Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Kun Je Insecten Gebruiken om Je Wietplanten Te Beschermen?
Ongedierte is een van de meest voorkomende oorzaken van een mislukte kweek. Plagen voeden zich met wortels en bladeren en gaan zelfs achter je toppen aan. In plaats van zelfgemaakte remedies te maken, kun je ook roofinsecten inzetten om ongedierte op te sporen en te verminderen.
Inhoud:
- Waarom zou je insecten bij je wietteelt buiten moeten gebruiken?
- Veelvoorkomend ongedierte waarbij insecten kunnen helpen
- Hoe gebruik je combinatieplanten om gunstige insecten aan te trekken?
- Insecten die wietplanten helpen beschermen
- Biodiversiteit is de sleutel tot het beschermen van je wiet buiten
Wietkwekers schrikken vaak als ze insecten op hun planten zien en stellen zich meteen lage opbrengsten en beschadigde, gestreste planten voor. Hoewel sommige insecten inderdaad grote schade aan kunnen richten in je tuin, zijn andere juist erg gunstig voor je wietplanten.
Gunstige insecten helpen de slechteriken weg te houden. Roofinsecten kunnen je wietplanten beschermen door op ongedierte te jagen, en bestuivers kunnen je gewassen bestuiven. Al deze levensvormen dragen bij aan de biodiversiteit van je tuin. Dit is een term die de verscheidenheid van levensvormen binnen een bepaald gebied beschrijft.
Maar waarom is biodiversiteit belangrijk? Nou, hoe meer leven, hoe beter. Als je namelijk alles in je tuin weg zou halen, behalve je kostbare wietplanten, zouden ze niet lang leven.
Elk insect, elke worm, elke microbe en elke plant is onderdeel van het bodemvoedselweb. In dit netwerk van leven komen voedingsstoffen van de ene levensvorm in de andere terecht, en uiteindelijk in een beschikbare vorm voor je wietplanten in de aarde.
Door gunstige insecten naar je tuin te lokken, help je je wietplanten te beschermen, de biodiversiteit te vergroten en de kwaliteit van de toppen te verbeteren.
Waarom Zou Je Insecten bij Je Wietteelt Buiten Moeten Gebruiken?
Gunstige insecten helpen een betere omgeving voor je wietplanten te creëren door ongedierte tegen te gaan en combinatieplanten te voeden. Zo geven ze je wietplant een betere kans om haar volledige potentieel te bereiken.
De belangrijkste voordelen van het gebruik van insecten in je cannabistuin zijn:
- Ongediertebestrijding
- Bestuiving van gewassen
- Verhoging van de biodiversiteit
- Voorkomen van verspreiding van ziekten
Veelvoorkomend Ongedierte waarbij Insecten Kunnen Helpen
Er zijn een paar veelvoorkomende insecten die zich graag aan je wietplanten tegoed doen. Gunstige insecten zijn gelukkig erg goed in het bestrijden van dit ongedierte. Veel voorkomende plagen zijn onder meer:
- Bladluis
- Schimmelmuggen
- Trips
- Groene vliegen
- Zwarte vliegen
- Spintmijten
- Rupsen
- Witte vliegen
Hoe Gebruik Je Combinatieplanten om Gunstige Insecten Aan te Trekken?
Nu je wat meer over gunstige insecten weet, wil je ze wellicht naar je tuin lokken. Maar hoe krijg je ze daar precies?
Het ziet er niet alleen raar uit als je met een vangnet door het park of bos loopt, maar het duurt waarschijnlijk ook een eeuwigheid voor je de gewenste soorten vangt. Gelukkig bestaat er een makkelijkere manier. Door namelijk planten te kweken waar gunstige insecten dol op zijn, kun je ze vrij moeiteloos naar je tuin lokken.
Zulke planten staan bekend als combinatieplanten (of gezelschapsplanten). Naast het aantrekken van gunstige insecten, verbeteren ze de bodemgezondheid, houden ze stikstof vast en zijn ze vaak ook nog eetbaar. Veel voorkomende combinatieplanten zijn onder meer:
- Tijm: dit smakelijke kruid trekt vlinders, bijen en andere gunstige insecten aan. Het is onderhoudsarm en produceert verbindingen die je planten helpen beschermen.
