By Steven Voser

Tot dusver zijn er meer dan 480 actieve bestanddelen ontdekt in cannabis. En dan hebben we het met name over cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. In dit artikel delen we informatie over de flavonoïden die in cannabis voorkomen - wat zijn het precies en hoe dragen ze bij aan de unieke effecten van de cannabisplant?

WAT ZIJN FLAVONOÏDEN EN WAT IS HUN FUNCTIE?

Flavonoïden behoren tot een groep van plantaardige chemicaliën die bekend zijn onder de naam fytovoedingsstoffen. Ze komen in bijna alle fruit- en groentesoorten voor en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de levendige, aantrekkelijke kleuren ervan.

Flavonoïden spelen een belangrijke rol in het leven van planten en dan met name bij het kleuren van de bloemen. Ze zorgen er namelijk voor dat de bloemen of vruchten gele, blauwe en rode pigmenten aanmaken, die van nature aantrekkelijk zijn voor insecten die helpen bij de bestuiving, zoals bijen.

Er zijn meer dan 6000 verschillende soorten flavonoïden, die over het algemeen worden gereduceerd tot twaalf afzonderlijke categorieën. Anthocyanidinen, flavan-3-olen, flavonolen, flavonen, flavanonen en isoflavonen zijn de flavonoïden die het meest van invloed zijn op wat we eten.

Anthocyanidins, Flavan 3 Ols, Flavonols, Flavones, Flavanones, Isoflavones

WELKE EFFECTEN HEBBEN FLAVONOÏDEN OP MENSEN?

In recent onderzoek wordt gesuggereerd dat flavonoïden wellicht deels verantwoordelijk zijn voor de vele gezondheidsvoordelen van het eten van fruit en groenten.

In een onderzoek[1] van het Linus Pauling Instituut (een onderzoeksinstituut van de Oregon State University) wordt gesuggereerd dat flavonoïden een groot aantal gezondheidsvoordelen hebben. Van de flavonoïden van planten wordt bijvoorbeeld gedacht dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Ook denkt men dat flavonoïden een preventieve werking hebben tegen trombose, diabetes en kanker. Daarnaast zouden ze de zenuwen beschermen.

In het onderzoek van het instituut wordt verwezen naar ander bewijs, waaruit blijkt dat flavonoïden wellicht een positieve invloed hebben op de gezondheid van het hart- en vaatstelsel en de stofwisseling. Er zijn ook onderzoeken waarin wordt gesuggereerd dat een aantal flavonoïden diabetespatiënten kan helpen. Dit, bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

FLAVONOÏDEN IN MEDICIJNEN VAN VROEGER

Flavonoïden maken onderdeel uit van een groep fytovoedingsstoffen die we kennen onder de naam polyfenolen. Uit de Chinese en Ayurvedische geneeskunde[2] blijkt dat polyfenolen vroeger vaak werden gebruikt ter bescherming van de huid en hersenfunctie. Ook zouden ze de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk reguleren. Polyfenolen stonden er daarnaast om bekend dat ze een ontstekingsremmende werking hadden en als antioxidant werkten.

In hedendaags onderzoek wordt verondersteld dat flavonoïden van nut kunnen zijn bij:

 • De levensduur
 • Gewichtsbeheersing
 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes
 • Kanker
 • Neurodegeneratie

Het is eenvoudig om flavonoïden in de vorm van supplementen aan te schaffen. Deze kunnen echter bijwerkingen geven, volgens het Linus Pauling Instituut. Denk aan misselijkheid, braken en duizeligheid.

Er wordt verondersteld dat veel flavonoïden zich in de schil van fruit en groenten bevinden. Het zijn erg kwetsbare bestanddelen en ze gaan bij de meeste kookmethodes verloren. Daarom wordt gedacht dat bij het eten van rauwe groenten en fruit het meeste wordt geprofiteerd van de voordelen van flavonoïden.

Cannabis Plantenspectrum Flavonoïden

WELKE FLAVONOÏDEN ZITTEN ER IN CANNABIS?

Net zoals veel andere planten bevat ook cannabis flavonoïden. Het is zelfs zo dat de intense geuren, kleuren en smaken die je wellicht aan een bepaalde soort toeschrijft, vaak worden veroorzaakt door de flavonoïden (en terpenen) in die specifieke plant.

Cannabistoppen zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder in tinten groen, geel, oranje, rood en soms zelfs blauw en paars. Deze flavonoïden komen tot ontplooiing tijdens de levenscyclus van een cannabisplant. Ze spelen een belangrijke rol bij het filteren van Uv-licht en bij het weren van plagen en ziekten.

Helaas is er, als gevolg van het verbod op cannabis, maar weinig onderzoek gedaan waarin flavonoïden zijn geïdentificeerd, geclassificeerd en bestudeerd. Op dit moment weten we dat wiet de volgende flavonoïden kan bevatten:

 • Cannaflavines A, B en C
 • β-sitosterol
 • Vitexine
 • Isovitexine
 • Apigenine
 • Kaempferol
 • Quercetine
 • Luteoline
 • Orientine

De hoeveelheid flavonoïden in cannabisplanten is afhankelijk van de genetica en van de groeiomstandigheden van een bepaalde plant. Op dit moment hebben we beperkte kennis over de flavonoïden in cannabis en wat hun functie is. Maar als er verder onderzoek wordt gedaan, dan hebben we er alle vertrouwen in dat snel wordt ontdekt hoe ze bijdragen aan de unieke effecten van wiet in al haar verschijningsvormen.

External Resources:
 1. Flavonoids | Linus Pauling Institute | Oregon State University http://lpi.oregonstate.edu
 2. What Are Polyphenols? http://www.globalhealingcenter.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.