Water is de fundering van het leven. Dit geldt absoluut ook voor cannabis, die vertrouwt op water voor een heleboel functies. In ons eerdere blog over waterkwaliteit, beoordeelden we waarom water belangrijk is en hoe pH veel aspecten van de kweek kan beïnvloeden. Vandaag gaan we iets gedetailleerder in op PPM en EC. Beiden zijn meer geavanceerde aspecten van het kweken van cannabis, waar rekening mee gehouden moet worden. Als je weet wat het is, kan je je vaardigheden maximaliseren. Voor de beginner is deze informatie wel belangrijk, maar niet essentieel. Het is nog steeds mogelijk prima resultaten te behalen zonder deze kennis, maar het zal zeker helpen!

PPM & EC

Raak niet ontmoedigd door deze technisch klinkende termen. Parts Per Million en Electrical Conductivity zijn twee manieren om in feite hetzelfde te zeggen. Nu kunnen we heel snel heel technisch gaan doen in het vergelijken van PPM en EC, maar laten we ons eerst even bij PPM houden.

PPM is een manier om de hoeveelheid opgeloste mineralen in je water te meten en dit varieert van bron tot bron en plek tot plek. Als je een PPM meting krijgt van 100, is er 100 milligram mineralen per liter reeds aanwezig in je water. Hoewel dit een microscopische hoeveelheid is, zal de behoedzame cannabis kweker weten dat planten slechts beperkte hoeveelheden voedingsstoffen per dag kunnen opnemen en het aanpassen van je PPM helpt het meeste uit je gewas te halen.

Het weten van de PPM helpt mogelijke verbranding voorkomen door jou te laten weten wanneer je de hoeveelheid voedingstoffen mineralen in je water aan moet passen. Cannabis geniet van 500-600 PPM na het klonen, 800-900 PPM in de vegetatieve fase en 1000-1100 PPM tijdens de bloei. Het weten van de hoeveelheid mineralen in je water, voor je je voedingsstoffen mengt, kan stress voor jou en je planten voorkomen. Voor DWC (hydro) kwekers is het belangrijk de conditie van het water in je reservoir te weten, omdat mineralen kunnen afbreken als het waterpeil daalt; het is een waarschuwing vooraf om de boel bij te vullen als dat nodig is.

Er zijn vele sensoren, apparaten en meters op de markt die allemaal PPM kunnen meten. De meest voorkomende is een TDS meter (total dissolved solids- hoeveelheid opgeloste stoffen). Je keuze zal echt afhangen van je budget en je verlangen om technisch en nerdy te werk te gaan bij het kweken. De meeste hebben een bereik van 3500, wat ruim voldoende is voor cannabis, maar als je graag groots uitpakt, zijn er een aantal op de markt die aflezen tot 9999.

Zodra je je TDS meter gekalibreerd hebt, zet je het apparaat aan en controleer je of er nul wordt afgelezen. Nu kan je het water testen. Voilà, daar is je PPM meting. Als je omgekeerd osmose water gebruikt, zal de meting 0 tot 10 PPM zijn, omdat dit water helemaal vrij is van mineralen.

Bij kraanwater in de EU zal je meting standaard ergens tussen 50 en 300 PPM uitkomen.

Als de leidingen oud zijn in de stad waar je woont, of wanneer je gebruik maakt van bronwater uit lagen kalksteen, kan je een meting krijgen van 500 tot 700 PPM, vanwege de opbouw van mineralen.

Als je een meting krijgt boven 500 PPM, moet je in actie komen, omdat dit zal strijden met de voedingsstoffen die je daadwerkelijk wil laten opnemen door je cannabis. Of je moet wat voedingsstoffen kopen die zijn ontworpen voor gebieden met hard water, of je moet je water thuis behandelen, zij het via koolstoffilters, distillatie of omgekeerde osmose.