- Dille: dit kruid beschermt je wietplanten tegen spintmijt en rupsen en trekt lieveheersbeestjes aan, de ultieme bladluis-jagers!
- Komkommerkruid: bijen zijn hier dol op! Deze plant trekt ook zweefvliegen aan, waarvan de larven graag bladluis eten.
- Lavendel: dit kruid geeft een aangenaam aroma af en zorgt voor kleur in je tuin. De bloemen gaan ongedierte tegen en trekken gunstige soorten aan die helpen je wietplanten te beschermen.
- Paardenbloem: dit wordt vaak beschouwd als onkruid, maar paardenbloem is eigenlijk een superfood. Het geeft salades een nutritionele boost en trekt zweefvliegen en kevers aan.
- Oost-Indische kers: deze plant is gemakkelijk te kweken en heeft kleurrijke bloemen die als landingsplatform voor allerlei gunstige insecten dienen.
Insecten die Wietplanten Helpen Beschermen
Onderstaande insecten voelen zich in elke cannabistuin thuis en helpen je een handje bij het beschermen van je wietplanten.
Groene Gaasvliegen
Groene gaasvliegen zijn roofinsecten die op een verscheidenheid aan ongedierte jagen. Deze insecten ontlenen hun naam aan hun fijne vleugeltjes.
Volwassen groene gaasvliegen overwinteren en leggen hun eitjes in de late lente en vroege zomer. Zij zijn vegetarisch en voeden zich uitsluitend met nectar, stuifmeel en honing. Het zijn echter de larven die een voorliefde voor bloedvergieten hebben.
Nadat de eitjes zijn uitgekomen, patrouilleren deze beestjes op je planten en gaan ze op zoek naar insecten als bladluis, tripsen, witte vliegen, sprinkhanen en spintmijt. Ze doen zich maximaal twee weken hieraan tegoed, waarna ze een cocon spinnen en volwassen worden.
-
Hoe Gebruik Je Groene Gaasvliegen bij het Wiet Kweken?
Kwekers kunnen groene gaasvlieglarven aanschaffen en zo hun aanwezigheid in de tuin garanderen. Flesjes met larven zijn verkrijgbaar in verschillende maten en bevatten tussen de 250 en 10.000 exemplaren.
Door hun korte levenscyclus, moet je ze aanbrengen wanneer dit nodig is. Om het probleem op te lossen, giet je de inhoud van een flesje rechtstreeks op een plant die door bladluis is aangetast.
-
Met Combinatieplanten Groene Gaasvliegen Aantrekken
Met deze combinatieplanten kun je volwassen groene gaasvliegen naar je tuin lokken:
- Dille
- Karwij
- Venkel
- Koriander
Lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes zijn een krachtig hulpmiddel om ongedierte te bestrijden. Bladluis is een favoriet maal van zowel volwassen lieveheersbeestjes als de larven. Volwassen exemplaren hebben een levensduur van twee tot drie jaar en kunnen tot wel 25 bladluizen per dag eten. Larven in een later larvestadium consumeren echter tot wel 250 bladluizen per dag om zichzelf voor hun groeispurt van energie te voorzien.
Lieveheersbeestjes hebben bladluis nodig om te overleven en om hun jongen groot te brengen. Ze leggen hun eitjes op een strategische plaats tussen bladluiskolonies. Zodra deze uitkomen, gaan de larven aan het werk en voeden ze zich met dit ongedierte. Volwassen lieveheersbeestjes en larven jagen ook op de eitjes van motten, kevers, mijten en tripsen.
-
Hoe Gebruik Je Lieveheersbeestjes bij het Wiet Kweken?
