Inbegrepen GRATIS producten
Het Identificeren, Voorkomen En Behandelen Van Invasies Met Mineervliegen
Zien de fan leaves van je wietplant er wat vreemd uit? Zijn er rare witte kronkellijntjes verschenen? Dit is het kenmerkende symptoom van bladmineerders. Gebruik onze tips en voorkom dat deze beestjes je cannabisplanten nog meer beschadigen. Benut vervolgens preventieve methodes om toekomstige aanvallen te voorkomen.
Leer hoe je wietplanten beschermt tegen bladmineerders.
Inhoud:
- Wat zijn bladmineerders?
- Hoe verspreiden bladmineerders zich?
- Hoe herken je schade van bladmineerders?
- Hoe behandel je een plaag van bladmineerders?
- Hoe voorkom je bladmineerders?
- Eerst voorkomen, dan genezen
- Hoe verjaag je grote insecten?
- Bescherm je wiet tegen kleine insecten
- Houd je gewas vrij van hongerige dieren
De mens benut de cannabisplant op talloze manieren. We gebruiken het als industrieel gewas, een bron van psychoactieve cannabinoïden en alles daartussenin. Toch zijn we lang niet de enige soort die dol is op dit veelzijdige kruid. Veel insectensoorten vinden de cannabisplant erg aantrekkelijk, want het vormt een sappige snack.
Cannabiskwekers komen een grote verscheidenheid insecten tegen in de tuin. Sommige van deze beestjes zijn bijzonder lastig te vinden, terwijl andere, zoals bladmineerders, duidelijke tekenen achterlaten. Lees verder en steek iets op over de biologie van bladmineerders. We bespreken ook hoe ze je cannabisplanten beschadigen en hoe je plagen voorkomt en bestrijdt.
Wat zijn bladmineerders?
Zoals de naam al doet vermoeden, graven bladmineerders in het weefsel van bladeren. Ze kauwen hun weg door het groen en laten een zichtbare tunnel achter.
Bladmineerders zijn het larvenstadium van talloze insectensoorten. Voorbeelden zijn motten, bladwespen en kevers. Elk van deze soorten doorloopt vier belangrijke fases in de levenscyclus, namelijk: ei, larve, pop en volwassene. Tijdens het hongerige larvenstadium richten ze veel schade aan. Ze tunnelen dan door de bladeren.
Bladmineerders richten zich in het bijzonder op het weefsel in de bladeren en knagen niet zozeer aan het oppervlak. Daar zijn meerdere redenen voor. Als ze de binnenkant van een blad opeten, vullen ze allereerst hun maagjes. Daarnaast creëren ze een veilig onderkomen en een schuilplaats tegen roofdieren. Ten tweede richten ze zich specifiek op sappiger weefsel met minder cellulose, een vezelig structureel component van plantenweefsel.
Dit overlevingsmechanisme is erg effectief voor larven, maar vergt veel van planten. Een agressieve plaag van bladmineerders richt aanzienlijke schade aan bij de bladeren. Daarnaast beïnvloedt het de plantengroei en opbrengsten. Voordat we bespreken hoe je deze knabbelaars kunt beheersen, is het handig om te weten hoe ze zich verspreiden en op welke symptomen je moet letten.
Hoe verspreiden bladmineerders zich?
Bladmineerders beginnen hun leven als eitjes die gelegd worden door vrouwelijke insecten. Na het uitkomen, beginnen de jonge larven met het boren van tunnels terwijl ze hun eetlust verzadigen. Als ze de uitdagingen van de eerste levensfase overleven, transformeren de larven zich tot poppen en uiteindelijk tot een volwassen insect.
Wanneer een mannelijke en een vrouwelijke wesp, kever, mot of bladwesp paren, dragen ze genetische componenten over aan de volgende golf bladmineerders. Deze soorten spelen belangrijke rollen in het ecosysteem. Toch is het verstoren van de voortplantingscyclus de beste manier om de schade van bladmineerders te voorkomen.
Hoe herken je schade van bladmineerders?
De tunnels van bladmineerders zien eruit als witte, streperige penseelstreken op een weelderig groen canvas. Deze sporen zien eruit als spiralen, bochten en kronkels door de binnenkant van het blad. De sporen zijn zichtbaar op het oppervlak. Op het eerste gezicht lijken deze lijntjes op wormen, waardoor veel kwekers vermoeden dat er sprake is van een soort parasiet. In werkelijkheid zijn ze dus het kenmerkende symptoom van een veel kleiner organisme.
Hoe behandel je een plaag van bladmineerders?
Heb je de overduidelijke tekenen van bladmineerders herkend? Onderneem dan snel actie voordat deze hongerige beestjes nog meer schade aanrichten. Als cannabiskweker heb je meerdere opties om deze plaag te behandelen. Uiteraard kun je een fles met chemische pesticiden gebruiken om de aanval onmiddellijk te stoppen. Pesticiden zijn effectief, maar ze kunnen resten achterlaten op de toppen. Ook zijn ze schadelijk voor het milieu in je tuin en daarbuiten.
