Biologisch cannabis kweken is een lonend proces. Het eindresultaat is namelijk een zuivere oogst zonder chemicaliën. Niet alleen kwekers en gebruikers profiteren echter van biologische kweek. Het is namelijk ook goed voor de omgeving. Een van de grootste uitdagingen hierbij is echter ongediertebestrijding.

Hoewel chemische pesticiden inderdaad je planten effectief beschermen tegen invasies van insecten, brengen ze grote schade toe aan het milieu. Bepaalde soorten schaden de bijenpopulatie en zijn zelfs in verband gebracht met chronische ziekten bij mensen. Na de oogst zitten er ook vaak nog resten op de planten. Dit betekent dat elk trekje niet-biologische cannabisrook waarschijnlijk vol zit met ongezonde chemische stoffen.

Biologische kwekers gebruiken dus geen chemicaliën. Dit betekent echter niet dat ze machteloos staan als het gaat om ongediertebestrijding. Er bestaat een effectieve, natuurlijke en fascinerende methode om plagen tegen te gaan. We hebben het hier over nuttige insecten. Dit noemen we ook wel biologische ongediertebestrijding. Diverse rovende insecten voeden zich met veelvoorkomende plagen en dit doen ze ongelooflijk goed.

Laat je planten dus bewaken door insecten. Je verbetert zo de biodiversiteit van je tuin, houdt je cannabisplanten veilig en voorkomt verdere schade aan een reeds uitgeputte, vervuilde omgeving. Daarnaast is het interessant om te zien hoe deze kleine wezentjes de bladeren en stengels afspeuren voor lekkere hapjes. Leun achterover en waan je in een documentaire van David Attenborough! Hieronder bespreken we een aantal van de meest nuttige insecten die plagen in je tuin bestrijden.

GAASVLIEGEN ROEIEN BLADLUIZEN UIT

Gaasvliegen zijn insecten uit de familie Chrysopidae. Deze smalle, heldergroene wezentjes hebben grote, meestal doorzichtige vleugels en goudkleurige ogen. Ze zijn vaak 1-1,5cm groot en op het noordelijk halfrond zijn ze van mei tot september het meest actief. Volwassen exemplaren zijn nachtdieren. Ze ontwaken bij zonsondergang en doen zich tegoed aan nectar, pollen en honingdauw. De larven zijn echter wreder en vreten zich vol met grote hoeveelheden bladluizen. Deze veelvraat staat dan ook wel bekend als de "bladluis-leeuw".

Vrouwelijke gaasvliegen leggen hun eitjes in een soort lange draad op de bladeren. Hieruit ontpoppen larven die direct beginnen met de jacht op bladluizen. Sommige eten wel 100 luizen per week. Na het verslinden van de interne vloeistoffen van een bladluis, gaan de larven van de gaasvlieg nog een stapje verder. Ze gebruiken het uitgedroogde karkas namelijk als een soort vermomming. Zo voeren ze een verrassingsaanval uit op nietsvermoedende bladluizen. Het beschermt ze daarbij ook tegen andere roofdieren. Dit scenario zou niet misstaan in een horrorfilm. Toch leveren deze kleine larven geweldig werk. Ze verminderen het aantal bladluizen die anders de plantengroei belemmeren, bladeren beschadigen en ziektes verspreiden.

Gaasvliegen jagen ook op andere insecten. Denk aan witte vliegen, sprinkhanen en wolluizen. Tuiniers trekken dit nuttige insect aan door onder meer dille, engelwortel, gouden margriet en koriander te planten.

GAASVLIEGEN ROEIEN BLADLUIZEN UIT

LIEVEHEERSBEESTJES ZIJN FORMIDABELE ROOFDIEREN

Lieveheersbeestjes zijn eveneens insecten die gek zijn op bladluizen. Ze eten trouwens ook witte vliegen en Coloradokevers. Deze wezentjes behoren tot de familie Coccinellidae. Hun formaat varieert van 0,8 tot 18mm en ze zijn rood, geel of oranje van kleur. In de tuinbouw gebruikt men ze om gewassen te stimuleren. Dit heeft alles te maken met hun vermogen om plantenetende insecten op te jagen en te verslinden.