Conductiviteitsmeter

Te veel zouten van meststoffen kunnen de voedingsopname belemmeren en verwelking veroorzaken. Gebruik de DiST 4 Pocket conductiviteitsmeter voor een accurate meting.

Buy Conductiviteitsmeter

TECHNISCH AAN DE GANG MET EC & PPM

Bereid je hersenen voor, want hier wordt het technisch.

EC, of Electrical Conductivity (elektrische geleiding), is een graadmeter voor het zoutgehalte van een watermonster.

De theorie is dat zout water geladen is met natriumionen en deze lading kan worden gemeten door een EC-meter, die je de geleidbaarheid van je watermonster vertelt - in microsiemens per centimeter. EC werkt onder een aanname van een ionische geleidbaarheid van natrium als 0,51 microsiemens per centimeter. Dit is de basis lading die de geleidbaarheid berekent.

Als je water te zout is, kan dit je planten op twee manieren beïnvloeden. Het kan de toxiciteit van natrium in de wortels verhogen en verhoogde osmotische druk bij de wortels veroorzaken, waardoor de opname van voedsel wordt geremd.

PPM meet de algehele inhoud van mineralen in je water, ongeacht wat deze mineralen zijn.

Accurate PPM metingen worden verkregen door het watermonster geleidelijk te verdampen en het residu te analyseren. Naast natriumchloride zijn de meeste andere mineralen nauwelijks aanwezig in natuurlijk voorkomend water, dus geen grote zorg. Deze mineralen zijn meestal resthoeveelheden calciumcarbonaat, magnesium en micro sporen van verschillende andere elementen.

Als je contact opneemt met je lokale waterleverancier, kunnen ze je meestal voorzien van een mineraal analyse van je lokale watervoorziening.

Er zijn conversies voor microsiemens per centimeter tot delen per miljoen en weer terug, maar de meeste meters rekenen deze conversies voor jou uit.

Buitenkwekers en kwekers die op biologische aarde kweken, hebben een voordeel als het gaat om PPM en EC. De micro-organismen zorgen voor een buffer die helpt de plant te beschermen tegen schommelingen in PPM of EC en er is een grotere marge voor fouten bij het water geven.

Leun echter nooit achterover. Controleer altijd de kwaliteit van het water, zelfs uit rivieren en kreken. Je weet nooit wat er stroomopwaarts in gevallen is tijdens regenbuien, wat het water giftig zou kunnen maken.

Nauwkeurige Aflezing Van De Ppm

EXTRA TIPS VOOR WATERKWALITEIT

Wie denkt dat regenwater neutraal is? Het is een veelgehoorde misvatting, want het is in feite mild zuur. Kooldioxide lost op in regen en maakt er een zeer milde carbolzuur van met een pH van ongeveer 5,6. Maak je echter geen zorgen, want zodra het een tijdje in een tank, dam of reservoir gezeten heeft, zal de kooldioxide weer worden afgegeven, waardoor de balans weer 7 is. Is het je ooit opgevallen dat planten onstuimig groeien na een regenbui? Dat komt hierdoor.

Wanneer je je water door een omgekeerde osmose filter leidt, zal je water compleet vrij zijn van mineralen. Gebruik dit water nooit onaangepast om je planten door te spoelen of je bladerdek mee in te spuiten. RO water zal je planten ontdoen van voedingsstoffen, voornamelijk calcium en magnesium. Label je flessen duidelijk.

Zet beluchters op je kranen. Als je een container vult met een tuinslang, laat het water dan schuimen en bubbelen om het van zuurstof te voorzien.

In koudere klimaten probeer je je water op 25°C te houden.

Dat is alles! Het is een behoorlijk technisch verhaal, dus raak niet in paniek als je alles niet direct doorhebt. Actief werken om te verzekeren dat je de best mogelijke waterkwaliteit hebt, zal eventuele problemen met de groei minimaliseren, maar je voorziet je planten ook van alles wat ze nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Kennis is macht!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.