MOEDERPLANTEN

Heb je een soort gevonden die helemaal perfect is, of je pijn doeltreffend verlicht? Dan wil je de ervaring natuurlijk niet kwijt! De meest gemakkelijke manier om je favoriete ontdekking te herhalen, is het maken van klonen van een moederplant. Een moederplant biedt veel voordelen. De kenmerken staan vast, je planten zijn gegarandeerd vrouwelijk en de profielen voor de groei en voedingsstoffen zijn gestandaardiseerd. Met een goede verzorging kun je moederplanten eindeloos in leven houden. Je kunt er werkelijk jaren plezier van hebben.

DE VOORDELEN VAN MOEDERPLANTEN

Met een goede timing, kun je door het klonen van moeders de ene dag oogsten en de volgende dag nieuwe planten neerzetten. Met een overlappend groeischema heb je altijd planten in de bloeiperiode, terwijl je op elk moment nieuwe kunt maken.

Moederplanten zijn ideaal om aan jonge planten te komen als je de sea of green (SOG) techniek gebruikt. Klonen met een gelijk formaat creëren een homogeen bladerdak, waardoor grote of kleine fenotypes niet langer een probleem zijn.

Moederplanten kunnen zo groot zijn als je maar wilt. Ambitieuze kwekers met een flinke ruimte hebben veel moeders nodig om klonen te maken. Voor kleinere kweekruimtes met een beperkt aantal planten is een kleinere moederplant voldoende. Je kunt cannabisplanten eenvoudig manipuleren en aanpassen aan je persoonlijke omstandigheden.

Consistente kenmerken zijn telkens opnieuw gegarandeerd. Commerciële kwekers waarderen de standaardisatie; thuiskwekers waarderen de betrouwbare prestaties.

Als je met klonen werkt, eindig je nooit met mannelijke planten. Je kweekruimte is altijd gevuld met vrouwelijke planten.

Cannabis Moederplanten

EEN MOEDERPLANT SELECTEREN

Moederplanten starten altijd als kloon.

Naast je kweekruimte heb je een aparte ruimte nodig. In deze ruimte komt je moederplant te staan die permanent in de vegetatieve fase blijft. Als je reeds een aparte ruimte hebt, kun je direct van start. Zo niet, moet je er eentje maken.

Als de originele planten vanuit zaad zijn gekweekt, vereist het "maken" van een moederplant wat voorbereiding. Je moet een afwachtende houding aannemen. Kloon elke plant in de kweekruimte. Houd bij welke kloon afkomstig is van welke plant. Na het bloeien, oogsten, drogen, uitharden en consumeren van de oorspronkelijke planten selecteer je de soorten die je wilt behouden.

Houd gedetailleerde informatie bij van de effecten en maak foto's. Zo voorkom je dat je soorten door elkaar haalt. Als je een enkele soort kweekt, selecteer je de meest voortreffelijke soort. Selecteer de beste planten als je meerdere soorten hebt staan. Tegen week twee van de bloeiperiode kun je eventuele mannetjes herkennen en verwijderen.

MOEDERPLANTEN ONDERHOUDEN

Drie essentiële punten voor het onderhouden van een moederplant:

  • Toppen indien nodig
  • De wortels met de hand snoeien of met airpots/growbags kweken
  • Permanente vegetatieve fase

Als je het formaat goed laat aansluiten op je kweekproject, leveren gezonde moederplanten een oneindige aanvoer krachtige klonen van je favoriete soorten.

Behandel je moederplant op dezelfde manier als andere planten in de vegetatieve fase. Gebruik uitsluitend verdunde voedingsstoffen tijdens de ontwikkeling en voer de sterkte langzaam op. Flush regelmatig met zuiver, schoon water of een speciale flushing oplossing om blokkades van voedingsstoffen te voorkomen. Regelmatig onderhoud draagt bij aan een lang en gezond leven van je moederplant.

Hoe Klonen Te Maken Vorm Moederplant Cannabis

TIP-TOP TOPTIPS

Het formaat van je klonen is afhankelijk van je ruimte. Klonen van 15cm slaan goed aan, evenals klonen van 5cm en alles daartussenin. Een moederplant die langgerekte klonen produceert, neemt aanzienlijk meer ruimte in beslag dan een moederplant waar kleinere klonen vanaf komen. Grote kweekoperatie, grote moederplant; kleine kweekoperatie kleine moederplant.

Er bestaan twee soorten moederplanten. De permanente plant en de tijdelijke plant. Permanente planten zijn getopt, vastgebonden en gemanipuleerd zodat ze voortdurend klonen produceren. Tijdelijke moederplanten zijn gekloond van je huidige, vegeterende planten, vlak voor de overgang naar de bloeiperiode. Met andere woorden: elke plant vervangt zichzelf voordat deze overgaat naar de bloei. Op deze manier heb je geen aparte moeder nodig. Maak je geen zorgen, ze zijn genetisch gelijk. Je enige zorg is dat het klonen mislukt en je planten verloren gaan.