Lieveheersbeestjes beginnen hun insecten-verslindende activiteiten al vroeg, in larvale vorm. Deze veelvraten eten daarbij honderden bladluizen. Volwassen lieveheersbeestje kunnen dagelijks zo'n 50 luizen op. In hun hele leven eten ze er wel 5000. Ze jagen ook op spintmijten, kleine wezens die vaak veel schade aanrichten.

Lieveheersbeestjes zijn naar je tuin te lokken door aantrekkelijke planten te kweken. Voorbeelden zijn dille, paardenbloemen, varens, koriander en geraniums.

LIEVEHEERSBEESTJES ZIJN FORMIDABELE ROOFDIEREN

DE BIDSPRINKHAAN: HET ULTIEME ROOFZUCHTIGE INSECT

De bidsprinkhaan is een waar icoon. Dit insect staat daarbij bekend om zijn ongeëvenaarde onzichtbaarheid, geduld en dodelijkheid. Je vindt bidsprinkhanen voornamelijk in de tropische en subtropische delen van de wereld, al komt er een aantal wereldwijd voor. Dit beestje dankt zijn naam aan de gebed-achtige positie van zijn roofdierachtige voorpootjes, maar ook aan de schijnbaar meditatieve toestand die hij aanneemt, al wachtend op een prooi. Bidsprinkhanen bewegen met veel intelligentie en imiteren takken in de wind, terwijl ze bij elke stap heen en weer zwaaien. Op het juiste moment slaan ze daarbij razendsnel toe en grijpen ze hun prooi.

Bidsprinkhanen jagen voornamelijk op ongewervelde insecten. Denk aan spinnen, horzels en mieren. Bizar genoeg verorberen ze echter ook wel gewervelde dieren, zoals kikkers, hagedissen en zelfs vogels. Bidsprinkhanen zijn echte roofdieren. Om aan hun vleesetende behoeften te voldoen, voeden ze zich daarbij met elk insect op hun pad. Dit is goed nieuws in het geval van plagen, maar ze jagen dus ook op nuttige soorten. Als bidsprinkhanen geschikt zijn voor jouw omgeving, zijn ze naar je tuin te lokken door bijvoorbeeld rozen en frambozen te planten.

DE BIDSPRINKHAAN: HET ULTIEME ROOFZUCHTIGE INSECT

ZET ROOFMIJTEN IN OM SPINT AAN TE PAKKEN

Zoals vermeld, willen spintmijten graag je cannabisplanten verorberen. Deze kleine wezens behoren tot de familie Tetranychidae. Je vindt ze vaak op de onderkant van bladeren. Ze maken daar zijden webben en voeden zich met het sap van je planten. Tekenen van een plaag zijn kleine beetjes in de bladeren, webben aan de toppen en blaadjes en minuscule eitjes onder het gebladerte.

Gelukkig is de roofmijt Phytoseiulus persimilis een goede bondgenoot in de strijd tegen spint. Roofmijten zijn minuscule wezentjes. Ze zijn ongeveer 0,5mm groot en feloranje of rood van kleur. Roofmijten eten dagelijks 5-20 spintmijten per dag en planten zich sneller voort dan hun prooi. Ze zijn zo effectief in het jagen dat ze een invasie van spintmijt soms in razend tempo uitroeien. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat munt effectief is in het aantrekken van roofmijten.

ZET ROOFMIJTEN IN OM SPINT AAN TE PAKKEN

LAAT ROOFWANTSEN JE BLADERDAK PATROUILLEREN

Roofwantsen zijn speciaal uitgerust om prooien op te sporen, te achtervolgen en te elimineren. Ze hebben een scherpe steeksnuit, lange benen en ronde ogen. Bekend is dat ze belangrijke roofdieren zijn in tuinen. Ze helpen daarbij de populatie bladluizen, sprinkhanen en aspergehaantjes laag te houden. Ook lusten ze rupsen. Roofwantsen gebruiken dezelfde tactiek als de bidsprinkhaan: geduld. Ze besluipen hun slachtoffer of wachten onbeweeglijk tot ze met hun steeksnuit hun prooi doorboren en dodelijk gif injecteren.

Roofwantsen houden van diverse soorten groen, zoals groente en bloeiende planten. Gebruik gezelschapsplanten om de biodiversiteit in je tuin te stimuleren en dan kom je ze vast vanzelf tegen.

LAAT ROOFWANTSEN JE BLADERDAK PATROUILLEREN

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.