De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Hoe moet je droge en breekbare wietblaadjes behandelen?


Gezonde en levendige wietplanten domineren vaak je tijdlijn op sociale media. Deze bloeiende planten hebben stevige, donkergroene fan leaves, met een wasachtige glans en robuuste, stevige stengels. Elke kweker streeft naar planten die er minimaal half zo goed uitzien. Het gaat echter niet altijd volgens plan.

Hebben je wietplanten in je kweekruimte weleens last gehad van droge en breekbare bladeren? Dit is erg ontmoedigend en bovendien komt het verre van overeen met de weelderige blaadjes die je op Instagram ziet. Als de bladeren van je wietplanten er droog en breekbaar uitzien, bekijk dan onze gids hieronder. Wij bespreken elke mogelijke oorzaak van deze toestand en hoe je deze aandoening aan kunt pakken.

Hoe Behandel Je Droge en Breekbare Wietblaadjes?

Wat Is de Oorzaak van Droge, Breekbare Wietblaadjes?

Elke wietkweker moet in oplossingen denken. Een groot deel van het kweken van gezonde toppen gaat namelijk gepaard met diverse problemen waar je een oplossing voor moet vinden, van tekorten aan voedingsstoffen tot ongedierte-invasies. Droge, breekbare blaadjes zijn een van deze mogelijke problemen. Deze ontstaan wanneer planten een laag vochtgehalte hebben. De blaadjes gaan daarbij krullen en voelen breekbaar en knapperig aan. Verschillende omgevingsfactoren kunnen dit probleem veroorzaken. Veelvoorkomende boosdoeners zijn problemen met de voedingsstoffen, te veel water en een te hoge temperatuur.

Gelukkig hebben we voor al deze problemen een oplossing gevonden. Lees onderstaande gids om te weten te komen wat precies de oorzaak is van droge wietblaadjes en wat je kunt doen om je planten te redden.

Ouderdom

Wietplanten blijven niet eeuwig jong. Tegen het einde van de levenscyclus krijgen ze vanzelf last van droge en breekbare bladeren. In de late bloeifase gebruiken de planten namelijk het grootste deel van de beschikbare middelen om harsrijke toppen te vormen. Je zult dan ook merken dat sommige fan leaves droog worden en beginnen te verkleuren.

Ouderdom heeft vooral invloed op de onderste blaadjes. Desondanks kan ook het vochtgehalte bij de hoger gelegen bladeren afnemen, waardoor ze hun weelderige groene kleur verliezen. Als je planten verder gezond zijn, geen last hebben van ongedierte en in een omgeving staan met ideale temperaturen, dan is de kans groot dat ze gewoon oud worden.

Fan leaves zien er vooral bij het spoelen droog en broos uit. Hierbij spoel je circa twee weken voor de oogst voeding weg om zo de smaak van de toppen te bevorderen. Dit opzettelijke gebrek aan belangrijke voedingsstoffen eist echter z’n tol. Vaak verliest de plant namelijk veel fan leaves hierdoor.

Ouderdom

Oplossing

Dit proces is een natuurlijk fenomeen, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken. Je kunt de natuur gewoon haar gang laten gaan. Haal met een schone snoeischaar wel de gedroogde en stervende blaadjes weg. Zo zorg je ervoor dat de luchtcirculatie rond het bladerdak goed blijft en je planten er net wat mooier uitzien.

Voedingsproblemen

Om te overleven en goed te gedijen, hebben wietplanten een goede balans van voedingsstoffen nodig. Deze natuurlijke stoffen spelen een belangrijke rol bij de fysiologie van wietplanten. Zo ondersteunen ze de fotosynthese en vergemakkelijken ze de weefselgroei en bloei.

Planten hebben behoefte aan voedingsstoffen van twee belangrijke groepen, namelijk macronutriënten en micronutriënten. Zoals je vast al vermoedt, hebben ze de eerste in grotere hoeveelheden nodig en de tweede in kleinere hoeveelheden. De meeste kwekers voorzien hun planten van voldoende voedingsstoffen met behulp van hoogwaardige compost of supplementen.

