Klonen betekent het kopiëren van een cannabisplant met een afgeknipt stukje (“stekje”) van de ouderplant. De stek ontspruit dan zijn eigen wortels en zal groeien tot plant (“kloon”) die bijna identiek is aan de moederplant. Klonen is voor kwekers een makkelijke, snelle en economische manier om nieuwe cannabisplanten te maken.

Wat zo speciaal is aan het klonen van cannabis, is dat de klonen dezelfde genetica zullen hebben als de ouder. Dit betekent dat de nieuwe plant identieke kwaliteiten en eigenschappen zal hebben. Als je een vrouwelijke plant kloont, dan weet je zeker dat de nieuwe plant ook vrouwelijk zal zijn. Als je een favoriete cannabisplant hebt met kwaliteiten die je waardeert, zoals een geweldige smaak, hoge potentie of opbrengst, dan kun je tientallen gratis kopieën van deze plant kweken.

Cannabis klonen betekent dat je je beste planten bijna tot in de eeuwigheid kan bewaren!

DE BESTE MANIER OM MARIHUANA-PLANTEN TE KLONEN

Bij het klonen van cannabis snij je een stukje van een plant af en geef je het de kans om vanaf de stam nieuwe wortels te ontspruiten. Als je op het internet wat rondstruint over het klonen van cannabis, dan vind je misschien verschillende meningen over de beste manier om het aan te pakken. Alhoewel sommige kloonmethodes kunnen verschillen, zijn er een paar richtlijnen die voor alle methodes gelden. Om een goed begin te maken met het klonen, is het eerste belangrijke advies om altijd je beste en gezondste planten te selecteren om te klonen. Laten we eens verder kijken naar de benodigde stappen voor het klonen van cannabis.

WAT JE NODIG HEBT OM JE CANNABISPLANTEN TE KLONEN

 • Een gezonder “moeder”-plant waar je klonen van wil maken
 • Een scalpel, scheermes of scherpe schaar
 • Starter-cubes (Rockwool cubes, Rapid Rooters)
 • Kloongel of kloonpoeder
 • Geschikt “mild” licht voor je klonen. Een kweeklamp met een laag wattage CFL of een speciaal licht voor klonen en kiemplanten is ideaal.
 • Een hoog percentage alcohol voor het desinfecteren van je hulpmiddelen
 • Optioneel: warmte mat, mini-kas of luchtvochtigheidskap, “pH down”

JE CANNABISPLANT KLONEN

 1. Eerst moet je beoordelen of je cannabis klaar is om gekloond te worden. Een goede indicatie dat de plant hiervoor gereed is, is wanneer de takken van de plant elkaar beginnen af te wisselen bij het groeien. Kijk naar takken die niet vanaf dezelfde plek op de plant groeien, zoals het geval is bij jongere planten.
 2. Zodra je een plant heb die klaar is om gekloond te worden, moet je je gereedschappen schoonmaken en desinfecteren. Het is belangrijk om te beseffen dat vers gesneden stekjes heel vatbaar zijn voor bacteriën, micro-organismen en vuil, waardoor schoon gereedschap en een schone werkomgeving essentieel zijn voor je kloonsucces.
 3. Lees de instructies van je rapid rooters of starter-cubes. Week de starter-cubes een paar minuten in water voor gebruik. Rockwool cubes hebben normaal een vrij hoge pH, en daarom is het aangeraden om ze in water te weken waarvan je de pH omlaag hebt gebracht tot 4-4,5 pH.
 4. Neem een stek af. De beste plek van een plant om een stek van af te nemen is daar waar een nieuwe vertakking met een nieuwe top is. Je moet een klein beetje onder deze nieuwe aangroei onder een hoek van 45 graden knippen. Elke stek moet tussen de 10-20cm lang zijn. Het maakt uit van waar je de stek van je plant afneemt. Je kan stekken nemen vanaf elke locatie op de plant, maar stekken van het onderste gedeelte van de moederplant ontspruiten sneller wortels dan stekken die van de top zijn genomen. Hierdoor zijn de eerste beter geschikt om te klonen.
 5. Zodra je je cannabisstek hebt geknipt, zet je deze in een glas water. Hierdoor voorkom je dat luchtbubbels uit de stam ontsnappen.
 6. Als er grote bladeren aan de onderkant van de stek zijn, knip deze dan ook. Als de kloon te veel bladeren heeft, dan verspilt het mogelijk energie aan fotosynthese die nu beter besteed kan worden aan het ontwikkelen van nieuwe wortels.
 7. Alhoewel sommige cultivars klonen kunnen ontwikkelen met niets dan water, helpen wortelstimulators en kloonproducten met hormonen voor de wortels de kloon om zijn wortels sneller te doen groeien. Wortelstimulators zijn beschikbaar in gel- of poedervorm. Je doopt de onderkant van je stek op de plek van de snee direct in de gel of poeder om de snee te bedekken. Sommigen gebruiken beide varianten en dopen hun stekken eerst in de gel en daarna in het poeder. Lees de instructies van de producten zodat je weet hoe ze gebruikt dienen te worden. Als vuistregel geldt dat je het hele gebied van de stek dat je in de starter-cube zal stoppen, bedenkt met gel.
 8. Plaats je kloon voorzichtig in de bevochtigde starter-cube. Druk zachtjes op de onderkant van de cube zodat je zeker weet dat alles goed aangedrukt is.
 9. Als je een automatische kloner, luchtvochtigheidskap of mini-kas hebt, dan plaats je je nieuwe klonen daarbinnen. Dit help om de vocht vast te houden rondom je klonen. De jonge klonen hebben nog geen wortels, dus moeten vocht uit de lucht innemen om te groeien. Alhoewel het niet vereist is, kan een vochtigheidskap of mini-kas veel helpen bij het klonen.
clones tutorial
NEEM EEN VERS STEKJE van de moederplant
clones tutorial
BRENG HET BLADOPPERVLAK TERUG omdat het moeilijk is om grote bladeren te onderhouden
clones tutorial
KLOONGEL KLOONGELabreng de gel aan en laat het 2-3 minuten intrekken
clones tutorial
MAAK EEN GAT IN EEN GEMIDDELD COMPACTE BODEM het gat moet vochtig zijn om je kloon te kunnen planten
clones tutorial
VOILÀ, JE KLOON! plaats je nieuwe plant in stabiele omstandigheden
 

