🤯 Autoflower Madness: pak tot wel 50% korting  ⏤ BESPAAR NU 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By Steven Voser

Roest- en begoniamijten zijn zeer kleine diertjes die je cannabis planten kunnen aantasten, de groei kunnen belemmeren en je oogst kunnen vernietigen.

In dit artikel kijken we naar zowel begonia- als roestmijten en laten we je precies zien hoe ze tegen te gaan.

WAT ZIJN BEGONIA-/ROESTMIJTEN?

Begoniamijten, ook bekend als Polyphagotarsonemus latus, zijn een tuinplaag en kunnen regelmatig worden aangetroffen op diverse soorten groen, waaronder druiven, appelbomen en uiteraard, cannabis.

Ondanks hun naam, die in het Engels "broad mites" luidt, zijn ze zeer klein, met vrouwelijke mijten die grofweg 0,2mm meten en mannetjes slechts 0,1mm. Ze kunnen overal ter wereld gevonden worden, met name in kassen.

Op cannabis planten leggen de begoniamijten hun eitjes voornamelijk aan de onderzijde van nieuwe bladeren. Dat is waar ze gewoonlijk verblijven en eten, een giftig speeksel achterlatend dat misvormingen veroorzaakt en de ontwikkeling van de cannabis plant belemmert.

Roestmijten Op Cannabis Planten

Roestmijten, of Aceria anthocoptes, zijn een ander soort microscopische mijt en kunnen cannabis en hennepplanten eveneens aantasten.

Vergelijkbaar met begoniamijten zijn roestmijten zo’n 0,17mm groot. Roestmijten neigen echter op lagere delen van de planten huis te houden. Hierbij werken ze zich langzaam omhoog, levend van de lagere bladeren en plantdelen.

Roestmijten voeden zich met sap van de plant, waardoor deze langzaam een tekort krijgt aan voedingsstoffen. Dit leidt tot vertraagde groei en tast de mogelijkheid aan om te bloeien tot de oogsttijd. Anders dan begoniamijten zijn ze voornamelijk aangetrokken tot de hars in de toppen. Dat betekent dat ze vaak cannabistoppen aanvallen.

Wat begonia- en roestmijtplagen zo verwoestend maakt, is het feit dat de mijten niet met het blote oog zichtbaar zijn. Ook zijn de symptomen vergelijkbaar met die van voedingstekorten of pH afwijkingen, waardoor de mijten nog moeilijker te detecteren zijn.

De symptomen van roest- en begoniamijten worden meestal gekenmerkt door vergeling van gebladerte en stengels, het opkrullen en/of neerhangende bladeren en beperkte groei. Groen dat door de mijten is aangetast, kan er glimmend of nat uitzien, terwijl de toppen bruin worden en uiteindelijk afsterven.

Indien er niet wordt ingegrepen, verspreiden beide mijten zich verder en reproduceren ze zich. Uiteindelijk onttrekken ze al het sap van de volledige plant.

Brede mijten Close Up In Cannabis Leaf

HOE BEGONIA- OF ROESTMIJTEN BIJ CANNABIS PLANTEN TE BEHANDELEN

Als je een van de bovengenoemde symptomen opmerkt in je planten, is het belangrijk om snel te identificeren wat de oorzaak van het probleem is.

Met gebruik van minstens 60x vergroting inspecteer je de aangetaste delen van je planten om de mijten te identificeren.

Onthoud dat de symptomen van een mijtplaag vergelijkbaar zijn met die van voedingstekorten en een pH onbalans. Daarom wil je garanderen dat je met 100% zekerheid kunt zeggen dat je met mijten te maken hebt voordat je een behandeling start.

Als je eenmaal mijten als de oorzaak hebt geïdentificeerd, is het tijd om je planten te gaan behandelen. Hier enkele verschillende methodes voor het omgaan met begonia- of roestmijten op je cannabis planten.

Cannabisplant Met Roofmijten

NEEM OLIE

Neem olie is een geweldige breed inzetbare oplossing voor een reeks plagen, waaronder begonia- en roestmijten. Het is verkrijgbaar bij de meeste growshops en tuinierswinkels.

Het is eenvoudig om neem olie gebruiken: meng het simpelweg in een vernevelaar volgens de instructies op de verpakking en breng het aan op de aangetaste plantdelen.