Je kunt levende lieveheersbeestjes bij kwekerijen en tuincentra kopen. Deze beestjes kunnen nadat ze zijn uitgezet natuurlijk wel gemakkelijk wegvliegen. Ze zijn echter constant op zoek naar water en nectar. Als je dus een klein vijvertje maakt en kleurrijke bloemen plant, zullen ze waarschijnlijk gewoon rond blijven hangen.
-
Met Combinatieplanten Lieveheersbeestjes Aantrekken
Plant de volgende combinatieplanten om deze bladluis-jagers aan te trekken en in je tuin te houden:
- Koriander
- Bieslook
- Calendula
- Goudsbloem
- Dille
- Duizendblad
Bidsprinkhanen
Bidsprinkhanen zijn meesters in sluipen en geduld hebben. Met hun beweeglijke hoofd en grote ogen kunnen ze hun omgeving scannen op voedsel, terwijl hun lichaam stil en gecamoufleerd blijft. Ze achtervolgen hun prooi dagenlang en slaan in de nek toe om ze uit te schakelen. Deze bekwame jagers eten zo goed als alles wat er op hun pad komt. Ze hebben echter een voorliefde voor bladluis, rupsen en witte vliegen.
-
Hoe Gebruik Je Bidsprinkhanen bij het Wiet Kweken?
Plaats wat eitjes van bidsprinkhanen in je tuin en je ontketent een schat aan insectenverdelgingsmachines. Afhankelijk van de leeftijd van de eitjes, kan het tot zes weken duren voor ze uitkomen, waarna de jongen zich door de tuin verspreiden.
-
Met Combinatieplanten Bidsprinkhanen Aantrekken
Bidsprinkhanen gebruiken het liefst grote en bossige struiken als thuisbasis en jachtgebied. Plant de volgende soorten om ze naar je tuin te lokken:
- Basilicum
- Rozemarijn
- Lavendel
- Pepermunt
Roofmijten
Bij het zien van spint schiet de hartslag van menig kweker door het plafond. Niet alle mijten zijn echter slecht! Zo zijn roofmijten een effectieve vorm van biologische ongediertebestrijding, die actief problematische soorten verjagen en vernietigen.
Deze gunstige insecten patrouilleren op je wietplanten en verslinden de langzamere plantenetende spintmijt. Hoewel ze op elkaar lijken, kun je roofmijten herkennen aan hun glanzende uiterlijk en langere pootjes.
Spintmijt richt aanzienlijke schade aan en zorgt ervoor dat planten hun bladeren laten vallen. Ze doorboren het oppervlak van de fan leaves en beginnen vervolgens het chlorofyl op te zuigen. Hierbij blijft er een fijne webachtige substantie achter.
-
Hoe Gebruik Je Roofmijten bij het Wiet Kweken?
Om spint met grote nauwkeurigheid te bestrijden, kun je heel goed roofmijten gebruiken. Flesjes met roofmijten zijn algemeen verkrijgbaar en kun je rechtstreeks op de aangetaste planten aanbrengen. Zo loop je niet het risico je wietplanten te beschadigen met doekjes en sprays. Wacht zeven tot tien dagen voordat je er, indien nodig, meer aanbrengt.
-
Met Combinatieplanten Roofmijten Aantrekken
Er is één plant die meer roofmijten naar je tuin lokt dan welke andere dan ook: munt[1]! Zaai de zaden rechtstreeks in potten en zet deze langs de randen van je tuinbedden of naast je kas. Zaai echter geen munt in de tuinbedden zelf of direct in de grond, omdat het je tuin snel kan overnemen.
Roofwantsen
Roofwantsen zijn sluwe jagers die hun prooi met een combinatie van misleiding en gif doden. Ze gebruiken hun sterke voorpoten om een prooi te grijpen en vast te houden. Hun mond is ontworpen om slachtoffers te doorboren en waardevolle eiwitten op te zuigen. Terwijl ze het lichaam van hun prooi binnendringen, injecteren ze giftig speeksel dat hen helpt de klus te klaren.
Nadat ze het binnenste van hun slachtoffer hebben opgegeten, wachten ze vaak bij het lichaam op meer nieuwsgierige slachtoffers die het niet kunnen laten om de plaats delict te bekijken. Roofwantsen passen deze tactiek toe bij rupsen, lieveheersbeestjes en verschillende vliegen.