JE NIEUWE KLONEN VERZORGEN

Plaats je klonen in een goede, warme en natte omgeving. Als je geen vochtigheidskap gebruikt, benevel je klonen dan een paar keer per dag. Probeer de relatieve luchtvochtigheid op 70-80%. De perfecte temperatuur voor je klonen is iets boven kamertemperatuur, 22-25 °C. Als je in een koelere omgeving kweekt, dan kan je een warmtemat gebruiken om de temperatuur op orde te houden. Sommige commerciële kloners en propagators komen met een geïntegreerd warmte-element en aanpasbare warmte-instellingen.

Wat betreft het juiste licht voor je klonen, zullen ze de eerste paar dagen geen licht nodig hebben. Gebruik daarna een zwakke CFL-lamp of een speciale kweeklamp voor klonen en kweekplanten die maakt dat ze blijven groeien. Als je gebruik wil maken van je huidige kweeklicht, dan moet je dit misschien verhogen zodat je de lichtintensiteit vermindert. Het is belangrijk om je klonen niet 24 uur per dag te belichten maar te voorzien van een 18/6 lichtschema. De periode van duisternis is het moment waarop de meeste groei plaatsvindt.

Je klonen zijn klaar om overgeplant te worden wanneer je wortels uit de Rockwool of starters-cubes ziet komen.

Kloon Scherpe Marihuanainstallatie

EEN AANTAL EXTRA TIPS OM SUCCESVOL TE KLONEN

Onthoud dat je nieuwe klonen geen wortels hebben en vocht en nevelige omstandigheden nodig hebben. Benevel ze vaak om hun bladeren vochtig te houden, vooral in de eerste week. Let op groei van schimmel. Als de klonen onder een vochtigheidskap zijn, til dan de bovenkant een paar keer per dag op om de groei van schimmel te voorkomen.

Wat geen vereiste is maar wel soms kan helpen bij de groei van je klonen, is om ze te besproeien met een milde voedingsstoffenoplossing.

Zorg ervoor dat je je wortelgel of kloonpoeder nooit besmet. Het kleinste beetje stof of vuil in de pot kan je kloonpogingen verpesten. Doop de klonen nooit direct in de pot met de gel of het poeder. Neem altijd de benodigde hoeveelheid gel of poeder en doe het in een extra bakje. Dip de klonen hierin. Kloongels en –poeders koel en donker bewaren.

Als je een cannabisplant kloont, dan is de kloont altijd even oud en op hetzelfde groeistadium als de ouderplant. Een van de beste tijdstippen om te klonen, is vlak voordat de moederplant gaat bloeien.

Voel je niet bezwaard om meer klonen te kweken dan je denkt nodig te hebben. Niet alle klonen pakken altijd succesvol uit, vooral als je nog niet bekend bent met klonen. Het kan een goed idee zijn om er wat meer te kweken voor het geval dat je er een paar verliest.

Heb geduld. De meeste klonen zouden binnen een paar dagen wortels moeten ontspruiten, maar bij sommige kan dit wel een aantal weken duren.

De gewenste moederplanten voor je klonen kan je lange tijd in de groeifase houden. Als je door ze te blijven voorzien van een 18/6 lichtschema voorkomt dat ze in de bloeifase terechtkomen, dan kan je moederplanten hebben die je een paar jaar lang van klonen voorzien!

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.