Houd in gedachten dat neem olie een onaangename smaak achterlaat, dus vermijd dat je het op de toppen spuit.

Daarnaast kan neem olie, hoewel het een volledig natuurlijk middel voor plaagbestrijding is, zeer hardnekkig zijn. Daarom wil je het niet langer gebruiken dan nodig is.

Om je gebruik van neem olie te beperken, raden we aan om het eenmalig op je planten aan te brengen en de vooruitgang één tot twee dagen te observeren voordat je de olie een tweede maal gebruikt.

Kijk zorgvuldig naar de delen van je planten die door mijten aangetast zijn en zorg dat je ze controleert met een vergrootglas na je eerste behandelronde. Herhaal dit proces indien nodig totdat de mijten verdwenen zijn.

Als je te maken hebt met een hardnekkige plaag, voel je dan vrij om neem olie op dagelijkse basis toe te passen. Dit doodt uiteindelijk zowel de begonia- als de roestmijten. Onthoud echter dat het je planten ook een hoop stress geeft. Ze hebben dus een beetje extra liefdevolle zorg nodig nadat de behandeling is afgerond.

ORGANISCHE INSECTICIDEN

Als neem olie niet genoeg is om je planten te beschermen tegen mijten, raden we aan om een natuurlijke insecticide te gebruiken, zoals:

  • Essentria IC3: Essentria IC3 bestaat uit een mengsel van tuinbouw oliën die erop gericht zijn om diverse tuinplagen tegen te gaan. Het kan rechtstreeks op de planten gespoten worden met een vernevelaar en dient iedere acht tot twaalf uur opnieuw aangebracht te worden tot de mijten verdwijnen.
  • Spinosad: Spinosad is een organische insecticide die plagen doodt bij aanraking. Probeer het direct aan te brengen op de aangetaste delen van je plant, eenmaal per dag gedurende enkele dagen tot de mijten weg zijn.

INSECTICIDE ZEEP

Insecticide plantenzeep is uitermate geschikt voor het lokaal behandelen van plekjes op planten die aangetast zijn door roest-/begoniamijten.

Dit maakt de zeep ideaal voor het gebruik bij kleinere plagen en bloeiende planten. Zorg er echter voor dat je voorkomt dat de zeep op je toppen terechtkomt. Overweeg het meerdere keren te gebruiken voor het beste resultaat.

ANDERE OLIËN

Zowel essentiële plantoliën als tuinbouw oliën worden steeds populairder, in het bijzonder onder tuinders die hardnekkige chemicaliën of reguliere insecticiden willen vermijden. Enkele veelvoorkomende natuurlijke oliën om plantenplagen tegen te gaan, zijn eucalyptus, rozemarijn, citroen en kaneel.

Net als neem olie, kunnen deze oliën gemengd worden met water en royaal aangebracht worden op het gebladerte van je planten met een vernevelaar. Vergeet niet dat de oliën sterke aromatische kwaliteiten hebben die de smaak en geur van je planten beïnvloeden; dus vermijd dat het op de toppen komt.

Kunstmest

CHEMISCHE INSECTICIDEN

Helaas kunnen mijten soms zo hardnekkig zijn om te bestrijden dat ze je geen andere keuze overlaten dan je te wenden tot chemische insecticiden.

Hoewel deze producten krachtige chemicaliën bevatten die je planten stress opleveren en potentieel giftige residu achterlaten, zijn ze extreem effectief in het bestrijden van veel tuinplagen.

De meeste van deze producten zijn gemaakt om aangebracht te worden op de aangetaste delen van planten om daar voor langere periode hun werk te doen. In sommige gevallen moet je het vaker aanbrengen om er zeker van te zijn dat de mijten je planten hebben verlaten.

Hierna moet je niet vergeten je bodem grondig te spoelen. Vervolgens kun je je voedingsroutine weer hervatten.

BEGONIA-/ROESTMIJTEN IN DE TOEKOMST VOORKOMEN

Als het aankomt op het tegengaan van tuinplagen, is het altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Daarom moet je zorgen dat je planten in een goede omgeving groeien. Zorg voor voldoende ventilatie/circulatie en de juiste temperatuur/vochtigheidsniveaus.

En vergeet niet je planten regelmatig te inspecteren en vlug te handelen zodra je een teken van stress ziet. Mijtplagen zijn veel gemakkelijker aan te pakken wanneer je er vroeg bij bent.
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.