Inbegrepen GRATIS producten
Ongediertebestrijding: wat te doen tegen slakken?
Slakken spelen een gunstige rol in de natuur. Naarmate hun populatie toeneemt, kunnen ze echter ook aanzienlijke schade aanrichten aan wietplanten en zelfs al je zaailingen opeten. Om je kansen op een succesvolle oogst te vergroten, leer je hier hoe je je planten kunt beschermen tegen deze hongerige beestjes, en hoe je ze helemaal kunt voorkomen!
Als je voor de eerste keer wiet buiten gaat kweken, duurt het niet lang voor je tegen een aantal uitdagingen aanloopt. Het is logisch dat het idee van prachtige planten, de energiebesparing die het je oplevert en de rust van één zijn met de natuur je inspireren om buiten te gaan telen. Maar je zult gegarandeerd te maken krijgen met diverse vijanden, zowel microscopisch als zichtbaar voor het blote oog, die je wietplanten alleen maar als hun volgende maaltijd zien. Van deze vijanden zijn slakken de schadelijkste. Als je deze slijmerige beestjes laat ronddwalen, doen ze zich snel tegoed aan al je planten.
Maar wat kun je tegen dit probleem doen? Hieronder leer je hoe slakken wietplanten aantasten, hoe je ze kunt bestrijden en hoe je kunt voorkomen dat ze überhaupt schade aanrichten.
Inhoud:
Hoe beïnvloeden slakken wietplanten?
Eten huisjesslakken planten? Ja. Eten naaktslakken planten? Zeker weten! Zowel naaktslakken als huisjesslakken zijn gastropoden. Naast zeeslakken en zeeoren, behoren ze tot de klasse 'Gastropoda'. Het woord 'gastropode' is afgeleid van het Grieks en betekent 'maagvoet'. Deze term beschrijft de grote gespierde voet die langs de onderkant van zowel huisjesslakken als naaktslakken loopt.
Hoewel ze geen poten hebben, zijn deze wezentjes verrassend mobiel. Slakken kunnen op één dag tot wel tweehonderd meter afleggen. Ze hebben misschien niet zo'n grote mond als andere plantenetende zoogdieren, maar dit weerhoudt ze er niet van om ernstige schade aan te richten. Ze hebben sterke kaken en duizenden microscopisch kleine tandjes. Met een raspende beweging snijden ze hiermee gemakkelijk bladweefsel af om zich te voeden.
Zijn alle slakken hetzelfde?
Zoals hun naam al suggereert, zit er een aantal belangrijke verschillen tussen huisjesslakken en naaktslakken. Het opvallendste is dat huisjesslakken een gedraaid schild van calciumcarbonaat op hun rug rondsjouwen. Dit is een soort evolutionair pantser dat bescherming tegen roofdieren biedt. Naaktslakken daarentegen missen dit harde schild. Over het algemeen worden huisjesslakken ook groter. Zo kunnen ze wel 25cm lang worden, terwijl de naaktslak maximaal 15cm lang wordt. Ondanks hun slakkenhuis bewegen huisjesslakken ook sneller dan naaktslakken, met een snelheid van ongeveer één millimeter per seconde. Afgezien van deze verschillen, eten beide wezentjes voornamelijk plantenweefsel, waaronder wietbladeren.
Tekenen van schade door slakken op wietplanten
Het is niet moeilijk om schade door slakken in je tuin te herkennen. De belangrijkste tekenen om op te letten, zijn onder meer:
Onregelmatige, rafelige gaten in de bladeren | Geschulpte randen aan de zijkant van de bladeren |
Slijmsporen op de bladeren en nabijgelegen aarde | Het volledig verdwijnen van jonge planten |
Slakken kunnen op elk moment tijdens het seizoen toeslaan. Ze hebben bovendien meer kans als je ze onbedoeld een aantrekkelijke omgeving biedt. Oudere planten hebben meer kans om een aanval te overleven, zelfs met een paar gaten in hun bladeren. Slakken richten eerder in het seizoen, in de lente, de meeste schade aan en kunnen zelfs al je zaailingen verslinden.
Hoe kom je van slakken af?
Dus, als je overal gaten en slijmsporen in en op je wietbladeren ziet, hoe kom je dan van de slakken af? Gelukkig zijn ze gemakkelijker te bestrijden dan andere veelvoorkomende en hardnekkige plagen, zoals bladluis en spint. Een eenvoudige oplossing is ze gewoon oppakken en verplaatsen. Je kunt echter ook andere levensvormen in je tuin uitzetten die deze grazende buikpotigen opeten. Hieronder geven we je de beste opties om een aanval van slakken te stoppen.
Ze handmatig verwijderen |
Ze handmatig verwijderen |
Omdat slakken relatief groot zijn, verdedigen veel kwekers hun planten gewoon door de beestjes op te pakken en ze ergens anders heen te brengen. Je moet de zaken echter wel goed timen om deze methode te laten werken. Slakken zijn geen fan van warmte en daglicht. Daarom zijn ze vooral 's nachts en in de vroege ochtenduren actief. Als je ze op wilt sporen, doe dat dan dus met een zaklamp net voor het slapengaan of zodra je 's ochtends wakker wordt. Overdag kun je ook preventief op slakken jagen door potten en stenen op te tillen waaronder ze zich kunnen verstoppen.