Desondanks kunnen planten nog steeds symptomen van een tekort vertonen als gevolg van schommelingen in de pH-waarde. Als de pH van het groeimedium namelijk te laag of te hoog is, kunnen wietplanten geen voedingsstoffen meer opnemen. Moleculen als ijzer en magnesium zijn belangrijk voor de vorming van chlorofyl en de synthese van enzymen, maar lage gehaltes hiervan kunnen leiden tot knapperige, breekbare blaadjes.

Een overschot aan voedingsstoffen kan ook leiden tot droge en beschadigde fan leaves. Een overtollige hoeveelheid stikstof kan de wortels verbranden, waardoor de waaierbladeren donkergroen en knapperig worden.

Voedingsproblemen

Oplossing

Pas de pH van je groeimedium aan om het evenwicht te herstellen. Wietplanten gedijen bij een pH-waarde van 6-7. Planten in een hydrocultuur geven daarentegen de voorkeur aan een pH van 5,5-6,5. Gebruik een pH-tester om de waarden van je aarde te bepalen. Als de waarde niet goed is, kun je het beste het kweekmedium doorspoelen met pH-gebalanceerd water. Vervolgens test je het medium opnieuw. Als de pH-waarde dan nog steeds niet klopt, kun je het beste een product gebruiken dat de pH corrigeert. Zo'n product kun je in vrijwel elke kweekshop wel vinden.

Overweeg ook om mycorrhiza-schimmels aan je aarde toe te voegen. Deze nuttige schimmels vormen een wederzijds voordelige relatie met de wortels van je planten. In ruil voor suikers geven ze je wietplanten voedingsstoffen.

Te veel Water

Het is geen geheim dat wietplanten water nodig hebben om te overleven. Planten gebruiken deze kostbare hulpbron tijdens de fotosynthese om voedingsstoffen te transporteren en om gezond en sterk te blijven. Maar zoals voor veel dingen geldt, doet een teveel meer kwaad dan goed.

Veel beginnende kwekers die zich erg om hun planten bekommeren, geven hun planten al snel te veel water. Bij het zien van één droog stukje aarde raken ze al in paniek. Maar als je je planten constant water geeft, zorgt dat ervoor dat het zich in de grond ophoopt. Als planten te veel vocht opnemen, zwellen de cellen in de bladeren op en kunnen ze uiteindelijk scheuren. Hierdoor ontstaan er korsten aan de uiteinden en gaan ze er breekbaar uitzien. En niet te vergeten, overtollig water vormt ook een voedingsbodem voor schadelijke schimmels en spoelt bovendien waardevolle voedingsstoffen uit de aarde.

Te veel Water

Oplossing

Geef je planten op een slimme manier water. Het is zelfs een goed teken wanneer de aarde een beetje droog is. Als vuistregel kun je aanhouden dat je je planten pas weer water geeft als de bovenste vijf centimeter van het oppervlak droog is. Wanneer je het nog beter in de gaten wilt houden, dan kun je je potten wegen wanneer ze droog zijn. Vervolgens weeg je ze nog een keer als je je planten water hebt gegeven. Daarna kun je wachten totdat de potten hun eerste gewicht weer hebben bereikt, voordat je weer bewatert.

Ongedierte en Schimmels

Mensen zijn niet de enige wezens op aarde die een voorliefde hebben voor wiet. Ook veel verschillende soorten microben, insecten en schimmels houden van de smaak van verse wietplanten. Bladluizen, rupsen en naaktslakken knabbelen graag aan de bladeren, terwijl plantparasitaire nematoden de voorkeur geven aan de wortels. Schimmels nestelen zich vrijwel overal, zolang ze dit maar onder hun favoriete omstandigheden kunnen doen, oftewel: nat en vochtig.