Air Pruning Cannabis Planten

Er zijn net zoveel technieken om een gezonde moederplant te toppen als er manieren zijn om cannabis te kweken. De thuis kwekende hobbyist heeft meestal acht weken voordat de planten gaan bloeien. Houd 2-3 weken aan voor het klonen en de vegetatieve fase en dan heb je ruim 5 weken de tijd om je moeder voor te bereiden.

Je kunt een keer toppen, de zijtakken horizontaal vastbinden tijdens de groei en vervolgens de takken klonen die uit elke node groeien. Laat daarbij twee zijtakken zitten zodat je dit proces kunt herhalen. Het voortdurend toppen van de apicale, dominante takken resulteert in een struikachtige plant met veel plaatsen om te klonen. Als je de bonsai-techniek gebruikt, krijg je ook veel takken terwijl de moederplant een handzaam formaat behoudt.

DE WORTELS SNOEIEN VOOR BELUCHTING

Het snoeien van het wortelstelsel is een noodzakelijk kwaad voor een gezonde moederplant. Gebruik je standaard potten met drainage gaten, raken je planten uiteindelijk bij de wortels gebonden. De wortels draaien rond in de pot en zullen zichzelf uiteindelijk verstrikken en gaan rotten.

Bij het snoeien van de wortels draait het om het verkleinen van de wortelbal. Je knipt voorzichtig twee derde van het wortelstelsel weg waarna je de plant opnieuw verpot. Nieuwe wortels zullen ontwikkelen en de plant groeit ongehinderd en gezond verder. Het is verstandig om de wortels een aantal dagen na het klonen te snoeien. De planten zijn dan redelijk hersteld en hebben minder bladeren die voedingsstoffen eisen van het herstellende wortelsysteem.

Problemen In Wortels Van Een Wietplant

Airpots en kweekzakken verhinderen apicale dominante groei van de wortels met een dunne laag lucht als ze door het medium groeien. De wortels kunnen de randen van de pot niet bereiken. Je hebt dus langer de tijd en hoeft niet elke maand de wortels te knippen, wat wel geldt als je gewone potten gebruikt.

Uiteindelijk vult de pot zich met veel grote, dikke wortels die een verstrikte wortelbal vormen. Het oppervlaktegebied wordt minder efficiënt, wat de opname van voedingsstoffen remt. Dit is vaak het moment waarop veel kwekers kiezen voor een nieuwe moederplant.

Twijfel je aan de gezondheid van het wortelstelsel? Geef dan water en wacht een paar uur totdat het overtollige water afgevloeid is. Zo verkruimelt je groeimedium niet in je handen omdat het te droog of te nat is.

Houd de pot ondersteboven en verwijder de pot voorzichtig om de ondergrondse werking van de wortels te beoordelen. Als de wortels de vorm van de pot volgen, is het tijd om ze te trimmen. Zie je geen wortels? Zet dan de plant weer voorzichtig in de pot. Laat het wortelstelsel zoveel mogelijk intact.

Duidelijke tekenen van wortel gebonden planten?

  • Tekenen van zowel voedingsverbranding als voedingstekorten. 
  • Vertraagde plantengroei en verlies van levenslust. 
  • Algemene signalen van ziekte of een verstoorde pH-balans die niet reageert op aanpassingen.

Reageren je moederplanten plots vreemd na weken van voortvarende groei? Keer ze dan om en inspecteer het wortelstelsel.

Air Pruned vs Root Bound Cannabis Plant

ALTIJD VEGETEREN

Moederplanten blijven voortdurend in de vegetatieve fase. Dit houdt in dat ze per 24 uur meer dan 12 uur licht ontvangen. Staat je moeder in een vegetatieve groeiruimte, ontvangt ze het standaard 18/6 dag/nacht lichtregime. Staat ze in een eigen ruimte en wil je de groeisnelheid remmen? Kies dan voor een 16/8 lichtregime. De moederplant blijft in de vegetatieve fase, maar ontwikkelt zich trager. Wil je zo snel mogelijk over meer klonen beschikken, houd dan 18/6 aan.

Voor een vegeterende moederplant gelden dezelfde regels als voor de standaard vegetatieve fase. Metaalhalide lampen zijn ideaal voor vegetatieve groei vanwege het blauwe lichtspectrum. Gebruik ook hoogwaardige, geschikte voedingsstoffen. Organische kwekers moeten hun medium vervangen na het snoeien van de wortels om de hoeveelheid beschikbare voedingsstoffen te garanderen.

Met moederplanten geniet je altijd van een consistente kwaliteit en optimale prestaties van je favoriete cannabisplanten. Met de juiste verzorging, produceren ze jarenlang klonen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.