By Max Sargent

Pepermunt is een van de makkelijkst te kweken planten die er zijn en wordt ongeveer een metertje hoog. De plant is ontstaan uit een kruising van watermunt en aarmunt en bevat verbindingen waarmee het een van de eerste planten was waarmee geëxperimenteerd werd in de kook- en geneeswereld. Net als alle andere Mentha-soorten is pepermunt een fantastische gezelschapsplant voor je cannabisplanten. Wees echter wel een beetje voorzichtig. Alle Mentha-soorten gedijen namelijk bijna overal en ontwikkelen snelgroeiende ondergrondse wortelstokken. Pepermunt woekert dan ook verschrikkelijk en maakt andere planten soms het leven zuur.

IN DE KEUKEN, HET MEDICIJNKASTJE EN DE WELZIJNSINDUSTRIE

Mensen gebruiken de blaadjes en bloemetjes van pepermunt en andere muntsoorten zowel vers als gedroogd in de keuken, bijvoorbeeld om thee van te zetten. Maar ook voor etherische olie die menthol, menthone en andere verbindingen bevat en die zowel aromatisch als mogelijkerwijs heilzaam is. Pepermunt huisvest daarbij (net als cannabis) vaak terpenen als limoneen, pulegone, caryofylleen en pineen. Menthol en specifieke andere terpenen uit peperpunt zijn bovendien natuurlijke insectendodende en insectenbestrijdingsmiddelen. Daarmee zijn ze met name voor cannabiskwekers reuze interessant. Het hoge menthol-gehalte in de harsklieren van pepermuntblaadjes is bijvoorbeeld in staat bedreigende beestjes, zoals bladluis, af te weren.

Pepermuntolie wordt veel gebruikt bij aromatherapie. De traditionele geneeskunst stelt daarbij dat het de klachten van bepaalde kwaaltjes, zoals acute pijn, jeukproblematiek en ademhalingsproblemen, verlicht. Momenteel onderzoeken wetenschappers deze etherische olie als remedie tegen aandoeningen als het prikkelbaredarmsyndroom.

PEPERMUNT ALS GEZELSCHAPSPLANT VOOR CANNABIS

Het inzetten van gezelschapsplanten is onderdeel van het bredere concept van permacultuur, wat bedoeld is om betere biologische producten te genereren door natuurlijke verbetering van de bodemkwaliteit, waterefficiëntie, ongediertebestrijding en biobeschikbaarheid van voedingsstoffen. Als gezelschapsplant trekt pepermunt nuttige insecten aan, zoals bijen en lieveheersbeestjes, maar weert het mieren, vlooien en bladluis.

Pepermunt is eenvoudig met stekjes te kweken en heeft daarbij vochtige, leemachtige aarde nodig en halfschaduw. Nogmaals, de plant woekert als een gek en voor je het weet, is je hele tuin ermee overwoekert als je haar niet in een pot zet. Het laatste waar je als cannabiskweker op zit te wachten, is dat deze gezelschapsplant wortelruimte en bodemvoedingsstoffen wegkaapt. Laat je pepermuntplantjes daarom in een pot groeien of een apart lapje grond.

Pepermunt als gezelschapsplant voor cannabis zou je altijd moeten snoeien; het is belangrijk dat de cannabistoppen in de volle zon staan. Al met al blijft pepermunt hoog en ruig genoeg om bij te dragen aan een camouflage-netwerk dat bestaat uit verscheidene gezelschapsplanten. Een goed onderhouden tuintje met dergelijke planten is daarbij in staat zowel pestbeestjes als buren te weren, omdat kleinere cannabisvariëteiten als indica's en autoflowers niet opvallen tussen overvloedig en gevarieerd gebladerte. Helaas groeit pepermunt beter bij koelere temperaturen dan de meeste cannabisvariëteiten. Bovendien zijn de zon- en waterbehoeften niet hetzelfde. Cannabis prefereert namelijk direct zonlicht en een drogere bodem.

PEPERMUNT ALS GEZELSCHAPSPLANT VOOR ANDERE PLANTEN

PEPERMUNT ALS GEZELSCHAPSPLANT VOOR ANDERE PLANTEN

Pepermunt is ook goed gezelschap voor tomaten, aubergines, koolsoorten en broccoli. Peterselie en kamille houden er echter niet van dicht naast deze frisse plant te groeien. Pepermunt als gezelschapsplant voor rozen vermindert daarbij de aanwezigheid van bladluizen. En die beestjes zijn dol op rozen. Pepermuntblaadjes mag je het hele jaar door plukken, maar de eerste aanwas tiert het weligst en zit barstensvol aroma's.

Na de oogst is pepermunt in honderden smakelijke recepten te verwerken. Zo is het een hoofdingrediënt van de mojito. Deze cocktail heeft ook een alcoholvrije versie en is 's zomers heerlijk te verrijken met een verse cannabisvariëteit.

buy Peppermint Royal Guardians online

Be as smart as an ancient Egyptian and grow multi-purpose peppermint in your garden.

Buy Peppermint Royal Guardians

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.