Wietplanten kunnen wel wat schade van ongedierte verdragen. Bovendien wijst de aanwezigheid van een paar insecten op een goede biodiversiteit van je tuin. Maar langdurige en intense aanvallen leiden tot veel stress bij je planten, wat kan leiden tot droge en breekbare blaadjes.

Ongedierte en Schimmels

Oplossing

Bescherm je planten! Daarbij vereisen verschillende soorten verschillende tactieken. Gebruik roofzuchtige insecten, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en bidsprinkhaantjes, om ongedierte op afstand te houden. Voor een tweede verdedigingslinie kun je het beste gezelschapsplanten als dille, zoete basilicum, zonnebloem en lavendel vroeg in het seizoen zaaien om schadelijke insecten af te weren en af te leiden.

Heb je het idee dat je wortels worden aangevallen? Inoculeer dan je aarde met mycorrhiza-schimmels. Hun fijne filamenten, oftewel schimmeldraden, binden zich aan knagende nematoden en vangen ze. Wat je kunt doen tegen vervelende schimmels? De oplossing is eenvoudig: zorg voor een goede luchtcirculatie. Dit kun je doen met ventilatoren of een natuurlijk briesje. Geef bovendien de aarde niet te veel water en bedek je bloeiende planten bij slecht weer.

Te veel Hitte

Warmte maakt dingen vaak krokant, zoals spek, toast of zelfs onze huid na te lang zonnen op het strand. Als je je wietplanten te veel blootstelt aan de zon, in een kas of tuin, zul je zien dat hun fan leaves deze eigenschap ook gaan vertonen. Door intense hitte verliezen de bladeren vocht, waardoor ze uitdrogen en verschrompelen.

Te veel Hitte

Oplossing

Als je je planten buiten in een bijzonder warme regio kweekt, bescherm ze dan tijdens een hittegolf. Houd een schaduwdoek en een paar palen bij de hand en zet een DIY-tent op als de zon te lang en te intens schijnt.

Wanneer je merkt dat je kweekruimte ondraaglijk heet wordt, gebruik dan ventilatoren en airconditioning om de temperatuur te verlagen. Je kunt ook een sensor en controller aan een afzuigventilator bevestigen. Zo kun je dit proces automatiseren.

Lichtverbranding

Een andere belangrijke pijler voor het leven van planten is licht. Dit zorgt er namelijk voor dat wietplanten energie kunnen opwekken. Zonder licht kun je alvast afscheid nemen van je wiettoppen. Desondanks kan te veel verlichting de bovenste delen van je planten verbranden. Hierdoor worden de bladeren breekbaar. Zelfs cola's kunnen beschadigd raken. Als je je bladerdak te hoog laat worden, dan kun je rekenen op verkleuring, droogte en een lagere opbrengst.

Lichtverbranding

Oplossing

Houd je binnenkweek altijd nauwlettend in de gaten. Als je planten in de loop van de tijd groter worden, kun je het beste je lichtsysteem ook mee omhoog verplaatsen. Wanneer je weinig ruimte hebt, maak dan gebruik van LST- en ScrOG-technieken om het bladerdak dichter bij de grond te houden, zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst.

LED-verlichting wordt ook steeds populairder onder wietkwekers. Deze lampen zijn niet alleen goedkoper, maar geven tevens minder warmte af. Bovendien bieden ze je meer ruimte voor het maken van fouten, mochten je planten plotseling te hard gaan groeien.

Droge, Breekbare Bladeren van Wietplanten Behandelen

Raak niet in paniek als je merkt dat de fan leaves knapperig en breekbaar worden! Pak het probleem rustig aan en houd datgene wat je net hebt geleerd in gedachten. Bekijk onze gids, spoor het probleem op en pas de juiste behandeling toe. Als je efficiënt handelt, kun je je planten redden, los je het kweekprobleem op en word je tegelijkertijd een betere kweker!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37758 reviews