Natuurlijke roofdieren aantrekken |
Natuurlijke roofdieren aantrekken |
Als je een slakkenprobleem hebt en niet de tijd hebt om elke dag op slakken te jagen, dan kun je ook op de natuur vertrouwen. Door een omgeving te creëren die aantrekkelijk is voor natuurlijke roofdieren, zul je zien dat de slakkenpopulatie vanzelf begint af te nemen.
Graaf een kleine vijver om padden en kikkers aan te trekken, breng mulch aan op je tuinbedden voor loopkevers en hang vogelvoer op om ondersteuning vanuit de lucht te krijgen. Bovendien, als je veel kreupelhout en hoog gras in je tuin hebt, zal dit egels aantrekken. En egels eten maar al te graag slakken. Een andere goede vriend is de hazelworm. Deze hagedissen worden aangetrokken door warme en beschutte plekken, zoals composthopen, boomstammen en steenhopen.
Vallen gebruiken |
Vallen gebruiken |
Als je geen tijd of energie hebt om rond te lopen en slakken te zoeken, kun je ze ook naar je toe laten komen en ze dan vangen. Een val is het diervriendelijkst en voorkomt dat je pesticiden of gif hoeft te gebruiken. Je kunt de beestjes vervolgens ergens ver weg van je tuin weer vrijlaten.
Een andere, iets agressievere methode is het gebruik van bier. Plaats hiervoor een plastic beker in de grond bij je planten, en zorg dat de rand net boven het grondoppervlak zit. Vul de beker tot de helft met bier. Slakken kunnen de geur hiervan niet weerstaan en vallen erin en verdrinken. Het enige probleem met deze methode? Andere levensvormen, ook die gunstig zijn, zullen er tevens in vallen en hetzelfde lot ondergaan. Gebruik dus alleen biervallen als laatste redmiddel.
Overweeg aaltjes |
Overweeg aaltjes |
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die een fundamentele rol spelen in het bodemvoedselweb. Er zijn verschillende soorten; sommige eten schimmels, andere bacteriën, sommige voeden zich met plantenwortels en weer andere richten zich op slakken. Sommige aaltjes leven als parasieten in slakken en zijn zo een effectief biologisch bestrijdingsmiddel. Er zijn tal van producten met aaltjes beschikbaar, waarbij je ze gewoon toevoegt aan de aarde tijdens het water geven.
Hoe schrik je slakken af?
Je hoeft echter niet te wachten op schade aan je wietplanten om maatregelen te nemen tegen slakken. Zoals het oude gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. Door fysieke barrières op te werpen en nuttige planten in de buurt te kweken, kun je slakken afweren voordat ze ook maar hun microscopisch kleine tanden in je wietplanten kunnen zetten. Ontdek de beste strategieën hieronder.
Creëer een koperen barrière |
Creëer een koperen barrière |
Slakken kunnen niet goed tegen bepaalde materialen, waaronder koper. Bij contact met dit element krijgen ze iets wat lijkt op een elektrische schok. Als je direct in aarde kweekt, overweeg dan om koperen gaas of een koperen draad rond je planten te leggen. Kweek je in potten of verhoogde bedden, dan kun je koperen plakband kopen. Dit plak je op de randen en dient zo als beschermend schild. Hoe effectief deze methode is, is echter discutabel.
Bedek de aarde met eierschalen en diatomeeënaarde |
Bedek de aarde met eierschalen en diatomeeënaarde |
Eierschalen en diatomeeënaarde helpen ook om aanvallen van slakken af te weren. Deze scherpe materialen irriteren hun zachte onderbuik en dwingen hen om ergens anders een snack te gaan zoeken. Eierschalen zijn het gemakkelijkst verkrijgbaar. Nadat je een omelet hebt gebakken, bewaar je gewoon de eierschaal, vermaal je deze tot een grof poeder en strooi je het rond je planten. Diatomeeënaarde is gemaakt van de kiezelskeletten van een soort algen en heeft een soortgelijk effect.
Voeg combinatieplanten toe aan je tuin |
Voeg combinatieplanten toe aan je tuin |
Combinatieplanten beschermen je planten tegen een breed scala aan vijanden, waaronder slakken. Je kunt ze in dit geval zien als 'offerplanten': slakken eten deze soorten liever dan je wietplanten. Het planten van basilicum, sla, spinazie en kool dicht bij je wiet zal de hongerige beestjes afleiden. Deze combinatieplanten zullen niet alleen de schade opvangen, maar kunnen je ook waarschuwen voor de aanwezigheid van slakken voordat de beestjes zich een weg banen naar je wietplanten.
Veel succes!
Je beschikt nu over verschillende strategieën om met slakken op je wietplanten om te gaan en te voorkomen dat ze überhaupt verschijnen. Nu je weet hoe je je planten kunt beschermen tegen deze schadelijke diertjes, staat je niets meer in de weg om een topoogst binnen te halen.