensfase van een plant telkens iets andere voedingsstoffen. Bij de teelt in een goede en rijke bodem, zijn er geen extra voedingsstoffen nodig tijdens de zaailing fase van het leven van de plant. Zorg er wel voor dat de potten groot genoeg zijn dat er vocht en ruimte is voor de bodem zodat de wortels van de plant vrij kunnen groeien.

Bij het kweken in kunstmatige omstandigheden die geen natuurlijke voedingsstoffen hebben, kunnen wortel-boosters en zaailing voeding worden gebruikt. Wortel-boosters bevatten enzymen, bacteriën en andere verbindingen die gezonde wortelgroei bevorderen. Zaailing voedingsstoffen bevatten een combinatie van de drie belangrijkste voedingsstoffen, meestal in de juiste verhouding. Een soortgelijk voedingseffect zou kunnen worden verkregen door het voeden van jonge planten met voeding die tijdens de vegetatieve fase wordt gebruikt, met een kwart van de normale vegetatieve fase voedingsstof dosis. Vergeet niet, tenzij het een meststof is speciaal voor cannabis, is er een grote kans dat het te sterk zal zijn, en moet de dosis worden verminderd.

Tijdens de vegetatieve groeifase, hebben planten een hoog stikstof- en kaliumgehalte nodig, en een gemiddelde inname van fosfor. Als algemene regel geldt dat de hoeveelheid fosfor ongeveer de helft van stikstof moet zijn, terwijl het kaliumgehalte kan variëren van een derde tot de helft van stikstof. In de bloei-fase moet het stikstofgehalte drastisch verlaagd worden, terwijl fosfor verhoogd moet worden en hetzelfde kaliumgehalte aanhouden dat gebruikt wordt in de vegetatieve fase. Alle commerciële cannabis meststoffen worden gedifferentieerd voor groei en bloei fasen op basis van deze uitgangspunten.

Overschakelen naar de juiste mix van voedingsstoffen als de planten beginnen te bloeien betekent gewoon hen te voeden met een andere NPK balans. Stikstof, fosfor en kalium percentages worden aangegeven op de etiketten met drie getallen, bijvoorbeeld NPK 5-18-5 - met elk getal dat de verhouding van N, P en K respectievelijk aangeeft. De juiste verhoudingen van de drie hoofdelementen worden berekend door de fabrikant. Daarom hoeft de teler enkel water toe te voegen en de juiste dosering aan te houden.

Naast de NPK variabele mix, heeft cannabis ook kleine hoeveelheden secundaire en microvoedingsstoffen nodig. Sommige van deze zijn belangrijker dan andere voor de gezondheid van de plant. De meeste zijn reeds aanwezig in een goed grondmengsel, terwijl andere vaak al in cannabis voeding zitten naast NPK. Specialist additieven kunnen ook worden gekocht, maar dit is alleen aan te raden voor de meer ervaren kwekers, aangezien overvoeding schadelijk kan zijn.

Using Nutrients on Cannabis

ONDER- EN OVERVOEDING

Bij het kweken van cannabis, is het altijd beter voorzichtig te zijn dan overijverig. Een plant die groeit met slechts een beetje extra voeding zal beter rendement leveren dan een plant die groeit in over-bemeste grond. Voeg voedingsstoffen enkel toe om de andere waterbeurt, en als je twijfelt over de dosis, halveer ze gewoon. Dit zijn de meest eenvoudige en geldige regels voor het voeden van een cannabisplant.

Tekorten aan voedingsstoffen en overdosis kunnen worden gedetecteerd door een verandering in het uiterlijk en de kleur van de plant. Veel overvoeding-symptomen hebben dezelfde aspecten als die van een tekort aan voedingsstoffen. De meest duidelijke tekenen van een voedingsstof onbalans zijn hangende en vergelende bladeren, onregelmatige bladervorm of afmetingen, bruine vlekken, verbrande randjes. Vergelende bladeren signaleren alleen een probleem in de vegetatieve en vroege bloei stadia van het leven van de cannabisplant - het is normaal wanneer dit tegen het einde van de bloei gebeurt. Als je meer informatie wilt over voedingsstoffen problemen en hoe ze eruit zien, kijk dan op onze blog met tekens van tekortkoming.

Als je vindt dat je niet in staat bent om een probleem op te lossen door middel van een correctie in de voeding, spoel dan de bodem met zuiver water met een neutrale pH gedurende een paar dagen, begin daarna weer met de voedingsstof mix met de helft van de dosis. Verwijder de bovenste paar centimeter van de aarde die waarschijnlijk vol overmatige voedingsstoffen zit. Dit geeft je een "schone lei", maar het is een drastische maatregel.

Denk eraan: als je je cannabis serieus hebt ondervoed of overvoed, is de kans groot dat ze onherstelbaar zijn beschadigd. Ze zullen tijd nodig hebben om te herstellen, en zelfs dan, zal je oogst verminderd zijn. Als je werkt met snelgroeiende autoflowering soorten, kunnen voedingsstof fouten je rendement ernstig in gevaar brengen.

BIJKOMENDE OVERWEGINGEN

pH is essentieel voor een juiste voedingsstoffen opname door de cannabis. Alle meststoffen modificeren het water en groeien medium pH tot op zekere hoogte (sommigen meer dan anderen). Een verkeerd pH-niveau sluit voedingsstoffen uit planten, waardoor een ondervoeding situatie plaatsvindt, zelfs als je de juiste mix van voedingsstoffen toevoegt aan water. Als zodanig, houd altijd nauwlettend de pH-waarde van je teelt in de gaten, en pas dienovereenkomstig aan met oplossingen die relevant zijn voor jouw kweekruimte (zoals pH omhoog of omlaag, of natuurlijke alternatieven bij een organische kweek).

Voedingsstoffen worden na opname vaak opgeslagen in de cannabisplant zelf. Dit kan resulteren in een slechte chemische smaak in het eindproduct. De meeste telers stoppen met bemesten dagen of zelfs weken voor de oogst, en spoelen de bodem om de plant te dwingen om deze overtollige voedingsstoffen te gebruiken, wat resulteert in een zachtere smoke. Je kunt hier meer lezen over deze laatste spoeling.

PH Tester

Dit makkelijk te gebruiken apparaat is ontworpen voor niet-technische gebruikers. Het helpt daarbij zowel beginnelingen als ervaren kwekers bij het meten van de pH-waarde van het water.

Buy PH-Tester

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.