-
Hoe Gebruik Je Roofwantsen bij het Wiet Kweken?
Plaats een paar clusters eitjes van roofwantsen in de buurt van het bladerdak dat aan een ongedierteplaag lijdt. De eitjes hebben tot tien dagen nodig om uit te komen. Hierna gaan deze beestjes onmiddellijk op zoek naar voedsel. Ze leven ongeveer twee maanden en helpen gedurende deze tijd ongedierte te verminderen.
-
Met Combinatieplanten Roofwantsen Aantrekken
Plant deze soorten om roofwantsen naar je tuin te lokken:
- Wilde peen
- Madeliefjes
- Alfalfa
- Goudsbloemen
- Paardenbloemen
- Guldenroede
- Venkel
- Dille
Aaltjes
Aaltjes zijn microscopisch kleine, wormachtige wezentjes die in de grond leven. Deze kleine kronkelaars zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën. Plantparasitaire aaltjes voeden zich met wortelsystemen. Deze gebruiken hun scherpe monddelen om zich in wortels te boren en er zelfs in te leven.
Dan zijn er de rondwormen. Deze gunstige insecten hebben geen plantenwortels nodig om te overleven. In plaats daarvan voeden ze zich met ongedierte, zoals slakken, kevers en motten.
-
Hoe Gebruik Je Rondwormen bij het Wiet Kweken?
Rondworm-producten worden meestal in de vorm van een sponsje geleverd. Dompel dit onder in het water van je gieter en breng de oplossing aan op de aangetaste delen van je wietplant.
-
Met Combinatieplanten Rondwormen Aantrekken
Nadat je rondwormen in je tuin hebt geïntroduceerd, kun je voorkomen dat ze vertrekken door de biodiversiteit te vergroten en een optimaal milieu te creëren. Gebruik biologische mulch om de aarde af te dekken en zaai bodembedekkers, zoals witte klaver, om de organismen schaduw en bescherming te bieden.
Kortschildkevers
Waar kwekers ongedierte zien, zien kortschildkevers een heerlijke maaltijd. Deze hongerige roofdieren smullen van een verscheidenheid aan plagen, met name schimmelmuggen.
Schimmelmuggen slaan toe als je je wietplanten te veel water hebt gegeven. Ze leggen hun eitjes in de aarde en als deze uitkomen, doen de larven zich tegoed aan de wortels. Dit ongedierte is vooral problematisch in vochtige klimaten, waar de grond zelden uitdroogt.
-
Hoe Gebruik Je Kortschildkevers bij het Wiet Kweken?
Als de wortels van je planten aangevallen worden door de larven van schimmelmuggen, koop dan kortschildkevers en breng ze op de aangetaste plekken aan. Je kunt ze ook inzetten om tripspopulaties te verminderen.
-
Met Combinatieplanten Kortschildkevers Aantrekken
Plant de volgende soorten in je tuin om een optimale leefomgeving voor kortschildkevers te creëren:
Biodiversiteit Is de Sleutel tot het Beschermen van Je Wiet Buiten
Hoe meer leven in je tuin, hoe gezonder je planten zullen zijn. Monoculturen en chemische bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor insecten en micro-organismen. Wanneer plaaginsecten hierbij je planten vinden, is er niets om ze tegen te houden.
Een tuin met een rijke biodiversiteit biedt echter een overvloed aan verschillende insectensoorten die op elkaar jagen en elkaar opeten. Hierdoor ontstaat een gezond en evenwichtig ecosysteem en wordt de kans dat een bepaalde plaagpopulatie uit de hand loopt kleiner.
Door combinatieplanten en gunstige insecten aan je tuin toe te voegen, creëer je een gezond bodemvoedselweb en ontstaat er een oase van leven waarin je wietplanten kunnen gedijen.
External Resources:
- Mint companion plants attract the predatory mite Phytoseiulus persimilis | Scientific Reports https://www.nature.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.