By Luke Sholl Reviewed by: Gonzalo Díaz-Cacho

WAT IS KOKOSWATER?

Kokoswater is het voedingsrijke water in de kokosnoot. Verwar het niet met kokosmelk, wat verkregen wordt van het vruchtvlees. Kokoswater is de heldere vloeistof in het binnenste van groene kokosnoten en wordt bij plantenweefselkweek vaak voor het kweekmedium gebruikt.

Het is een natuurlijk, voedzaam, verfrissend drankje voor mensen en bevat weinig calorieën. Bovendien is het een fantastische meststof voor planten.

Kokoswater bestaat voor 46% uit water en 64% uit cytokinines, calcium, magnesium, kalium en andere mineralen. De kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar de steenvrucht van de kokospalm met een organische voedingsoplossing. Kokoswater bevordert de groei van de nieuwe spruit. We gaan echter geen kokospalmen kweken, maar cannabis.

Kokoswater

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KOKOSWATER VOOR CANNABIS?

ZAAILINGEN EN KLONEN

Kokoswater bevat ook gibberellinezuur, wat het ontkiemen van zaden en de ontwikkeling van het wortelstelsel promoot bij zaailingen en klonen. Cytokinines zijn hormonen die celdeling signaleren en aanzetten tot de groei van de wortels en nieuwe scheuten. Als alternatief voor een wortelstimulator zou je voor je volgende klonen eens kunnen experimenteren met kokoswater. Los 15ml op in 1l water als een biologische wortelstimulator voor wortelblokjes en steenwol.

CANNABISPLANTEN IN DE GROEIPERIODE

Nogmaals, de cytokinines in kokoswater zijn een waardevolle stimulans tijdens de groeiperiode.[5] Door 15ml kokoswater in 1l water op te lossen, ben je al klaar met het prepareren van je eigen kokoswater-supplement. Kwekers hebben met diverse hoeveelheden en cannabis strains geëxperimenteerd. Het blijkt dat 15-50ml/l geschikt is voor het bemesten van cannabisplanten.

Cannabisplant Geteeld In Droogtecondities

CANNABISPLANTEN TIJDENS EEN PERIODE VAN DROOGTE

Tijdens een hittegolf of een langdurige periode met hoge temperaturen kunnen cannabisplanten knap dorstig worden. Dagelijks water geven is daarom van levensbelang. Buitenkwekers komen voor het dilemma te staan hoeveel meststoffen ze moeten geven nu er meer en vaker water gegeven moet worden.

Kokoswater is een goede oplossing voor dit probleem[6] omdat het een belangrijke rol speelt bij het tegengaan van veroudering, met name van de bladeren. Het is eigenlijk beter om dagelijks een lichte oplossing hiervan te geven dan je planten rijkelijk te voorzien van kunstmeststoffen en ze de volgende dag te spoelen. Een tijdelijk, consistent kokoswater regime is eenvoudig en je krijgt geen last van overbemesting of tekorten. Dat sleept je kostbare cannabisplanten wel door de droge periode.[7]

CANNABISPLANTEN MET TEKORTEN

Cannabisplanten die tijdens de levenscyclus een tekort hebben, kun je het best direct spoelen met water. Kokoswater bevat veel micronutriënten waar cannabis behoefte aan heeft. Spoelen met een lichte oplossing met kokoswater wordt door kwekers beschouwd als een goed, natuurlijk tonicum.

Cal-mag tekorten aan het einde van de bloeiperiode komen bij alle cannabiskwekers weleens voor. Sommige variëteiten cannabis hebben nu eenmaal meer behoefte aan micronutriënten dan andere. Kunstmeststoffen bouwen zich echter vaak op in het substraat en veroorzaken voedingsuitsluiting. Kokoswater komt in dat geval dan ook heel goed te pas. Bovendien zorgt het spoelen hiermee vlak voor de oogst voor beter smakende toppen. Kokoswater bevat ook veel natuurlijke suikers. Dat promoot een gezonde groei van je planten.

Cannabisplant Met Voedingsstoffenblokkering

IS KOKOSWATER DE MOEITE WAARD?

Kokoswater biedt tijdens de levenscyclus van je planten zoveel voordelen dat je het gerust een noodzakelijk supersupplement zou kunnen noemen. Gaan nu alle commerciële voedingsstoffen in de vuilnisbak? Nee. Toch is het een goed idee kokoswater in het voedingsschema op te nemen.

Wij zijn van mening dat veel kwekers voordeel kunnen behalen met kokoswater. Het is bijzonder veelzijdig. Je hydrosysteem raakt niet geblokkeerd en je kunt er eenvoudig aarde of kokosvezel mee bewateren. We bevelen het geven van kokoswater als voedingssupplement dan ook van harte aan. Bovendien kosten een paar groene kokosnoten en een hakmes ook geen vermogen. Loop alleen niet de winkel in om een kokosnoot te kopen met het mes onder je arm. Voor je het weet staat de antiterreureenheid op de stoep van de buurtsuper.

External Resources:
  1. Molecules | Free Full-Text | The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water https://www.mdpi.com
  2. Molecules | Free Full-Text | The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water https://www.mdpi.com
  3. Application of Gibberellic Acid (GA₃) and Coconut Water with Stratification on Morphological, Anatomical, and Germination of Cherry Seed (Prunus jamasakura) | Atlantis Press https://www.atlantis-press.com
  4. Application of Gibberellic Acid (GA₃) and Coconut Water with Stratification on Morphological, Anatomical, and Germination of Cherry Seed (Prunus jamasakura) | Atlantis Press https://www.atlantis-press.com
  5. Regulation of plant growth by cytokinin - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Cytokinins. New Insights into a Classic Phytohormone | Plant Physiology | Oxford Academic https://academic.oup.com
  7. https://www.cell.com/trends/plant-science/fulltext/S1360-1385(99)01425-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1360138599014259%3Fshowall%3Dtrue
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.