Met biologische methodes ben je prima in staat problemen aan te pakken. Tegelijkertijd houd je hiermee het delicate ecosysteem in balans en je geliefde toppen vrij van verontreinigingen. Bekijk hieronder enkele van de meest effectieve biologische methodes om bladmineerders te bestrijden.
Nuttige roofinsecten
Elk stadium in de levenscyclus van de bladmineerder is van belang in het bodemvoedselweb. Bladmineerders kunnen het niet laten om aan jouw wietbladeren te knagen. Maar andere insectensoorten vinden deze problematische tunnelgravers onweerstaanbaar.
Door roofinsecten in je tuin te introduceren, beperk je het aantal bladmineerders en verbeter je tegelijk de biodiversiteit. Nadat deze insecten hun werk hebben gedaan, vormen ze weer voedsel voor andere organismen en verrijken het bodemvoedselweb. Een van de meest effectieve roofinsecten tegen bladmineerders is de sluipwesp Diglyphus isaea. Dit beestje maakt korte metten met veel soorten van de vraatzuchtige plaag. De wespen bewaken het bladoppervlak, speuren naar bladmineerders en doorboren ze met een verlammende steek.
Nadat ze zijn uitgeschakeld, leggen deze ectoparasieten hun eitjes op de verdoofde prooi. Nadat de larven zijn uitgekomen, vallen ze de ongelukkige bladmineerder aan en vreten vervolgens hun ingewanden op. Dit klinkt allemaal luguber, maar het is uiterst effectief. Zo werkt de natuur nu eenmaal.
Neemolie
In de kassen en kweekruimtes van de meeste biologische kwekers vind je wel een fles neemolie. Dit wordt geperst uit de vruchten en zaden van een groenblijvende boom uit het Indiase subcontinent. Neemolie bevat diverse triterpenoïde verbindingen die talloze soorten insecten en schimmels bestrijden. Neemolie staat bekend als biologische pesticide en is in staat om plagen zoals bladmineerders op afstand te houden. Bovendien schaadt het geen gunstige insectensoorten, zoals lieveheersbeestjes en wormen. De olie rekent al binnen een paar beurten af met bladmineerders in je bladeren.
Mix een theelepel neemolie per liter warm water in een plantenspuit. Voeg vijf druppels van een oppervlakteactieve stof (vloeibare zeep) toe zodat de olie en het water mixen. Schud de plantenspuit en bedek de fan leaves van elke aangetaste plant. Neemolie werkt uitstekend tegen bepaalde plagen, maar heeft wel enkele nadelen. De olie blijft soms een tijdje achter en kan zorgen voor een onaangename smaak. Gebruik deze oplossing alleen tijdens de vegetatieve fase, voordat de toppen tot bloei zijn gekomen.
Plakvallen
Plakvallen zijn bedoeld voor mineersoorten in hun volwassen stadium. Plaats deze kleverige strips in de zijkant van de aarde onder je planten. Hang er vervolgens ook een paar bij het bladerdak met behulp van kabelbinders. Volwassen bladmineerders kunnen de felle kleuren van deze platformen niet weerstaan. Door de plakkerige substantie op het oppervlak kleeft het ongedierte aan de val. Inspecteer elke plek regelmatig en verwijder de vallen zodra ze overvol zijn.
Hoe voorkom je bladmineerders?
Je bespaart een hoop tijd en moeite als je voorkomt dat bladmineerders je planten oppeuzelen. De bovengenoemde behandelingen werken absoluut. Maar als je een invasie voorkomt, kun je zorgeloos kweken. Gebruik de hieronder genoemde methodes en voorkom dat bladmineerders ooit de binnenkant van jouw wietplanten zullen proeven.
Vliesdoek
Een vliesdoek biedt een stevige verdediging tegen volwassen bladmineerders. Deze beschermende laag laat voldoende licht en lucht door. Tegelijk blokkeert het de toegang voor vliegen en motten die zo geen eitjes kunnen leggen. Vliesdoeken werken zowel binnen als buiten goed. Controleer alleen wel regelmatig op gaatjes in de onderkant van het doek, waarlangs bladmineerders naar binnen sluipen, zeker na hevige wind.
Regelmatige controle
Wandel regelmatig door je kweekruimte of tuin en speur naar symptomen van plagen en ziektes. Zo herken je eventuele problemen voordat je kampt met een enorme uitbraak. Inspecteer je planten elke dag. Zoek naar veranderingen in de fan leaves en let op die kenmerkende witte sporen.
Zie je ook maar het geringste teken van bladmineerders? Verwijder de aangetaste bladeren dan direct uit de kweekruimte. Met deze vrijwel moeiteloze handeling voorkom je mogelijk aanzienlijk schade.
Eerst voorkomen, dan genezen
De sleutel tot het beschermen van jouw wietplant tegen bladmineerders ligt in preventie. Mocht je ooit eerder een aanval hebben meegemaakt of verhalen van lokale kwekers hebben vernomen, dan kun je voor de zekerheid vliesdoek gebruiken.
Ben je al halverwege het kweekseizoen en heb je pas net die gevreesde witte streepjes ontdekt? Probeer dan zo snel mogelijk bovenstaande behandelmethodes. Zo ben je binnen een mum van tijd weer op het goede spoor!