🇺🇸 USA, We are coming soon ⏤ 🌱 Be the first to know

By Steven Voser


Moderne kweektechnieken zijn ontzettend complex. Daardoor is de waterkwaliteit een factor die je makkelijk over het hoofd ziet. Toch is water een cruciale bouwsteen voor het leven, zowel voor mensen als voor planten.

Bij cannabisplanten zorgt schoon water voor het vervoer van voedingsstoffen. Daarnaast stimuleert het de transpiratie en zorgt het voor goede fotosynthese. Het kiezen van de juiste watervoorziening voor je planten is echter best lastig. Dat geldt met name als je niet veel te besteden hebt.

WAAR MOET JE AAN DENKEN BIJ EEN WATERVOORZIENING?

Kwalitatief goed water is cruciaal voor het verkrijgen van hoogwaardige cannabis. Gebruik je dit niet, dan heeft dat mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid van je planten. En zo zijn ze niet in staat fantastische toppen aan te maken.

Naast de waterkwaliteit zouden kwekers ook goed moeten bedenken wat hun budget is en hoeveel geld ze willen uitgeven aan water. Behalve de initiële kosten van het installeren van bepaalde watervoorzieningen, kost het ook op de lange termijn geld om het water te laten stromen. Bovendien ben je aan bepaalde watervoorzieningen meer tijd en moeite kwijt dan aan andere.

De watervoorziening van je keus heeft altijd invloed op de kwaliteit van het water dat je aan je cannabisplanten geeft. Er zijn daarbij verschillende manieren om je planten te bewateren. En de ene manier is duurder of tijdrovender dan de andere.

Hieronder een overzicht van 4 watervoorzieningen die je kunt overwegen voor je cannabiskweek. We beginnen met de duurste.

WATERFILTERSYSTEMEN

Als geld geen probleem is, kies dan voor een waterfiltersysteem. Er zijn daarbij diverse filtersystemen op de markt. Cannabiskwekers kiezen meestal voor een systeem met omgekeerde osmose. Dergelijke systemen dwingen watermoleculen door een semipermeabel membraan. Dat proces filtert verontreinigingen uit het water.

Het grootste voordeel van een waterfiltersysteem is dat je een onbeperkte voorraad schoon water hebt. Bovendien zijn systemen met omgekeerde osmose de veiligste en puurste manier voor grootschalige filtering van water. Desondanks schrikken de initiële kosten van het aanleggen van een dergelijk systeem de meeste kwekers af. Zelfs het eenvoudigste systeem met omgekeerde osmose kost al gauw honderden euro’s.

REGENWATER/WATER-VERZAMELSYSTEMEN

Regenwater beschouwen we vaak als schoon en puur, waardoor het uitermate geschikt zou zijn voor hydrocultuur. Dankzij hedendaagse vervuiling is het echter wellicht niet meer zo schoon als de meeste mensen graag denken. Bovendien is het verzamelen en gebruiken van regenwater soms best omslachtig.

Over het algemeen verzamel je regenwater met een water-verzamelsysteem. Dergelijke regentonnen variëren qua opbouw, omvang en vorm. Er zijn exemplaren die vrij duur zijn en lastig te monteren en te bedienen. Andere systemen bouw je echter zo met materialen die thuis voorhanden zijn. Bovendien kost het onderhoud van dergelijke systemen vaak weinig tijd en moeite.

Sommige waterfiltersystemen zijn ook aan te passen. Daardoor zijn ze in staat het gerecyclede en onvervuilde ‘grijze water' van andere plaatselijke bronnen op te vangen. Op sommige plaatsen is de regelgeving echter dusdanig dat het verzamelen van regenwater of grijs water verboden of ingeperkt is. Controleer daarom of dit legaal is in het gebied waar je woont. Doe dat voordat je investeert in zo'n verzamelsysteem.

De sleutel tot veilig kweken met regenwater is, net als met kraanwater, het voor gebruik testen. Je moet daarbij mogelijk de pH-waarde en het mineralengehalte aanpassen.

Water

GEDESTILLEERD WATER UIT FLESSEN

Gedestilleerd water is een geweldige bron van puur en onvervuild water. Dat geldt met name voor een kleine kweek. In tegenstelling tot kraanwater, weet je bij gedestilleerd water zeker dat je het niet hoeft te filteren. Deze flessen koop je gewoon bij de plaatselijke supermarkt en in sommige gebieden is het zelfs mogelijk ze thuis te laten bezorgen.

Een fles is misschien relatief goedkoop, maar na verloop van tijd lopen de kosten nogal op. Bovendien zeggen sommige kwekers dat gefilterd kraanwater net zo puur is. Daarom is gedestilleerd water wellicht niet ideaal voor grote tuinen of voor telers met een krap budget.

ONGEFILTERD KRAANWATER

Ongefilterd kraanwater is een van de meest direct beschikbare watervoorzieningen voor marihuanakwekers. Het is relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. En ondanks de gangbare opinie is het helemaal niet zo slecht voor je planten.

De kwaliteit van kraanwater verschilt echter soms. In sommige gebieden bevat het meer verontreinigingen dan op andere locaties. Met name chloor, magnesium en kalk komen in verschillende hoeveelheden voor in kraanwater. Teveel van deze stoffen is niet zo slecht dat je planten eraan doodgaan, maar het is soms wel schadelijk voor de biologische activiteit.

Controleer je kraanwater dan ook altijd voordat je het gebruikt. Daardoor kom je erachter wat er precies inzit. Ook ben je zo in staat een goede filterstrategie te bedenken. Chloor bijvoorbeeld, verdampt op natuurlijke wijze als je het water 24 uur laat staan. Verder is chloramine eruit te filteren met een geactiveerd koolfilter en fluoride met een geactiveerd aluminiumfilter.

 

Deel. 1: pH Een goede waterkwaliteit is een fundering van een geweldig kweekproject.

Deel. 2: PPM & EC Hier is deel twee van onze gids, waar we de nadruk leggen op de PPM en EC van je water.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.